No Mono

Преди може би месец изчистих настолния си компютър от Mono. Преносимия пък изобщо го отървах от всякакво такова занимаване, като пропуснах с пренебрежение дори лекия намек за F-Spot или нещо от lib*-cil. Не знаех, че е толкова лесно — само се отказваш от F-Spot и преставаш да се заглеждаш по нови пакети, които зависят от някакви lib*-cil. И без това няма нищо от работещите под Mono, което да е хем интересно, хем полезно и ползваемо.

Недостатъците — както казах, разделих се с F-Spot. Разделих се и например с Tomboy, но така и не можах да свикна с него и за жълти бележки си ползвам аплета Sticky Notes. Върши на практика същата работа, но е по-лек и малък. А F-Spot… тия ми писнаха да ги чакам, егати прехваленият проект. Първо няколко поредни версии под Дебиан гърмеше при пускане, после пък гърмеше при внасяне на голяма колекция снимки… И винаги най-важните неща за поддръжка на фотоколекция са им в красиво оформената страничка “Бъдещи подобрения” на сайта им. Digikam е сто пъти по-използваемо приложение (при това от доста дълго време вече), да не говорим, че за бърз преглед и търсене на снимки комбинацията от Nautilus и Eye of Gnome върши прекрасна работа. И се зарежда няколко пъти по-бързо от прехваления F-Spot. Хайде — `apt-get purge f-spot`.

А че Mono ме дразни отдавна е известно на хората, с които сме обсъждали тия неща наживо. Вярно, езиковата независимост на .Net/Mono е нещо слаТТТко за програмистите. Вярно, в Gnome напоследък има някаква епидемия и всички са захласнати по Mono. Не е случайно и не е само по технически причини. Има две други, много по-влиятелни — казват се Мигел де Икаса и Новел. Но аз не се трогвам — първо на първо, Мигел, колкото и готино нещо да е направил навремето със започването на проекта GNOME, си е майкрософт-фен от малък. Съгласен съм, че позициите му по доста от важните за свободния софтуер въпроси са били и са правилни, убедителни и нужни. Но когато говорим за харесване и за впечатление, важни са и някои подробности. Като това, че Майкрософт са били първи в списъка му кандидатствания за работа навремето и че с вече два проекта копира (пардон, “освообждава”) технологии на Майкрософт — Mono и Moonlight. Съответно реализации на концепциите на .Net и Silverlight. Пак казвам, не разбирам от нито една от тези четири технологии, но въпросът на харесването е друг.

Другото “нещо”, което стои зад всички тези проекти, е Novell. Вярно, дадоха рамо на доста и добри софтуерни проекти, дадоха и доста код на общността. Нямаше да има днес например Evolution, Hula (изоставен от тях, но преродил се в Bongo), Mono, Moonlight, SuSE (оп, пардон, те сигурно щяха да оцелеят и без парите на Novell)… може би дори и GNOME без тяхната подкрепа. Всъщност Novell са нещо като Windows в линукс-света. Изкупиха Ximian, които разработваха неща като Evolution, RedCarpet и започваха работа по новосъздадения Mono. Погълнаха в удобен момент и SuSE в опита си да оцелеят на пазара на операционни системи. В дните, когато имаха само един отчайващо заставяращ NetWare. Нещо повече — винаги, когато има някакъв проблем с Microsoft, Novell са на една ръка разстояние от позицията на редмънтския монополист. Последният пример е този с OOXML, предишният беше със софтуерните патенти.

Но за всичко това има изписани тонове страници в мрежата, има и специални сайтове, които се занимават конкретно с далаверите около Novell, Mono, Moonlight, софтуерните патенти и MSOOXML (нека никой не се засяга, че ги постаявм в едно изречение, но за мен тия неща не си струва да се отделят изкуствено).

На мен лично така ми е добре. Без Mono. Вече поне мога да разпозная операционата си система и нямам смешни файлове с “разширение .exe”. Докато не се развият достатъчно програми като gThumb, ще съм доволен потребител на Digikam под Gnome. Което ме подсеща да обновя превода му, че е поизостанал доста, като гледам. Но всъщност Nautilus наистина се доказва за пореден път като много удобен. Включен в режим “брауър”, с един прозорец, и с превю-та на всички графични файлове, включително и на raw-снимките ми. И с бърза интеграция на EoG за разглеждане в пълен размер и на UFRaw за проявяване на raw-кадри. А, да — и на GIMP за подробно редактиране. Музика! Иначе докато дочакам някаква свястна поддръжка на Exif и конвертиране от raw във F-Spot ще ми избелеят снимките във файловете… :D

4 thoughts on “No Mono

  1. zbrox

    Аз с F-Spot някак си ще се разделя, защото ме дразни на моменти колко е бавно и как забива. Но Tomboy използвам постоянно, особено за работа. Най-вече ме кефи Wiki функционалността и как лесно навързвам различни бележки една с друга. Общо взето полезна програмка.
    Ако успея да намеря нещо като F-Spot, но написано на Python, да речем, ще е супер. Ще пробвам и Digikam, но пък ми се ще да ползвам GNOME-ски софтуер.

  2. turin Post author

    Добре ще е нещо GNOME-ско, да. Digikam е ок, но си е направен за работа сред KDE. Ако откриеш нещо, сподели ;)

    Мислил съм си и варианта да се започне нов проект, напромер цялостно интегрирано решение за фотообработка няма — или няма да работи с RAW, или няма да е каталог… Има толкова много неща, които може да се съберат в една програма и тя да е мислена “фотографски”. Но ръботата ще е много и лесно може да се изостави настрана… Знам ли…

  3. Христо Еринин

    За каталогизиране ползвам jbrout (http://jbrout.free.fr/). Това, което ме привлече е използването на IPTC за слагане на tag-ове на снимките, което прави ненужно използването на каквито и да било DBMS.

  4. turin Post author

    jbrout е наистина страхотна малка програмка, която върши всичко, което го може F-Spot, но п осветкавично по-бърз начин и с минималистичен интерфейс, ориентиран към самата снимка. И това, че пише IPTC също е страхотно — във F-Spot чак наскоро го въведоха това и то по супер-неразбираем и неуправляем начин (разбирай направиха го “интуитивно”…)

    Еринин, мерси за идеята! Бях пробвал преди време и jbrout, но не ми върши работа това, че не показва RAW-снимките, а само конвертираните вече JPG. За JPG e страхотен класьор обаче. Задължително остава на системата ми, жалко че няма официално поддържан пакет в Дебиан, но виждам, че разработчиците отговарят все пак на въпроси в пощенсикя списък, значи има поддръжка. Освен това е на Python и има на сайта описано как бързо и лесно да се започне писането на приставки.

    Ако можеше да чете RAW-снимки и да тегли от тях JPG-превютата (в пентакския PEF има вградени няколко варианта JPG, но не ги чете), цена нямаше да има.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *