SEO — митове и легенди

SEO има нужда от силна доза демитологизиране. У нас, а предполагам и навън. Но особено у нас, защото тук и цялостният уеб-опит е малко и некачествен или и двете. Продължавам да се учудвам как има хора, дето дават неоправдано пари за изработка на сайт и след това отново и отново дават пари за “оптимизиране”. Защото един “изработен” сайт трябва да е оптимален за средата си. Иначе чисто и просто е, ако щете, “недоизработен”. А за това и да се плащат пари, те не са за “сайт”, а за нещо друго. Нещо, което прилича на сайт, но не е и което само подбива цената на хората, които наистина изработват сайтове.

Казвам, че проблемът е на дневен ред не с идеята, че тази статия нещо може коренно да промени. Казвам го, защото е така — най-малкото скорошната гражданска SEO-кампания срещу некадърно скалъпения сайт на правителството го показва съвсем видимо. Няма да се впускам в обяснения, но проблем с такъв представителен сайт трябва да е самопоказателен за всички. И достатъчен за виждане на кризата, в която е родното уеб-правене.

Не критикувам директно пишещите по темата “оптимизация на уеб-страници”. Една малка част от тях ги познавам, някои от тях и лично и това тук е принципно казване, не някаква моментна лична нападка.

Да разгледаме случая на правенето на сайт. Някой решава, че има нужда от уеб-присъствие. Как стига до това е важно, но не е определящо, поне за фирмените сайтове. Щом бизнес плаща за направа на сайт, логично е решението да е измислено, обосновано и планирано. Дотук — добре. След това започва комедията.

Плащат се, явно, едни пари на хора и/или други фирми, които правят нещо, за което с увереност казват “това е най-модерното, най-доброто, абе точно това, което ви трябва, то е специално за вас изработено от нашата фирма”. Всъщност “сайтът” не е нито едно от изброените. Ако го е правило “момче от блока за сто лева” не прилича на нищо. Ако пък го е правила фирма (наричаща себе си “уебстудио с богато портфолио и специалисти”), най-често представлява горе-долу напаснат шаблон на креативен дизайн (ей, поне дизайнери си имаме, не споря) върху свободен CMS. Срещал съм и казвания “ние сами си пишем фреймуърка, защото така е по-професионално”, но това най-често е смешно и спада към съседския сайт за сто лева като качество.

Масово е мнението, че дизайнът е най-важен и “той прави сайта”. Всъщност важно е всичко. Не — критично важно е всичко. Първо сайтът трябва да се измисли, след това да се направи, после да се поддържа и да се използва. Всички стъпки трябва да са правилни, иначе е… спъната работа. Даже има примери за големи сайтове, които не са с особено “джиджан” визуален дизайн, даже почти никакъв, но за сметка на това с качествен общ функционален дизайн.

Казахме за сайта на правителството. Всеки се досеща, че не е правен от “момче от блока”. Имам смътни спомени, че един предишен вариант на сайта на правителството беше правен от познатата на всички ни фирма “Сирма”. Може да бъркам, а и не намирам доказателства онлайн сега, така че това не е важно. “Сирма” имат достатъчно други грехове в уеб, за да се споменат и тук. Иначе правят много неща, съгласен съм. Наскоро разучавах едни техни две платформи за описване и работа с формални онтологии — нещо, което се прави от малко хора в целия Интернет, а системите им далеч не са за изхвърляне. Но като оставим настрана заигравките с формални онтологии, смислови мрежи и тем подобни и вземем само уеб-проектите им, впечатлението далеч не е добро.

Давам само пример. Голяма и доказана фирма, която прави откровени глупости в уеб. Глупости, които дори най-слабите специалисти по оптимизация на сайтове или на сървъри могат да поправят. Дори и да не говорим за сайта на парвителството — вземете сайта за записване в детските градини, правен от “Сирма”. Който наскоро общината беше пуснала и се сриваше постоянно и никой не можа да запише нормално и без нерви хпалето си.

Нали никой не мисли, че всички тези неща са некачествени, защото са правени за малко пари? Не, за много пари са. По-скоро добре работят сайтовете, които пишат разработчиците на свободна практика и някои от тези в малките, но нахъсани и задържащи се с нокти и зъби уеб-студиа.

Да не си кривим душата — Google са го казали най-добре и най-синтезирано в препоръките си за изработка на сайтове. Един добър сайт трябва да е писан за хората, но да го разбират и ботовете. Не обратното. Трябва всеки “правяч” на такъв добър сайт да може спокойно и без никакво притеснение да може да разказва на правещия сайт на конкуренцията каква работа е свършил. Да може да “сподели” техническата част от работата си. Не казвам съдържателната работа по смисъла на сайта, нито по измислянето на вътрешната структура или пък на цялостната идея на сайта. Техническата работа по оптимизиране на сайта трябва да може да се сподели без никакво притеснение пред конкуренцията.

Ако не ти се иска да споделяш нещо от това техническо оптимизиране, значи правиш нещо нередно. Значи правиш сайт за ботовете, който само външно е замаскиран като сайт за хората. Толкова е просто. Има си препоръки и добри практики — ако се следват, техническата работа по оптимизиране са сайта е свършена. Остава само човешката, смисловата работа по съдържанието, развиването на общност, подобряване на услугата, каквото се сетите.

Но масово българските сайтове имат крещяща нужда от другата, техническата оптимизация. Защо? Краткият отговор е лесен — защото хората си плащат веднъж за калпави сайтове и след това многократно за оптимизиране. По-подробният отговор трябва да включва и защо тия хора правят така, защо нивото на родния уеб продължава да е на ниско ниво. Вярно, в последните години е с по-красив дизайн, тук-там ajax, тук-там копиране на наложили се функционалности от западни сайтове, но като цяло е нискокачествен. Не говоря толкова за масовите услуги — там така и така с времето нещата са се нормализирали някак. А и доста оптимизатори са наемани с годините, доста сисадмини и уебмастъри са се “преточили” през фирмите и като цяло има добри сайтове. Всичко отвъд няколкото десетки или стотина горе-долу добри сайта пада рязко надолу.

А това подбива цената на всеки, който се занимава с работа по сайтове. Стотина лева за дървен сайт, после няколко seo-та, които уж “ще направят чудеса”. Дето, ако наистина са “чудеса”, са нещо grey или black-hat. Вярно — клиентът е доволен, но той си е бил доволен и преди seo-то да почука на вратата му…

Простата истина, която лека-полека трябва да се осъзнае във фирмения уеб е, че SEO не е никаква панацея, нито е манна небесна, която храни сайта и увеличава посещаемостта и ползваемостта му “от нищото”. SEO е нещо, което е част от изработката на уебсайт. Даже самата думичка е тъпа и малко пошла — сайтът първо трябва да е оптимизиран за хората, които има за целева група. И чак след това и то евентуално — за търсачките.

Това може да е предизвикателство и към самите специалисти по seo-оптимизиране — вярвам, че малка част от тях могат с ръка на сърцето да кажат, че оптимизират за аудиторията на сайта. Образно казано, разбира се — не е нужно някой да отговаря и да се кълне — на фона на плачевните сайтове в българския уеб е нереалистично да се прави масово признание в искреност и честност при оптимизирането. Напротив — има безброй сайтове, за които само един поглед е достатъчен, за да се види, че някаква шашма е правена за “издигането” им. И защо? За какво?

Изводът, поне за мен — сайтове се правят както трябва и когато имат смисъл и се посещават сайтове, които са правени както трябва и посещението им има смисъл. Всичко друго са митове и легенди за SEO.

16 thoughts on “SEO — митове и легенди

  1. Краси

    Винаги ми е било смешно дори като понятие. Особено с милионите му течения, че и цветове :)

    За експеримент — един домейн нарочно бе наказан с изваждане от google, защото ми беше интересно що е то black hat seo. Весела история, но не това ми беше мисълта…

    В България всеки втори-трети разбира от SEO. Аз съм списвал някои статии, в които обобщавам до момента научените неща и ги систематизирам. SEO на практика си е залъгване на алгоритъма на търсачките (май Мат Кътс беше зачекнал подобна теза в блогчето си) и реално погледнато — аз не виждам смисъл от SEO. За да оптимизираш един сайт, че той да излиза в топ 3 или на първо място по търсене на ключова дума или фраза — плащаш доста пари за да си купиш някой “партньор”. Тук идва и по-интересното, което ти спомена. Ако сайтът е с качество “сто лева”, а се инвестира в SEO — рано или късно ще се наложи да се преправя сайтът. Примерно… онлайн магазин, търгуващ с парфюми. Хващат съседското хлапе, той прави само една order страничка, която има няколко поленца: име, телефон за контакти и Артикул ID -> това за хората, които са платили за този сайт сигурно е нещо… хм… бих казал много хубаво. Та… те осъзнават, че парфюмите им трябва да се продават по-добре. Чули, че SEO може да ги отведе на първо място при търсене на ключова дума “парфюми” и хващат някоя SEO фирма (да речем), която ги дере като животни, за да се купят линкове и прочее. В крайна сметка става така, че сайтът е добре оптимизиран и има добри позиции при търсене на ключова дума, но ползваемоста на сайта клони от нула до минус безкрайност. Така се реинвестира в сайта, че евентуално да се ползва като хората.

    Точно така се развиват малките сайтчета в България — квартален хакер — сто лева, SEO инвестиция, после реинвестиция в направата на сайта. Тъпо, нали ? :)

    Защото ако фирмите караха по твоята логика — направа на сайта на много високо ниво с всичките му такъми… ами може би доказалите се разработващи уеб-студиа щяха да си имат твърда клиентела.

    Да, ама не. По-лесно е да си свършиш работата пет за четири, после другите да ти теглят тик-сарата. Глупаво, но факт. :)

    Прощавай за този омазан коментар, още се събуждам :)

    Между другото — трябваше да споменеш за SEO състезанията… и как те буквално си залъгват алгоритмите за позициониране ;)

  2. turin Post author

    Краси, дотук — добре. Трудната част идва след тия наши казвания, когато цялото това положение трябва да започне да се променя. Ако всичко остане такова мазало, аз не съм сигурен, че искам да работя в тоя уеб… А трябва да се промени, защото това не са един или два примера, това е глупава и масова практика. Вече даже си мисля, че ако нямаше такова надлъгване и “дране” на клиентите, щеше да има повече пари за самата изработка и разработчиците. Да, и за мен конкретно — аз не съм seo, а по-скоро от тези, дето спестяват пари от тях, за да имат после за seo-та. Луда работа…

  3. Пастор Свин

    Това, че “голямата и доказана фирма” ще ти свърши качествена работа е още по-голям мит. Обикновено става точно обратното.

    А Гугъл както винаги са казали само половината истина, и то само оная половина, която им отърва. За съжаление търсачките все още са безкрайно далече от доброто класиране на сайтове, затова и СЕО-то си остава доста сива област. Далече е времето, когато наистина ще можеш да правиш сайтове само за хората и да се класираш добре.

  4. Michel

    …проблемът е, че често намесваме “gray/black hat SEO” там, където просто се говори за обикновена оптимизация за търсачките… :-)

    Искам да кажа това:

    SEO не е измислица. Не е легенда. Не е и нещо лошо… Но да, част от общия дизайн и функционалност на сайта е. Измисля се по времето, когато се създава самият сайт, така е най-добре.

    Какво е SEO в основата си? Кой сайт е с добро SEO?

    1) Дизайнът (кодът) да е направен в съответствие с добрите практики на Web стандартите. Семантичен код. Правилна употреба на title на страницата, h1, h2, h3, p, title за линковете, alt за картинките и т.н. Добре подреден код. Логика. Пример — изключва се CSS, проверява се как изглежда сайтът в браузъра. Ако всичко е логично и разбираемо и подредено, значи тази стъпка е изпълнена. Ако всичко е хаотично и неясно, значи правено е (кодирано е) от непрофесионалист.

    2) Точни заглавия, не твърде дълги, но описателни. title в head частта на един сайт е едно от най-важните неща. h1, h2, h3, h4 са следващите по важност. URL-та също имат значение. Ако продаваш книги за астрономия и математика, www. example.com/books/astronomy/ и www. example.com/books/mathematics/ със сигурност ще е по-добре от www. example.com/showpage.php?catID=12345&pid=67890&showall примерно…

    3) Един сайт да има добри входящи линкове е важно. Не е всичко, но е важно. Това се постига трудно. Но е възможно. И качествено съдържание в сайта е възможно да доведе до повече и по-качествени входящи линкове, при това без да има нужда от gray hat seo услуги (купуване на линкове на черно и т.н.; а и google мразят тази практика). Примерно, сайтът е корпоративен или за продажби. Как да постигнем качествени входящи линкове? Ами може да се направи смислен блог, например…

    4) Качествено, добре структурирано съдържание на самия сайт. Без това няма да мине номерът. И най-добре оптимизираният откъм SEO сайт без съдържание не става за нищо… Трябва да има редактор, който да поддържа сайта изряден, да налива ново съдържание, да се грижи за структурата на сайта, обогатяването му и т.н. Много фирми пестят от това, но без тази част не може да се получи нищо…

    5) Хм, ами има и още много неща, но тези са основните… :-)

    А купуване на линкове “на черно”, създаване на fake страници, пълни с ключови думи (често и “невидими” за хората, но видими за google) и т.н., са просто глупости… Добрият SEO специалист ще избегне това, а просто ще се погрижи да консултира клиентите си, какво и как да преподредят и оптимизират на сайта си, ако е възможно. Или направо ще им препоръча да си го направят наново, в повечето случаи е по-смислено дори… :-)

    My $0.02:)

  5. Geo

    Хех, Michel, ако беше толкова лесно ;-) Едно е да знаеш какво трябва да се направи, друго е — как, трето е — как най-добре. Съвсем друга боза е как да комуникираш всичко това с клиента и с ИТ отдела му, примерно ;-) Истинският SEO трябва да прави третото и четвъртото и за това да взима заслужени пари.

    Първото и второто, ако вземат да се пообразоват уеб дизайн компаниите (свободно инфо има бол в нета), няма лошо да го правят и те. Къде по-лесно е да вземеш един що-годе прилично направен сайт и оттам да действаш, а не да трябва да направиш редизайн и пълна консултация за ползваемост заедно със SEO-то.

    Проблема е, че все още има много уеб програмисти, за които SEO и търсачките са някакво зло (robots.txt User-agent: * Disallow: /, изцяло флаш, изцяло js навиация), или още по-зле — тера инкогнита. Докато това е така, ще се дават грешни пари за редизайни и за basic SEO.

  6. Краси

    @Мишел, съгласен съм. Съгласен съм както с теб, така и с @Geo — прави сте.

    Но е факт, че има хора, които имат сайтове с добър Page Rank и са някак авторитетни и продават линкове по явен начин — просто предлагат платена реклама. Няма да давам пример с някои блогъри (защото фактът, че продават линкове ме ядосва), но срещу много скромна сума на месец получаваш линк с избрана думичка или фраза. Не ми харесва как блоговете се превърнаха в средство за печелене на пари, но това е друга тема ;)

    Та… продават се линкове по досадно явен начин. Особено във форума на българските уеб мастери.

    Аз също съм чел, че съдържанието си е почти най-важната част… но здравата подкрепа (чрез линкове) от авторитетни сайтове също си има тежест…

    Поздрави, Краси.

  7. Радио

    Не разбирам защо недоволствате от хората, които се занимават със SEO. Щом ги търсят, явно от тях има нужда. Да не говорим, че масово “Големите фирми” в уеб бранша правят сайтове, на които като им погледнеш сорса тръпки те побиват. Освен това много от поръчителите на сайтове не знаят точно за какво им е сайтът и в много случаи се надяват, че фирмата, която го изработва ще измисли как да представи дейността на заявителя. На разработващата фирма не и е работа да познава дейността на заявителя. И по тази причина има нужда след това от SEO (СЕО-то може да работи и съвместно с фирмата разработчик), но обикновенно на повечето фирми не им пука особено за това. Освен това СЕО е не само добрата изработка на сайта и текстовете в него, а и следващата пупуляризация, включваща обратни връзки, статии и т.н. Е това вече изобщо не е работа на разработващата фирма, освен ако няма такъв отдел (група, екип). И тук пак е мястото на SEO. Не зная защо си мислите, че един сайт става популярен ей-така, от въздуха.

  8. Michel

    @Краси:

    Аз никога не съм продавал линкове в личния ми блог, и не че не съм получавал предложения, но винаги съм ги игнорирал. Предпочитам 5 цента печалба от малко ad-sense, отколкото 50 долара от gray-hat линкове “на черно”…

    Да се печели от блог? Не, това не е лошо, принципно. Има блогове без реклама, има и такива с малко реклама тук-там. Но има разлика между продажба на линкове и “истинска” реклама (истинската се познава по nofollow или JS линковете).

    Лично аз не бих линкнал някого с определена ключова дума за пари. Струва ми се непочтено… (Във форума на българските уебмастери не съм ходил, но явно не съм пропуснал много, ако там се продават линкове така…)

    Линкове от авторитетни сайтове може да се получат и по честен начин. Създай велико съдържание, много е вероятно добрите сайтове да те линкнат сами, без да трябва да купуваш линкове при тях… :-)

  9. turin Post author

    Краси и Michel, темата не е за рекламите. Или може би, като се замисля, е точно за рекламите?

    Ами да — всичкото това, на което му се казва “SEO” у нас е в почти всички случаи реклама на сайта ти, а не толкова техническо оптимизиране на кода или доработка на съдържанието.

    Не, сериозно — помислете малко, колко лесно и бързо се мина от темата за митовете на “оптимизацията” към тази за продажбата на линкове и за атрибута “nofollow” на препратките. Аз не говорех за рекламите, вие започнахте… Логично — по-добрият seo-специалист е този, който има по-голям “ресурс” от сайтове, откъдето може да те линкне, от приятели или сътрудници, които могат да пишат за теб по форуми, блогове.

    Всичко това е реклама. И като се махне интернет-рекламата от това SEO, остават много малко неща.

    Които малко неща, Радио, са си точно работа на уеб-разработчиците. И да, естествено, че е работа на разработчика също така и да разбере за какво е сайтът, да разбере какво иска клиентът и ако е нужно, да му помогне заедно да доизмислят и доизработят концепцията на сайта.

    Иначе какво прави? Сковава кочина или прави уеб-сайт? Цялата техническа част от работата по сайта, структурирането на съдържанието му, на адресите, подборът на технологиите и правилното им внедряване и т.н. са си точно работа на уеб-разработчика.

    И естествено, че съм съгласен, че много от “големите фирми” правят сайтове, дето и пет пари не струват. Нали и аз това казвам в текста, затова беше и примерът със “Сирма”. Ясно е, че масово сайтовете не просто са кофти, а изобщо не струват.

    Въпросът е защо е така. И какво правим.

    Признаваме, че SEO, разбирано като реклама, внася голям проблем или оставяме нещата както са — клиентите свикват да си поръчват евтини сайтове, евентуално да кихнат веднъж повечко за хонорар за дизайнера (ама не много повечко, че после ще останат без пари за “оптимизация”) и след това идват оптимизаторите да рекламират и линкват сайта постоянно за добри парички?

    Кой изобщо печели от този процес, освен seo-тата с голям рекламен потенциал? Ами никой. Нито клиентът, нито дизайнерът и разработчикът, нито wannabe-seo-то. Особено когато става дума за фирмени сайтове, ум не ми побира как тази схема се запазва — фирмата, която си прави така сайт не вижда ли, че налива пари в пустото?

    Нещо друго — след като SEO основно е на практика реклама, къде е разликата между SEO и SPAM? Има ли я и как се разпознава? Знам сухите определения на двете думички, говоря за това колко лесно се препокриват…

  10. Краси

    @Мишел, надявам се не съм се изразил кофти и ти не си помислил, че говоря за теб :-)

    Поздрави, Краси.

  11. Plamen

    От всички изказвания досега ми мирише на гладни сео специалистчета, ревящи че някой друг се блажи вместо тях… на работа бих казал, стига празни постове…

  12. turin Post author

    Plamen, това беше неадекватно на разговора. Ако имаш мнение по въпроса, но нямаш какво да добавиш към разговора, запази си мнението за някой от вървежните спамерски блогове. Тук от празни коментари няма нужда, така че — моля те. “Гладни” и “блажи” те показва точно като критикуваните “seo”-та. Аз нито съм “seo”, нито моето “на работа” е като твоето. За “празните” ми постове няма да коментирам. Явно някои ме четат по диагонал и то само защото са ме открили в линк. Имаше един стар лаф — “като ти стига…”

  13. Michel

    @Краси:

    О, не, не съм си го помислил! :) Просто казах, че според мен, няма проблем един блог да генерира приходи, дори и малки (или пък големи, хех); проблемът е, ако ги генерира, продавайки линкове на черния-сивия пазар… Това вече не е коректно.

    @Plamen:

    Мхм, защо ли ми се струва, че нещо си се объркал. Троловете да си седят в Трол-ландия, тук май няма място за тях;-)

    Не съм чул някой в интересната дискусия по-горе да реве или да е гладен. А ако си мислиш, че ти си “хитрият” добър SEO специалист, продаващ уникалните си услуги на “правилните” хора за добри пари… Е, радвам се, в такъв случай. И успех с продажбите! :)))

    < / end of personal opinion >

  14. Acnapyx

    Не казвам, че SEO непременно е нещо зло, но като цяло съм на принципа, че ако контентът ти е на ниво, неизбежно привлича повече посещаемост от всякакви SEO трикове. Минусът в цялата тази история е, когато иначе уважавани фирми отказват да финансират производството на авторски контент и вместо това разчитат на SEO методи за пласиране на заимстван такъв (преводен, например). И като говоря за уважавани фирми, имам предвид такива, които като октоподи с различни свои пипала си правят едни на други дизайна, SEO и съдържанието. Имена няма да назовавам, спецовете в бранша със сигурност си ги знаят, а все пак не изгарям от желание да си изгубя работата.

    Реалната истина е, че SEO се използва много повече за кърпене на дупки в дизайна или съдържанието, дори и да е било заложено изначално като замисъл при дизайна. Примерно някой сайт не върви особено добре поради упоменатите по-горе причини, но със спадовете на посещаемостта влачи надолу цялата група сайтове, ето защо с малко SEO и кампании на подходящите места го дръпваме за известно време нагоре, та да излязат добри статистики за пред рекламодателите. Той после пак ще си падне, щото без инвестиции работата не става, затова периодично размърдваме SEO частта — все пак от реклами се храним, нали?

    Тук не говоря дори за разни сиви или черни шапки, всичко си е в рамките на правилата, доколкото става вътре в самата група. Дали е морално? Естествено, че не. Прави ли се? И още как. И не мисля, че има как да бъде забранено — поне при големите играчи. От което парадоксално следва, че би трябвало да се намери начин, за да бъде честно, подобни методи да са достъпни и за по-малките.

  15. Geo

    ако контентът ти е на ниво, неизбежно привлича повече посещаемост от всякакви SEO трикове

    Явно не си пробвал да направиш истинско SEO на сайта си :-) Първо, има много сайтове с хубаво съдържание, което е представено по неподходящ начин за търсачките. Второ, дори да е представено по подходящ начин, може да се оптимизира на ниво сайт. След това като направиш и един линк билдинг и ще си говорим отново дали с това хубаво съдържание няма да получиш 2х 3х и т.н. трафик. Като цяло не ми хареса, че разделяш хубавото съдържание от SEO. В 90% от случаите SEO-то се налага да създава съдържание или да дава инструкции как и какво съдържание да се създава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *