Без телевизия

От около половин месец вече нямаме телевизия вкъщи. Причината изобщо да имаме кабелна навремето беше най-вече появилият се телевизор. Една вечер изненадах Краси с чиста картина и многобройни канали, много скоро след това даже забравих къде е забутана мъничката стайна антена. Може би вече е изхвърлена, знам ли. Та преди две-три години някъде си пуснахме “кабел” и се започна — гледане на стари филми, дето вече сме ги гледали както си му е редът и ползване само на 4-5 от многото канали. Тъй де, за какво ни е португалска телевизия, примерно. Или пък пет канала с чалга — аз един не гледам, те пет пуснали…

Всъщност взехме кабелна, за да имаме интернет-връзка. Тогава “лан“-ките бяха някакво безумие, писал съм за това как едни идиоти от “БалиБГ” ми взеха инсталационна такса, пари за не знам си колко стотин метра кабеляк, че и два месеца предплата… и имах връзка точно една вечер, няколкото часа след посещението на “момчетата”. Никакво оплакване в офиса, никакви ежедневни обаждания и ходения на крака до тях не помогнаха. Мизерници. Сега били купени от някакви чужбинци, били по-добри. Може, ама да си търсят клиенти другаде — на мен само фактът, че тогавашният им шеф е направил пари от измами като тая, дето ми а скроиха на мен и това, че са толкова некадърни, че не могат за цял месец да си оправят рутера да ми пращат нет ми стига, за да не съм им клиент.

И дълго време святкаше кабелният модем вкъщи. Първо към “Центрум груп”, много скоро след това — към “ЕвротурСат”. Които после станаха “ЕстНет“, още по-после пък — “КейбълТел”. Знам, че съм получавал услуга през това време, но все пак сега, когато най-накрая се отървах и от тия, не мога да не си кажа — е, радвам се, че не съм вече клиент на “Евротур”/”ЕстНет”/”КейбълТел”!

Връзката почти никога не е спирала, което за мен беше важно. Не съм навит да си плащам за интернет, който да се “появява” предимно вечер след работно време, пък дори и да става двойно по-бърз през нощта. Аз работя от вкъщи и за мен е важно връзката да е добра и изобщо да я има и в 13 часа на обяд — всъщност денонощно, нали за постоянен достъп си плащам.

Проблемът с интернет по кабелната беше в 1) все по-голямата цена и 2) незадоволителния bandwidth. Сега, на лан-ката на която съм, скоростта е средно някъде към четири пъти по-голяма, отколкото на кабелната. Вярно, има пак разлика между външен трафик и такъв в peering-а, но пак говорим за пъти по-добра скорост. Скоростта на качване също е много по-висока — доколкото зная и доколкото бях разучавал навремето, самата технология на интернет-достъпа по кабелна телевизия не позволява високи скорости на качване. То си е асинхронна линия, каквато е например бурно рекламираната ADSL на БТК. Между другото — също голяма минавка, само рекламите са интересни… донякъде. При БТК не стига, че обратният канал е бавен, ами и не можеш да си отваряш портове навън. Тоест става, ако си лузър, дето никога няма да поиска нещо повече от “брауз”, “мейл” и “чат”.

Та кабелната взе да ми иска с по един лев по-скъпи такси всеки следващ месец. Когато общата цена за кабелна и интернет наближи 50 лева, решихме вкъщи, че то бива, бива, ама някои неща не могат да се търпят безкрай. И се обадих в една от двете лан-ки, които имат кутии във входа ни и след ден-два вече изключих кабелния модем и го смотах някъде в бюрото. Няма да правя реклама на лан-ката, защото на моменти не ми харесват някои неща — например често им пада DHCP-то и ако не знаех кой адрес са ми дали и какви са адресите на шлюза и сървъра за имена, щях да си вися да ги чакам да се натуткат.

IPTV.bg също има проблеми с този доставчик явно, защото доста често скоростта е ниска за гледане на високото качество и дори ниското на моменти засича и се разминават звук и картина. А и понякога някои канали направо са си даун. Нямам идея дали причината е в IPTV или в доставчика ми, но принципно погледнато, от моя гледна точка би трябвало да е и в двете — аз съм краен клиент и трябва да ползвам някаква заявена услуга. Сто на сто технически проблемът е в доставчика, не в хората на Жоро, но се надявам това да се оправи. Не гледаме изобщо редовно или пък често IPTV, но все пак понякога решаваме да видим нещо… пък то понякога или не може, или е размазано и разминаващо се.

Та без телевизия е добре. Без телевизия е супер даже. Вече не съм в час с актуалните реклами. Което ми харесва много, беше ми писнало има-няма и да почват рекламни блокове. По десетина минути и с усилен звук, все едно сме глухи. Една от друга по-тъпи и по-святкащи и по-разголени или пък по-кичозни и само тук-там някоя свястна реклама, на която даже не й запомняш продукта, защото си залят с останалата помия. Не че съм гледал внимателно или съсредоточено рекламите — не, не съм. Просто така са направени, че каквото и да правиш друго, дори и да намалиш звука, дори и да не гледаш, те лека-полека с всяко следващо пускане ти се забиват все по-дълбоко и по-дълбоко в ума… Зараза някаква… Не, мерси! ;)

7 thoughts on “Без телевизия

  1. Nedko

    последния абзац все едно аз съм го писал :)

    много са досадни с това усилване на звука, вечер сме все на тръни защото бебето ни спи при нас в стаята и при започване на рекламите телевизорът винаги гръмва като при вкаран гол на световно. Толкова е отвратително, че вместо да ги изтърпим стоически обръщаме канала на някой от другите 2 възможни ефирни телевизии :) на практика по този начин си правят мощна антиреклама.

  2. Димо

    Една от екстрите на това да нямаш телевизор наистина е, че вече не те облъчват с толкова реклами и като се случи да гледаш някоя, ти е много по-интересна :))

  3. бай Стоян

    Високо ценя рекламите. Научих пенсионерите около мен да си записват систематезирано продуктите, които се рекламират в една тетрадка и като идат на пазар да не си купуват от тях. Защото за реклама отиват до 60% от цената на продукта, а освен това щом има нужда от реклама, значи има нещо не както трябва в продукта. Относно телевизията и вестниците — те са за тези, които ги мързи да мислят сами и си търсят мислите за деня от медиите.

  4. cybercrackerbg

    Телевизор може и да нямаш, но през Интернет пак можеш да гледкаш TV, ако случайно ти домъчнее за Слави, Вулева, Вучков или Коритаров. Отврат.

  5. turin Post author

    Е, не ми домъчнява чак, даже напротив ;) В интерес на истината, наистина понякога гледаме някои неща, най-вече едно предаване по bTV, “Часът на мама”. Тръгна преди няколко месеца и може би вече се поизчерпа малко, но често има интересни неща за малките деца и грижите около и за тях. Не е само за мами, макар да е основно насочено към тях, както личи от името.

    Та точно на “Мама”-та ни забива програмата, когато пускам да гледаме. Сто на сто е проблем на доставчика ми, явно пак някой си върши работата “по нашенски”. Ако продължава, просто ще мина на другата голяма лан-ка, окабелила квартала. (Ако дотогава няма наистина читаво предложение за безжичен достъп;)

    А за Слави, Вучков и компания даже хич не ми домъчнява, което ме и радва де — значи не съм бил изобщо облъчен качествено то тях през отминалите години.

    Като казахме за телевизия… тези дни преоткрих Miro (това е бившият Democracy player) и ако съм във “визуално” настроение, което е рядкост, там се оказа, че може да се намират наистина готини неща…

    Например тези дни открих страшно много видео-файлове с неща за проектите за политическа миграция в Щатите. Даже мисля при малко свободно време да напиша нещо за това. Има два-три големи либертариански проекта за политическа миграция в Щатите и май даже има един подобен в Европа.

    Не че съм либертарианец — повече ми допадат идеите на т.нар. “философски анархизъм”, но все пак трезвото придържане към някаква “златна среда” между властта и анархизма, което прокарват либертарианците изглежда ценно и може би доста по-утилитарно от анархизма. Все едно, това е друга тема, аз пък… ;)

  6. Michel

    Живеем в апартамент под наем над две години вече. Нямаме телевизор. Нямаме и TV tuner в компютъра. Нямаме нищо, което да може да приема и показва телевизия — било кабелна, било ефирна.

    И трябва да ти кажа, че е прекрасно така! Чувстваш се лек и свободен и имаш повече свободно време за разни други приятни занимания, вместо взирането в синия екран… :-)

    Е, да, имаме компютър. Случва се да гледаме по някой и друг филм, или да се заблеем в хилядите интересни блогове в мрежата… или пък в youtube;-) Но все пак е различно. Обикновено сам избираш какво и как искаш да гледаш/четеш/правиш в Интернет. Докато телевизията е на принципа “ние ви го сервираме, вие го гледате (дори и да е боклук)”…

    Без телевизор е по-хубаво:)

    Май само каналите Discovery/National Geographic ми липсват… но и така се преживява някак:) Без TB ми харесва:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *