За децата, че са малки

Тази събота Светко стана рано и макар да се луташе все нещо да си играе и рисува, беше ясно, че чака “Кой е по-по-най“. Милият, когато започна предаването, каза, че не иска да го гледа и щом дойде неговият ред, изтича и се скри в кухнята. Но ние си го гледахме. Също и баба и дядо, и другата баба. И още много други хора, както лека-полека разбрахме следващите дни.

Бяхме казали, че е участвал, но интересът наоколо ни учуди приятно. Съседката го поздрави, че е бил готин, домоуправителката с майка си са седнали рано пред телевизора, специално за Светли. “Най-доброто дете”, както му казва бабата от първия етаж. Гледали са го и в неделя, когато пускат повторението. Днес отиват в магазина и каката на касата му се усмихнала и го заразпитвала “аз откъде те познавам, виждала съм те, сигурна съм”. Ходят често в близките магазини, но тя “не, някъде другаде те видях” – оказало се, че го е гледала в предаването и му се е радвала, защото е познато дете. Една от майките от съседното блокче също го познала в предаването. Децата си играят в градинката и на нея също й станало приятно, че “наше дете” е бил такъв сладур.

Изобщо, голяма звезда. :)

А ние като си го гледахме, леко се постреснахме. Милото момче изглеждаше толкова уморено, с разрошена прическа и отегчено от дългото чакане на сцената… Не го видях да се усмихва, поне не така, както той си може. Тогава се вдигнахме сутринта рано, обикаляхме с колата и двете деца, докато вземем билети и после намерим студиото. Сетих се как докато вървяхме последния път към колата, Светли, който беше под моя опека, взе да се дърпа за ръката ми и да мрънка, че е много уморен и му е студено. Леко се уплаших да не настине. И въпреки всичко, въпреки умората и въпреки че там всяко дете стои цяла вечност отстрани, за да има две-три минутки с Бате Енчо, нашият се справи. И после дни наред разправяше на всички в махалата че е “попонай”.

За друго ми беше мисълта… Друго ме стресна. На екрана го видях толкова малък, мъничък, бебешор почти. А в ежедневието се държа с него все повече и повече като с голямо дете. Откакто се роди братчето му, сякаш го натоварвам с повече отговорности и разчитам да ме разбира почти като възрастен. Е, не постоянно, но имам такава тенденция. И след това се сърдя, че не ме е послушал, че не ме е разбрал… А той е малък, много малък. Дразни се, когато му казват, че е бебе и все казва “аз не съм бебе, аз съм дете!”, но това е по-скоро за да се отделя от брат си. Иначе си е бебе – едно голямо бебе или малко дете, което има нужда повече да си играят с него, да си измислят приказки, има нужда от повече поощрение и доверие в нещата, които прави, били те и глупави за възрастните. И по-малко вменяване на външна му отговорност, разумност, вина.

Така е, децата ни растат. Но не толкова бързо, колкото си мислим. Ето ни и нас – аз, уж пораснал, пък неразбрал как по-големият син е по-голям само в сравнение с по-малкия, а иначе са си лика-прилика, калпазаните те.

Странното е, че както днес трябва да помня, че децата са ни малки, така след време може да трябва да си повтарям, че вече са пораснали. Ама такъв бил животът… може истината да е по средата – и са малки, и не са.

Другите новини в емисията – 50 години от полета на Гагарин. Колко се впечатлявахме навремето (то си е за впечатляване, де). Дали днешните деца знаят и се интересуват, дали се впечатляват? Може би е като преди – някои да, други не. Спряха ежедневните парни влакове до Правец^WБанкя. Исках да водя Светко да види кое свири на минаване край Бакърена – той обича влаковете. Но не успях, разболях се. Повече от седмица съм с 37 и нещо, кашлица, едното ухо с капки и никакви сили. Като оздравея, ще започна с планове за теснолинейката през Велинград лятото – нали и тя е парна, ще е кеф за децата.

6 thoughts on “За децата, че са малки

  1. s

    да са ви живи-здрави и двамата. и не се шашкай – щом сам схващаш къде грешиш (без значение колко малка е грешката евентуално), значи хората около теб няма да пропаднат. или по-точно – няма да си им вреден. а то нали, щом се отнася за децата, най-важното е като при лекарите – primum non nocere. айде всичко най!!

  2. деси

    Понеже съм първо дете, та си припомних (с малко горчилка) как и аз пораснах без да искам :-)))
    Хубаво е, че си даваш сметка за това и се поправяш. Нали децата за това са ни пратени – да ни правят по-добри хора и заради тях да се променяме към добро :-))))

  3. Евгени

    Теснолинейката е много добра идея. Особено като те качи горе на Аврамово е супер. Едни поляни, една зеленина…

  4. Спас Колев

    Понеже съм с няколко години напред с материала, та да се изкажа. :)

    Натоварването с отговорности (в нормални граници, де) е полезно и помага за изграждането на добро самочувствие. Рискът по-скоро е, че може да го спестиш на по-малкия. Самото наличие на батко от една страна го поставя в позиция на догонващ, а от друга – създава предпоставки за разглезване.

  5. Данаил

    Имай предвид, че това лято започва ремонт на пътя за Велинград. Целта е да се разшири (колкото е възможно) и има вероятност теснолинейката да не работи известно време.

  6. Григор

    Браво за статията. Красиво и цветно написана. Пълно! Търсех Гагарин, попаднах тук кой знае защо, но статията ми хареса. Тези терзания за малките са ми толкова познати. Най-цветните преживявания в живота ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *