DreamHost се провалят с XMPP

XMPP-услугата на DreamHost е под всякаква критика. Те са едни от малкото доставчици на хостинг, които поне знаят за Jabber/XMPP и предлагат много удобното електронната ти поща и месинджърът ти да имат един и същи адрес. Всичко е супер на хартия, обаче реализацията е ужасна. Сървърът им е стар, не поддържа почти нищо освен основното и все има проблеми (като самите DH). Да, може да се настрои XMPP-трафикът към съответни домейн да се насочва не към въпросното мижаво сървърче, а към простотията на Google за XMPP. Към приложенията на Гугъл, с включено към тях Jabber/GTalk – да бе, може да звучи приятно за някои, но аз не ща.

Да не говорим, че има огромни проблеми в комуникацията между собствения XMPP-сървър на DreamHost и тия GTalk за домейни на Гугъл. Което е абсурдно, помислете само – имаме двама човека, които и двамата са клиенти на DreamHost и двамата искат да ползват джабър към домейните си. Обаче клиент1 избира вътрешната услуга на доставчика, а клиент2 делегира джабъра си на Гугъл (добавят се записи в DNS-а и всичко джабърско се пренасочва към GTalk, без външен човек много-много да разбира.

Обаче накрая клиент1 и клиент2 не могат да си говорят помежду си, защото заради калпавото, мързеливото или “неприоритетното” управление на XMPP-услугата и в двете компании се оказва, че клиент1 и клиент2 даже не могат да си разменят записвания (оторизации). Или ако с триста зора най-накрая успеят, то е едностранно и пак не върши работа.

Лека-полека през последната година – година и половина този проблем като зараза се разпространи и върху jabber.org. Развалиха най-известния сървър, сложиха му някакъв несвободен софтуер (дето уж бил “по-добър” от ejabberd – по-добър, чушки) и не стига, че постоянно пада, ами и започна да се държи като ощипана мома, тъй де, Google, и да не приема записвания от всички сървъри. Не зная дали е заради черни списъци, дали е заради проблеми в рутирането между мрежите на компаниите… но няма значение – важното е, че съсипаха jabber.org.

Имаше момент(и), когато DreamHost не виждаше GTalk и Jabber.org, после “изолираният” беше Jabber.org… абе всякакви пермутации. И взе да ми писва. Защото бях прехвърлил всичките си контакти към моя си домейн. Наложи ми се да “върна” записвания към тези неработещи сървъри към акаунтите ми в jabber.org и gtalk. Защото поне когато са “локални”, връзката си работеше.. то оставаше и да е другояче…

И идеята на всичко се разсипва. Уж имам джабър към домейна си, но не мога да го ползвам. А защото повечето от контактите ми са вече там (и част от тях си работят), не мога и да се върна. И трябва да влизам едновременно в няколко сметки, за да имам връзка с контактите си. Всичко това – като оставим настрана няколкото човека, които упорито отказват да излязат от любимото им ICQ и за които пускам даже отделен клиент.

Е, това вече не се търпи. И защото държа на това пощата и джабърът да са ми с един и същи адрес, от днес започвам да търся начин. Истински, а не измислен с измислените DreamHost. Те за уеб са евтини и стават, но за джабър не стават, колкото и евтини да са.

Изискването ми е да е стабилна и препоръчвана услуга, от която да мога да изисквам и на която да мога да разчитам. Което значи да е комерсиална, защото само парите дават такава стабилност в мрежата. И значи да е с добро име, или поне да не е (и) с лошо (като DreamHost).

Засега има два варианта – или да тегля една майна на целия DH и да се изнеса в нещо като Linode, или да отложа местенето на уеб за по-добри дни, а да преместя само джабър. Първият вариант е най-добър, но ми е скъпо – 20 долара на месец за най-ниския план ми е неоправдано много, колкото и добра да е услугата. Така че това – евентуално по-нататък.

Вторият вариант е примамлив, например Hot-Chilli звучи прекрасно. Разгледах сървъра им, има всичко каквото искам, даже и много неща, които не ми трябват (всякакви транспорти към услуги, които никога няма да ползвам, като Facebook и GaduGadu, MySpace и подобни).

Цената от 1 евро на месец не е висока за такава подробна услуга. Минавам на етап събиране на оценка за jabber.hot-chilli.net и после ще преценя. Сто на сто ще е по-добре от DreamHost, единственият минус ще е, че услугите ще са ми разхвърляни между различни компании, а това никога не ми е харесвало. Но какво пък.

А междувременно най-вероятно няма да съм достъпен в джабър, поне известно време. Тоест колкото време им отнеме на DH да се “занимаят” с проблема ми. Но който иска да ме намери, поне е лесно – пощата ми е като джабъра ;)

5 thoughts on “DreamHost се провалят с XMPP

  1. Michel

    Препоръчан хостинг — MediaTemple. 20 долара и нагоре, но били наистина много добри!

    DreamHost, след доста перипетии, накрая открих, че са всъщност много добър доставчик на хостинг услуги, но трябва да знаеш сам как да си ги настроиш нещата в акаунта! Ползвам ги от 3+ години, докато накрая разбера, че трябва да пускам PHP5 като CGI или като Apache module, но не и като FastCGI — FastCGI и PHP5 е ужасна комбинация; другите два варианта за PHP5 при DreamHost работят прекрасно — може да издържат и на ефекта на “digg” дори, вероятно… :)

    За Jabber не знам — не съм ползвал досега, ICQ/Skype върши работа и не искам да се тормозя излишно с въпроса, какво е отворен софтуер и какво не… :)

    Успех с търсенето на читав Jabber доставчик, или дори по-добър хостинг, който да предлага и хостинг и Jabber едновременно!

  2. turin Post author

    Michel, да – ти ми каза за тестовете ти с PHP. Това е прекрасно, но мен, честно казано, уеб-ът не ме притеснява толкова. В смисъл… виж, това е споделен хостинг, така и така. Никога не може да е идеално и никога не може да издържи на големи натоварвания, да има всичко и да е up (поне не всичко това едновременно). Споделеният хостинг е огромен компромис за всеки с малко по-подробни сайтове и аз съм приел компромиса с DH, само защото ми е евтино. Просто нямам пари ;) (то тук може би не стои добре усмивка, ама нейсе)

    Тоест уеб-ът е важен и е кофти, че сайтът ми тук, примерно, често връща 404 заради проблем с ресурсите. (То всички в drupal.org са вдигнали ръце от DH, ама все едно де) Но все пак уеб-ът работи – понякога бавно, но все пак е там. Всичко в DH, свързано пряко с уеб, все пак _някак_ работи. HTTP, FTP, MySQL, PHP… SSH-сървърът им е винаги там, което за мен е важно (ама от друга страна, то ако и SSH им падаше…)

    Обаче всичко останало, което са обявили и което не е пряко свързано с уеб, е гола вода. Не знам как е SVN-ът им, но ето примерно XMPP/Jabber е под всякаква критика. Супер бавен, постоянно губи връзка с някои от другите сървъри в джабер-мрежата, не поддържа почти нищо, освен май визитки… и пада. Е какво е това – сървър за моментни съобщения или надпис за украса?!?

    За някои хора може да не е важно, но аз имам в момента 70-тина контакта там и си държа на тях.

    Тоест ако DreamHost няма да осигуряват jabber, който ако не друго, то поне да става, да работи… то тогава по-добре изобщо да не го предлагат.

    П.П.: MediaTemple са добри, там истинският хостинг започва от 30 долара май. И Linode са добри. Ама да имам пари. Дотогава – на споделен, какво да се прави… ;)

  3. turin Post author

    Още нещо се сетих – то основно, но покрай другите проблеми на джабъра в DH, за кое да се сети човек първо.

    Сървърът няма сертификат. И съответно нямаш шифрирана връзка. Пълна простотия – хайде, за уеб може да не е чак толкова важно да се ползва https (макар че си е важно, ама айде), но за xmpp е направо идиотщина да оставиш един гол сървър и да се фукаш навсякъде, че имаш джабър. Няма да задълбавам защо е толкова важно. Но можеха например поне някакъв самоподписан сертификат, или да дадат възможност аз сам да си кача… няма значение – нали точно пак аз ще се доверявам на тоя сертификат.

    Имаше писано много в “пожеланията” за промени в услугата, но на DH просто не им дреме за джабър. Това, че IP-адресите се сменят, е само оправдание – сменят се много рядко, а като се сменят, може да оправят и сертификатите. Само желание да имат. Ама на – нямат. :(

  4. Metin Akat

    За пореден път ще ти похваля http://linode.com

    От скоро вече се радваме на 512 мегабайта RAM на 20 доларовия план. Това си е направо жестоко. Аз на моя сървър вече хоствам даже и тънки клиенти. Скоро ще станат 3 години откак ги ползвам. За цялото време имаше проблем само веднъж. Виртуалната ми машина започна да се държи странно. Докато им пишех support ticket (преди да го пратя), получих мейл от тях с молба да ми преместят машината на друго желязо, че това се държало странно.

    Ако ти е скъпо 20 долара, от известно време заглеждам едни други – http://www.vps247.com/ Но нямам никаква идея какво е качеството на услугата.

  5. Ангел

    Нищо ново под слънцето… DreamHost, HostGator… same s*it. Няма по-добро от българското, пингът е в пъти по-бърз, същото се отнася и за съпорта. А и цените им стават все по и по-конкурентни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *