Добре дошъл, Neo FreeRunner!

OpenMoko пуснаха за продажба мобилното устройство Neo FreeRunner. Това е смартфонът, който наследи прототипния модел Neo 1973. На практика FreeRunner е първият изцяло свободен проект за смартфон. Всичкият софтуер в него е под свободен лиценз, дори и дизайнът на корпуса е под CC-BY-SA.

Разбира се, операционната система е GNU/Linux. Един от основните хора в екипа на ОпънМоко е Харалд Велте, основен разработчик на мрежовия пакетен филтър на ядрото Linux. Друг от хората е човекът зад проекта Enlightenment, Карстен Хайцлер (известен като rasterman). Всъщност OpenMoko вече не е точно “екип” от хора, а повече или по-малко формална комерсиална фирма и участват много повече н аброй разработчици. Нужна стъпка, когато става дума за производство на стока, към която има интерес в различни страни по целия свят.

FreeRunner е първият продукт на OpenMoko, преднацначен за крайния потребител. И съответно готов за ежедневна употреба. Neo 1973 беше по-скоро хакерско устройство и за всяка иначе нормална функционалност трябваше да се препрограмира, дебъгва и изпитва. Крайният продукт се очакваше още в края на миналата година, но трудности с хардуера забавиха довършването му.

Междувременно се случиха много неща в света на мобилните устройства. Проектът Qtopia Greenphone на Trolltech беше закрит и ресурсите му бяха прехвърлени на OpenMoko. Nokia продължаваше инвзията си в посока на свободните мобилни устройства и вече поддържа линия смартфони с Linux-ядро. Освен това купиха Symbian, обещаха че ще отворят кода й и с това още повече закрепиха и без това тежкия си крак на тези позиции. Android-ът на Google пък явно беше добра стъпка, но малко преварително оповестена. Трудно е на гиганта да удържа консорциум от толкова много фирми в такъв динамичен и конкурентен бранш, а и малкото “промъкващи се” в мрежата презентации на хардуерни прототипи не помагат за по-добрия имидж на Android.

Песимистичните казвания по адрес на забавянето на смартфоните Neo на OpenMoko, че ако продължават така, наскоро обявеният Android ще ги изпревари не се оправдаха. Днес вече човек може да си закупи готовата версия FreeRunner за около 300 евро (пример). Засега от OpenMoko са в усилен процес на търсене на нови дистрибутори за запълване на разпространителската мрежа. Дилъри засега има във Франция, Германия, Великобритания и Индия. Явно нарочно все още не е включена възможността телефонът да се купи директно от уеб-портала на сайта на OpenMoko, но и това ще стане.

Ако сте разпространител на такава техника, можете да се възползвате от възможността да достигнете аудиторията на привържениците на свободния софтуер. Като се обадите на OpenMoko за разпространение в България. Сериозно — не е трудно и сто на сто хем ще ви се зарадват, хем ще спечелите — у нас има много хора, които с радост ще си купим FreeRunner на разумна цена.

Другият вариант е някоя от големите ни вериги за мобилни телефони да грабне сделката. Но тогава със сигурност няма да го продават около равностоимостта на 300 евро у нас. Ще има убийствена надценка, както сме свикнали да виждаме. И тук-там някой най-върл ентусиаст ще похарчи парите, но няма и дума да може да става за печалба от по-голям оборот. Дано не става така де ;)

След дълги години надежди и после дълги месеци чакане на самия продукт, най-накрая OpenMoko Neo FreeRunner е тук!

Hello Moko!

8 thoughts on “Добре дошъл, Neo FreeRunner!

  1. nedko

    да му се не види, висока е цената…

    и никъде не пишат колко траят батериите при нормална употреба на джаджата — имам предвид като телефон.

  2. turin Post author

    nedko, около 600 лева не е чак много за смартфон. Повечето такива джаджи вървят към хилядарка из магазините. Ако дойде тук на цена 600 лева ще е направо супер! Другият вариант е да се изчака малко, докато от ОпънМоко пуснат продажби директно през сайта им, както обещават че скоро ще стане. Тогава човек си взима направо на препоръчителната цена. И трябва да е по-лесно доставянето, нали сме в ЕС вече.

    За батерията ето какво пише в уикито:

    Battery life (Approximation/Ideal Target): Standby time – 150-200 Hrs (GSM), Talk time (Backlight off) – up to 3-4 hrs(GSM)

    Ако се ползват активно много програми, сигурно пада времето в изчакване. Нормално, като при другите. Според мен е доволно май ;)

  3. Васил Бадев

    Всъщност и сега може да си го поръчаш от немския или френския дистрибутор. Освен това в wiki-то на проекта се организира българска група за Групова поръчка — http://wiki.openmoko.org/wiki/GroupSales#Sofia_2. Ако се намерят 10 човека които да си го поръчат заедно цената е $369 за брой. Дори и с разходите за доставка пак мисля ще излезе под 600 лева. По спомени от дискусиите в пощенския списък community се очаква продажбата от openmoko.com да започне другата седмица. А иначе аналогичен телефон с Windows Mobile не може да се намери под 1000 лева.

    П.П.
    Neo FreeRunner все още не е подходящ за крайния потребител. Единственото което рабти надеждно в момента са телефонните разговори — http://wiki.openmoko.org/wiki/OpenmokoFramework/Status_Update_2#What_you_can_expect_from_this_release. Едва след като бъде написан достатъчно софтуер и той работи стабилно ще стане нещо повече от хакерско устройство. Предполагам след няколко месеца вече ще е конкурентен на телефоните на HTC, Nokia и Apple.

  4. turin Post author

    Василе, много благодаря за разясненията! Не съм следил отблизо проекта и не съм ровил навътре в уики-то, така че това са новини за мен.

    Груповата поръчка е страхотна идея! Лично аз много сериозно ще обмисля и ако реша да поизчакам, то ще е единствено и само от финансови съображения, не от друго ;)

    За това, че софтуерът не е съвсем функционален — също не го знаех, но някак си се очаква, нормално е. Хубавото на всичко е, че обновяването на софтуера става през USB от най-нормален компютър с GNU/Linux. Тоест не е нужно някакво допълнително устройство, а само mini-USB кабел. Не бъркам, нали?

    Значи ако сега си взема устройството, единственото за което ще се грижа за целия цикъл на употребата му ще бъде обновяване и инсталиране на софтуер. Като се подобри и доизчисти софтуерът, джаджата ще си е нормално използваема за всичко, за което е предвидена. С други думи — желязото е готово, а ако има неща за дебъгване и за довършване, те са по софтуера?

  5. Васил Бадев

    Да, засега единственото което ще се обновява е софтуерът. В този пост от planet openmoko е описана текущата ситуация със софтуера.

    В wiki-то има инструкции как се обновява софтуерът. Изглежда е необходим само USB кабелът. Иначе аз също много се чудя дали да си взема един такъв телефон. Преди полвин година си купих на почти същата цена телефон със Symbian и с Neo-то ще ми станат много смарт-телефоните :) Вероятно когато излезе следващият телефон от серията (GTA03) ще си помисля пак.

    Добре ще е докато обмисляш дали да си поръчаш FreeRunner да прегледаш wiki-то и пощенският списък community.

  6. Ему

    Като прочетох тази тема и ми стана интересно и отидох на сайта да погледна и вече може да се поръчва. Пробвах и стигнах до адрес за доставка и т.н. Цената $399, което си остана такова дори и като смених държавата на Bulgaria. Личеше си, че обновява полето с цената, но тя не се смени и с другите проби. За 10 бройки имаше отстъпка.

    Хм. Що не взема да похарча някой и друг лев? А някой има ли представа, колко е shiping-а?

    Поздрави Ему

  7. turin Post author

    Супер, пуснали са го! Но все пак внимавай — на мен ми дава, че в момента е изчерпана наличността на моделите с GSM 900, а като проверявам тук, май за българските оператори ни трябва точно 900, а не 850!

    Предполагам, че е въпрос на време да заредят налична другата разновидност. Просто трябва да се внимава да не се вземе нещо, което е неизползваемо с нашите оператори. Иначе и аз се замислям дали да не си взема, ако имам възможност ще се включа в груповата заявка за София, дето по-горе Васил Бадев даде с линк към уики-то. Ако ти решиш и нямаш още деветима наоколо, провери тая заявка ;)

  8. zombie_monkey

    http://www.pulster.de/ продават на цена 299 евро за количества над 10, като не е нужно да е кратно на 10. Иначе е 329 евро. За доставка в Европа искат 15 евро. Има и някакви неща за приспадане на ДДС, но не съм достатъчно запознат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *