На Сатурна дупките

Не пак, а отново. Не ми се търси какво точно значи “сатурнова дупка”, защо е дупка и защо е сатурнова. Кофти тръпка е. На всичкото отгоре ме е подгонила силна хрема, едвам дишам и постоянно плача въпреки промишлените количества ксилометазолин, с които си поливам носната лигавица.

Казаха ми тия дни, че това са харни неща, сатурновите де, щото той виж каква гиздава планетка е. Че и с пръстенчета. Пръстени, пръстени, ама с процепи, нали? Напукана работа. А и хич не е единствената ни планета с пръстени, те повечето дето са отвъд нашия роден дом Марс са си все опръстени. То даже почти всяка има, само дето трудно се наблюдават.

А и Сатурн е комплексарска работа. Не може да бие Юпитер по размери и влияние и затова компенсира с бижута. Хем газов гигант, хем нищо особено. Само едни пръстени развява и залага капани на хората по годишнини.

Иначе поне на простотии се начетох тия дни. LHC в CERN направи по-голям фурор и от Лепа Брена на стадион “Васил Левски”. Аман! Из мрежата сноват разни идиоти, които поддържат параноята на журналята и дрънкат за края на света, за ниския морал на учЕните и за разни конспирации с мега-оръжия. И Капитан Планета и Батман, които идват да ни спасяват от лудите учени (той и Гордън Фриймън е замесен, нали сте видели вече:). Мдам. И един мармот (си) го завива в станиол… :D Понеже той станиолът екранира вредните ултравиолетови и анти-материйни лъчи от мега-излъчвателя на тъмна материя и гравитони в ЦЕРН. :D

Нямат ли с какво да се занимават всички? Откакто съм си дошъл, през деня вие сирена тук. Не се шегувам! Вие някаква сирена, която силно прилича на тази на гражданска защита! Вие като “Въздушна опасност”. Първите часове се стресирах много силно. Затворих прозорците. Пуснах телевизора, превключвах да търся извънредни новини. А те дават само сериали. Рових и в Интернет, никъде нито дума за въздушна тревога.

Може би е свързано с ТЕЦ-а? Може би защото ние не сме си плащали сметките за миналата зима на шибаната “Топлофикация”, може би затова са пуснали да вият сирените и да стряскат точно мен? ;)

А, парното… Некадърни идиоти! И всички медии са пощурели да промиват мозъците на хората и да ги настройват срещу съседите им, които не си плащат. Трябвало било който каквото си ползва, да си го плаща. Ниц бе, курорте! А Вальо Топлото за всички тия пари, дето открадна от мен и от вас плати ли нещо? Ама айде, него го окошариха момчето — ами всичките му аверчета из политиката, дето са се облажвали яко заедно с него, а после се снишиха и взеха да го сочат “дръжте крадеца”? Да, и аз не съм плащал вече една година общо. Ама тия да знаете какви лихви си слагат отгореее, не е истина направо! То затова не може да се плаща през ePay, когато имаш старо задължение. Защото смятат лихвите час по час сигурно!

Ако имаш стара сметка за вода, може да си я платиш през ePay. Без проблем — слагат ти лихва на месец и готово. Аз затова не съм плащал на топлото, защото ми е неудобно за заплащане. И ми пускат в кутията разни заплахи постоянно… Серсеми!

А даже нямат право, защото навремето не са сключили изряден договор с хората в града. И сега днес ако си отрежа радиаторите и си спра парното, таксата, която ми вземат за “сградна инсталация” е чисто незаконна. А и какви лихви си трупат върху нея, не е истинааа.

Мафиоти. Тия трябва да фалират. Ама няма как, защото са каца с мед за управляващите и всеки ден се краде от там. Искам да фалират. Ще си им платя сметката и никога няма и да помисля за централно парно пак. Ще си се топля на ток!

Още нещо… Тия идиоти знаят ли какво е “ТЕЦ”? Топло-ЕЛЕКТРИЧЕСКА централа, нали? Ами като е електрическа, за чий ми иска пари за да й изстудявам парата? Значи те си горят там въглища ли, газ ли и после с правят яко ТОК и за да си охлаждат работната пара по-лесно и бързо, я пренасочват към абонатните станции на Топлофикация.

И така АЗ и ВИЕ им изстудяваме химически чистата вода, която я ползват после обратно в процеса на производство на електроенергия. Която електроенергия ПОДАВАТ! Абе я си взимайте парата, изедници недни!

Лошо е при Сатурн. Иначе си я обичам много есента. Септември е най-якият месец. Жалко че всяка година все не мога да му се нарадвам като хората — или заради такива душевни смутове, или заради хрема.

3 thoughts on “На Сатурна дупките

  1. turin Post author

    Краси, четох те още преди да пътувам насам май. Съгласен съм напълно — това е просто още един от научните опити. Експерименталната наука е нещо много особено и много трудно се разбира от доста хора. Простолюдието (включвам всичкото от журналист до квартален разбирач, дето повече се кефи на скандалността на собствената си приказка, отколкото на правилността й) не разбира смисъла й, а теоретиците пък не разбират нуждата й. Тоест те я разбират, по-скоро не я приемат с такава охота. Но разликата между теория и експеримент е много по-малка, отколкото между експеримент и журналист. Все пак при първите са си все хора на науката.

    Силви беше писала при теб за някаква философка, която се появявала да казва, че това било видите ли свръх самата наука и физиците не трябвало да се занимават с такива неща. Аз, като философ, всеки път изтръпвам, когато някой мой колега така се излага публично. Това означава само, че тази философка не е дорасла да говори за наука. Защото има цял дял във философията, който се занимава точно със съвременното научно познание и теоретичната и експериментална физика в частност. Още едно доказателство, че и във философския факултет има доста плява за изриване, доста.

    Из мрежата вече има текстове точно от философи на науката по тази тема. Без новинарския скандалджийски шум. Май с всеки ден се убеждавам, че българските новирански портали и общите блогосфери направо не трябва да се четат…

  2. Краси

    @turin, да — много се изложи твоята колежка. Всъщност хората масово вярват когато някой “учен” каже нещо по телевизията. Но дали е “учен” физик, или “учен” философ — не ги интересува. За това тази масова психоза почна да ми лази по нервите.

    Днес четох как някакви хакери хакнали сайта на ЦЕРН за известно време и журналистът, който беше написал статията едва ли не казваше как за малко хакерите да задействат цялата система и да предизвикат затриването на планетата. Пак се зачудих — да се смееш ли, да плачеш ли ?! Да им кажеш ли на хората, че уеб сървърът няма нищо общо с машините, които ще контролират експеримента — да не ли им казваш…

    В “Закуска за шампиони” Вонегът за миг обяснява как авторите на научна фантастика нищо не разбират. Е точно по същия начин — обаче незапознатите хора, които нищо не разбират всяват психоза, психозата води да писане на милиони глупости. Дано Хокинг да е прав и да му вярваме :)

    Поздрави, Краси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *