Толерантността е за всички

Не бях на гей прайда в София, защото не съм в града. Ако бях там, със сигурност щях да обмисля дали да ида. Нямам пряк ангажимент с темата, не съм хомосексуален — но това за мен няма значение. Когато някъде се разпалва дискриминация и омраза, трябва да има позитивно настроени и широко скроени хора, които да го предотвратяват. Аз се смятам за такъв. Но явно в управата на града, сред журналистите и в средите на неориентираните и незрели хлапета такава нагласа е рядкост. Отвратителното в цялата история е, че тези, които би трябвало да са най-открити и най-отговорни — управляващите — са най-лицемерни. Пред господаря-рейтинг всички те са равни, няма как. Някои журналисти ги последваха — как може, само например де, да поканиш в студиото за нещо, което претендираш, че е равностоен дебат човек, който открито и масово призовава към насилие? Но да оставим хората от националистките организации — там също сигурно има и свестни и кадърни момчета и момичета. Да оставим и журналистите — за тях пък да са повече нагаждачи и по-малко посредници им е станало навик вече.

Друго ми е по-странно — как можа да се допусне вниманието към събитието да се отмести от истинските проблеми и всички да се концентрират върху сексуалността? Хора коментираха от позицията на религията и обидното беше, че не коментираха случилото се като социално случване, като отношение между две обособени групи човешки същества, а говориха за подробността на секс-частта в темата. Къде отиде дискриминацията? Къде отиде чувствителността на обществото ни към неправдата, към насилието и към нетолерантността? Защо разговорът беше изместен към секса — защото за всички ни вече денят започва и завършва с голите каки по билбордовете и арогантните директни послания в телевизионните реклами ли? И защото за нас този въпросен секс от рекламите е ненакърним и емблематичен? Че то реклами с елемент на гей-задявка има вече от доста дълго време. Лично аз, да ви кажа, ще си живея много по-добре, ако в рекламите и билбордовете изобщо престанат да натъртват за секс и ако най-накрая вземе че свърши тоя “сезон на дините”.

Става дума за това, че една група хора организирано нападна друга група в централна София. Вторите имаха официално разрешение от властите да са там, а първите — не. Не мога да проумея как основна новина на деня стават думите на призоваващ към обществена нетолерантност и списването на дискриминиращ “регистър” от негови съмишленици в друг град. За това ли беше всичко? Къде е чувствителността на медиите към пострадалите, към тези, дето са отишли на мирно весело шествие, а са били замеряни с бомбички?

Едното е мирно събрание, а другото е организирано насилие над група хора. Едното е социално градско събитие в лятна София, а другото е престъпление. Така ли го представиха? Не, опитаха се да “балансират”…

Става дума не за това кой какво прави в личното си пространство, а за това кой кого напада публично. Две коренно различни неща са. И не става дума за това кой е хомо и кой хетеро и т.н. На парада сто на сто е имало и хора, които не са гейове, или поне в началото са щели да се включат. Ако нямаше пуснати заплахи още дни преди парада, много хора щяха да идат, само за да подкрепят различността.

Защото всеки е различен, всеки по свой си начин. Утре може да маргинализират феновете на джаза или алпинистите, например. Доводи за “неестественост” винаги могат да се намерят и за това. Или пък да отритнат читателите на блогове или самото понятие за обществена опозиция. Крачката е малка, защото прекрачването е същото.

Аз чакам времето, когато всички тия неща няма да са “новина”. Навремето, да кажем, е имало настроения и против театъра — ама то като ги знае човек какви шматки са театралите. :P Още по-преди пък и философията е била счетена за “развращаваща младежите”. Нищо ново под слънцето.

Но и толерантността и тя е отдавна. А е нещо, от което има нужда всеки отделен човек. ;)

—-

П.П.: Разбрах, че българските анархисти открито са подкрепили парада, като са участвали със свой транспарант — черен, разбира се. За пореден път се убеждавам, че политически и изобщо обществено най-адекватното е отричането на потисничеството във всичките му форми. Браво на решилите да идат и да се заявят като анархисти на парада! Официалната позиция на ФАБ е леко по-различна и е опит за дистанциране от проблема, но както знаем, точно при анархизма е малко неуместно да се говори за централизирана представителна организираност.

В този ред на мисли — никой неанархист не осъзнава, че политически най-дискриминираните винаги са били точно анархистите. То проекти за свободни местни управления са им били обещавани и след това е минавала червената армия да коли и опожарява. То колко пъти пък са били сравнявани с фашисти, националисти, комунисти, терористи и какво ли още не. Анархизмът като понятие е изцапан от нарочно насаденото разбиране, че означава “хаос”, когато всъщност изобщо не се визира хаотичност или престъпност, а само свобода и местно самоуправление.

Анархистите сме най-дискриминираните. Не защото хората не разбират анархизма, а защото го разбират по превратен начин.

8 thoughts on “Толерантността е за всички

  1. Георги

    Aз лично не разбрах дали гейовете протестират или празнуват, нито пък (за|срещу) какво. Какво вече казах по темата — не ме интересува какво правят и по кои дупки си бъркат. Никой за нищо не ги закача. Ако бяха излезли срещу някаква смислена кауза — ОК. Ама ей така само — “вижте ни, ние сме гейове” ми се вижда безсмислено.

    Ти какво би обяснил на сина си който те пита “защо тези чичковци се целуват”?

  2. Eli

    Всъщност “официалната позиция” на ФАБ е доста категорична и може да се прочете тука:
    http://a-bg.net/new/index.php?option=com_content&task=view&id=419&Itemid=63

    Хората с черния транспарант са от Анархосъпротива. Малко е смешно че анархисти се делят на фракции, като се замислиш, но хич не се радват едни на други.

    Моето мнение… някак прекалено много ми се набива в очи етимологията, връзката между “парад” и “парадиране”. Аз не си развявам хетеросексуалността по площада все пак :) От друга страна хората би трябвало да са свободни да демонстрират каквото и да е, дори тотална липса на толерантност от една страна и тотално пренебрежение към “изостаналите” — от друга.

  3. lyd

    от саксофона до ножа, только один шаг :)

    може би е хубаво да напишеш отделна статия за анархизма :)

  4. turin Post author

    Георги, да не намесваме и тук секса, идеята ми беше за чувствителността на хората към дискриминирането и потискането. Погледнато съвсем строго — имали са за какво да излязат, излезли са. Въпросът ми не е защо имаше гей-парад, въпросът ми е защо трябваше гей-парадът да е най-важното жълто събитие за дни наред. Както казах днес в разговор по темата — ако имаше към събитието и някакви концерти, спектакли или изложби, дори несвързани с гей и хомо темата, много и всякакви хора щяха просто да отделят време от почивния си ден, за да се разходят и да послушат музика и погледат представления. Например. И в операта на седалките наоколо и на метъл-концерта край нас със сигурност има гейове, но това не ни засяга, нали? ;)

    В този смисъл ми се иска такива неща да са “нормални”, да не са жълт скандал за дни наред. Защото всеки може да бъде маргинализиран, това е най-лесното. Критерии има безброй, просто сме свикнали да се възприемаме като част от “златната среда” и сме спокойни. А истината е, че общото разбиране изисква ежедневни грижи от самото общество.

    На въпроса ти — не зная какво точно ще кажа на сина си (сигурно ще имам такава ситуация, не живеем в пустинята). Но определено няма да се разтреперя от притеснение и да се обвинявам, че съм позволил да се стигне до такъв въпрос. Има безброй други въпроси, които децата така и така задават. Много от тези други въпроси са много по-трудни, належащи и важни. Например тези, свързани с личната сексуалност на детето и с проблемите му с общуването с връстниците.

    На фона на тия неща целуващи се чичковци са толкова външно нещо, колкото и младежи с обеци на носа или с коси на гребени. Ще кажа сигурно, че има такива хора и така им харесва, това ги прави щастливи и затова за тях тия неща са добри. Какво друго бих мотъл да кажа? ;)

  5. turin Post author

    Eli, е аз нали затова изобщо не се интересувам от “организирания” анархизъм (нека не ми се обиждат активистите). Хвърлих едно око на текста на ФАБ, но малко ме отдръпва стилът на реториката в такива текстове. В интерес на истината, сред коментарите на съответната дописка в българската Индимедия имаше гласове на хора, които казват, че не са съгласни, макар да са от ФАБ. Съвсем встрани от темата, понякога си мисля, че Индимедия са по-истински и принципно анархисти, без да се заявяват като такива.

    В някакъв смисъл… може би най-важното не е кой днес парадира със свободата си или си развява сексуалността. Важното е и ние утре да имаме възможността да излезем и да си развяваме нашата, ако искаме. Може би ключът е в търпимостта и ненамесата в чуждите дела.

    Например — на мен гей-парадът не ми пречеше, затова и изобщо не писах за него. Тези дни разбрах как някои политици са лицемерничили и са гонели единствено рейтинга си за наближаващите избори. Това ме вбеси и така гей-парадът вече ми е тема, не иначе. ;) Иначе се радвах, че полицията е вършела работа и не е имало нещо по-сериозно след нагнетяваното цяла седмица напрежение.

    lyd, писал съм преди — може да се проследи по етикетите на статиите.

    А тази фраза така и не разбрах първоначално на Жданов ли е или на Хрушчов. (Все едно де, те и двамата са изверги.) Не разбрах съвсем намека ти с нея май ;)

  6. cybercrackerbg

    Замисляхме да има музикално шоу с участието на DJ Balthazar. Заради “родолюбивите” и “нормалните”, които искаха в центъра на София да има кървава баня, се отказахме. Съгласно ЗСММ организаторът, разбирай БГО “Джемини”, носи отговорност за евентуални щети на трети лица, за повредено общинско и частно имущество. Не сме милионери, нито авантюристи. Животът и здравето на хората са по-важни от всяка кауза.

    Темата за правата на сексуалните малцинства се профанизира. Дали ЛГБТ са виновни за ниската сексуална култура на подрастващите, за групите скинхедс, футболните хулигани, лузърите, за двойните стандарти и липсата на социална чувствителност? Къде е сега църквата, за да осъди агресията, да успокои страстите, нали са много загрижени за морала? Защо не реагират правоохранителните органи, политическата класа? И за това ли са виновни “пеерасите”?

    Ако да, ще си посипя главата с пепел…

  7. Ели

    Казваш — важното е ако поискаме утре да имаме възможност да излезем да демонстрираме нещо си. Тая възможност няма как да ти бъде отнета. В най-лошия случай протестите ще се ограничат със закон но не мисля че това ще спре някой. В крайна сметка това си е в природата на протеста… “разрешен протест” нещо не ми се връзва.

    Въпросът за толерантността доста се преекспонира. В нормални условия различните общества съжителстват помежду си с минимум търкания, защото — грубо казано — всеки си има достатъчно свои грижи. Идва момент, в който едно от тези общества решава да привлече внимание върху себе си, при това с презумпцията че е дискриминирано и неразбрано. На практика не това, че тези хора съществуват, предизвиква агресията, а това че акцентират върху себе си. По същата логика мога да кажа, че има нулева толерантност към хората с татуси, да събера хората като мене и да настоявам за равни права в обществото… които на практика имам, също както хомосексуалните ги имат. Като цяло всичко е в привличането на внимание и както казваш, в дивидентите. Тях си ги извлича всеки от участниците и противниците. Еднакво безсмислено ми се струва и организирането на гей-парад, и агресията срещу него. Само си мисля, толкова ли нямаме реални проблеми срещу които да излизаме.

  8. cybercrackerbg

    Прехвърлянето на проблеми от болната глава на здравата е непродуктивно. Не заради прайда хвръкнаха цените на тока и парното, на храните. Не заради гейовете гърмя склад с боеприпаси край София, примерно. Всеки е свободен да демонстрира в рамките на закона. Не мисля, че България е толерантна към всякакъв вид различия — верски, етнически, сексуални. Коментарите на световните медии са показателни. Реакцията на псевдо-националистите и скинарите, които са едни пещерни същества са доказателство, че нужда от прайдове има. Не сме в каменната епоха да решаваме проблемите с пръти, камъни и дървье. И на мен не ми харесват хиляда неща в държавата, но не залагам молотовки и не замерям хората с яйца и бутилки, не ги псувам и не ги мразя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *