Търсачката… не намвее

Зная, че Blogspot не е търсачка, макар че е на Google, които… абе май и те не са търсачка. Сложно става, но все още се проследява връзката. И зная, че сигурно е показвано вече, даже сега си спомням, че съм го виждал на няколко места из блозите. Тоест от една страна “грешката” вече е съобщена, ама от друга… не е ли най-малкото тъпо толкова време да не е поправена?

blogger search ererror

Да, знам — това е Гугъл, това са Blogger/Blogspot. Дето като някой из телевизиите говори за блогове и блогсфери, снима екран на компютър с началната страница на Blogger. Все едно, видите ли, това е платформаТА за блогове. Всъщност Блогспот е една от най-неудобните среди. Както за писане, така и за коментиране. Както виждаме по-горе, явно и за четене. Ако си много зле, и купуване от Гугъл не може да ти помогне. Казвал съм го и преди, ама ми е готино да го повтарям — особено като гледам такива недомислици като Blogspot. ;)

И погледът като се плъзне надолу по преведената страница, някак учудено се заглежда около “Buzz”. Като не им е добър преводът, поне “buzz” си имат. Тия нещо се бъзикат май. Ама и аз защо ли се занимавам… Защо пък не, вижте колко е интересно — нови неща научава човек, нови думички “намвиа”. Аз превеждам софтуер, мога да ви помогна. Макар че точно чичко Гугъл не търси по два пъти. А и преводи на несвободен софтуер не се правят за без пари.

“Аз намвия, ти намвееш, той/тя/то намвее, ние намвеем, вие намвеете, те намвеят”. Става и спрягане по времена. Ама са толкова много възможните времена в българския, че ми стана скучно вече :) Лекар с нож и приятно намвеене!

15 thoughts on “Търсачката… не намвее

  1. voxy

    Всъщност Блогспот е една от най-неудобните среди. Както за писане, така и за коментиране.

    Може ли да кажеш какво имаш предвид “както за писане”? blogger ти дава пълен контрол върху html-кода/поддържа всички тагове, или поне не съм видял досега нещо което да не е минало/, вярно преди година имаше някои проблеми, но сега е пушка, отделно постове не е задължително да пускаш през blogger интерфейса, а през който си искаш тул

  2. voxy

    а и между другото тук не трябваше ли да се появи едно съобщение към обикновения прост потребител какво се случва с коментара му/чака модерация примерно/ а не ей така да изчезва все едно нищо не е писал? това не ми изглежда много юзър-френдли

  3. voxy

    (3)пак съм аз :))) между другото тук що има модерация на коментарите, заради опасността от спама ли? чакането модерирането на коментарите убива дискусията и също не е много юзър-френдли, досадничко си е

  4. turin Post author

    Voxy, не видя ли съобщението, което се появява, че коментарът ти е автоматично разпознат като спам и затова очаква одобрение? Може да си го пропуснал, вярно че не съм се погрижил тия съобщенийца да са по-големи и с по-откроявящ се цвят.

    Може и да го направя, но няма да е точно сега. Пък и кой ти е казал, че тук изобщо трябва да е “юзър-френдли”? Уеб-пространството, което предоставям за коментари е достатъчно обширно, и по отношение на цензурата в моя си сайт съм доста свободно настроен. Ама защо говорим за това — не е по темата изобщо. Мога да направя като други хора и да напиша текст около полето за писане какви са условията и как се процедира с коментарите.

    Последното е добра идея, в стария ми сайт имах такова разяснение. Ще го направя, ама пак няма да е днес ;)

  5. voxy

    (4)аааа те ми се появили ма трябвало да си заредя страничката отново че и да сменя IP-то, щото вече съм спамер :)) с 3 последователни коментара

  6. turin Post author

    Два поредни (три вече…) извън темата са си прекалено, стига вече. Някои се модерират, особено честото поредно писане или писането с данни (поща, IP-мрежа, дори псевдоним), които са били засечени по някакъв начин като спам. Проверката не е само в локалните списъци на моя блог, а и най-вече в услуги в Интернет, като Akismet и подобни. Но е друга тема. Ще напиша около полето условия. Не защото сега така ме юркаш, а защото аз сам си го мислех. Не сега, а някой ден. Когато ми е кеф ;)

  7. turin Post author

    А че Blogspot е дървена услуга съм писал и преди. Мога да изреждам дълго както неща, които съм споменавал, така и други, които забелязвам периодично. Не, не ползвам услугата им (пробвал съм я, зная какво е отвътре — не, мерси). Но дори и само по четенето и коментирането в блогове на приятели неудобствата ми стигат.

    Това, че може да се публикува от другаде е голяма “новост”, браво… По-скоро трябва да търся платформа, която не го поддържа. И за контрола върху html-кода пак не ме спечелват нещо. И за това трябва да търся платформа, която да не го поддържа. Ах, да — може човек да си пренасочи своя си домейн и той да се ползва за блогспот-блог. Не че след трезва и безпристрастна преценка някой би го направил, ама го има, да.

    Какво няма? Инструменти за миграция. Тука темата е огромна, да не изреждам комбинациите. Накратко, ако мигрираш от или към блогспот, просто трябва да се потиш и псуваш много и продължително. Един вид наказание си е ;)

    Няма запомняне данните на коментиращите. А, да — помни те ако си с профил в блогспот. Голям праз, аз не ща такъв профил. А който не ще, може винаги да цъка на ръка “other addres” или каквото беше там.

    Нямат интеграция на OpenID. Е това вече на мен поне ми стига да им тегля една. Нямат и намерение като ги гледам. В днешно време никоя стартираща услуга, която е сериозна и мащабна (или поне има такива претенции) не може да си позволи да пренебрегва OpenID. Ама те нямат удобна миграция даже, аз за OpenID съм се затъжил…

    Не са и чували за XFN например. За тях блогърите имат някакво отношение само и единствено към хора, които са си направили профил при тях. Другите — кучета ги яли. Виж, за това отношение Гугъл наистина не могат да им помогнат, понеже и те са същите надувки.

    Ползват неправилно атрибута на Atom “updated” и объркват четците на новини. Писал бях за това, покрай проблеми с обновлението на “Свободна планета”. Накрая всички блогспот-блогове в нея осъмнаха с настройка за игнориране на полето “updated”.

    Толкоз от мен, че наближава полунощ и не ми се говори за недоразумения точно сега.

    И за последно само, което и намекнах в статията — преводът им е куц. ;)

  8. Assenoff

    Миналия месец гледах този екран в продължение на поне 15 минути (без уиндоуския часовник):
    http://www.assenoff.net/pics/various/Blogspot_error.jpg

    По-преди и дзвер беше писал тук: http://dzver.com/blog/?p=1007

    Та липсва му ползваемост. При коментарите под firefox се омазва зле, без значение визуалната тема. Липсва му и престижност, авторитет, интерфейс, удобство. Необходими са умения по HTML и CSS. НЕ поддържа отделни страници. Гадния панел отгоре май не може да се махне. Няма достатъчно функции …

    Лека, и аз ще търся да намвея възглавницата :)

  9. voxy

    За експорта — за да не се потиш, правиш си акаунт в WordPress и там имаш възможност да импортнеш блога си от blogger, оттам нататък вероятно има функциите които то трябваха.

    @Assenoff, панела горе се маха ето с този код

    <b:skin><![CDATA[/*
    #navbar-iframe {
    display: none !important;
    }

  10. turin Post author

    Да, WordPress поддържа внасяне от други платформи. Поддръжа и внасяне от RSS-емисия, за съвсем неудобните случаи. Всъщност миграцията от Blogger е на подобен принцип, защото те изплюват доколкото зная един голям XML-файл, който е предвиден за архивиране и възстановяване на самия Blogger-профил. И това нещо трябва да се парсва от другите за миграция — нещо, за което не е предвиден.

    Мрежата е пълна с описания на провалени такива миграции. Или неуспешни, или частични прехвърляния и практическа загуба, “засядане” на останалата информация в профила в Blogger. Има и описания на успешни премествания също. “Хватката” за момента е ако се ползва WP над 2.2, да се превключи на новата версия на Blogger, тая дето беше “бета”, не зная дали още се води такава. Всякаква друга комбинация от версии не сработва, защото Blogger няколко пъти са променили формата на експортния файл — слуховете са, че е било за да объркват (разбирай “наказват”) мигриращите.

    Номерата на ICQ…

  11. turin Post author

    А колкото до това “оттам нататък вероятно има функциите които то трябваха” — много смешно. Функциите, които ми “трябваха” си ги имам много отдавна. Повечето от тях са най-нормални и стандартни неща, а някои от тях пък са такива, че липсата им прави платформата неудобна.

    Например това с коментарите. Или това с atom::upated, което обърква настолните четци и уеб-агрегаторите, като размества поредността на статиите и “избутва” нагоре своите, от Blogger. Все неща, които във всяка друга платформа щяха да се смятаат за бъгове. Но не, Blogspot са велики, защото са на Google…

    Така че мен не ме мисли, аз си имам всичко нужно и имам гъвкавостта да си подобрявам блога постоянно. Платформата, която използвам е свободен софтуер с отворен код и огромна общност разработчици и потребители, които постоянно я подобряват. Аз съм си добре, да му мисли който вижда отесняването на Blogspot.

  12. voxy

    Добре де като си си добре защо говориш за проблем с акаунтите, които са в blogger нямат този проблем, щото така или иначе са си логнати, а колкото до това от там нататък то не е свързано точно с теб, а принципно за онова потене за което говореше – за всичко си има решение без да се потиш както се вижда, доста преувеличаваш нещата, аз лично си импортнах целия блог от blogger без никакви проблеми в WordPress. От поне няколко месеца всички блогове в blogger са с новата версия, няма стара просто защото прехвърлиха всички искат не искат към новата.
    Дотук като недостатъци които си посочил в blogger виждам този с коментарите само – наистина са дървени

  13. turin Post author

    Казал съм какви са най-досадните и необмислени неща. Казал съм какви са проблемите. Блог-хостингите са една от тези услуги, които работят изцяло със съдържание, което не им принадлежи, а принадлежи на отделните потребители. Да има проблеми, грешки при работата с това съдържание си е подигравка. Особено във времето, когато за потребителско съдържание и за web2.0 се говори навсякъде и навсякъде е пълно с блог-хостинги, които се грижат по-добре за това съдържание. Да не говорим, че почти всички други масови блог-хостинги ползват свободни платформи, което автоматично позволява например човек да си “вземе” блога при него си. Но само затвореността на Blogspot за беше, а тя не е.

    Радвам се, че на теб услугата, каквато я предоставят от Blogger ти се вижда безпроблемна. Не ти вменявам да не ги харесваш — щом толкова думи не могат да те убедят, че има нещо много сбъркано там, значи няма смисъл да говорим. Пак казвам, казал съм всичко по-горе и не искам да казвам пак едни и същи неща, проблемът е очевиден. Ако на теб лично ти харесва по някаква причина — ок. Но отвъд личното харесване да се казва, че изобщо платформата и хостингът са добри… Оправдано е само ако от Google/Blogger плащат пари на човек за да ги рекламира ;)

  14. turin Post author

    Заслужава си да отбележа, че още този уикенд, много скоро след като писах тук от Blogspot са оправили грешката и сега текстът, който се изписва е “Страницата не е намерена”. Не казвам, че причината е била излагането на лошия превод тук, но все пак ми е забавно. И не, не познавам хората, които превеждат там. Тоест може и да ги познавам, но да не зная че работят там. Отделните преводачи не са виновни, превеждането на софтуер и само по себе си е достатъчно трудно занимание. Такива проблеми се появяват не заради неумения на преводачите, а заради лоша организация на поръчалия превеждането. Който трябва освен поръчването, да обгрижва и проверяването и интеграцията на преводи и разработки на нови функционалности. Тоест трябва да се гледа какъв е преводът и дали има нужда от нов.

    Всичко е добре, щом добре свършва. Това все пак си е встрани от появилата се в обсъждането в коментарите тема за по-общите проблеми на Blogger/Blogspot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *