DreamHost FAIL (another one)

DreamHost са пълни смешници! Казвал съм го и преди, но това вече прелива чашата. Единствената причина да не се махам от тях толкова време е, че все нямам време – имам доста неща за местене, не е просто едно блогче на уърдпрес. А, и другата причина е, че не са български хостинг. Не ми се задълбава в тая насока, но накратко аз доверие нямам по принцип на споделените хостинги, та камо ли ако са български. Всички oversell-ват, при това яко, масово нямат даже ssh, по-специализираната поддръжка е под всякаква критика, а и данните са ми в държава, управлявана от луди алчни нарцистични властолюбиви… хора.

Но за Дриймхост – вижте сега, казвате, че правите “Proactive Security Maintenance” чрез “(New Login Keys)”. Похвално, но:

1) нито е “proactive”, защото го пишете постфактум,

2) нито е “security”, защото НЕ Е и си е покана “елате ни направете MITM” и

3) що не вземете да се гръмнете с вашите циркулярни писма, в които пишете оригиналности и тъпотии, а когато има нещо сериозно – правите проактивно действие, което нито е действие, нито е проактивно.

Толкова съм потресен, че чак не ми се обяснява. Нямам думи направо. Който знае за какво става дума или има време да порови, ще разбере… Вижте, дори уеб-страницата, на която е “обявлението”, не е през SSL, а си е по чист HTTP. Даже когато го видях снощи, съобщението си беше с цитиран ключа на съответната система, която за пример са достъпили… После са го заменили с “removed for security reasons”… Всъщност защо не пуснахте ssh id-то? Щото трябва да пуснете тези на всичките ви хостове, не само на този, който сте пробвали в примера, и това ви се е видяло много като текст? В коментарите някой се беше опитвал да трие ред с номер 10278, който също е от примерната система на админа в Дриймхост… (Сега поне знаем, че някой от техните админи има поне 10278 хоста в known_hosts, макар че какво ни интересува.)

Имат ми пощенския адрес. Даже ми имат два. Имат списък за циркулярни писма, с които спамят потребителите си за глупости. Имат административен панел, в който се влиза с парола и който е по https, където можеха да направят някаква автоматика за това… или изобщо ако бяха пуснали съобщението в админ-панела, щеше да е сто пъти по-добре. Защото вече си влязъл, вече си се доверил на панела. А така, в някакво си сайтче?

Чак ми става кофти, че такива смешници се опитват да се набъркат в OpenStack. Къш бе!

Аматьори.

8 thoughts on “DreamHost FAIL (another one)

  1. doni

    Не бих казал, че са смешници, все пак са автори на Ceph FS.

  2. turin Post author

    Имам предвид DreamHost като хостинг компания – в това са смешници. Намесването на името Дриймхост в OpenStack ми действа много зле. Това имам предвид.

    Иначе, за Ceph – супер, чувал съм или добро, или нищо (тоест явно тези, които са работили с нея, я оценяват и е добра). Моят досег е с GlusterFS, затова не мога да кажа нищо конкретно за Ceph, признавам си.

    Но отново – става дума за DreamHost като хостинг. В циркулярните си спам писма периодично се хвалят с Ceph и как едва ли не те са основният двигател зад OpenStack. Което, ако не беше в писмо на майтап, просто щеше да е некоректно. А в същото време… не могат да поддържат постоянно що-годе прилично ниво на споделената си услуга…

  3. Michel

    Стават.

    DreamHost стават. Имам смесени чувства към тях. На моменти всичко им е супер-изпипано и върви по мед и масло, а на моменти се излагат като прости кифладжии…

    Случвало се е да препоръчам DH на приятел и после всичко да е супер и всички да са доволни. Друг път, толкова са омазвали работата DH, че директно на който го бях препоръчал DreamHost, са бягали от него и никога не са се връщали. :)

    Аз съм с DH от края на 2007. За момента всичко е стабилно, въпреки че 2-3 пъти са ме изкарвали от нерви с “един супер рутер на CISCO не ни работи от 3 дни и затова 1 милион сайта не работят, извинявайте” или “вашия сървър е претоварен стократно ама ние нищо не можем да направим” и други такива… Но като цяло, биват. Кефи ме, че имам SSH, неограничено пространство на сървъра, мога да си пусна собствен PHP.ini за PHP-то, с една дума, дават голяма свобода (колко български доставчици дават да си направиш custom php.ini?). И не хоствам в България.

    Иначе, споделеният хостинг не е като да имаш собствен или нает сървър, има си и недостатъци, но поне е евтино и за личен блог става… :)

    P.S. Май съм пропуснал новината за ключовете, само мернах, че sFTP клиентът ми искаше да постави нов сертификат или нещо си друго, като се връзвах към акаунта ми, зачудих се защо ама натиснах “OK” и това беше… :)

  4. turin Post author

    Michel, ще се съглася с теб – ти и Йовко бяхте хората, които навремето ме насочихте към DH. И аз харесвах това, че имам ssh и малко повече свобода вътре в акаунта. Макар че е абсолютно нищо в сравнение с пълен контрол на сървъра, което преди години беше екзотично и скъпо, но днес си е абсолютно нормално и евтино. Трябва някой ден да седна и да направя сметката дали хостинг на виртуален сървър с малко натоварване като нашите сайтове във фирма като настоящата ми няма да излезе по-евтино от “евтината мъка” в DreamHost… Затова казвам, че DH се излагат масивно – услугата им е убиец за преди десет години, но днес… как да кажа…

    Обаче ще те порицая онлайн за това последното – как можа дори да не видиш какво ти пише за сертификата? :D Нали е затова сложен там? Ех, дизайнери, дизайнери… (с добро чувство) :P

    Нашата бира нещо все я няма. Събота и неделя размотавах наследниците из парка борисов и гледах за вас – без майтап – викам си, то се е видяло, че ще се видим случайно, поне да се оглеждам, за да не изпусна. ;) Когато аз имам служебни грижи и когато Краси е болна, нямам начин за виждания дълго време – сами си гледаме децата и това понякога е трудно.

  5. Michel

    Ми…

    …ние из Борисовата често се мотаме, също и покрай площад “Славейков”, НДК, “Витошка”, Народния театър…

    …ама София голяма, ти дай знак, че иначе шанса ни да се засечем е едно към 1000 поне, ако разчитаме на случайност ;-)

    * * *

    Ние (детето) иначе също сами си гледаме засега (не може да се разчита на никакви баби и дядовци, за добро или зло) и хич не е лесно, но е и забавно и готино в същото време, само недоспиването идва в повече на моменти… :)

    * * *

    Сертификатът ми приличаше на същия който кликвам “OK” като за първи път се вържа през SSH или sFTP към някакъв сървър и затова не му обърнах и внимание, викам си, явно нещо са подновили там… :) Предполагам, нищо лошо не е станало, че съм кликнал “OK” и съм се вързал към DreamHost сървъра… (между другото Йовко си смени оттогава още поне два пъти хостинга, сега май последно е на (MT)…)

    * * *

    За срещи случайни или не, дай някакъв знак само, и ще стане лесно. Иначе може още 20 години така да не се видим… :-ppp

  6. Stoyan

    Ами вижте например: http://www.hetzner.de/en/hosting/produkte_vserver/vq19

    вижте http://iweb.com/

    Ако не можете сами, вземете някой freelancer sysadmin и за час-два ще имате префектен сървър. Защо се набивате по тия shared хостинги, дето нито контрол имате върху собствения си контент, нито някакви по-сериозни настойки можете да си направите. Не може да искате да струва стотинки, пък и да отговаря на всичките ви изисквания.

    И да, DH са си отходен материал от усвояване на храна, за това никой не спори, просто и другите shared хостинги не са по-различно. Евтино решение – евтини резултати. За мен shared хостинг е вариант за домакиня, решила да сподели рецепта, но и те вече ползват социалните мрежи за целта.

  7. turin Post author

    Аз съм си сисадмин, че и freelancer го раздавам от време на време. Надявам се, не е било към мен директно. :)

    Съгласен съм, че споделен хостинг е кофти. Между другото, от няколко месеца вече не съм в DH – причината да бях при тях толкова дълго е мързел и липса на свободно време. Сега съм предоволен от Digital Ocean – вярно, пак са евтини ($5 на месец), но се справят повече от добре. Че и са с локални SSD. Товаря с много повече и различни неща от този сайт и всичко продължава да си върви без проблеми.

    https://www.digitalocean.com/?refcode=07208fa81179

    И все пак общата цена и съотношението й към мащабите на хостваните неща са си важни съображения. За един уебсайт, да речем, не си струва да се трошат пари за скъпо решение. Просто човек трябва да намери баланса. А DH са зле дори и за споделен хостинг… Стават за днес-регистратор, ама за друго – не…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *