icq мигрира към jabber?

Да, звучи малко невероятно, може би дори твърде хубаво, за да е истина. Но все пак си е вярно — ICQ (тоест AOL, значи не само ICQ, а и AIM може би в скоро време) вече изпробват джабершлюз към мрежата си. Това значи, че най-обикновен джабер-потребител ще може да се свързва с “черната кутия”, каквато до днес беше icq. При това да се свързва пряко, без посредничеството на джабер-транспортите, с които досега ставаше връзката с целия куп собственически или остарели протоколи и други измишльотини.

Аз се радвам, защото имам един стар айсикю-номер, от който дълго време не мога да се отърва, колкото и да се опитвам, колкото и да обяснявам на познатите ми защо трябва да се ползва XMPP. В най-“добрите” дни на това отказване свивах списъка с айсикю-контакти до двама-трима, които просто не мога да изтрия, защото ползват само айсикю. Свързвах се само през транспорти (преди на jabber.belnet.be, а от известно време на jabber.minus273.org, където nikky поддържа страхотно услугите) и то само когато наистина имах нужда от айсикю, тоест за връзка с тези няколко човека. И въпреки това е неудобно. А многопротоколен клиент не ща да ползвам — аз се радвам на напредъка на XMPP, чета доста за джабер-разработките и плановете за бъдещето, а и най-малкото това е протоколът за моментни съобщения, който е стандартизиран. Ако ползвам моментни съобщения днес, то е най-вече заради джабер. Затова ми допада как първо Google с техния GTalk/GMail (вредно недоразумение, между другото, но все едно;), после с налагането им на библиотеката Jingle, а сега и AOL с тази интеграция просто “влизат в правия път”. ;)

Новината е сериозна, но докато пиша това, клиентът ми още не се е свързал. Явно наистина сървърът xmpp.oscar.aol.com е претоварен от нетърпеливи ентусиасти в момента. Грешката е заради изтичане на време, не някаква друго и това ме кара да мисля, че натовареността е приемливо обяснение.

Накратко, за да се свържете с icq-сметката си през джабер, ползвайте JID от вида icqnumber@aol.com към сървъра xmpp.oscar.aol.com със съответната парола на icq-сметката и на стандартния порт 5222. Трябва да се ползва TLS, но то повечето съвременни клиенти се свързват по подразбиране през TLS. Доколкото разбирам, би трябвало да работи и свързването с AIM — пак на същия сървър, но с JID aimusername@aol.com. Няма да пробвам, макар да имам някакъв “вегетиращ” акаунт — поне от другите затворени протоколи успях да се отърва ;)

Ето го и схематично:

 
1. JID — icquin@aol.com или aolusername@aol.com
2. Host: xmpp.oscar.aol.com:5222
3. разрешаване на SASL PLAIN
4. включване на StartTLS
 

Аз още не съм се свързал, но то си е алфа-тестване и явно наистина е натоварено. А и честно казано, нямам никакво намерение да прехвърлям общуването си към айсикю, пък било то и през джабер-шлюз. Ако този вид свързване проработи, ще го ползвам в крайни случаи, при връзка с айсикю-списъка ми. Поне няма да го има разкачването на някои от транспортите… а, и също редовните проблеми с кодирането на кирилицата при писане с icq-номер.

Иначе засега мрежата на ICQ/AOL си остава затворена, защото обратната връзка май е невъзможна. Тоест не може някой с айсикю да ме добави мен с моето JabberID. GTalk/GMail се присъединиха към xmpp-федерацията и връзката е двупосочна, но дори и така да стане със сървърите на ICQ след време… пак бих имал резерви при общуването в прав текст нешифрирано с хора към такива централизирани сървъри. Сигурността при общуването през джабер винаги минава през една “тясна” част и това е паметта на сървъра. А “големите” в бранша имат навика да “помнят” всичко и такова намесване на “1984”-усещане е неприятна тръпка. Освен ако не се ползва шифриране от край до край, винаги текстът се дешифрира в сървъра. Тъй че макар и за момент, комуникацията може да е достъпна в явен вид за някой сдобил се с root-достъп до сървъра, дори и да минава през шифриране между сървърите и към клиентите през TLS. Да, вярно — това изобщо не е болка за умиране, особено за такива неща като чат и изобщо щом не става дума за парични преводи, а за дреболии като разговори, хич не е толкова важно. Вярно, някой може да кракне както голям, така и малък сървър, но лично аз имам повече спокойствие за поверителността на данните си, ако са по-далечко от “големите” сървъри.

И все пак всичко това е добра новина. XMPP е правилният начин, защото е описан подробно, публикуван е и е стандартизиран. Освен основната част на протокола има и огромен брой допълнения (“предложения за подобряване”, JEP). Които описват практически всичко, за което днес можем да си помислим в света на моментните съобщения. И с развитието на идеите се пишат нови JEP-ове и клиентите с отворен код ги имплементират бързо.

Тъй че добрата новина е за нас, ползващите джабер. За тези с icq сигурно няма да има разлика, а и едва ли ще има значение. ;)

9 thoughts on “icq мигрира към jabber?

  1. Дончо

    Mega-приятна новина, ако се окаже истинска и реализирана “човешки”. През Google в момента имам връзка с ICQ контактите си, но друго си е самото ICQ да започнат да поддържат шлюз!

  2. turin Post author

    Да, готино е — ще видим как ще се развие. Мен ако питаш, най-добре е не да останат само с шлюз, а да преминат изцяло на XMPP и да се влеят в мрежата. Да хванат вълната, докато все още са голям играч. Така мисля аз… Пък и виждаме какво правят Google с XMPP, какво правят Yahoo с OpenID, пък и самите въпросни AOL с OpenID. Данните трябва да са под управление на потребителя, а каква по-добра среда за това от XMPP, когато става дума за моментни съобщения.

    Остават MSN :P

    (Между другото, това за Yahoo и OpenID е другата голяма новина за днес, но хайде за това — утре;)

  3. krassyo

    Последните разсъждения в публикацията ти силно ме издразниха, защото са дървена философия, но всичко останало си е точно на място. Че не можах да се свържа към мастер-сървъра им е друг въпрос, но едва ли бих го оправдал с толкова голям наплив. xmpp има малък дял от протоколите за обмен на кратки съобщения, който AOL сървърите, които (нека не им плюем в устата) си имат традиции.

    Нека вървим ръка за ръка с всеки, който е “ЗА” отворения код, вместо да флеймваме блога си.

  4. turin Post author

    Кое имаш предвид — това, че XMPP е правилният начин за IM или това в коментара ми, където казвам, че според мен ICQ трябва да не остават само с шлюз, а да се включат към XMPP-федерацията, както направиха Google?

    Под “правилен начин” имам предвид това, че протоколът XMPP е единственият стандартизиран и най-развитият отворен формат за обмен на моментни съобщения. Затова е добре да се внедрява и ако нещо в него е недостатъчно, да се подобрява — защото е стандартът и е отворен (публикуван).

    Ако казваш за това, дето в коментара си по-горе пиша, че ICQ трябва да “хванат вълната, докато все още са голям играч” — ами това е моето мнение. ICQ още от закупуването им от AOL има проблеми с концепцията си. AOL отдавна опитват да намерят начин да интегрират потребителите на техния си AIM и “новите” от придобитото ICQ. Да, ICQ има критична маса потребители, но особено с популяризирането на Jabber и “рамото” на Google с техния джабер-сървър все пак не са това, което бяха в края на 90-те и началото на века — не са “практически единствената IM-услуга”.

    Затова най-доброто решение, добро за потребителите, а струва ми се и за самата фирма, е AOL да премине изцяло към XMPP.

    Не е чак невероятно, Google например половин година поддържаха откъснат сървър, преди да се федерират. Както сега AOL поддържа този сървър. Но ще видим — времето ще покаже.

    Това просто е моето лично мнение. Не флеймя, не нападам никого конкретно ;)

    П.П.: Поздравления и на теб за сървъра jabber.bglinux.org! И него ползвам и услугата също е страхотна ;)

  5. turin Post author

    Относно натовареността на сървъра, за която казвам — това беше само предположение. Всъщност днес си мисля, че е съвсем нормално да не можем да се свържем. Новината идва от запис на стаята за разговори jdev (за разработчици на джабер), където хората случайно са намерили хоста и са видяли, че 5222 е отворен. И когато през telnet са успели да се свържат с услугата, започва целият този шум.

    Ясно е, че това е начално изпробване и може AOL като са видели интереса, да са преместили услугата на друга машина или друг порт. А може и да са отменили временно теста, за да събират внимание около себе си (като проверявам сега, вчера за няколко часа се е изписало доста за тях из блоговете, а това си е реклама) и да нажежават интереса. И Google правеха така в началото с GTalk.

    Но това са само предположения, разбира се. Сто на сто ще има развитие, ще видим какво ще е ;)

    П.П.: Между другото, днес вече портът е затворен. Ако има изпробване, явно е затворено, вътрешно. Затова и хората казват, че ако има, то е “alpha” — алфа-тестовете са вътрешни изпитания, не публични. Тъй че — очакваме “beta”-та ;)

  6. Alex Stanev

    Новината, разбира се, е прекрасна. Обаче реалността за най-използваната IM-услуга е друга — Skype доминира. Съвсем нормално е останалите доставчици да се опитат да раздвижат техните решения. Докато съставях AdBlock Plus списъка, попаднах на тази анкета. Предполагаемият масов контингент на подобни сайтове са тинейджъри, които изглежда вече са направили своя избор на основен начин за комуникация. Коментарите също са доста показателни.

  7. turin Post author

    Alex, това хем не е представително, защото е само за България (а у нас интернет-тенденции просто няма, ние се движим сляпо с две години след световните “моди”), хем и е несериозно някак за мен. Някакви пубери, дето не могат да пишат даже, обясняват колко е велик Skype. Разбирам намека ти и да, съгласен съм, че осъзнатите като потребители на Скайп са в пъти повече от тези на Джабер. И все пак не това е важното — то и ИЕксплорър е най-ползваният браузър у нас, но това изобщо не засилва добър интерес към него ;)

    XMPP се използва за все повече неща, освен всичките програми за разговори следват и разработките за пренос на данни, някои системи за телефония, където едновременно хиляди автоматично генерирани JID-ове се използват невидимо от потребителя. Или пък модерните напоследък уеб-приложения за микроблогинг (Jaiku, Twitter и т.н.), които вътрешно използавт XMPP. Голяма част от най-иновативните сайтове за проследяване на състояния, също така има идеи Jabber и PubSub да се ползват за изграждането на разпределена основа за следващите социални мрежи в уеб.

    И най-малкото, XMPP е стандартът за тези неща, особено за моментните съобщения.

    Skype се ползва заради бързото внедряване на преноса на глас. И ще продължи да се ползва и след като вече джабер-клиентите поддържат Jingle, просто защото ще я има критичната маса от пубери, дето ползват само Скайп. (Ползват я и други хора, и аз познавам такива, но масово истерията си е пубертетска.)

    Но това няма значение всъщност — не казвам кое ще е “най-ползваното нещо”. Даже ще съм доволен, ако Скайп остане встрани от всичко това и продължи да си е известен и ползван. На мен не ми пука за Скайп ;)

  8. zbrox

    аз какво да кажа, като имам 2-3 свободни порта и не мога да ползвам jabber от работа :(

  9. turin Post author

    zbrox, много кофти момент, зная какво е. Лично аз бих отишъл да тормозя отговорния за това (дали е шеф или админ все едно — не може да ми орязва така достъпа до нещо хем основно за комуникация, хем правещо пренебрежимо малък трафик), докато не ми отвори портовете. Те масово пускат айсикю, дето на всичкото отгоре може и да е опасно за някои уиндоуски машини, а се правят на ударени за джабер.

    Другото е възможността винаги да си пуснеш някъде шлюз към мрежата, твой сървър, дето да работи на разрешен от офиса ти порт. Ако и това не става, може да ползваш готов публичен сървър на разрешен порт, например веднага се сещам за jabber80.com, който работи на порт 80. Вярно, неудобно е, това си е нов отделен акаунт и си нямаш своя си джабер-списък с хората… ама за краен случай и за нещо спешно става.

    Или може да ползваш нещо като meebo.com, дето ти пуска връзка към сметките ти на джабер-сървърите през уеб-интерфейс…

    Иначе… някой ден трябва просто да не зависим от такива офисни ограничения ;) Работа по свои неща, свои проекти и сам да си решаваш кой порт да и кой — не.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *