“Яицазимитпо лъгуг” – SEO като тактика и като стратегия

Аз съм от тези, за които SEO (оптимизиране на сайтове за търсачките) е като заклинание, като магия — може да е бяла или черна, но на практика никой не знае как работи. Дори и самите “специалисти” само ползват инструменти и техники, но не разбират самия процес. Тоест разбират част от него, но масово за “SEO” се възприема някаква друга, “вълшебна” част. Ще обясня.

Много модерно стана изведнъж да се говори за seo, за рейтинги и успеваемост на търсенето, за реклами и статистики. Тази вълна мина на запад преди време и както винаги ние тук сме някакво ехо в ИТ. Всичко при нас е със закъснение. Това, между другото, е добре дошло за всякакви малки компании (то у нас в мрежата “големи” няма тъй или иначе) да правят набързо и да пускат поредния супер-“оригинален” продукт. Който всъщност копира, при това лошо, някоя успешна концепция от “английския уеб”. Това е една от причините да съм казвал и преди, че хората, живеещи повече в мрежата и особено блогърите като не само обитаващи, но и огласящи тоя свят, трябва да градят новите уеб-концепции и да правят новите уеб-проекти. И това време ще дойде. Но думата ми беше за seo-то.

Представете си следната картинка — имате някакъв сайт, който, да си кажем правичката, е куц та дрънка. Както огромната част от другите подобни му сайтове в мрежата. Почти никой не ви го посещава, и има защо. Или направо никой практически, но не сте открили още (вие или момчето при вас, което се нарича “администратор” или “уебмастър”, но не знае основния синтаксис на SQL или PHP даже), че посещенията ви са от автоматични роботи на индексиращите машини. Нейсе, никой не е идеален, пък и фирмата ви в сферата си на дейност си е добра. Просто сайт нямате… тоест имате, но е шум в канала.

Тук изключваме личните страници, при които грижата е друга — там и да се впечатлите от seo-магиите, няма да платите на външен експерт за оптимизация, а ще прочетете Уикипедия, ще поровите в Гугъл, Яху, Алтависта и ще разберете как да си подобрите сайта. Като нищо може и интерес към seo да придобиете и да задълбаете там. И правилно, онези с куците фирмени сайтове са готови за прилапване.

Та значи чува фирмаджията, че има някакво си “сеу” и решава да инвестира, за да излиза на първо място в гугъла и да има рейтинг 5 и нагоре, абе изобщо да е намбаруан. Намесва се seo-експертът и какво се случва? На практика се довършва работата на уеб-разработчика, който е направил преди няколко месеца сайт на нищо неразбиращия фирмаджия и му е взел два пъти по-малко пари от нормалното, като му е дал сайт, който е двайсет пъти по-зле то нормалното. Seo-то оправя грешките на пишман-програмистите, включва малко мозък, за да обмисли качествен начин за навигация, разположение на елементите в дизайна, рекламите, подобрява поне малко общото усещане за използваемост на супер-куция преди това сайт. Добавя някои банално стандартни неща, като валидиране на кода, ключови думи, говорящи категории, карта на сайта за търсачките… (И още подобни, но да не се отклоняваме — хората са го описали най-подробно из сайтове и енциклопедии.) И о, чудо — сайтът наистина вече е по-добър за ползване. И се “качва” в търсачката (преди даже може би просто не се е откривал).

И какво прави seo? Довършва работата на уеб-“студиата” у нас, които в огромната си част са или 1) две-три хлапета от квартала, които за сто лева правят сайт в MS Word, защото това могат и знаят и защото останалите парички над стоте идват от мама и татко и 2) средно големи студиа с щатни специалисти, които за да спечелят повече проекти и да си наберат повече клиенти и проекти за портфолиото подбиват цената и после сгърчват дизайнерите и програмистите си, за да се “вместят” в парите. Няма смисъл да казвам, че и в двата случая качеството страда. Може би във втория по-малко, защото се прави все пак от специалисти. Но тогава пък в това “конвейерно” писане изчезва иновативността. Да, има и готини студиа, съгласен съм. Но масово са такива измислени.

И се заформя някакъв култ към оптимизирането. При условие, че общите неща в него са все най-нормални и задължителни, присъщи на правилно построените сайтове. А тези неща, които са по-специфични, всякаквите трикове и трикчета са или “black hat”, измамни и подли, или са точно “заклинания”, които и самият seo-специалист не разбира как работят. Например целият този шум с класиранията в търсачките. Първо на първо Гугъл хич не е единствената търсачка. Дори в сферата на търсенето не е най-иновативната, нито най-старата и оригиналната. Такава беше AltaVista преди време, Google са иновативни все в другите си услуги. И второ — почти всички алгоритми за изчисляване на класиране в резултатите са фирмена тайна на съответната търсачка. Да, има публикувани неща, но те са на маргинални проекти — никой не знае как точно се преценява Google PageRank или Yahoo WebRank, например. Тоест има хора, които знаят, но те имат NDA-клаузи в договора си с Google и да ги питате, “не знаят”.

С две думи — обгрижвайте си сайтовете, правете ги кадърно и читаво. Има изписана литература по въпроса, ако ползвате готова платформа, част от оптимизациите ви идват с нея, най-малкото във вид на документация и препоръки. Ако сте достатъчно добри в това, можете да печелите пари от фирми, подлъгали се да си купят некачествени сайтове. Такива винаги ще има, малко или много. Но SEO не е панацея, в никакъв случай. Истински ценното за едно търсене е намирането, а хората намират съдържание. Ботовете понякога се подлъгват по формални неща, разбираемо е. Но корективът на рейтингите в мрежата е човешкото търсене, тя заради него е изградена.

Проблемното разбиране на SEO е мисленето му като тактика. Всъщност качествената SEO може да бъде стратегия. Част от проекта, не от етапната задача.

Има хора, които приемат предизвикателството на оптимизирането на сайтове като отделно занимание, като упражнение. Преди време, може би две години някъде, беше нашумяло у нас световно състезание по SEO, което целеше възможно по-високо класиране в Google на израза “v7ndotcom elursrebmem“. Организирано от John Scott от компанията v7n.com. С награди за от първо до пето място. Втората част на израза е изписаното наобратно “membersrule”.

Сега има български вариант на това. В много по-малки мащаби, локално за българия и с награди далеч под тези на световното на v7n, DAO.BG Social Network спонсорира SEO състезание с низ за търсене “яицазимитпо лъгуг“. “Гугъл оптимизация”, изписано наобратно. Условията за участвие са тук. На мен лично ми прави впечатление, че исканият линк към спонсора е даден точно и явно е забранено да се добавя отношение с “rel”. Очевидно заради възможността хората да сложат “nofollow” и така да запазят “изтичане” на рейтинг. Колкото и да е спорно дали и как точно работи тази система в търсачката на Google.

Чийто сайт е на първо място при търсене на “яицазимитпо лъгуг” в българската версия на Google на 1 декември 2007г., той ще спечели хиляда лева. Интересно занимание, и състезанието ще е весело. Вече има огромен брой страници, специално създадени за битката за наградата. Много от тях опитват да ползват всякакви мръсни хитринки за формално покачване в класирането. Други залагат на съдържанието. И както състезанието на v7n отбеляза края на истерията по “вълшебството” на SEO на запад, така и това състезание сега ще ни покаже докъде всъщност е разбирането на нашенеца за оптимизацията. Ще ни го покаже безпристрастно машина — индексът на Гугъл.

10 thoughts on ““Яицазимитпо лъгуг” – SEO като тактика и като стратегия

  1. dzver

    Eкспериментът е интересен – ще даде важна информация за това коя техника е най-добра.

    Не бих се включил в състезанието, но с удоволствие ще прочета изводите.

  2. turin Post author

    Michel, защо това “www”? Няма нужда от него, само се удължава адресът за помнене и за изписване. “www” като специален под-домейн за уеб е отживелица, и по принцип си е било лошо хрумване. Протоколът се определя от първата част на URI, а не от втората — тя е само име.

    По-правилно е да се ползва “http://domain/path”. Определящото за уеб е че URI му почва с “http://”. Иначе може да се пусне FTP-сървър или да кажем XMPP-сървър на домейн с “www” в началото. Това е само име и при това е в повече.

    http://no-www.org (http://en.wikipedia.org/wiki/No-www) – ето малко повече инфо. Всички сайтове, по които работя, са “клас В” по това разделение. Заявките към “www.” автоматично се пренасочват към съответния домейн, без “www” отпред.

    В тоя смисъл, ако говорим за seo-хватки, по-сполучлив би бил домейн “яицазимитпо-лъгуг.com”. Макар че прав си, не става ;)

  3. Michel

    За google е все едно, дали има или няма WWW отпред :)

    Не знам, дали е отживелица, но е факт, че НЯКОИ домейн имат дори различен PageRank в зависимост от това, дали има или няма WWW отпред! :)

    Повечето ПО-СТАРИ сайтове (блогове), които посещавам, са с ‘www’ отпред. Може би е навик от миналото? Но така или иначе, World Wide Web е нещо което все още не е забравено…

    А и 99% от големите сайтове все още се представят за по-лесно само с “WWW.COMPANY.COM” а не с “http://company.com” :)

    Вземи “www.HP.com”, “www.CNN.com” и тн ;-)

    Старите навици трудно умират може би… а може би просто има някаква красива симетрия в “www.НЕЩОСИ.com” :) Начало и завършек :)

  4. turin Post author

    Ама бъркаш! “World wide web” не е еднозначно с “www”. “World wide web” е понятие, което се отнася до хипертекстовата мрежа в Интернет — това, което е изградено с протокола HTTP. А “www” е съвсем измислено и странично име на под-домейн. Има и “www2” примерно, срещат се като имена на такива под-домейни — това не значи, че са някакво “второ поколение” на World wide web. Само име на под-домейн е.

    Принципно няма никаква, ама никаква разлика между това сайтът ти да е със или без “www” за индекса в търсачките. Може да има разлика, и я има, ако някоя компания нарочно реши да си промотира сайта с “www” отпред — е много ясно като навсякъде е изписано с “www” и като от основния домейн се пренасочва с код 301 към “www”, че ще е с по-голям PRank “вевеве”-то.

    Но това е когато силово всичко се насочва към “www”. Има случаи, когато е неизбежно, например в една от старите ми служби основният домейн и DNS бяха при нас, обаче уеб-страницата се хостваше при доставчика, на негов сървър. И понеже няма начин, като са точно така глупаво разделени, на практика сайтът се достъпваше само и единствено през “www”, а на основния домейн имахме наши си админски инструменти.

    Остава може би само симетрията, за която говориш. Но при мен визията е различна — на мен точно с това изкуствено и помпозно “www” отпред ми стои някак недобре ;)

    А, за google дето казваш — те не са мрежата все пак ;) И това казвам, че оптимизацията не е просто гонене на гугъл-рейтинг, както е модерно напоследък у нас.

  5. turin Post author

    Да вмъкна цитат от споменатата по-горе статия в Уикипедия:

    “…Technically, domain names, including third level domains, are not meant to identify the type of content provided, but rather a host, which may provide different types of content. That is not a problem, since the content type is requested using the corresponding protocol. In the case of web pages, that is the HyperText Transfer Protocol (“http://”)…”

    Тоест да вземем и обратния случай, ако всички неща са ми във “www”-то, с какви очи да си пусна там FTP-сървър? И как ще му е адресът — “ftp://www.example.com”. И всякакви подобни комбинации.

    Видът на предоставяното съдържание не се определя от под-домейна, а от протокола. Има го в RFC, това е в определението за URI.

    Съгласен съм, че може да се ползва под-домейн “www”, въпрос на преценка. Но строго погледнато… е объркващо ;)

  6. Георги Матеев

    Да се върнем на идеята за благотворителност чрез неморално спечелване на състезание :) Еми да — против съм. Не съм против идеята за благотворителност, ако Бого иска да даде 1000лв на децата — да им ги дава, а не да ги взима от младите оптимизатори в България, защото, както в тая статия е много добре написано, все пак трябва някой да я свърши тая работа. Не съм съгласен, че SEO-то е пропуск на програмиста или уебдизайнера, защото SEO не се прави веднъж в началото на сайт, а се прави постоянно, изследват се самите сайтове, поведението на потребителите и т.н. И за да имаме специалисти, трябва да им се помага по един или друг начин. Състезанието е много добра идея (за маркетинг на DAO.bg) за развитието на този пазар, защото повечето от участниците никога не са вземали 1000лв на куп и може това да им е първият проект, който да оптимират и развиват насериозно. Както може би ви е известно, една професионална SEO услуга струва повече от 1000лв на седмица, така че за тази награда няма нито един професионалист да участва. Участниците са начинаещи, които имат желанието да се развият и докажат.

    И точно в този момент се намесва един батко блогаджия, който пет пари не дава за SEO-то като направление, като бизнес и дори като култура ако щете го наречете. И тоя батко решава да внесе малко морал в цялата ситуация, като се запише и иска подкрепа от своите приятели, които да му линкват страницата. Естествено, каузата е благородна и всички се навиват.

    Да си призная, тая случка малко ми разбута ценностната система, защото хем е готино децата да получат хилядарка, но пък DAO.bg искат да дадат тая хилядарка на някой, за да ги реинвестира. 1000лв са страхотна сума за реклмата, която те си правят с това състезание, 1000лв са страхотна сума и за този, който ще спечели с една страничка за 3 месеца. После може да си купи книжки, може да ги инвестира в PPC за неговите MFA проекти и да ги завърти. Може и да купим на децата одеала с тях. Обаче тия пари бяха предназначени за бизнес инвестиция, а не за децата. Затова не мисля, че Бого е прав да превзема турнирчето, чиято идея беше на един сайт и на един човек да им потръгне, като качи нещата на общонационално и морално ниво и дари парите за благотворителност.

    Реално, ако Бого спечели по този начин, то то ще е неморално :) Тъпо звучи, ама си е така. Бого, като искаш благотворителност, извади 1000лв от джоба и ги дари. Ако ги нямаш, си трай. Остави 16-годишното SEO да си вземе хилядарката и дай Боже да я завърти и умножи, че някой ден да извади 10К от джоба и да ги даде.

  7. turin Post author

    Георги, само да уточня, че не съм споменавал даже досега позицията на Бого. Аз също като теб имам затруднения и не мога да си изградя мнение. Защото всичко, което казваш е вярно. SEO не се прави за ден, а и състезанието не е за битки между сайтове с рейтинг. По идея (поне на мен така ми се струва) състезанието е за иновация, за показване на умението *в действие*. Все едно отиваш на олимпиада по математика и имаш пред себе си само бял лист и няколко задачи.

    Затова и аз не се включвам активно в състезанието. Заявих участие и още когато написах статията, се записах че участвам. Защото за мен е някак неправилно да коментирам нещата отвън. Но имам мои си, лични пречки да участвам активно. Затова и не пиша втора статия. Има безброй “трикове”, които сайт с моя рейтинг може да приложи. Мисля след време да опиша как другите сайтове са се справяли, какви начини за оптимизация са прилагали, били те “white hat” или не съвсем ;)

    Като намеквам в статията, че оптимизацията в българския уеб се състои в поправяне пропуски на програмистите и дизайнерите, имам предвид че това е масовата практика. Съгласен съм, че SEO не би трябвало да е такова нещо, а да е ежедневно занимание по подобряване *разбирането* на сайта. Казах по-остро това за нашенските практики, за да наблегна на това ширещо се сред малките фирми криворазбрано “оптимизиране”.

    Всъщност, ако трябва да сме докрай изрядни, “истинското” SEO, за което говорим, вече не е само SEO, а включва и цялостно управление на уеб-продукта и работа по стратегии, които често са не само онлайн. Но да, в някакъв смисъл е добре 16-годишното хлапе, което има понятие от нещата, да покаже умения и да спечели награда. С която да спонсорира своя нова идея. Всички знаем, че спонсори винаги има, но все трудно се намират. Хилядарка наистина може да помогне на една уеб-идея. Пък дори и да не става дума за 16-годишно дете ;)

    Повече не мога да коментирам казването на Бого за дарението. И за мен е проблем как да го мисля, как е по-ефективно — дали хиляда лева да помогнат на болно дете, но за сметка на едно такова състезание или хиляда лева да помогнат на човек с уеб-идея, но за сметка на болните деца.

    Всъщност… винаги можем да го приемем и по друг начин — казването на Бого е още едно от предизвикателствата на състезанието. Никой не е казал в условията, че няма да има и морални предизвикателства или пък ползване ресурса на блогове. Това са все нормални неща в истинската конкуренция… Тоест може това да е просто една от трудностите в състезанието, в борбата за първото място ;)

  8. Вени Г.

    Историята на включването на Бого в състезанието го показва:

    На 4 септемри той пише кратка новина, че има такова състезание –> Яицазимитпо лъгуг. На 11 септември пише някои размисли за яицазимитпо лъгуг:

    Преди няколко дена писах за SEO състезанието на bgwebmaster. Странното, е че само 1 ден след това излязох на първо място в Google. Това само доказва, че WordPress е чудесно уеб-приложение, което си е само по себе си, оптимизирано за уеб. Правете сайтове, а не война и помнете, че в лъгуг яицазимитпо и в яицазимитпо лъгуг не е истината а в силната храна. Аз не участвам в състезанието, просто ми е любопитно дали мога само с постове в блога си да изляза в първите 30-40 да речем.

    Според мене е по важно не дали ще излизеш на първо място по горните думи, а по някоя мнооого по-популярна ключова дума например, в която колкото и да си добър, много трябва да се постараеш да станеш номер 1. Не забравяйте, че до няколко години Google няма да ги има или не поне такива каквото ги познаваме сега. Помнете и че не всеки канал за реклама е в търсещите машини и ако разчитате само на него с бизнеса ви е приключено.

    Успех на участниците. Амин

    Аз не участвам в състезанието за яицазимитпо лъгуг или било то за лъгуг яицазимитпо, но, ако случайно сечеля, парите директно заминават за: [логото на сайта save-darina.org]

    Очевадно е, че намерението не е част от SEO на Бого, и че той изобщо не прави SEO, и че даже не участва, а експериментира. Гениалната идея да се “върже” SEO състезанието с каузата на Интернет базирана децентрализирана гражданска мрежа (в случая със сайта save-darina.org за лечение на болни деца) е на Ники Кубарелов — Дари 1000лв на save-darina.org без да изкарваш нито лев от джоба си!! И оттук тръгва популяризирането на Бого.

    В частност в моя блог се заформи остричка дискусия за яицазимитпо лъгуг — че Бого опорочавал състезанието, че злепоставял каузата на “Спаси, дари на…” и че трябва да го дисквалифицират. По този повод се свързах с човек от екипа на save-darina.org, който ми каза:

    Тази идея на Бого Шопов първо силно ме озадачи, но вече ми обясниха за какво става въпрос. Много се радвам, че му е хрумнало, а и доста посещения на сайта са именно покрай “мжгмъц”, както го наричам за кратко :) Дано спечели! Но парите няма да разпределяме ние — той ще си избере на кое от децата да преведе направо по дарителската сметка. Е, нека първо спечели все пак :)

    Забележете — идеята на Ники Кубарелов ВЕЧЕ генерира посещения на save-darina.org — и само с това да остане участието на Бого, е добро дело.

    По-нататък в дискусията се появи човек от организаторите на състезанието — Огнян Младенов от Dao.bg, a.k.a Oggin, който казва:

    Бого няма как да бъде дисквалифициран просто защото 1. не е заявил все още участие с конкретния URL и 2. защото по никакъв начин не нарушава правилата на състезанието. Странното е че в тези коментари се обсъждат морални правила каквито както всички знаем в нормалното SEO просто няма. Що се отнася до парите за благотворителност които даваме организаторите — не се безпокойте — даваме — макар че никога не са достатъчно… за съжаление…

    Чак седмица по-късно Бого пише следващия яицазимитпо лъгуг:

    Въпреки първоначалното ми нежелание да участвам в състезанието за яицазимитпо лъгуг, идеята ми да даря парите за сайта save-darina и рамото подадено от Нико, реших да участвам, за да може идеята да стане реалност. Има време до 20 ноември да реша точно с кой URL ще участвам, но засега остава този на категорията, който е посочен по-горе.

    Въпреки огромното ми желание да спечеля, няма да правя нищо повече освен да публикувам разни мои мисли в тази категория и то само за състезанието за яицазимитпо лъгуг и за лъгуг яицазимитпо. Не искам блога ми да става безмислен заради безмислени фрази, макар че сигурно на всеки му е писнало вече от тези простотии, или както би казал Бъшо:


    Аз си акам радостно в снега,
    слънцето си грее весело сега,
    яицазимитпо лъгуг не ме интересува,
    важното е яицазимитпо лъгуга да върлува…"

    Тоест голямата заслуга за високото място на Бого е на Ники Кубарелов, а Бого беше практически принуден да се включи в състезанието. И аз ако бях от организаторите, щях да връча една специална награда на Ники за креативност :-)

  9. turin Post author

    Вени, не казвам, че Бого по някакъв начин нарушава формалните правила, напротив — всичко това е изцяло в сферата на SEO. А морален проблем има и той е с масовото вкарване на вина. Имам предвид, че всеки друг спечелил състезанието може да бъде обвинен, че как не го е срам, защо не дари парите, вижте как Бого щеше да ги дари. Вината е нещо кофти и когато се намесва така изведнъж в нещо толкова отдалечено, каквото отдалечено е оптимизирането на уеб-сайтове от проблемите на болните деца, е кофти.

    Не казвам, че на децата не трябва да се помага, аз самият имам дете и то също имаше проблеми, макар и нищожни в сравнение с тези на децата, които наистина се нуждаят от помощ. Аз самият бих дарил, за да помогна на дете, ако имам тази възможност. Нека не се заблуждаваме, благотворителността е лукс и когато има хора, които разчитат на парите, които изкарват със SEO, за да хранят семейството си (или за България — “да се опитват”), определено има проблем, когато така се вкарва вината.

    Пак казвам, не казвам нищо против състезаването на Бого — той, погледнато формално, и с това си прави SEO. Работи по популярност на адреса, което е една от основните части на SEO. И за Нико знам, и за Oggin — аз следя цялата дискусия. За мен нещата, които казваш не са нови изобщо, просто не пиша за тях. Може да са полезни за незапознатите читатели. Не казвам нищо и против теб и другите, които се присъединиха към състезаването на Бого. Това е ваше решение, не може винаги да сме на едно мнение ;)

    На мен ми е неприятно, че някои хора казват, че видите ли, ако не дадем на сайта, това са загубени пари. За някои хора такова състезание е нещо, което е изцяло външно, не ги интересува и понеже тям “някакви пари се въртят”, дайте да ги дадем на децата… Ами добре, като искате, извадете от джоба си, отделете от заплатата си и дайте — никой не ви спира! Дайте, дайте анонимно, дайте без шум. Вени, защо смяташ, че такова едно състезание с такава награда е нещо, което “не трябва да бъде оставяно”, едва ли не да не се “похаби”, ако отиде по предназначение.

    Има състезания и по програмиране, и по уеб-дизайн например. Някои от тях са с парични награди също — защо не “вземем” парите и там? Защото не можем, единственото състезание, което може да се спечели с популярност и “гръб” от поддръжници, е това по SEO.

    Аз като казвам по-горе в статията, че масово в България SEO е измислена работа, имам предвид, че уеб-разработчиците, програмисти и дизайнери, масово си оставят ръцете. И из мрежата е пълно, пълно, пълно с калпави сайтове, за които се взема средно по хилядарка. И тия сайтове не просто плацат за малко оптимизация, ами направо са така некадърно направени, че всяко подобрение им вдига рейтинга. Пълно е с невалидни кодове на html и css, с неработещи javascript-ове, навсякъде “мушнати” анимации на flash, без да има никаква нужда от тях, има сайтове, писани за определени четци, сайтове с неадекватно разположено съдържание, с безумно дълги URI, с повтарящо се съдържание, необмисмени реклами, с всякакви спънки пред потребителя, нестандартни регистрации, “заключване” на потребителя, неадекватна правна обосновка… и какво ли още не.

    За да има изобщо адекватно SEO у нас, може би трябва да се “изживее” тая първа треска по гонене на рейтинга в Google. На запад я изживяха и сега не е чак толкова “модерно” да се гледа на SEO само като на гонене на рейтинг. И може да се каже, че вече има истински специалисти по оптимизация, които предлагат мащабна и пълна услуга. И трудна услуга.

    Ще отворя отделна тема за това, за моралната трудност (че тук бях отворил дума за техническата страна) и ще свържа двете теми.

    Ето новата тема: Морал и яицазимитпо лъгуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *