CenTransit.bg — почивка, пътуване, празници и СПАМ

Днес получих спам, който още нито съм изтрил, нито съм пуснал на bogofilter с “дръж, спам!”, не съм и докладвал онлайн със spamassassin. Все още седя и гледам невярващ на откровената наглост. Виждал съм какви ли не спамове, но признавам си — толкова отчаяна стратегия рядко се вижда. Явно от CenTransit.bg са решили, че каквато и да е известност ще им дойде по-добре от мишата дупка, в която явно живуркат в момента. И макар да знаят, че много лесно може в индекса на търсачките след два месеца блог-статиите срещу наглия им спам да са далеч, далеч по-нагоре от всичките им собствени мижави сайтове, явно са поели риска. Другият вариант е да са си освен нагли и откровено тъпи — не изключвам и тази много вероятна възможност.

Може би съм се поразглезил напоследък, май отвикнах от спама. Откакто доставчикът ми на хостинг реши да ми премести акаунта на някакви нови сървъри, явно нещо много се е променило по отношение на пощенските политики. Ако преди си беше съвсем в реда на нещата да пристигат по около 200 спама на ден, макар и веднага автоматично разпознати като такива, отбелязани като прочетени и надлежно захвърлени в папка “spam”, то от няколко седмици получавам едва по около десетина.

И много рядко филтрите ми се затрудняват и хвърлят по някое съмнително писмо в папката “strange”. Така стана и днес. Гледам — непрочетено писмо в “strange”, отварям го и какво да видя… Отгоре се мъдри изключително мъдрият надпис:

Съгласно Закона за електронна търговия ви съобщаваме, че настоящото писмо е непоискано търговско съобщение

Брей! И надолу почва най-нормален бесен и нагъл спам. От типа, който повечето хора трият без да разглеждат. От типа, който разчита на няколкото процента потребители, които още не са “свикнали” и ще прочетат докрая. И дори евентуално ще вземат да се обадят.

Забелязвам, че има някакви “вълни” в спама, който идва до мен. Мога само да предполагам, че е свързано със сайта ми или с други сайтове, откъдето може да ми бъде изровен адресът на пощата. Само предполагам, защото не съм специалист по темата. А зная много добре, че у нас спамът е зараждаща се, но вече много активна индустрия и има както кадърни професионалисти, така и горе-долу добре плащащи фирми. Тоест спамът не се “движи” от някакви идиоти като CenTransit — те само са се изръсили за услугата. Технически спамът далеч не е толкова проста работа, колкото на някои им изнася да твърдят и на практика си се прави от кадърни IT geeks. Не че защитавам някого от тоя бранш — за бой са както едните, така и другите. И най-вече такива прошляци като marketing@centransit.bg, задето се захващат с поръчка на такива неща.

Е, може точно този спам да не е хич сложен или скъп. Нямам идея, пък и не ме вълнува колко са се ръснали в “Отдел Маркетинг CenTransit.bg”. Ето все пак малко заглавки за занимавка:

Received: from centransit.bg (thestoremaker.net [212.95.174.182])
 by (адресът на сървъра на доставчика ми) (Postfix) with ESMTP id A8BB8188FA1
 for (моята е-поща); Tue, 28 Oct 2008 09:27:58 -0700 (PDT)
Received: from workstation ([192.168.0.1])
 by (Merak 8.0.3) with SMTP id UB106958
From: "Marketing Team" <marketing@centransit.bg>
Message-ID: <db2de4ac6e3eaf438547e1f61ad38761@centransit.bg>
X-Mailer: Microsoft Office Outlook 12.0

Тъжна работа. В едно съм сигурен — ако реша да ходя на почивка, да резервирам изгодно хотелска стая и изобщо да прекарам едно незабравимо изживяване по коледните и новогодишни празници, сто на сто няма да се обадя на “Marketing Team” <marketing@centransit.bg>. Препоръчвам и вие да ги избягвате. Има много начини за успешна реклама в Интернет. Как така толкова време минава и все има фирми, които си мислят, че със спам могат да съберат по-голяма и най-вече по-лоялна критична маса от клиенти, че да им потръгне бизнесът? Има и друг вариант — да знаят много добре, че такъв открит спам ще има малък и кратковременен положителен ефект и после ще се обърне срещу тях, докато конкуренцията бавно, но сигурно ще си гради доверие в доволни отделни клиенти. Може да го знаят, но да не им пука, защото са фирма-еднодневка и си имат сайт-еднодневка. Абе… тяхна си работа ;)

Най-отдолу има линк за “отписване”. Нали никой в 2008-ма не си въобразява, че като ползва линк в спам-писмо за отписване, ще бъде отписан наистина? И няма да бъде отбелязан в базата от данни като “проверен” и “истински” мейл? :)

Тия от сайта с полети и резервации за почивки по празниците дори не са се постарали да сглобят някакво скриптче с постен дизайн и съобщение “Адресът ви е отписан успешно” или нещо подобно. Дали са направо линк mailto, който да изпраща писмо до адреса Marketing Team (marketing@centransit.bg) с тема “Unsubscribe”. Да бе, много хитро… Значи да “кликна тук ако не желая да получавам повече информация от CenTransit.bg© 2008 Centransit.bg” и после не само да потвърдя, че пощата ми е валидна и че си я чета, ами и като послушно момче да им кажа “аз не само чета всички боклуци, които ми пращате, а мога и да ви пиша писма, когато ми кажете”.

Мизерници…

—-

Правилният начин в случая не е да отговаряме, нито да се доверяваме на каквито и да са обещания за “отписване”. В спама няма понятие като “отписване”, особено пък на валиден адрес. Правилният начин е писмото да се пусне на локалния филтър да го анализира и запомни като спам, да се докладва и в сървърите в Интернет като спам и накрая да се изтире. И трите стъпки се поддържат от всеки читав съвременен пощенски клиент. Е, може преди това и да се блогне по темата, че да мине неприятният вкус в устата ;)

6 thoughts on “CenTransit.bg — почивка, пътуване, празници и СПАМ

  1. Vladimir

    батенце, ти си луд… 6то се занимаваш с глупости бре… толко ли ти е трудно да ги трие6… леле много трябва да се напъне6, направооооооооо незнам…. ли4но моята по6та се пълни с мнооого спам, не ми дреме… с един прост клик трия вси4ко, не се занимаваи с тъпотии, вземи си намери гадже и стани от PC-то малко…

  2. turin Post author

    Хахахаха :D :D Пич, не знам какъв ти е проблемът, ама толкова мило ми прозвуча всичко, че реших да ти пусна коментара :)) Отдавна не ми беше писал някой с “6” и “4”, а и отдавна не ми бяха казвали “go get a life”.

    Статията ми е ирония, ако не си усетил. И на мен ми дреме за тия, и аз нямам проблем със спама — обучавам си филтрите и всичко по-старо от ден-два и маркирано като спам ми се изтрива автоматично. Даже не си правя труда да трия на ръка ;)

    Защо писах ли? Ами защото исках да пиша. Това са блоговете ;) А и защо да не ползвам повода да кажа на хората тук какво мисля за такива прошляци като въпросните спамери CenTransit.bg? Защо да не помогна малко Google да ги индексира по правилния начин? :)) Таман и адреса им съм сложил, та може “колегите” им от бранша да ги crawl-нат евентуално.

    Лошо няма, по-скоро ти си намери гадже, стани от PC-то и вместо да се учудваш така готино и искрено на такива статии, направи си ти свой блог. Честно — хем възмутен, хем положително настроен коментар… Кефиш, пиши и недей да се възмущаваш от писаното от другите ;)

  3. мхм-мхм

    Айде сега, ще се бием… :D

    А иначе адреса им си го сложил добре — ботовете ще го смучнат сладко-сладко. Добре, че db inserts са ignore и полето е unique, че щеше да влезне барем 5-6 пъти. :D

  4. krassyo

    http://www.krassyo.info/2008/10/28/tourist-spam/ И аз имах проблем със същите олигофрени. Върнах им обратно спама 3000 пъти още снощи. Изглежда тия масово са го разпратили бълвоча.

    Иначе от юлския им нюзлетър можеш да научиш, че са правили малки промени по спам филтрирането:

    —-

    1. Big Junkmail Changes!

    I predict the Olympics of Web Hosting will become the most-watched web hosting sporting event of all time. It will bring about global harmony among all web hosts, including even those smallest of hosts who can only afford to send one employee (probably to compete in one of the more obscure sports like amavis configuration munging).

    Sadly, they might as well keep their unpacked bags at home, saving themselves $25 and a whole lot of painful, painful heartache. Because only one place is bringing home the gold in amavis configuration munging, and you probably have an pretty good idea who writes their newsletter.

    In case you’re from China, amavis is what’s responsible for our junkmail filtering, and we recently made some changes so you can now manage your preferences (what level of spamminess you’d like messages tagged/what level you’d like them quarantined) from our web panel directly at:

    https://panel.dreamhost.com/?tree=mail.junk

    You can also add blacklisted and whitelisted email addresses from there, PLUS do all of the above on a domain-wide basis too!

    Your email users can still manage their spam quarantine from webmail:

    http://webmail.YOURDOMAIN.COM/

    But they can ALSO do it from the mailbox-management area that I bet you didn’t even know we had at:

    http://mailboxes.YOURDOMAIN.COM/

    Yes, there’s a lot you don’t know about DreamHost. A lot. Lot. T. Like the fact that a lot of our employees/competitors aren’t even 15 yet. Nor are they actually female. SHHHH.

  5. Стойчков

    Аз имам тактика! Веднага се забелязва имейл, който е на кирилица! Отварям само тях (не броя опитите за авто превод). Намерих си специален прах за пране, някои дълготрайни продукти също си ги поръчвам вкъщи, че ми пести ценно време.. :-)

    Считам, че много услуги трябва да се “рекламират” по този най-евтин начин, за да знаем за тях! Аз обръщам внимание, не ми пречи. Даже с интерес разглеждам сайтовете в Бълфария?!… Защо не?

    п.п. Има разлика м/у SPAM и рекламно съобщение! …лошото е, че където рекламата, там и боклукът!

  6. turin Post author

    Стойчков, темата е отпреди две години – трудно ми е да преценя от какъв зор намери сили и време да защитаваш спам-а и то точно в моя сайт… Нейсе.

    Да, има разлика между спам и реклама, но ти трябва да разбереш и друго – има разлика между реклама и непоискана реклама! На теб като ти е кеф, запиши се за всякакви спам-списъци и си чети на воля за прахове, продукти и всякакви! Но едно е да искаш тия простотии (защо само ти си знаеш, твоя си работа), а съвсем друго е да се оказваш заливан от всякакви неща, които не искаш. И да нямаш начин да спреш това заливане, колкото и да е неправилно. Единствено да можеш да си направиш “чадър” със спам-филтри и подобни.

    Всъщност ти това си го знаеш, най-вероятно. Но трябваше да напишеш нещо, за да ме накараш да се повтарям отново и отново…

    А, като толкова харесваш спам-а, защо не си остави адреса на е-пощата, а въведе ne_e_vajno@dir.bg? Може би толкова ти харесва спам-ът, толкова си заринат с него, че нямаш време за нов? Все едно – ако все пак е истински мейл – честито!

    П.П.: Поправил съм (повечето от) грешките ти. От спам ли си се учил на български?

    …Абе… защо се занимавам изобщо… :-%#$

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *