Синьото в GNOME

Новият GNOME 2.20 идва и с нова подразбираща се тема на изгледа. В началото не го забелязах, после синичкото изведнъж ми дойде в повече и се чудех дали има промяна или пък зрителната ми памет нещо дава накъсо. Ама и как да забележа, като аз 2.20 го получих почти “на части” — обновявам Дебиан-а си почти всеки ден, всъщност всеки път като се сетя. А да ползваш Debian unstable за настолна система си е приятно занимание. Всичко последно и най-ново идва, инсталира си се и заработва за радост на окото и успокоение нервите на потребителя.

Е, случват се и малки засечки, но вече много, много години инсталацията на Wishmaster не е сменяна, а само обновявана. Може би към 8-9 годинки, помня ли. Не че не съм оправял проблеми във файловете status или available на dpkg, или да кажем инцидентни омазвания на scrollkeeper или gconf. Да, на ръка — макар че не съветвам ако не знаете какви са тези файлове да ги пипате :) То ако не ги знаете няма и да ги намерите, де ;)

Но новият изглед на работната ми площ и все по-натрапващото се синичко във всяко нещо, дето пусна и погледна взе да ми идва в повечко… Какво се оказва? Подразбиращият се изглед на Gnome се казва “Clearlooks”, в нашия превод — “Яснота”. Такъв е в повечето дистрибуции поне — може да има тук-там и други, все пак всичко е до решението на дистрибутора. Някои, доколкото зная, издават Gnome с подразбиращ се Firefox вместо Epiphany, та камо ли един изглед ;) Тъй… обаче новата версия на “Яснота” е ле-е-еко преработена, както биха казали дизайнерите. Работното заглавие на тази промяна е било “Gummy”. Е добро попадение е било — стои ми като някаква лепкава гума и на мен.

Абе то хубаво синичкото, пипнали са навсякъде и всичко изглежда наистина по-“красивичко”… И синичките “асансьорчета” и те радват, макар да омръзват доста бързо. Обаче това със синята преливка в листовете из настройките и подпрозорците ме плаши насън вече. Искам си новите програмки, новата тема, обаче не искам да се тормозя с толкова много синьо, синьо навсякъде… Изходът не е в смяна на цветовете — опитах всички идващи в Дебиан теми за Gnome.

Решението? Създаваме или отваряме файл ~/.gtkrc-2.0 и в него пишем нещо такова:
 

style "my-clearlooks" = "clearlooks-default"
{
  engine "clearlooks"
  {
    colorize_scrollbar = FALSE
    menubarstyle = 0
    toolbarstyle = 0
  }
}
class "*" style "my-clearlooks"

 
Първата настройка е за оцветяването на плъзгачите — в синьо са красиви, обаче прекалено излишно се набиват в очи и отклоняват вниманието от съдържанието.

Втората настройка е за ефектите на менюто. По подразбиране менюто в новата тема е с едни сенки, едни приплъзвания, едни ефекти… тръпки да го побият човек. Пак разсейва вниманието от съдържанието. “0” изключва ефектите, “1” включва тия вдлъбвания и изпъквания, а “2” слага цветна преливка. Бррр.

Третата настройка е за лентите с инструменти. По подразбиране сега вече всички ленти са изпъкнали и бутоните в тях при преминаване с мишката леко се вдлъбват, при натискане — още повече. Всичко добре, обаче сега приличат на кръгли дървени пръчки и особено когато имаме няколко ленти една под друга се получава някаква вълнообразна неприятност. Плоските ленти с нормално вдлъбващи си се при натискане бутони са си идеални. “0” тук изключва шарениите и връща старите познати плоски ленти. Които в комбинация една до друга не отвличат вниманието към заоблените си граници, а просто съдържат бутони и надписи. Каквото е предназначението им. “1” пък включва ефектите, логично.

Само от цветната преливка в етикетите (“tabs”) на подпрозорците не успях да се отърва. Опитах с логично изглеждащия код:
 

style "my-clearlooks-notebook" = "clearlooks-notebook"
{
  bg[NORMAL] = #AFAFAF
  bg[ACTIVE] = #c3c3c3
  bg[INSENSITIVE] = #AAAAAA
}
widget_class "*<GtkNotebook>" style "my-clearlooks-notebook"

 
Но пак си стоят с преливка. В почти всички инсталирани готови теми също има преливка. Някъде са успели да я направят едва забележима, но това “3D” в табовете явно е някаква нова мода. И преди в подразбиращата се тема на Gnome доколкото помня имаше такива “залитания”, но все са оставали за в някоя от допълнителните теми, като дойде време за издаване на поредната версия. Сега заради “Виста” и “Макос” ли, заради нещо друго ли, но е плъзнала малко излишна шарения. KDE го правят все по-бързо, а GNOME само все по-шарено. Ще взема да си напиша моя си тема, за да ми е удобно. Наръчници за това има много в мрежата, например този

П.П.: Да, винаги мога да ползвам например програмата “gnome-art”, с която да преровя всички налични теми, икони и тапети из сайтовете за такива неща за Gnome и после да си инсталирам някоя подходяща. Но не се знае дали тази допълнителна тема ще се поддържа през версиите. Най-сигурна в това отношение е подразбиращата се тема.

11 thoughts on “Синьото в GNOME

  1. Michel

    Какви скрити неща имало в Linux:)))

    Е, така или иначе, явно модата на преливките и полупрозрачностите (MacOS X, Vista) настъпват и на други “фронтове”;)

    Аз не се дразня на цветнотиите, стига да не са твърде цветни;)

  2. turin Post author

    Лъскавините ги има много отдавна в настолните среди в GNU/Linux — особено в KDE и GNOME. Просто досега подразбиращата се тема на GNOME беше по-изчистена и “сдържана”. Иначе в “линукс” има всякакви глезотии още преди да се появи въпросната “Vista”. Но никой не си ги пуска, освен за да си поиграе за кратко с тях ;) Настолните системи не са се развили адекватно на триизмерните среди, каквото и да ми казват, всякакви размятащи се из пространството прозорци просто не са удобни за днешните програми. И тия преливки, прозрачности и светлосенки и те са понякога досадни. Просто проектирането на работна среда трябва да се прави от няколко различни специалиста, не само от дизайнер. Средата трябва не само да е красива, а и използваема. Да може да е незабележима, когато ти се налага да я гледаш 15 часа например ;)

    Но и аз не се дразня много, всъщност ми е интересно всичко това. Може би не трябваше да “разкрасяват” чак толкова точно подразбиращата се тема. Но KDE например по подразбиране може да е още по-шаренко. Така че човек просто настройва своята си инсталация според нуждите си ;)

  3. turin Post author

    Преди малко видях, че в последното и ново издание на Fedora (Fedora 8) подразбиращата се тема на GNOME не е Яснота, а специално написаната за Федора тема Nodoka. Авторът е чехът Мартин Сурада и идеята е целият изглед на Федора да стане еднакъв и всички програми да са интегрирани в него. За целта за Fedora 9 ще подготвят следваща версия на темата, която ще включва и настройки за мениджъра на KDE, не само за GTK-програмите и за GNOME.

    Не ми хваща окото, “Яснота” е по-приятна. Но пък казват, че “Nodoka” била по-бърза, ползвала и свое си ядро, тоест не е козметика върху друга тема (както са моите писаници по-горе;). И пак синьото идва в повече, този път в наситено азурно синьо — типично за цветовата концепция на Fedora.

    И пак ги има тия преливки в етикетите на подпрозорците. Явно или е нещо заложено в новата версия 2.12 на библиотеката GTK+, или чисто и просто дизайнерите на теми са луднали по ярките цветове и преливките. Все си мисля, че е второто :)

  4. Петър

    Трудно ми е да повярвам, че не си успял да “убиеш” синьото в табовете.

    http://swik.net/GNOME/Planet+GNOME/Marco+Barisione:+The+theme+formerly+known+as+Gummy/bnub8

    Демек можеш да задаваш опции на енджина за различните уиджети, дори да използваш различни енджини за различните класове.

    И все пак шареното си е шарено :)

  5. Петър

    Ам забравих да кажа, Нодока __не__ е по-бърза, просто са махнали някои неща и автора казва: ако се опитаме да ги вържем обратно към енджина, на който сме базирали кода си (murrine) ще стане много грозно и бавно. Инсталирах го (нодока) пробвах го. Не е за мен, въпреки че именно Федора използвам. На мен лично ми харесва най-много цветовото решение за Гном на OpenSUSE. Обикновена “Яснота” + зеленко. Идеална комбинация. Пробвал съм подразбиращата се цветова палитра и на Убунту (бля, много крещи това оранжевото) и на Федора — много ми тъмнеят тези тапети, в комбинация със светлите цветове на уиджетите направо ми разказват играта на очите.

    В крайна сметка ползвам яснота (GLOSSY стила) с много приятна вяла зелено-синя тема. Успокояващо и ненатрапващо се :) В комбинация с “природен” тапет действа релаксиращо и отморяващо :)

    А ако се чудите от къде тези преливки и шарении в Gummy – Андреа Цимиан (авторът на Мурна) се включи в разработката на енджина специално за новата версия на ГТК. Резултатите говорят сами за себе си :)

  6. turin Post author

    Петър, признавам че не бях търсил достатъчно решения. По-скоро набързо опитах да пренастроя тези неща с информацията, която успях да намеря или пък знаех отпреди. Благодаря ти за уточненията, които даваш — аз не съм следял по-отблизо тези разработки, а си заслужава вниманието като че ли, поне на мен ми стана интересно вече ;)

    Ще опитам и аз с различни цветови комбинации. И на мен подразбиращите се отенъци в Убунту и във Федора не ми допадат. Дълго време и тапет не ползвам, боядисвам с бледо сивосиньо. Преди го правех, защото машината ми беше слаба, и със слабо видео. Сега май по навик вече. Но определено ще се замисля как да си пренаредя и пренарисувам работната площ. Ако стане нещо готино, ще я снимам за тук ;)

  7. by-tor

    Скоро излиза и kde 4.0, не се знае и там какви изненади ще има, освен това, че Konqueror вече няма да е файловият мениджър (поне не единственият), ако не се лъжа новият се казва Dolphin. А иначе е, меко казано, несериозно да се сравняват KDE и Windows, ако Linux те удовлетворява само когато прилича на М$ Windows, то просто си ползвай продукта на чичо Бил, с неговия дизайн, който както казват “enriches the user experience”, но май и много други покрай този потребител.;) Та, ако позволите да цитирам: “Microsoft gives you Windows… Linux gives you the whole house.” :-D

  8. turin Post author

    By-tor, здравей! За Dolphin — и аз не зная как точно стоят нещата, защото от около година не следя отблизо KDE (При мен нещата са свързани с преводите; преди превеждах по-интензивно за KDE, а сега — за GNOME, затова;). Ако може да направя сравнение между KDE и GNOME, доколкото зная, Dolphin ще е нещо като Nautilus, а Konqueror — като Epiphany. Като все пак Konqueror ще е по-универсален четец от Epiphany (който е само за уеб) и ще може да преглежда всички документи, но Dolphin ще се използва като по-настолно ориентиран четец. И навигацията и цялата му ползваемост е по-ориентирана към настолно преглеждане, отколкото тези в Konqueror.

    Така че да, както казваш и от KDE се очакват много интересни неща. Аз даже в статията по-горе съм “намекнал” нещо, като казах, че KDE с всяка версия става все по-бързо, а GNOME — само по-лъскаво. Но аз харесвам и двете среди, харесвам и XFce, ползвам и Fluxbox например. При мен “фенщината” е не на базата какво има и какво няма в дадена среда, а какъв е екипът й за превод. GNOME има страхотен екип за превод, много хора, които през годините са участвали повечко или пък съвсем малко в преводите. Но са запазили екипно усещане и признание за всяко участие, независимо колко малко е било.

    KDE пък са малко диктатура, бях писал преди как Радостин изтри всички имена на предишни преводачи, защото “преводите им били като на чукчи”. Бяха на няколко пъти даже изтривани и самите преводи, понеже не пасвали на концепцията на ръководителя. Аз бях превеждал Quanta и изведнъж гледам — няма превод. Та тогава я преведох пак, но не там е въпросът. GNOME има екип за превод, KDE няма и затова аз като превеждащ такива неща ги забелязвам разликите. ;) Иначе KDE е страхотна среда, не споря. Трябва да превключа пак тия дни, за “баланс” :)

    А на Калинский a.k.a Majo не му се дразни, той така се бъзика като говори за Уиндоус и Линукс, оркът му с орк :P (Majo, no offence!;)

  9. by-tor

    Е, аз коментирам повече като потребител, без да съм “навътре” в нещата с преводите, където явно си има някои особености от нашата fauna domestica ;) иначе ползвам английската версия на KDE и като цяло ми допада проектът на Matthias Ettrich. А за Linux-Windows коментарите, разбира се, нищо лично за Мajo:) просто често се чуват подобни изказвания насам-натам. Иначе за Gnome, доколкото гледам отстрани, те май точат големи планове за 3.0, но засега като че ли няма нищо конкретно обявено (малко встрани от темата, ама сега ми хрумна, като се знае колко напред са били маите в математиката и изобщо в изчисленията, не са толкова чудни делата на М. de Icaza и F. Mena ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *