Jingle в джабър, на каква цена

Може би най-накрая ще видим първото внедряване на библиотеката Jingle в джабър-клиент. Има разни опити с Psi, но там кой знае кога ще има нова версия. Liorithiel писа снощи, че има работеща версия на Gajim, в която е вградил поддръжка за пренос на глас и данни с библиотеката Jingle на Google. Проектът е част от ежегодните вече спонсорирани конкурси Google Summer of Code. Всичко това е добре — не че гласовите разговори са най-важното нещо за направа в XMPP-мрежата, но все пак… Нали често някои хора се заглеждат към “лъскавините” на Skype и други нестандартни софтуери — ето, съвсем скоро ще има работещ глас, видео и т.н. и в джабър-клиент.

Следващата версия на Gajim ще е с пренос на глас явно. Това е добре, дано след това лека-полека и този, и други клиенти се ориентират към нещо доста по-важно — например работа с PubSub от страна на клиента и всичките нови функционалности, които ще произлязат от това.

В една кратка статия споменавам Google вече за трети път. А пък изобщо не става дума за тях. Да, всичко е добре… но не е ли малко странно? Пак си припомням как дълго време гигантът, казано направо, пречеше на разработчиците на Jabber/XMPP и всяваше смут със своите слухове за супер-дупер библиотеката libjingle, която като пуснат, ах само като пуснат. [1] [2] [3] Съвпадение ли е, че след този шум и премълчания, но очевиден дискомфорт в средите от намесата на Google в една свободна общност, на практика няма голям ентусиазъм и бурни развития на отделни проекти? Да, EJabberd ги спонсорират и сървърът става все по-добър. Да, OpenFire успяха да завихрят нова общност и също правят все по-добър сървър.

Но къде са малките проекти — допреди две години никнеха като гъбки. Не, не е станало ужасно по-сложно да се започне начисто нов джабър-проект. Съгласен съм, не е нужно да има безброй различни по име и външен вид, но еднакви отвътре програми. Но това многообразие е белег на самата свободна общност — още отдавна ни казаха “release early, release often”. И аз имах идеи за клиент, а днес даже не си спомням подробности, че и не виждам смисъл да ровя наново. Защо е така — дали не се подобрява качеството и нивото на пазарния продукт, но за сметка на онзи ентусиазъм, от който тръгва всичко? За който ентусиазъм, в крайна сметка, са всичките усилия за свободен софтуер.

На мен поне ми мирише на Гугъл. Има много други фирми, които правят “акани неща”, но нито една не може да се мери по мащаби с нашите “don’t be evil” приятели. Опитвам от няколко дни да намеря достатъчно добри неща за мрежата, които Гугъл са направили и така да “компенсират” всичко, което осират. Това с Jingle е само малък пример — те дори имат цели услуги, които прецакват въздуха на други, нормални доставчици. Например Blogspot/Blogger.

Във всеки случай аз ще ограничавам все повече използването на услугите на тази фирма. Повечето от услугите им са ми ненужни, ако са качествени или несигурни и опасни, ако са калпави. Преглеждам какво съм им ползвал през годините и отписвам нещата едно по едно. Като гледам, без алтернатива засега е единствено търсачката.

Но то и за това идеше реч навремето, нали? Търсачка. Само търсачка. Хм… добрите намерения…

3 thoughts on “Jingle в джабър, на каква цена

  1. nedko

    * THUMBS UP * и за jingle и за google.
    Това от което винаги ме е било страх е монопола. Без значение дали е на Скайп или на Гугъл…
    Аз обаче продължавам да се чудя дали те просто не искат да купят Скайп, колкото и скъпо да им излезе (ще им излезе малко по-скъпо от utub)?! Все пак all your data are belong to us нали така? Това би обяснило нежеланието на Гугъл да направят нещо по въпроса с Jingle.

  2. Владо Георгиев

    @turin: Моето мнение за Google съвпада с твоето! И също гледам да избягвам услугите им доколкото мога и вместо тях да използвам нещо подобно, но не осигурено от тях.

  3. turin Post author

    Nedko, има някаква такава връзка между Google и Skype като че ли, поне на ниво предположения. Преди точно една година писах за такъв слух. Една година след това не се забелязва някаква по-сериозна крачка за стандартизиране на Skype или поне интеграция с XMPP-мрежата, дори и само свързване на Skype и Google през XMPP. И въпреки това от въпросния слух за интеграция печели повече Гугъл, защото е някаква абстрактна представа за “добрите чичковци” в Интернет. Докато фирма, разчитаща само на конкретен продукт като Скайп трябва да се напъва да доставя все повече функционалности, дори и това да е за сметка на стандартите. Заигравка със стандартите може да си позволи Гугъл, защото не зависи от нито един от продуктите си.

    Което пак връща въпроса кой всъщност е продуктът на Google. А за libjingle — не че не са направили нищо Google по въпроса, напротив, ако се разровим из мрежата ще видим, че едва ли не Google е най-големият двигател на джабър-идеите и толкова много е направил и инициирал… А всъщност и това е само слух и прах в очите. Нищо не правят, само си завземат “ролята” на “най-правещи”.

    Владо, аз ако намеря какво да ми замени търсачката им за ежедневната работа (сигурно има, не съм проверявал по-сериозно още), ще се дръпна с радост от тях съвсем. Не че им мисля нещо лошо или подобно — чисто и просто искам аз да преценявам кой е “evil” и кой не. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *