Затворена отвореност

или “Гугъл — на всяка манджа мерудия”

Зашумя се около платформата “Android” на Google и веднага бърборенето така заля мрежата, че по-трудно се откриват новините около проекта OpenMoko. Аз като казвам, че Google и нищо да не правят, просто “стъпват тежко” и всички се изпотрепват да ахкат и охкат със замечтан поглед към тях…

Да сме наясно — отворената и свободна платформа е OpenMoko, а гугълският Android е несвободен софтуер. Не знам доколко изобщо е и “отворен”. Но всички се прехласват по него, защото от Гугъл са обещали едни 10 милиона долара, дето ще ги раздадат на разработчиците на приложения за платформата. Абе хвърляме тука едни пари и гледаме как се бута тълпата…

Android изобщо не е “Open” и “отворено” е само звученето на името на създадения за целта консорциум — “Open Handset Alliance”. Докато OpenMoko е свободен софтуер изцяло (GNU GPL) и се разработва прозрачно за общността вече доста време, дори външният дизайн на първия смартфон на проекта, Neo1973, е лицензиран под CC-BY-SA. А “андроидът” от своя страна е само помпозно обещание от Гугъл и засега си е изцяло несвободен софтуер. В лиценза му пише много неща, все типични за собственическите лицензии, но се открояват някои очевадни не-“Open” клаузи:

…in order to use the SDK, you must first agree to this License Agreement. You may not use the SDK if you do not accept this License Agreement…

…Google gives you a limited, worldwide, royalty-free, non-assignable and non-exclusive license to use…

…you may not extract the source code or create a derivative work of the SDK…

…you will not remove, obscure, or alter any proprietary rights notices (including copyright and trademark notices)…

и т.н, и т.н.

Какво си говорим… “Open” — дръжки.

Единственото отворено и свободно в цялата бъркотия е едно ядро Линукс, приставка за Eclipse и браузърно ядро WebKit. Но тях и няма начин да не ги пуснат, представете си да си позволят да затворят Линукс или Уебкит.

Да, вярно — обещават, че по някое време през 2008г. ще публикуват платформата като свободен софтуер, съгласно условията на Apache License. По някое време в бъдещето. Дотогава “Андроид” не е нищо по-различно от целия куп всякакъв собственически софтуер. Дори я няма естетската лъскавина на продуктите на Apple, заради която понякога частичната им затвореност се неглижира от някои.

На фона на всичко това статията в английската Уикипедия за Андроид започва така: “Android is an open source mobile phone platform…“. “Open source”?!?

Всъщност не е важно как се нарича поредната измислица на Гугъл. Не е важно и че някои прекаляват с вмъкването на думичката “open” само за замазване на очите. Както например Майкрософт с техния Office “Open” XML, дето е всичко друго, но не и “open”, но пък вижте как готино звучи — даже може двама-трима да се заблудят и да го объркат с OpenOffice. Което е съвсем, съвсем друго нещо, настолен офисен пакет с много повече ресурси, функционалност и престиж, но от кого да крадат ресурс Майкрософт, ако не именно от тези, дето го имат? А всички знаем, че Майкрософт от началото на съществуването си е компания, градила се изцяло на кражбите на идеи и реализации от конкуренцията.

На фона на OOXML Android си е цвете за мирисане. Пък и обещават добрите батковци и каки от добрия Гугъл да го публикуват под свободен лиценз — какво по-хубаво?

Какво по-хубаво ли — ами Neo1973, това е по-хубавото. С нетърпение чакам официалната промоция на първия продукт на OpenMoko и вече съм сигурен, че следващият ми телефон ще е Neo1973. И сега може да се купи, но това е версията за разработчици, не е все още крайната за потребители. Почти всеки ден в планетата на проекта се появяват обявления за нови версии на програмите и на изцяло нови програми, нови идеи за платформата. След като Qtopia закриха проекта си Greenphone и в заявлението си казаха, че една от причините е да не се разпокъсват силите на разработчиците и дизайнерите на свободни смартфони, тоест на практика казаха “проектът ни се влива в платформата OpenMoko”, бъдещето за истински отворените и свободни мобилни комуникации изглежда добре. :)

15 thoughts on “Затворена отвореност

  1. Pocu

    Логично е това, което се случва. Хората се заплесват по лъскавите опаковки/думички, както малките деца “ядат с очичките си” :-) Не една идея е била потъпкана, когато някой е пожелал да налага на другите как да я потребяват, следвайки правото си на по-силен, по-умен, по-някакъв. Думичките “open” и “free” лесно могат да бъдат изпразнени от съдържание, ако не ги опазим. Но не знам как.

  2. turin Post author

    Нищо не е чак така фатално всъщност — просто Android е кофти. Кофти е и OOXML. Аз няма да ги ползвам и за мен целият им шум и цялата им лъскавина се сгромолясват след това решение. Няма нищо лошо интернет-децата да се литкат по лъскавото. Нека се литкат — място много има.

    Просто трябва да е ясно, че нещата не са винаги такива, каквито “големите батковци” ги наричат. Android не е нито “open”, нито пък “free”.

    И преди някой да ме обвини, че се жалвам, че едва ли не обвинявам Гугъл за само-спъването на някакво opensource-общество ще напомня, че такова нещо няма. Не се жалвам — просто моят следващ телефон/смартфон/органайзер/whatever наистина ще бъде Neo1973. Или друг, следващ продукт на OpenMoko. Това първо, а второ — OpenMoko не е спрял да се развива.

    А думичките не се изпразват от съдържание, нямай тревоги ;) Сами по себе си думите винаги са празни, но щом има хора, дето да мислят понятия с тях, смисълът си се запазва. Нищо не е чак толкова застрашено — нали ти казвам, OpenMoko постоянно набира все повече и повече ресурс.

    Между другото, основна фигура там е Харалд Велте, разработчикът на Netfilter в ядрото. Ако се сещаш, той беше един от тримата гости на първия ОпънФест — най-младият, “момченцето”. Наскоро обяви, че се оттегля от активна работа по OpenMoko, защото вече има доста хора, дето да го заместят и да поемат нещата, а и самият той се е натоварил доста в личен план с ангажимента си. Но цяла година някъде беше основният човек там.

    Това последното — просто се сетих, че го знаеш и че си го виждала и говорила с него лично ;) Може и да знаеш, де, аз просто се сетих ;)

  3. Дончо

    И като всяка корпорация, Гугъл не прави нищо заради добрите, сини/черни/you_name_it очи на някого. Прави го само и единствено с цел печалба. Печалба с чисто свободен SDK няма как да се реализира. Поради това е и всичко това, което си цитирал.

    OpenMoko е наистина много иновативна и интересна идея и аз следя с много внимание всички новини около нея. Малко бавно се случват нещата, но интерес вече е събуден :). И някои от големите определено са провокирани.

    Да видим, бъдещето изглежда интересно!

  4. turin Post author

    Не казвам, че основният мотив не е печалбата, нито казвам, че не трябва да е точно така в една търговска фирма, каквато е Гугъл. Нищо лошо в това.

    Тоест нека правят каквото си искат и заради каквото сами преценят — тяхна си воля.

    Но да се тръби навсякъде “open, open”, когато всъщност не е — това си е лицемерие. Мисълта ми е, че на големите лицемерието винаги им се прощава, поне от масовата публика. Любителите, ентусиастите, хобистите никога не забравят такива шамари, но наистина — масовият потребител ги приема като за “добър ден”.

    И това е кофти, кофти е за нас (за мен поне) като любител и ентусиаст. Android SDK не е свободен софтуер и това трябва да се казва публично. Както и в OOXML няма нищо толкова “open” (не коментирам техническите качества и необходимости на формата, а претенцията за “отвореност”).

    Но говорех за Гугъл, защото те са майстори на това, особено напоследък. Може би идва с територията, може би като една фирма се разрастне толкова, просто не може да се поддържа заявената първоначално нагласа — не зная. А и не е важно, идеята е, че всичко това е, казано на нормален и не-“политически коректен” език, лицемерие.

    За OpenMoko си прав, и аз очаквам с интерес бъдещето. Може би усещането, че нещата вървят бавно идва точно от прозрачната работа на проекта. Виж само — Гугъл твърдят, че подготвят от година и нещо Android и консорциума, но го правят тайно. Затова обявяването му сега изведнъж изглежда като “бързо развитие”. Но знам ли — бъдещето ще покаже ;) Аз все пак си заплювам една от бройките на Neo1973 ;)

  5. turin Post author

    А и още нещо — не си съвсем прав за “печалба с чисто свободен SDK няма как да се реализира“. Цялата история на свободния софтуер и на бизнес-моделите, основани на него оборват такова казване. Не е да не може. Въпросът е в искането.

    Гугъл чисто и просто не искат такъв бизнес-модел. Не само в търсачката, ами и във всяко отделно нещо. С малки изключения, които са незначителни и са един вид “подарък”, “айде от нас да мине, на ви отворен код”. Те ползват свободен софтуер, но не произвеждат такъв (пак казвам, с малки изключения, каквито са Google Code и резултатите от Summer of Code — да, има ги, но са капка в морето, особено за компания с размерите на Гугъл).

    Но това си е друга тема де, извинения за отклонението :)

  6. Pocu

    Е, изпразването от съдържание или препълването с всякакво съдържание (въпрос на гледна точка ;-) ) е валидно само за нас, хората. То е ясно, че нещата са такива, каквито са и че със или без наша намеса, те ще постигнат равновесие. Въпросът винаги опира до това: колко ще се клати топчето, докато стигне равновесно положение и дали някой няма да внесе допълнителна енергия отнякъде, да промени цялата енергийна система и да започнем отначало :-)

    Аз например си спомням, когато ти беше писал за пускането на тяхната интерпретация на XMPP. Тогава общността ги принуди да спазят правилата. И аз не разбирам защо те наричат продукта си “open”, като от това могат само да загубят. Започнеш ли да лъжеш потребителите си, те ще спрат да ти вярват. Според мен Гугъл не се нуждаят от етикета “open”, за да продават успешно телефона си — хората, които им се кефят, ще си го купят, дори и да не съдържа това определение. Само могат да подразнят онези, за които думичките изразяват съдържание. Цялата работа прилича на зле скалъпен маркетинг.

  7. Pocu

    А Харалд Велте си го спомням доста добре — как да го забрави човек? ;-) Да, знаех, че той стои в основата на Опънмоко. Даже когато прочетох за този телефон преди година и нещо (някой из свободната планета беше писал, може би Ники Горчилов?), си казах, че това ще е единственият телефон, за който бих дала повече пари. Но аз по принцип не проявявам кой знае какъв интерес точно към телефони — обикновено гледам да са красиви и да правят това, което ми е необходимо. Ако има някоя и друга полезна екстра — супер :-)

    Дончо, не съм съгласна с теб. Хората могат да правят бизнес с отворен код и със свободен софтуер и това зависи от професионализма и мотивацията им. И изобщо не разбирам необходимостта някой (пък бил той и гигант) да нарича едно нещо с дума, която не му подхожда. Сякаш това ще промени нещо… Какво толкова, като няма да пише “open”. И при това ще е вярно? Никой не отрича правото на другите да правят това, което им харесва. В крайна сметка — щом това ги удовлетворява и ги прави щастливи, кой би ги упрекнал? Не и аз. Но просто няма смисъл да го прикриват или както казва Ясен — да лицемерничат. То или им харесва и те се гордеят с него — такова, каквото е, или не им харесва и се срамуват от него.

  8. turin Post author

    Е, то все за хора става дума, всяко казване е субективно. ;)

    Оправданието за “open” като характеристика на Android е, че целта е платформата да стане популярна и наистина кодът й да бъде отворен и освободен. Както казват “по някое време другата година”. Тоест те заявяват отвореност, заявяват интенция за отвореност по-точно. Но не я правят. За тях това не е проблем явно, защото е заявено. Какво като не е направено — те са най-големите, кой ще им държи сметка, кой ще им е коректив. Последното звучи злъчно, но си е истина за Гугъл.

    Това личи и от лиценза, който са избрали. Apache License е готин лиценз за мен, защото не е прилепчив и е в духа на BSD-лицензирането. Но това е от моята гледната точка, от която най-добре е да не се запазват никакви права. Но когато става дума за огромен в размаха си проект, най-първото нещо, за което се сещаме, е прилепчив свободен лиценз, като GNU GPL например.

    Но да оставим и това настрана — има лиценз, той е ОК. Но в обяснението *защо* са го избрали него, а не GPL проличава, че точно възможността код под Apache License да се затваря е била привлекателна. Не казвам, че ще тръгнат да затварят масово продуктите за тази платформа, или пък че ще започнат масово да лицензират двойно, с повече промотиране на затворения вариант. Не го казвам, но усещането е неприятно, нали?…

    За XMPP — не съм сигурен доколко джабер-общността тогава имаше някаква видимо решаваща роля. Факт е, че GTalk се отвори към XMPP-федерацията и от доста време, макар и с много технологични ограничения, човек от джабер-мрежата може да си говори с потребител на Гугъл. Факт е, че тогава Гугъл натиснаха доста силно и това си пролича. Никой не го признава, естествено — там всеки е с NDA-клауза. Но си пролича.

    За OpenMoko сме писали май почти само аз и Ники Горчилов, да. Аз разбрах, когато се жалвах за телефоните и за телефонния тормоз, който става все по-характерен за ИТ-тата. Тогава в коментарите се насочих към Qtopia и Greenphone.

    То и аз не съм манияк на телефоните, определено не съм… По-скоро радващото в тези проекти е, че това не са само телефони. Идеята е да се направят такива платформи, на които да може да се инсталира всякакъв софтуер. Тоест имаш си OpenMoko-то или Android-а и на тях си инсталираш каквото *ТИ* си искаш.

    Даже във времето на VoIP, WiMAX и всякаквите безжични MAN-ове вече започва да отпада смисълът от мобилен GSM-оператор. Това е най-великото, това е целта, това е в някакъв смисъл по-абстрактното “open”. Имаш само безжична връзка с Интернет и джаджа с операционна система — това ти стига за… всичко. Инсталираш си софтуерен телефон и си говориш по VoIP до другия край на света, ако искаш. Или не си инсталираш изобщо телефон, а ползваш само органайзер и счетоводен софтуер или GPS, например…

    Да, нереалистично изглежда сега, но причината да е така е именно в телекомите. Тях трябва да ги няма — и това ще стане, ще отшумят. Те и без това в ерата на Интернет вече са на доизживяване, горките. Вярно, богати са и растат — но нито са монополисти на комуникациите, нито имат темпове на растеж като преди масовия интернет-достъп.

    Така че бъдещето е интересно, много интересно. Само дано дойде навреме и нищо не го забавя ;)

  9. Nedko

    Чакам OpenMoko, но кога ще го бъде?… всъщност чакам първия linux-телефон с как да кажа… нормална цена :) и като гледам android май ще превари openmoko :(

  10. turin Post author

    Не съм съгласен, мисля че първият телефон с платформата OpenMoko, готвеният вече Neo1973 ще излезе доста преди първите телефони с Android. Причината — софтуерът се разработва доста отдавна вече, почти цяла година. Из мрежата е пълно с вече стабилни версии на програмите. Бяха казали, че крайната версия на Neo1973 за потребители ще е готова и пусната през ноември месец. Сега е вече декември, така че очевидно има show-stoppers. Доизчистване на бъгове и доработки. Няма някаква друга причина, поне не се е появила такава информация. Харалд се оттегли от основното ядро на екипа, но сам каза, че е поради лични причини и защото има достатъчно хора, има кой да го замести вече.

    Цената — прогнозната цена от края на миналата година, когато започна публично проектът, беше $350. Тестовите версии за разработчици, които от много време си се продават, но не стават за крайни потребители, струват $300 (и малко повече за пълния комплект, с програматор, куфарче и т.н.).

    Мисля, че 350 долара за смартфон с изцяло отворена и свободна софтуерна платформа е повече от добра цена. И днес има вече смартфони на пазара, за които има доста софтуер, но никой не е свободен (и им липсва предимството на това).

    А и не зная как се е развил Greenphone след закриването си — би трябвало целият софтуер и съответно ангажиралите се с него разработчици на Trolltech да са отишли някъде. Qt-програмите за Greenphone значи също вливат ресурс в OpenMoko.

    Накрая, ако всичко тръгне добре, ще има повече на брой различни телефони, различни хардуерни реализации, а OpenMoko ще е нещо като “дистрибуция” за смартфони. От която всеки си инсталира само част от софтуера и си “сглобява” операционна система за телефона си. Но ще видим де, знам ли и аз как ще стане ;)

  11. Nedko

    Точно за това говоря — ефектът на вечното отлагане… От това се опасявам, но нищо, Андроид-ът ще ги накара да побързат.

    Има и още нещо — Андроид може да задуши в зародиш добрата идея… Дано да не стане така, дано Опенмоко да стане реална алтернатива, така както е Линукс за десктопите, че защо не и повече :)

  12. Стойчо

    Щом са казали, че ще пуснат всичко с Apache лиценз когато е готово — значи така ще направят. Представяш ли си да не го направят? Това ще е кошмарен pr-ход за тях и никой няма да им го прости.

    Сравнението с OpenXML на MS е супер некоректно.

    OpenMoko също е добро.

    В крайна сметка не виждам какъв ти е проблемът с Android, след като целта му е почти същата като на OpenMoko, само дето няма да има (евентуални) проблеми с финансирането?

  13. turin Post author

    Щом е така, да кажат, че Android ще бъде отворена платформа. Така да направят — това сега е лицемерие. Да е “отворена” една платформа, да се твърди, че е “open source” е нещо много повече от това да има публикуван API за писане на нов софтуер. Че то API имат и Facebook например. И Fotolia също имат публикуван API. Безброй неща на Майкрософт сигурно също имат публикуван API, знам ли.

    PR-ходовете на Гугъл и адекватността им не ми се обсъждат. Те толкова кошмарни неща правят постоянно, а пък масовата публика все им “прощава”. Последният, най-пресен пример (отпреди седмица) е за това как са издали на властите поредния блогер. Без да има никакво съдебно решение, без да имат никакво “оправдание”. В Израел след като засегнатите не могли да призоват блогера с коментари в блога му да се издаде, се обърнали към Гугъл и скоро след това Гугъл направо го издал на обвинението.

    Така че политиката на Гугъл си е кошмарна. Никой не им прощава това и в същото време всички им го прощават.

    Не ми се говори за това.

    А сравнението с OOXML е заради думичката “open”. Колкото Android е “open”, толкова и OOXML е “open”.

    О, да, вярно — Android някой ден ще стане свободен софтуер и ще е с отворен код. Да, някой ден… То някой ден ще се открият телепортацията, антигравитацията и лекарства против рака. Но не става дума за това. В момента Android е несвободен софтуер, даже не се вписва в понятието за “отворен код”. Това е важно, другото е прах в очите и гугъл-фенщина.

    За последното — толкова се радвам, когато някой в блога ми казва “какъв ти е проблемът”, че от радост ми се ще да се пресегна към бутона за изтриване. Та хайде да не говорим за това “какъв ми е проблемът”, а да обсъждаме това, което вече е казано и обяснено повече от веднъж — в статията и после в коментарите.

    Не знаех, че OpenMoko има проблеми с финансирането. Но да, ако някой ден се появят, Гугъл ще са с предимство — те са си каца с пари. Но аз не говоря за някакво пазарно състезание, нито ме интересува какво ще става с Android докато е несвободна платформа. Интересува ме свободният софтуер — в този смисъл Android е чисто и просто безинтересна тема. И ако го обсъждам тук, то не е заради технологията му, а заради лицемерието на Гугъл да го наричат “отворена платформа” и заблуждението на анализатори да го наричат “отворен код”.

  14. Стойчо

    Извинявам се ако с “какъв ти е проблема” съм те обидил (писах бързo и не се замислих, че мога да те засегна, не ми е това целта със сигурност).

    Относно случая в Израел, ето официалния отговор на Google, заедно с доста коментари.

    Да резюмирам:
    1. Израелски СЪД иска от Гугъл ип-то
    2. Гугъл не се съгласява, и обжалва,
    3. Съдята нарежда на Гугъл да даде данните.
    4. И тъй като живеем в свят, в който законите трябва да се спазват… Гугъл дава данните.

    Т.е. не е както си го написал “Без да има никакво съдебно решение, без да имат никакво “оправдание””

  15. turin Post author

    Стойчо, поправям се — има публично разяснение на случая с официална позиция от Гугъл, така е. Според първата информация при предварително разглеждане на иска в съда не може да се изисква такова разобличаване. Но не съм специалист, а и кой знае каква е правната практика в Израел по такива въпроси.

    Така че да, от формална гледна точка сигурно са постъпили правилно и отговорно пред законите на страната. Но просто това с все по-честото разкриване идентичността на блогери от големите търсачки взема да става досадно и притеснително. Вярно, в случая иде реч за човек, който е ползвал блог-платформата на Гугъл, а там в споразумението сигурно пише, че при съдебно производство могат да разкриват всичко. Тоест не е чак толкова фрапиращо, колкото да даваш на властите кой адрес какво е търсил в търсачката ти.

    Всъщност темата е хем гореща, хем далечна то нас. Вижда се, че доста тамошни блогери са наскачали, има доста изказвания и в защита на Гугъл при такива съдебни неща. Така че кой знае какво е положението всъщност. Може да е като случката с Мишел, може да е някаква игра между политически групи, знам ли. Няма да разбера от Слашдот и Техкрънч цялата история, а в други сайтове не ми се задълбава.

    Все едно ;)

    Добре, това може да е легално. Но говорехме за друго. Ти намекна за това, че Гугъл ще се води по добрия си PR и няма да си позволи неизпълнение на обещанията си за Android. Затова аз така импулсивно вмъкнах това с блогера.

    Всъщност проблемът изобщо не е с PR-а на Гугъл като изпълнение на обещания. Проблемът е в това, че общата позиция е лицемерна. Android не е open, не е и open source. Това е проблемът. Знам, че са обещали — и аз вярвам, че след може би половин година Android ще е публикуван като свободен софтуер.

    Но нещата трябва да се наричат с имената им.

    Иначе аз се радвам за инициативата на Гугъл. Те са малко като слон в стъкларница понякога, но все пак правят добри неща. Поддръжката им за XMPP, колкото и “мечешка услуга” да беше в началото, все пак помогна и продължава да помага за налагането на протокола. Сега само отварянето на темата за такъв вид мобилни платформи само по себе си е добро нещо. Ще обърне внимание. И ще помогне и на доброто приемане на други подобни проекти, като OpenMoko.

    А и самият Android сигурно ще бъде добър проект. Вече доста хора са чули за “телефона с линукс”, пък и за десетте милиона. Това е един добър тласък за такова мащабно мигриране, каквото е това от обвързаност с gsm-оператори и телекоми към обвързаност само с интернет-доставчик и ползване на всичко останало през VoIP. Което явно е целта на Google.

    Тъй че — технически е страхотно, моментът е преценен добре също. Браво.

    Но трябва да се казва, че това не е “open”. Не съм буквалист — в думички като “open”, “open source” и “free software” има много смисъл, който е неуважително и погрешна да се пренебрегва заради единия PR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *