Деактивиране на бомбата

За гугъл-бомбата на правителствения сайт ще кажа. Не искам да съм “лош” в нечии будни блогърски очи, но разберете ме правилно — еднопосочната линк-кампания вече си свърши работата. Некадърно направената интернет-страница на българското правителство излиза на първо място при търсене в една от търсачките по ключова дума “провал”. Нещо повече — акцията си свърши работата “прекалено” добре. Сайтът на правителството ни вече има Google PageRank 8, като така стана един от адресите с най-висок ранк за Гугъл в целия роден Интернет.

Естественото питане тук е: Този висок GooglePR заслужен ли е? Входящите връзки стабилни и смислени ли са? Наистина ли government.bg е толкова авторитетен сайт, колкото е българската Уикипедия, например?

Затова въпросът ми днес е: След като всичко се получи, хората чуха гласа ни и търсачките индексираха и съхраниха мненията, коментарите и дискусиите ни по куция сайт на правителството и по самото куцо правителство, днес готови ли сте всички да изтрием тези линкове?

Защото вече лека-полека те започват да работят против първоначалната идея. IT-тата в government.bg все ще позакърпят сайта, той ще започне да се индексира, Google ще започне да събира адекватно и актуално съдържание от самия него и външните линкове ще започнат лека-полека да се оценяват само като “тежест” от влиятелни сайтове, а не толкова като смислов елемент в подреждането на индекса.

И така, ако тези линкове останат, полека с времето по-скоро ще пренасочват авторитет и GooglePR към домейна на правителството, отколкото изобщо ще внасят “провал” смислово.

Някой ще каже “ама те нищо няма да оправят в сайта и никой няма да обърне внимание” — да, може и така да стане. Но по-добре да изчистим терена за следваща такава бърза кампания. Ако пък оправят точно този проблем — да следим за други неадекватности там. Мисълта ми е, че дори и да не ни обръщат внимание на кампанията, не си струва да държим този уеб-натиск. Махнете линковете, върнете си PR-тежестта и я ползвайте отново следващ път. Не подарявайте линкове на government.bg без нужда.

—-

Някои хора вече предложиха нова кампания, с нова ключова дума — “корупция”. Макар емоционално да ми се иска да се съглася на момента, разумната ми част ме възпира — вижте, властта (и особено тази нашата власт) може да носи много негативи. “Провал” и “корупция” далеч не са единствените ключови думи, които биха могли да се използват за смислова атака на индексирането на правителствения сайт в търсачките.

Но все някъде трябва да спрем. Защото иначе ще събудим някой ден, за да осъзнаем, че сме прехвърляли тежест от многото ни сайтове към един-единствен, като сме се заблуждавали, че така променяме, порицаваме и поправяме смисъла му. А всъщност само сме му “преливали” pagerank и входящи линкове.

—-

Истинската работа е свършена. Съгласен съм с Юнуз, който в Re:TV каза, че това е спонтанна гражданска проява и гражданска оценка на нещо, което очевидно не сработва в обществото. Аз също си дадох гласа в тази кампания, макар и не от заглавната ми страница. Но вече всичко е казано и всичко казано е индексирано от търсачките.

Време е да “накажем” отново сайта на правителството и самото правителство, като махнем линковете и си вземем изкуствено дадения им уеб-авторитет. Да, всичко стана много бързо и да, минаха само ден-два — така е в Интернет. Ударът е понесен, време е за следващо действие.

Аз оставям текста си, но махам от него линковете към сайта на правителството. Вие готови ли сте да го направите?

22 thoughts on “Деактивиране на бомбата

  1. turin Post author

    За протокола:

    В момента на адрес http://www.government.bg/robots.txt има следното съдържание:

    User-Agent: *

    Disallow:

    Това означава, че вече сайтът се индексира от ботовете на търсачките, уважаващи спецификацията на robots.txt (конкретно — от ботовете на Гугъл). Сайтът вече дава смислово съдържание на търсачките. Всичко останало — външните линкове от всички сайтове, включили се в кампанията (и включващи се в момента; явно има хора, разбиарщи едва сега) работи единствено за покачване рейтинга на government.bg.

    Добре де — не единствено. Но основно.

  2. yoalbo

    Разумно ми се вижда, аз ‘разкарах’ линковете. Не разбирам твърде от SEO, но си мисля, че може да се инициират и окажат полезни акции с помощта на SEO за концентриране на внимание към важни за всички потребители на мрежата теми (без манипулации!)

  3. Michel

    Хм, е, дори един-единствен ефект да е имала кампанията, тоест, да се премахне забраната сайтът на правителството да се индексира, пак е нещо! :-)

    Пък да видим, любопитно ми е, дали въпреки индексацията на самата страница, тя ще се измести от първа позиция или не? (за думата “провал”) Ако да, линковете може да си ги махнем после пак… :)

  4. turin Post author

    Michel, не казвам че кампанията няма ефект — напротив! А тази редакция на robots.txt, която са седнали да направят, ще е най-малкото нещо. Ефектът е по-голям, не оспорвам :)

    А за класирането на сайта им по “провал”… всъщност дали изобщо е важно вече? По-важното е, че за нула време сайтът (и самото правителство за по-дълъг период, още от 14-ти и побоя на площада пред парламента) беше “обговорен” доста качествено в мрежата. Съдържанието на цялото това говорене е в мрежата, то вече е факт и не могат да го скрият или отрекат, пък дори и да си “изчистят” индексирането в Гугъл. Затова казвам, че е време за други уеб-действия — това си свърши работата и вече само им налива изкуствено GooglePR.

  5. Георги Т

    А какъв е бил ранг-ът преди “гугъл бомбата”? при 2 340 000 линка към сайта, едва ли точно това му е причината. Може би рангът винаги е бил такъв, но никой не е забелязвал… Но всички линквщи са велики! Евала! Хаха.

  6. Спас Колев

    Както каза някой, по-добре беше поначало връзката да е обратна (от обекта към определението), пипнах моето съобщение в този дух.

    Междувременно — други дребни странични ефекти: два опита за създаване на статия Провал в Уикипедия + един за създаване на Proval. Съответно, временно блокиране на тези заглавия. Един вандализъм на провал в Уикиречник (“Недо Кофата е пълен провал”) + това, че открих още един, престоял от есента (“жабата е провал”) — явно думата има потенциал. :)

    А, и още на втория ден се появи AddWords реклама по ключовата дума “провал”.

  7. Гонзо

    Дали въпросния PR е заслужен — до известна степен е заслужен, все пак правителственият сайт предоставя най-авторитетната информация по въпросите, по които е компетентен. Неговото съдържание отразява официалната позициа на правителството.

    Освен това като сме писали нещо, то си е валидно за момента, в който е писано, писан пост — хвърлен камък — ако перефразираме старата поговорка. За сега не мисля да махам линковете. По-скоро бих се замислил за това, когато се мени правителството, следващото ще заслужава известен период от верме, в който да покаже с какъв епитет да го свързваме.

  8. uv

    мисля, че кампанията трябва да върви поне до изборите. хванал си се на хорото, дай да го докараме докато свири музиката.

  9. Огнян Младенов

    Представи си, че си извършил престъпление и те вкарат в затвора, ти обаче осъзнаваш грешката си и започваш да се поправяш… дали веднага ще те пуснат от затвора?

    Сайтът на българското правителство е провал и срам за България. Лично аз няма да си махна линковете докато не видя кода му да се валидира на 100%.

    Смятам, че сайтът който трябва да е лице на България заслужава поне това. А ти?

    Що се отнася до PageRank и връзките към сайта на правителството, PR отдавна си е 8 (просто Еленко сега го е забелязал :-)), а връзките към него са основно от gov сайтове и са си достатъчно силни и без нас.

    btw като български гражданин за мен е чест и гордост да сложа линк към официалния сайт на страната си, но какво ще пише в линка зависи от ония там. Ако се представят добре може и СПолука за България да напиша :-)

  10. turin Post author

    Хм, странно. Не знаех за Еленко и за PR 8 — сега като каза чета и гледам, че и той е намеквал същото. Само дето не е прав, че българската Уикипедия е с PR 7 — осмица си е и на основния URL, и на /wiki. Помня, че я бях гледал преди няколко дни и си беше 8, както е и днес.

    За сайта на правителството… Как да ти кажа… От една страна всичко, дето го казваш е правилно и готино. От друга страна, обаче, аз не вярвам, че някога ще се валидира 100%. А и дори да се валидира, има безброй проблеми и неуредици в онлайн-връзката на държавната администрация и хората в тая страна. Ама много. Аз, например, бих линкнал с “провал” всякаквите сайтчета с “услуги” на НАП и НЗОК. Това е много по-критичен провал, отколкото една представителна страница.

    Може би си прав, че PR 8 не е дошло изобщо от линк-кампанията. Не знам, дори не зная и колко е бил ранкът на сайта преди кампанията. Но се доверявам на мнението ти — щом го казваш, значи сигурно е така.

    Лично за мен — аз не съм си променил позицията и смятам, че държането на линкове от кампанията вече е само напук, а не върши правилната работа. Правилната работа на тази кампания беше да се чуе и да се знае. Днес вече единствената й работа е да добавя тежест към сайта с много и разпръснати еднопосочни линкове.

    —-

    Всъщност разбирам идеята ти — да държим натиска с “провал”, докато това правителство (или по-скоро не това, а някое от следващите) не се поправи и не блесне в очите ни като “ама наистина кадърно и добро” някой ден.

    Уважавам това. Но за мен е излишно, защото нито следващото правителство ще е изобщо по-читаво, нито да правим безплатна реклама на адреса на сайта им ми стои ок, лично на мен, де.

  11. Огнян Младенов

    Вчера ми казаха, че оптимизатор не идвало от оптимизация, а оптимист :-) Аз вярвам, че следващите ще бъдат по-добри (които и да са те), особено ако ги държим под контрол :-)

    Иска ми се нещо да се промени, дори не нещо, а много неща и все отнякъде трябва да се започне. Вчера бях пред парламента (заедно с още 50 човека и 1 куче). Мръзнах, валя ме дъжд, виках 2 часа оставка, никой не си я подаде и си тръгнах. Ефектът беше нулев. А и днес съм болен.

    Провалът започна спонтанно и получи невероятна подкрепа. В резултат правителството написа заглавието на сайта си на български и го отключи за индексиране. Дори вярвам, че ако се постараят могат да го валидират за 2 дни. Идеята ми е просто да продължим да искаме това, което вярваме, че трябва да бъде.

    btw аз също ще сваля линковете на секундата, когато пуснат сайт достоен за България или това правителство си иде.

  12. turin Post author

    Само да допълня по предишния ми коментар — 99% от хората, които сложихме линкове за кампанията, не бихме си сложили линк към страницата на правителството без този повод. Сега, когато целта на кампанията, която зависеше от нас, е изпълнена, изобщо не виждам смисъл да оставям такъв линк. А целта е предимно имиджова — да се знае кои са на първо място при търсене на “провал”.

    Всъщност никой не търси по “провал”. Много по-ценно според мен е сега (когато имиджовата цел е минало) да продължи да се пише за проблемите на властта. Така има възможност да се търси класиране в индекса при търсене на “правителство”, да речем.

    И това работене може да е съдържателно и смислово, а не имиджово. Една смислена висока позиция на публикации за проблемите във властта при търсене на “правителство” ще е много по-стабилна от такава кампанийна позиция като днешната. Тя дори и да се задържи по-дълго, все някой ден ще я зачистят самите Гугъл…

  13. krassyo

    Аз го сторих, обаче ми се струва, че на гаврамента му е все таз ;-)

  14. Acnapyx

    Аз лично разкарах линковете в момента на постигане на резултата. И никак не съм доволен, че му качихме пейджранка.

  15. krassyo

    Нека им на Google :-) Това просто показва колко необективен е техният pr.

  16. Пастор Свин

    Google ъпдейтва пейдж ранка си веднъж на 2-3 месеца. Откъде ви хрумна, че кампанията е покачила ранка? Според мене е бил 8 и преди това.

  17. Nick Angelow

    Покрай реализирането на тази google бомба в главата ми се появи следния любопитен въпрос: “Колко на брой са хората в света, които знаят значението на тази дума?”. Останалото, което следва от този въпрос, оставям на вас :)

  18. cx

    Мда, PR-ът не се качва веднага — трябва да мине PageRank update, който е на 1-2-3 месеца. Тези дни не е имало такъв. На Еленко глупостите не ги слушайте ;-)

    Друго — PR не се качва от всякакви безразборни линкове, а от обвързани с тематиката на сайта. Или най-малкото последните имат по-голяма тежест.

    Колкото до самата кампания — поредната блог-игра според мен :)

  19. Michel

    Кампанията си беше успешна — сега поне сайтът е отключен за индексиране, но понеже си е много зле откъм код, той пак си стои на първо място за търсене на “провал” в google.com/bg.

    Което показва, че имат още работа да свършат хората там! И вместо да мълчат като риби от правителството, или поне от администрацията на правителството (поръчала този “ужас” на някакви глупаци, продаващи измислена CMS система с ужасен код), да вземат да кажат, честно и открито:

    “Ей, верно, сайтът е ужасен, неудобен, грозен, не се валидира, липсва HEAD в html кода (???), доскоро бяхме и забранили индексирането му от google и останалите търсещи машини! Ей, време е да се поправим, време е да намерим истинска уеб агенция или професионален екип от дизайнери и разработчици да седнат заедно, за да пренапишат всичко, за няколко месеца упорита работа, да сменят измислената CMS система с истинска, да валидират кода, да подобрят ползваемостта на сайта, да махнат FONT FACE и TABLE TABLE TABLE. С една дума, БЛАГОДАРИМ ВИ, че ни отворихте очите, колко ни е зле най-представителния сайт в България! (и не само той, но все отнякъде се почва…)”

    А вместо това, какво?

    Мълчание, гробовно. “Експерт” бил махнал една чертичка (“/”) от robots.txt и написали описанието на сайта на BG. Е, и? Това ли е?

    Смях…

    Време е да се усетят. И не само техният сайт е зле, ами и повечето правителствени сайтове, и на държавни агенции, са некъв ужас, некъв ад…

    Време е за промяна.

    Как да им го кажем, само?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *