“Внимание, извършва се техническа проверка!”

Не понасям системата за предупреждение и оповестяване на аварии и бедствия у нас и не вярвам, че би вършила добра работа при нужда. Не харесвам сирените. Не ги понасям още от годините, когато аз бях в училище, а те – актуално и модерно достижение на техническия прогрес. Когато бяхме в “Студена война”, Турция все се мъчеше да прегази южната ни граница, в Западна Германия имаше само деца на фашисти, а САЩ и целият империализъм бяха постоянната заплаха на свободните народни републики по света, тяхна пречка за прогресивното им развитие, електрификацията и съветската им власт. Когато “Круз” бяха ракети, при това крилати – а не като сега модел автомобили. Когато воят на сирените не беше нищо особено на фона на новините и предаванията, в които говореха за “противостоене”, “високо ниво”, “ядрена зима” и “комюнике”, особено в чувствително по-дългата и подробна “Панорама”. Когато имаше програма “Звездни войни” и всяко дете знаеше, че това е нещо различно от “Междузвездни войни”. И когато всички имахме късмета, че за нас се грижат и нас ни защитават – защото другаде по цял ден живееха в гета, имаха ракети със “среден радио-снадействие” и си нямаха нито пионери, нито НВО (начално военно, каква ти тук телевизия).

Днес сирените са глупави, ненужни и колкото и да искат да помагат, да са “нащрек” – само пречат. Защото в годините на Интернет (какво говоря, вече направо в зрелите му години) ако някой иска наистина да предупреди и да оповести, трябва да използва работещите днес средства за предупреждаване и оповестяване.

Наредба за ранното предупреждение и оповестяването при бедствия, чл. 28:
(1) Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества всеки последен работен ден от месеца от НКВ чрез “Безшумен тест” и два пъти годишно на 1 април и на 1 октомври в 11,00 часа – чрез задействане на акустичните сигнали.

Докато вие такава сирена, не един и двама ще са пред мониторите, в мрежата и зад плътно затворените изолиращи стъклопакети и няма да чуят нищо – дори и да са без слушалки в момента.

А съвременни системи има. Е, не съм сигурен, че има, но знам, че имаше няколко и различни мащабни идеи за оповестяване през мрежата. Имаше и примерни реализации преди няколко години, през 2004-та, когато цунами заля Индонезия и погуби 230 хиляди. Сигурен съм, че по света има работещи такива системи, но не – у нас по-добре да вием със сирените.

Всъщност всичкият този шум може би не е за предупреждение, а за успокоение. Успокояват ни, че се грижат за нас, че ни защитават – както ни успокояваха навремето, като ни мъкнеха в разни катакомби да ни показват химически костюми, противогази, херметични врати и снимки на пораженията от различните видове масови оръжия. Не че ако, не дай си боже, нещо беше станало, щяха да ни приютят в такива образцови скривалища – не, даже още се сещам какъв шок съм изпитал като малък, когато след такова посещение огледах внимателно една от металните врати на мазето на блока ни. И видях, че уж е защитна метална врата, уж е херметична, а няма никакво гумено уплътнение. Някой “забравил” да го сложи. Такава е цялата ни държава, от време оно – “забравена”. С един кратък проблясък от 5-10 години точно преди 9-ти.

Та всичко е за успокоение – да сме нащрек, бодри за защита на родината, винаги готови за гласуване на избори, уплашени, но и спокойни. Спокойни, че някой се грижи за нас, някой горе (не на небето, разбира се) ни обича и ни защитава. И при опасност за живота ни, при заплаха за здравето ще ни предупреди и ще ни държи информирани, ще ни оповестява. За да знаем. Да се пазим и да си слагаме противогазите навреме, че да избегнем ядрен взрив…

Да ни предупреди… Както не ни предупредиха и в дните след 26 април 1986г. Когато аз и момчета от махалата цял следобед бяхме на джанката зад блока.

Та благодаря ви, “Гражданска защита”! Освен за всички грижи за защитата ми, дето сте полагали от чернобилско време насам, благодаря и за това, че днес стреснахте насън бебето ни, докато спеше вкъщи на отворен прозорец. И че сте събудили големия ни син в детската градина. Уж пише за 11, а сирените завиха точно в 13ч. Сирени… Връзвам се за мачтата на кораба си, за да не се изкушавам да ги намеря и потроша.

И продължавам да чакам някой ден с парите, които държавата всеки ден смуче всеки ден от данъците ни, да се направи истинска, обща, мащабна, прозрачно работеща система за ранно предупреждение за различни видове аварии и бедствия. Ползваща адекватни канали, а не звуци, сирени, телефони и димни сигнали. Но може да си остана с чакането… като си знам държавата.

3 thoughts on ““Внимание, извършва се техническа проверка!”

  1. turin Post author

    Не зная защо понякога коментарите под нова статия са изключени. Докато вляза отново, забележа и ги включа, минава време. Някакви настройки са и ще ги оправя, но нали знаете за децата на обущаря… Моите извинения към всеки, който е искал да пише нещо, но е бил спрян от сайта. Вече ще следя да е наред това.

  2. skoklyo

    Не си прав за това със сирените. Звуковата сигнализация е най-универсалното и ефективно средство за масово предупреждение. Реагираш емоционално, защото в случая е направено през пръсти и са събудили децата. Иначе какво предлагаш – да ти пратят смс? :)

    Все пак идеята при обявяването на тревога е именно да бъдеш разтревожен и да действаш незабавно. Иначе се губи всичкият смисъл.

  3. turin Post author

    Да, беше леко пресилено и емоционално. Но съгласи се, че макар и най-достъпното за страната ни средство, все пак не винаги изглежда да е максимално ефикасно. Сам казваш, че е направено през пръсти. Решението, според мен, е звуковата сигнализация да се комбинира много сериозно със съвременни средства за електронно предупреждение. Това включва интернет-протоколи (XMPP и другите месинджъри, прокси-сървъри при доставчиците), всякакъв вид радио-комуникация (медии, телефония) и др.

    Да, може да пратят и SMS, не е лошо. Може освен задължителна еднопосочна връзка – сирени, съобщение по радио, телевизия, пренасочване към уеб-страница от прокси на интернет-доставчиците (вместо да ни подслушват, да направят нещо полезно ;), да има и двупосочна връзка при поискване. Например абонамент за регулярни сводки за всякакъв вид опасности за географския район, в който се намирам – или с бот в месинджъра, или през RSS, SMS… Може всичко да е категоризирано по нива на опасност и по подразбиране да се дава информация само за критични опасности, за да не се спам-ва излишно.

    Може много да се направи – това по-горе сега го нахвърлях на прима виста. Ако седнат сериозно в Гражданска защита, ако се консултират със специалисти по онлайн-комуникации може да стане много добре. И най-вече най-важното – всичко да се направи прозрачно, общодостъпно и с отворени протоколи. Тоест да не се позволи отделна софтуерна фирма да “затвори” такава система и да печели от нещо, което трябва да е свободна обществена услуга. Която да се издържа от данъци, а не от фирмена печалба.

    Ето само набързо събрани примери (различни са, но идеята си личи):
    http://www.disasterwarning.com/
    http://www.gmanews.tv/story/132786
    http://www.reviewgadgetonline.com/euro-phone-project-to-can-receive-disaster-warning-537.html
    http://www.isoc.org/challenge/

    Иначе ОК, самите сирени не са ненужни като такива… но ако само на тях се разчита, ефектът ще е минимален.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *