OpenAIM — добър знак или заплаха?

Днес новината е OpenAIM. С две думи — AOL публикуват спецификациите на протокола Oscar, на който се базират системите за моментни съобщения ICQ и AIM. Съвсем видимо в обявлението и в новия сайт на проекта се набляга на понятието “отворен код”. Може би засега няма да освобождават програмен код, но всъщност нямат и нужда — важното е, че от днес вече съвсем официално ще може да се правят клиенти за мрежата на ICQ/AIM, които да работят. Досега се правеха хакове и отгатвания на протокола. От днес той е публично достъпен.

Лично аз очаквах да направят крачка към джабер-федерацията. За мен това щеше да е правилинят ход. Не само, че XMPP е стандартизираният протокол за такива неща, ами и след дочулите се наскоро слухове, че от AOL експериментират с джабър-сървър, и нагласата сред общността на XMPP и на свободния софтуер като цяло беше станала поне с малко по-положителна.

Някои ще кажат, че отварянето на протокола Oscar е добра новина. Официално заявената поддръжка на странични свободни проекти, като библиотеката Purple (използвана в Pidgin и други), обещаният примерен програмен код и пълната документация на протокола и различните видове имплементации (за уеб, с флаш и т.н.) — всичко това изглежда много добре, несъмнено… Но все пак е леко подъл ход. Личи си, че е от принудата на обстоятелствата, от засега относително малкия, но все по-осезаем натиск от XMPP-федерацията от сървъри. Но все пак е подъл — защото не е нужно да се правят такива опити да се налага втори протокол.

Oscar можеше да продължи да живее в среда на XMPP — като даде свежи и различни идеи за развитието му. Нямам представа дали Oscar е толкова различен от XMPP, толкова принципно отдалечен, че да не може да се намери някаква средна линия. Не зная, защото не съм чел в подробности още — както казах, всичко това е развитие от днешния ден.

Ще чета — темата за XMPP и развитията около него е сред основните ми тук.

Това, което се разбира от прима виста е, че AOL явно са започнали да го закъсват откъм icq-реклами. Може би защото много хора по света ползват клиенти за ICQ, които не показват реклами. Както някои от вас може би знаят, официалният клиент показва постоянно в каре в прозореца за съобщения автоматични реклами от съръврите на ICQ. Може би има начини това да се спира, навремето се блокираха в защитните стени определени адреси на рекламните сървъри, може сега да има и други начини — не зная, но не в това е въпросът, идеята е, че icq-услугата в голяма част се издържа от тези реклами.

Сега, когато всеки ще може да седне и да напише свой си клиент за icq (да не го превъзнасяме — от години всеки може да напише свой си клиент за нещо много по-яко, именно XMPP), съвсем нормално е доста от тези разработчици да не включват рекламната част. Но от друга страна може да има други, които да правят клиенти, в които основното да са точно рекламите и да се издържат от някакво рекламно партньорство с AIM.

Възможностите са всякакви. Всъщност принципно може и нищо да не излезе — има много услуги, които публикуват своите API, но малко са успешните. Има и много публикувани протоколи, но малко от тях са разпространени и стандартизирани. Новината идва дни след като ISO гласува отново против приемането на MS OOXML, още един такъв пример. Така че само публикуването на протокола и дори заявеното желание да се работи с общността на F/LOSS не значи много.

Надявам се всичко това всъщност да послужи като още един катализатор на процесите и идеите в XMPP/Jabber. Има много неща, които са подготвени от толкова много време, но се внедряват внимателно, разбирай бавно. Пренос на глас и образ, история на разговорите на сървъра, различни начини за идентификация пред сървъра (например с OpenID) и т.н. Самата джабер-федерация носи своите си проблеми, например разпределена свързаност, но в същото време — концентрирана само в един сървър идентичност. При отпадане на сървъра от мрежата идентичността става недостъпна. Има идеи за федериране на идентичностите с всичките им прилежащи данни, тогава въпросът за сигурността и поверителността става по-сложен.

Но това е съвсем встрани от OpenAIM, защото Oscar, макар и публикуван вече, не дава засега начин за федериране на услугата. Тоест за да говоря с някого от ICQ или AIM, пак ще ми трябва идентичност, регистрирана на техния сървър и ще ми трябва и клиент, говорещ техния протокол.

На фона на слуховете за изпробване на XMPP от AOL тази новина наистина ми стои някак сиво… И все пак — честито на всички използващи ICQ и AIM! Най-малкото поне едно е сигурно — вече няма да спират Miranda, Gaim/Pidgin, mICQ и подобни при всяка промяна на протокола. Защото ще знаят за промяната и тя вече ще е подготвена в кода им.

Като си помислим… и това е нещо ;)

Остават Yahoo с YIM и Microsoft с MSN messenger. Всъщност не — за вторите е малко вероятно да отворят протокола, камо ли да се федерират с XMPP. Яху пък хем ритат да се оттласнат от предложението на Майкрософт, хем така и така вече използват XMPP за моментните съобщения в мрежата си в Y! Live. Остава да “очакваме включване”.

Колко много усилия да си запазиш своя си протокол и да пускаш реклами на хората. В дни, когато масово рекламите се филтрират или избягват. И толкова шум, толкова усилия на вятъра при условие, че има работеща свободна алтернатива с критична маса потребители. От федериране с джабер AOL само ще спечели, но не — друго си е да си отделно и наобратно.

Но ще видим — както казах, не съм чел в подробности още, а и не се знае как ще се развият нещата. Все пак честит OpenAIM!

5 thoughts on “OpenAIM — добър знак или заплаха?

  1. Nedko

    Ясене, нещо не ми е ясно в размишленията ти — как така искат да увеличат рекламите, а подпомагат чуждите софтуери за комуникация по тяхната мрежа? Така никак не помагат на рекламопускането? Според мен са по-стреснати от увеличаването на влиянието на gtalk и отлива от icq/aim.

    С неудоволствие трябва да кажа, че jabber помага повече на gtalk отколкото на себе си. От малкото време, за което ползвам jabber в листата си имам двама човека на jabber и 6 на gtalk, като тенденциите са в полза на gtalk. Това ме ужасява като си помисля, че между jabber и gtalk не е възможно нито криптиране на разговора, нито трансфериране на файлове. Изводът е, че gtalk задушава jabber — отношенията между gtalk и jabber са паразитни, а не симбиотични. Но млъкни сърце… Темата тук е AOL. С нетърпение очаквам някакъв шлюз за връзка между jabber и icq, защото така поне хората няма да инсталират gtalk софтуера, за да комуникират с контакти на gtalk мрежата.

  2. turin Post author

    Недко, и аз се зачудих. И вярно, че звучи странно, но може би има някакъв смисъл. Определено губят аудитория за рекламите си — дори и да не вземаме предвид отлива от мигриращи към XMPP (който наистина не е голям, icq-мрежата е с доста пъти повече потребители все още), все пак остава огромния брой ползващи icq с неофициални клиенти, в които няма реклами.

    Тоест ако съвсем нищо не направят, ги чака бавна гибел. И то бавна само защото имат огромна потребителска маса и миграцията на толкова хора ще забави въпросния упадък. Значи трябва нещо да се направи. Как разсъждавам аз — отварят протокола и с това удрят два заека. Хем правят мили очи на общността на свободния софтуер (от цялата страница на OpenAIM струи всемирна любов), хем дават възможност и те и други хора да правят комерсиални рекламни разработки на тази платформа.

    Че повечето хора от F/LOSS общността няма да се трогнат от това е ясно, защото го има XMPP и общо взето пред него няма облачни дни. Но дори и малка част да се изкушат от OpenAIM, все е добре за AOL. Второто е по-важно явно — като имаш такава подготвена платформа, лесно можеш да правиш бизнес с тези trird-party софтуерни проекти. Платформата може да се използва за всякакъв обмен на състояния — от настолни клиенти за съобщения до уеб-базирани услуги, работещи с флаш и др. под.

    Отново вярно — нищо ново под слънцето, всичко това е заложено в същината на XMPP. Той освен за съобщения е и “presense” протокол. Има и разни имплементации в телекоми например, където данните за отделния разговор се пазят в динамично създавани pub-sub възли в джабер-сървър. Или пък услуги за споделяне на състояние (т.нар. “микроблогинги”), като Twitter и Jaiku, които отдолу се задвижват от XMPP-сървър… Идеята ми е, че това с OpenAIM хич не е оригинално и можеха да си спестят труда и да се съюзят с XMPP. Вярно, Oscar като протокол щеше с времето да изчезне, след като се слее с XMPP. Но можеха да станат един от основните играчи в XMPP-света, редом с Google например.

    Но темата е друга… Това исках да кажа — че може би с някакви програми за партньорство и пре-продаване на реклами ще привличат тези от новите автори на проекти, които ще са готови да използват рекламната мрежа на ICQ.

    Може и да бъркам — това беше на прима виста и повлияно донякъде от нещата, които четох като коментари вчера.

    Странно, днес гледам, че още няма много нови коментари из мрежата, а според мен новината е за отбелязване…

  3. turin Post author

    А за Google/GTalk — напълно съм съгласен. Писал съм преди за мечешката услуга, която Гугъл правят на джабер с неща като забавянето на Jingle или проблемната и непълна имплементация в GMail (предполагам така е и в GTalk, не съм го виждал).

    Много се надявам в близките месеци XMPP-общността да набере още инерция. Наскоро се забелязва някакъв нов тласък. Може би точно липсата на развитие в XMPP-проектите на Гугъл да е причината за това ново развитие в общността. Може би с поизоставянето на GTalk и с неглижирането на XMPP в Android дават възможност за глътка въздух на идеите на отделните разработчици.

    Все се сещам, как от две-три места хора имаха готови за реализация схеми за пренос на глас, когато Гугъл подшушна “ние ще пуснем libjingle свободна, изчакайте ни” и хората зачакаха. Оттогава ми става кофти, като в свободен проект започнат да гледат някой “гигант” в ръцете.

    Специално това с контактите в списъка, то е най-вече заради популярността на уеб-пощата на Гугъл. Но може би си прав — и това е мечешка услуга. Ама все едно де, нали темата е AOL ;)

  4. turin Post author

    Всъщност условията, при които може да се ползва OpenAIM са крайно ораничаващи. Ето съвсем бърз поглед:

    1. Всеки, който разработва или разпространява, независимо дали настолни, мобилни или уеб-приложения, трябва да включи в програмата си две от пет неща по избор:
      • Advertising
      • Buddy Info
      • Expressions and Buddy Icons
      • AIM Start Page
      • AIM Toolbar
    2. Не е разрешено да се разработват “multi-headed” приложения, тоест програми, които да свързват мрежата на AOL с други подобни мрежи. Чао-чао, добри очаквания за многопротоколните клиенти!

    Честно, това ме мята директно някъде в 90-те години… Тия хора до-о-обре ли са? Чевствам се ок, че ползвам XMPP. :)

  5. Nedko

    ето ви свобода, ама не баш.

    тъкмо си помислиш че са уцелили пътя и в следващия момент осъзнаваш че са същите като преди само дето са надянали овча кожа.

    първото няяякак си се преглъща, но второто е безумно.

    интересно какво би станало ако решат да заведат дело срещу създателите на всички тези мултиплатформени IM, които съществуват днес и позволяват логване/получаване/изпращане в мрежата на AOL? Неее… не са толкова тъпи :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *