qmail за обществено ползване

Qmail е за обществено ползване, без авторски права. От вчера, 29-ти ноември. Представяте ли си, точно qmail? Аз лично не можах да повярвам, когато видях новината за отказа от права на небезизвестния djb.

Дълги години начинът да се поддържа модерен пощенски сървър бяха горе-долу два. Ако човек идва от дистрибуциите с пакетни системи със силни зависимости, като Debian или RedHat, най-логичният избор падаше върху подразбиращия се сървър там. В по-общия случай това означава Sendmail, а в останалите — Exim или Postfix. Qmail пък като правило ползваха админите със “слакерска” нагласа. Казвам “нагласа”, защото съм виждал хора, които инсталират qmail върху Дебиан, просто защото се придържат към нагласата си от Slackware и никога не се доверяват на пакетната система, ако могат да го избегнат.

През годините в някои дистрибуции един SMTP-сървър биваше изместван от друг, някъде се появяваха съотносими поддръжки (разбирани както като ефикасност в разрешаване на доклади за грешки, така и като общност “привърженици” на дадения пакет сред разработчиците) за два или три сървъра. Ставаше все по-лесна замяната на един сървър с друг на малко натоварени системи, а и постоянно се появяваха (и се появяват и днес, в това няма нищо лошо) нови дистрибуции. Решаващи “пощенския въпрос” по свой си начин.

Само qmail си беше малко като “черна овца” за много от “пакетно възпитаните” потребители на GNU/Linux. Пък и всички сме слушали и чели приказките за това колко велик е кодът, излизащ от клавиатурата на D.J.Berstein, за така и непоисканите дълго време награди за открит и доказан бъг и т.н.

Нямам идея какво е довело до това решение за пълен отказ от права. Не съм следил qmail, а и в общото пространство не се беше появявал намек за такова решение.

Лично за мен това е страхотно, върховно! Най-свободният софтуер е точно този с пълен отказ от права.

Радвам се и чисто по дебиански, защото това ще означава, че най-накрая qmail ще може да види официалното хранилище на Дебиан отвътре. Може би дори бих го пробвал за себе си — вече са зад мен годините, когато работната системна администрация ме интересуваше. Сега администрирам себе си и за себе си.

Честито на всички! Най-вероятно дори и да не подозирате, зависите от някой qmail-сървър някъде по пътя на пощата ви.

2 thoughts on “qmail за обществено ползване

  1. Таня

    Извинявам се, че пиша тук, може да преместиш коментара където му е мястото, ако има такова изобщо. Има нещо, което не ми е ясно — от около година съм се абонирала в блоглинес за този адрес. Но нямаше никакви публикации и аз си мислех, че просто не пишеш.

    Днес се появиха статии за това, че местиш блога си, но като тръгна с линка за блога ти, ми отваря тук, където очевидно има постове, но при мен не са се появявали. Като щракна на линка за самия пост за местенето, ме праща в 10-та глуха.

    Моля да ми обясниш, къде е проблемът и защо блоглинес не ми работи за твоя блог? Само не ми казвай за всички други feed-не-знам-какво-си, защото когато имам нещо обичам да развивам него (в случая bloglines), а не непрекъснато да хвърча между всички нови и усъвършенствани и софистицирани средства за следене на новите постове по блоговете.

    Може би съм се абонирала за feed, който не е работел, за което съжалявам наистина. Но имам чувството, че имаш повече места за писане и аз не ги знам всичките. Не е ли малко объркващо това?

    А и кажи ми моля, като ми преместиш някъде коментара, аз как ще разбера, та да го търся, за да си прочета отговора — надявам се да получа такъв? :-)

  2. turin Post author

    Таня, отговарям ти тук, защото наистина не зная къде да преместя коментара ти, а не искам да сменям средата на разговора с друга. Значи първо — няма да ти казвам за нищо друго, аз и не познавам добре уеб-базираните четци. Станало е объркване, за което нямам идея кой е виновен; може bloglines, може и друго, няма значение ;)

    Адресът ми е един и само един — http://yasen.lindeas.com

    Адресът на емисиите ми също е постоянен — за статиите и за коментарите.

    В десния панел има каре, в което са дадени емисиите — озаглавено е “Feeds” и “Photo feeds” за блога и за фотоблога съответно. По подразбиране е свито — като натиснеш върху заглавието му, се разгъва и вътре са линковете за емисиите ;)

    Така е от вече година и нещо може би. Преди това бях на друг адрес, “iassen.projectoria.org”, където нарочно сложих автоматично препращане (permanent redirect), за да се обновят всичките четци и отметки из програми, браузъри и сайтове. Емисията там съдържаше само едно съобщение, което беше постоянно и текстът гласеше, че се местя на нов адрес (http://yasen.lindeas.com), със съответните нови адреси на живата емисия. За да може който прочете, да си обнови записа с новия ми адрес.

    От няколко месеца пренасочването е махнато и на стария адрес седи само празна страница с линк към новия адрес. Скоро ще махна и самия поддомейн там.

    Това е най-плавното и безболезнено преместване на сайт на нов домейн, на което съм способен ;) Направих го по всички правила на доброто SEO, само и само за да няма затруднения както за хората, така и за търсачките и отметките в програмите.

    Съжалявам, че точно при теб се е получило разминаване! Станало е случайно явно. Може би bloglines не ти е обновил автоматично адреса на емисията с новия й адрес, не зная.

    Във всеки случай за мен е изненада и съжалявам за неудобството!

    Обръщам се и към всички други, които са ми “загубили дирите” заради това преместване преди година — новият ми (то той вече си е бая старичък де;) адрес е:

    основна лична страница и блог — Arcane lore (articles feed, articles comments feed)

    фотоблог — Seen by Turin (photos feed, photos comments feed)

    уики — Secular lore

    и други под-раздели, с препратки в горния десен ъгъл на страниците…

    Дано това помага. Таня, благодаря ти, че се обади — нямах никаква идея, че може да следиш стария ми адрес. Сега просто обнови адреса на емисиите ми и всичко трябва да е ок! ;)

    —-

    На всички, които са тук заради отказа от авторски права върху qmail — извинения за отклонението от темата!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *