Търся си лаптоп

Трябва да си взема лаптоп, който да използвам за всички неща, за които досега ползвам различни модели служебни машинки. Имам високи изисквания към въпросния нов лаптоп и смятам много сериозно да ги спазя. Вече не се връзвам нито на моите, нито на чуждите подхвърляния “ама това за какво е, то всякакъв лаптоп върши работа”. Не всякакъв, трябва добър.

Както преди време реших да се съобразя с високи изисквания (много бързо разбрах, съвсем оправдано високи) при избора на настолен монитор и се насочих към такъв с матрица *VA, а не някой от безбройните с технология TN, дето само са евтини, иначе вадят очи, така и сега смятам много добре да си потърся лаптоп.

Основното, което ме интересува, е да е с добър екран. Имам предвид наистина добър — ако може да не е с TN/TN+film или подобна матрица, ще съм доволен. Доколкото знам, в лаптопите слагат възможно най-калпавите матрици и е много трудно да се открие нещо с MVA или IPS например. Масовият лаптоп-потребител е щастлив и с TN.

За мен разликата е важна. Цял ден и цяла нощ пред настолния ми Eizo FlexScan S1931 едва се равнява на двучасово гледане в екрана на IBM ThinkPad T42. Всеки, който носи очила за коригиране на астигматизъм и работи с компютри ще ме разбере. Преносим компютър ми трябва, защото сега например дълго време съм извън София и съответно далеч от настолната си машина. Нещо повече, възнамерявам за в бъдеще при всяка възможност да се измъквам от претоварения ад на все по-претъпкващата се София. Това означава, че ми трябва машина, на която да мога да работя цял ден и след това да не ме боли глава цяла седмица. Както е сега.

Аз вече започнах да търся. Ако някой знае за такъв модел, ще съм благодарен да ми каже ;)

Изискванията в общи линии:

0) Най-важного е добър екран. По възможност да не е TN (макар че на лаптопите почти никога не казват каква е технологията на матрицата). Трябва ми качествено цветопредаване, защото освен за програмиране, машината ще се ползва и за фотообработка, а в скоро време и за първи стъпки във видеоредактирането и триизмерната анимация.

1) По възможност здрав корпус и като цяло здрава изработка. Няма да е настолна машина и трябва да не се влияе от всякаквите тормози на пренасянето.

2) Колкото може по-добра снаряженост с портове. Но не е критично — за всяко нещо, което ми потрябва и го няма, все ще намеря съответната карта. Може би добре е да има добра медийна свързаност — например firewire порт е много добра идея, евентуално и четец за карти (съответно за прехвърляне от камера и от апарат), но не е изобщо критично.

3) Бързодействие, което да се справя сносно поне с фотообработката. Не искам speed demon, но пък и няма да си взема нещо съвсем немощно. Даже предполагам, че ако имам възможност, ще го underclock-вам — мразя лаптопът да е по-горещ от кафето ми, а не бързам за никъде, пък и няма да е машина за игри.

Тоест най-важното е екранът.

Цената има значение, естествено. Но и да е малко по-висока, пак има начини да се вземе на изплащане и т.н. Може да не го взема веднага, може да изчакам докато събера пари или пък докато семейният ни бюджет може да издържи изплащане на техника. Не е прищявка, защото е основният ми инструмент за работа и един от основните за хобитата ми. А от лошите лаптопи, на които се нагледах, вече почти целодневно ме болят очи и глава.

Но важното е да намеря такъв модел. За настолните е лесно, но за лаптопите имам силни съмнения, че ще е много трудно, затова ако знаете някакъв такъв модел, споделете. Моля, не ми препоръчвайте модели, които са с различни от търсените характеристики — не искам да търся друго.

27 thoughts on “Търся си лаптоп

  1. gotha

    Мда, доста трудна задачка си си поставил. Аз до сега не съм виждал лаптоп, който да е по-студен от кафето ми :) Лятото се е случвало да не мога да си сложа ръцете на клавиатурата.

    Иначе аз мисля съвсем скоро да се обзаведа с едно такова животно — http://www.dell.com/content/products/productdetails.aspx/xpsnb_m1530?c=us&cs=19&l=en&s=dhs

    Успех с търсенето!

  2. turin Post author

    Това, което успях да разбера досега е, че Hitachi изобретяват IPS, а Fujitsu — VA. “In-Plane Switching” и “Vertical Alignment”, съответно през 95г. и 96г. (97-ма за подобрението MVA). Личният ми опит е с монитор с S-PVA и съм много доволен.

    С две думи (много грубо и може би неточно, но само за ориентиране) при тези технологии се постига голям ъгъл на видимост, яркост и отчетливост на изображението и реалистични цветове. При другата, масовата в лаптопите матрица TN за яркост и отчетливост се увеличава нарочно подсветката, а за по-ярки цветове се постава лъскаво покритие (т.нар. “glossy”).

    От това наистина картината става по-добра, но очите се уморяват. Тоест става за гледане на един филм, малко писане на текст и малко браузване, но при по-интензивна работа екранът започва лека-полека да изморява много очите.

    Така. Най-тъпото в цялата работа е, че производителите на лаптопи нарочно не си дават тази спецификация, а ни заливат с ненужни и безмислени глупости като “бързодействие” и т.н. Въпросното бързодействие се замерва по няколко различни начина, затова изобщо не е показателно, но пък хората се връзват…

    Зная, че (поне доскоро) серията на IBM и после на Lenovo няма лаптопи с не-TN матрици. Има модел с IPS, но май вече не се продава, а у нас сигурно изобщо не може да се уцели. George има точно такъв Тинкпад и е доволен, а работи и фото. Но в актуалната си линия Леново май нямат нищо подобно. :(

    Иначе повечето от производителите имат лицензи от Хитачи и/или Фуджицу и правят такива монитори, но ги слагат само в настолните си продукти, не и в лаптопите…

  3. Любомир Попов

    Вече е доста трудно да се намерят нови лаптопи с хубав екран. В момента се сещам само за X61t – 12″ таблет на IBM. Само че го търси със SXGA Flexview екран. Всъщност, който и IBM с Flexview екран да вземеш няма да сбъркаш, тъй като това им е означението за IPS матрица. Ако 12″ са прекалено малко, може да потърсиш Т60 с Flexview на старо.

    Като цяло май вече само таблетите са с хубави екрани. Всички производители спряха да слагат хубави матрици в нормалните лаптопи…

  4. turin Post author

    gotha, това е готина машинка. Лека и достатъчно мъничка, тъкмо хем за код, хем за медия като си почива човек. ;) Но май не е за мен, точно заради екрана. Може би е малко по-шумничък и както казваш едва ли е чак студен. Но добър избор, дано ти върши работа!

    Панов, не съм ги гледал още по инчове, търся по технически данни. Макар че както казах никой да не пише с каква матрица му е лаптопът… Не знам, може би нарочно крият. А кинескопът вече изобщо не е за мен, не — нагледал съм се, дето се вика ;)

    Единствената причина доскоро да съм за кинескопите беше, че нямаше достъпни качествени течни кристали. Но откакто съм с Еизо-то, изобщо не смятам и да поглеждам към кинескоп. Нещо интересно — един приятел, който е дизайнер освен всичко друго, дълго защитаваше CRT-тата. Защото масово LCD-тата за нищо повече от офис-програма и браузър не ставаха (и не ставаТ, ако са TN). Всичко, свързано с работа по визия беше само и единствено за CRT. Не можеш цял ден да се взираш в пикселите на TN-а, докато работиш растерна графика, например, и след това да не ти трябват още три дни за справяне с главоболието.

    Но някъде когато аз се обзаведох с моя монитор и той си взе без да сме го обсъждали съвсем същия. И сега дълго време вече работи дизайните на S-PVA LCD и не признава друго :D

  5. turin Post author

    Любо, много помагаш с това инфо, много. Мерси! Ще ровя за Flexview значи. Не зная как марките си означават технологиите в сериите продукти. За IBM — ясно вече, ако някой знае и за другите, нека каже ;)

    http://thinkwiki.org/wiki/Flexview — тук има описани всички модели и екраните им.

  6. turin Post author

    Пускам го, даже си изрових песни на Ковърдейл! Поздрави и от мен с Coverdale/Page обаче! А песента си прав, много се връзва, даже в това търсене на монитор покрай целия headache си е направо heartache :)

  7. Христо Еринин

    Привет,

    ще имаш проблеми дори с lenovo laptop-ите и IPS матриците, поне съдейки по това: http://lenovoblogs.com/insidethebox/?p=75 . С други думи good luck или прегледай с *VA… Или мисли за по-стар ThinkPad. Тези, които са с SXGA и USXGA, доколкото знам са с IPS/Flexview матрици. В България е мъка да си намериш T4x с SXGA матрица, но от време на време се появяват. Аз за момента съм насочил поглед по-скоро към ebay.

  8. peter

    И аз имам същия проблем и поради това се спрях на Dell XPS 1330 – ултрапортативен, но мощен.

  9. turin Post author

    peter, добра машинка, но е определено с TN-матрица. Освен това не е матов екран, а лъскав и е с усилена подсветка. Точно това, от което искам да избягам. Предният ми лаптоп беше подобно Fujitsu. Даже, да не повярва човек, в ревюто в NotebookReview си пишат, че е с TN. Иначе е ОК, но не е за мен с такъв екран, определено… :(

    Еринин, и аз видях, както предполагах още в статията, че IBM/Lenovo не произвеждат вече лаптопи с IPS. Не зная дали някой изобщо ги прави — скъпи им били, затова бухат навсякъде TN-ите.

    “Обяснението” е, че производителите на лаптопи не ги е еня изобщо за очите на хората, понеже статистически лаптоп се ползва много по-рядко и за много по-кратки интервали, отколкото настолна машина. Затова има хубави настолни TFT-та, има даже вече съвсем достъпни MVA и PVA, ако човек си изкарва хляба с графика, може да си вземе и профи IPS-монитор. Но няма качествени екрани за лаптопите.

    Масово само TN — те хората не се оплакват, стига им да се виждат горе-долу цветовете и да не се размазва като се играят игри или се гледа филм.

    TN-ите вече докарват много сносен хоризонтален ъгъл на видимост, но остават с много малък вертикален. По това може веднага да се разпознаят — мърдаш се малко надолу или нагоре и екранът веднага избледнява и посинява типично.

    Хубавото на нов от магазина е, че хем ще е с всякакви нови “джаджи” (не например да трябва да си търся PCMCIA за Firewire, както е с T42), хем и може да се вземе на изплащане от магазина. А ако е на старо и особено ако е от непознат, трябва да се броят паричките на ръка на място. А това не е лесна работа за мен.

    Тъй че дано все пак има нови. Или поне залежали бройки на Lenovo ;)

  10. Michel

    Привет,

    Ама ако още не си си избрал лаптоп, да “додам” едно рамо на дискусията:)

    От известно време имаме (на старо) един малък ThinkPad. IBM ThinkPad R50, ако трябва да съм точен. Май е с FlexView екран, не съм сигурен, обаче. 1400×1050, 15″. Самият лаптоп е на възраст около поне 4 години, но си го бива все още:

     
    процесор Pentium-M @ 1.5 GHz, 1 MB L2 cache, Centrino
    DDR333 RAM (сега е с 768 MB, ама някой ден може да upgrade-нем поне до 1.5 GB или дори 2 GB)
    15″ екран, 1400×1050 / video ATI някакво (серия 9000 май), 32 VRAM
    батерия — 6 или 9 клетки, в момента го ползвам с 9-клетъчна, около 4+ часа издържа съмсем спокойно (батерията е от ebay.com, втора ръка, ама нова, на две години възраст;-)
    портове: 2 x USB, Firewire (ако не се лъжа), PCMICI карти, външен монитор, и някакви други може би
    HDD: 2.5″, 160 GB PATA (взехме нов диск за него, Hitachi, иначе тези модели идват с много по-малък)
    ThinkLight, TrackPoint + touchpad, и други Think-благинки
    Тежи около 3.0-3.1 kg с 9-клетъчната 7200 mAh батерия, иначе е под три.

    ОК, сега едно от най-важните неща (според мен):

    Въпреки че е на над 4 години възраст (!), е почти dead cold! Не се шегувам! Клавиатурата е почти със стайна температура (вляво мъъничко грее, там е процесорът, отдолу, ама той си има хубаво охлаждане), вдясно е харддискът, и там е почти студено. Как ги правят, не знам, но е факт. В адските жеги, грее малко отдолу, съвсем малко отпред и вляво. И това е. Ама малко.

    Вентилаторът му едвам се чува, а работи тихо през повечето време.

    Просто добра конструкция и топлинен дизайн…

    Сега, R50 е адски стар модел и не е от най-добрите, факт. Дори за времето си. Но това е ThinkPad. И си личи…

    Пантите на екрана са стабилни. Може да го носиш за екрана, спокойно. Дори няма и да помръдне:)

    Клавиатурата му е велика, на пипане, при работа, една от най-добрите, които съм виждал.

    Доста е твърд и здрав. За съжаление, тествахме — изпуснах го върху теракот (!!) от 1.1-1.2 метра височина наскоро. Нищо му нямаше. Дори драскотина. (Опитай това със Sony/Dell, от тия, лъскавките модели, хаха;-) Имаше половин милиметър вдлъбнатинка на единия ъгъл и това беше…

    За първи път се докосвам отблизо до ThinkPad и мога да те уверя, че си струва.

    За най-новите, не знам (които се правят от Lenovo). Може би са все още доста добри.

    Екранът на нашия е ярък. На слънце няма да можеш да работиш, но на сянка, става;-)

    (Не ме уморява. Не знам, с каква матрица е. Провери някъде, ако успееш да намериш инфо — ThinkPad R50, 15″, 1400×1050, machine type 1830:-)

    Общо взето, създава впечатлението за настолна машина, не лаптоп. Здрав, стабилен, доста студен, яка клавиатура (приятна за часове работа наред, студена също!), ThinkLight за клавиатурата (за работа нощем), тих, удобен, екранът не блести (матов) и има чудесен контраст, и ако щеш вярвай, с този стар процесор на 1.5, с лекота подкарва Adobe CS3 (тествал съм Fireworks и Dreamweaver), все едно си работиш на настолната машина с мощен процесор! :-)

    Не се и осмелявам да си помисля, какво ли е да си с T61, с магнезиев корпус, половин кило по-лек, extended батерия, Intel Core 2 Duo 8xxx или 9xxx серия, 2-4 GB RAM, екран 1400×1050 или 1680×1050 (има и по-големи), 128 MB Vram nVidia карта, и същата приятна клавиатура и студен, здрав корпус :)

    HTS? :-)

  11. turin Post author

    Michel, познаваме се и офлайн и ми знаеш по-добре интересите и ентусиазмите. Веднъж бяхме май говорили и за монитори, между другото, точно за това, че аз не искам компромиси с очите си. Вече нося очила, и освен това вече май ми е време за нов преглед и нова рецепта… Така че това е важно.

    Зная прекрасно какво представляват ThinkPad-ите. От доста време съм с един служебен T42 и колкото и няколко човека около мен да се кланят на тия модели и да ги превъзнасят, мога да кажа само, че е сносен лаптоп. Не е лош, макар че понякога е мъчение да се работи на него. Но честно — не бих си го купил за мен. Да, на Т-серията клавиатурите са им бетон. Да, пантите на екрана са от доста време от най-добрите и чак напоследък другите фирми почнаха да слагат по-стабилни и скъпи панти. Да, съгласен съм — не е лоша машинка това ThinkPad-ът… Ама чак пък да е толкова супер-дупер… Мен ако питаш, единственото наистина добро нещо в тях е било Flexview. Но рядко са го слагали, а и днес вече изобщо го няма. Така че дилемата е дали да си вземе човек стар Тинкпад втора ръка с IPS-матрицата на FlexView или да вземе чист нов и по-бърз и по-добре оборудван с портове компютър, който ако не друго, то поне сто на сто ще има по-добра матрица от TN-ите на ThinkPad, които са майка плаче. Сега пиша това на T42 с TN и знам какво говоря. Боза.

    За твоя R50 — да, има модели R50 с IPS-матрица. Ако правилно чета тук: http://thinkwiki.org/wiki/Flexview. Доколкото разбирам са по-редки. Също така някои от R50 са с един брой Firewire, но не зная дали и те не са по-редки. Така че ако наистина вашият е такъв, супер. Въпреки че не зная доколко на теб по-лошите екрани изобщо ти влияят и ти правят впечатление. Но все пак е по-добре да работиш на IPS, дори и да не ти пречи TN, по-добре е за очите ти, макар и да не го виждаш ;)

    Иначе — я кажи, нали българските IBM не ти плащат за постоянна масирана реклама в уеб? :D Ще подпитам Йовко аз да каже дали не си вербуван да заразяваш простолюдието с тинкпадизъм :D

    Тъй де… не че е лоша машинка, ама просто това ThinkPad е само един надпис на кутията. Нито са най-добрите, нито най-здравите, нито пък са най-изгодните лаптопи. Малко като джаджите на Apple ми стоят на мен. Повече фенщина, отколкото качество.

  12. Michel

    IBM/Lenovo нищо не ми плащат, за съжаление :-PPP

    Възможно е този R50 да е с по-хубавата матрица, но не вярвам да мога да я разпозная от TN…

    Дали ThinkPad-ите са също най-добрите лаптопи, и това не знам… От лични впечатления казвам — този R50 (въпреки че е стар, и въпреки че R серията е “евтината” им серия), прави приятно впечатление при работа. Екранът е добър, машината е стабилна, прилично мощна, удобна за ползване… това е. :-)

    Новите лъскави модели, с блестящи отражаващи екрани и цвят “металик” на корпусите, нещо не ми харесват… :-/

  13. turin Post author

    Не струват, знам. Както не струват и повечето от тинкпадите. Не ми трябва просто механична стабилност, даже бих я жертвал за сметка на екран, който да мога да гледам по десет часа на ден. Но явно няма. Тинкпадите са с матови екрани, но това не ги прави автоматично по-добри. Два часа пред TN, независимо дали е matte или е glossy — все тая откъм главобол и кървясване. Няма, масово вече правят боклуци. Аз затова търся ;)

    Тоест за нов лаптоп IBM/Lenovo не е решение, за каквото говорим. На старо нещо с IPS-матрица пък ще излезе майка си и баща си в онлайн-търговете. Та пак е куца работа. Затова продължавам да се чудя и да търся…

  14. Michel

    Ето тук не си прав, обаче! :-)

    Отиди на http://www.ebay.co.uk. Потърси марка/модел, каквито ти харесват. Примерно, ThinkPad с FlexView екран с голяма резолюция, от старите. (T43/T43p с 1400×1050?). Виж цени и оферти. Ако намериш нещо от класата на T43, и е в добър вид, нямаш грижи — такъв с процесор 1.8-2.0 Ghz Pentium-M е прилично бърз, RAM може да сложиш до 2 x 1 GB DDR2, HDD-тата се сменят лесно, батерии се намират нови и extended и обикновени…

    Аз имам приятел в Англия, ние сме поръчвали части за нашия R50, пристигнаха на негов адрес, платихме с PayPal, после той ги прати насам в една пратка “R” — за 5 дни са тук и готово:)

    Тоест, ebay е чудесна опция:)

  15. turin Post author

    Хубаво, разбрахме, че ако някой иска лаптоп на старо, може да се хвърли с отворени обятия към някой тинкпад от ибей. Писал съм за нов лаптоп, специално съм казал, че цената не е най-важната, точно защото ако е нов, може да е на изплащане. И има СМИСЪЛ да е на изплащане, защото тая стара бангия, дето може да я вземеш от ибей, след още пет години вече ще е скрап. А на мен ми трябва съвременна техника.

    Много се дразня, като ми се обяснява, че имало марки, които си заслужавали, били по-добрите и други, дето, видите ли, били най-презрените. Нищо че продуктите на първите са два пъти по-скъпи и с по-малко възможности.

    Един нов “не-тинкпад” лаптоп ще е поне два пъти по-бърз при същата цена, затопляне и шум спрямо тинкпада. И въпреки това все се намират хора, които да говорят, че “тинкпадите са най-добите лаптопи” и да лъжат така хората. Някои даже се подлъгват само от това “добро име” на тинкпад. Истината е, че без матрица IPS (т.нар. Flexview) тинкпадите са ШИТНИ.

    Да, ама скъпи шитни. Друго си е да се прецакаш с нещо ОТ КЛАСА… Тук веднага спирам, преди да се стигне до прецаквацията, наречена Apple, щото там вече фенщината е до такива нива на кресчендото, че няма да я понеса.

    С две думи, за пореден път казвам за тия, дето не четат статиите — търся си лаптоп с качествена матрица на екрана (IPS или MVA/PVA) и по възможност Firewire и добра конструкция. Важно изискване е да е НОВ, а не някаква прехвалена бракма на старо. Искам да мога след две години да ида във фирмения магазин на въпросната марка и да си сменя лаптопа, като си избера от по-новата им, актуална продуктова линия. Не искам да остарявам с лаптоп до мен, само защото бил “Тинкпад” или “Епъл”… Блях…

    Така че — толкова за IBM/Lenovo ThinkPad. Сори, не струват. Имали са няколко модела доскоро, които са си заслужавали (и това пак при два пъти по-висока цена, но все пак), но вече не ги правят. Други дали има? Аз търся, но не мога да открия някой изобщо да си обявява вече каква е матрицата му. Ясно е, че IPS са се отказали да ги слагат в лаптопите, щото било неизгодно и ги ползват за големи екрани и телевизори и подобни.

    Но поне MVA/PVA дали има някоя фирма да си слага днес в лаптопите?

  16. Michel

    Изобщо не знам някой да слага не-TN матрици в новите модели лаптопи… (а и малко разбирам от матрици) Но по принцип, освен TN, другите типове матрици са много по-скъпи (двойно поне)… Проблемът е дори че новите екрани на повечето лаптопи вече са glossy, не матови, и това товари очите повече, ако има каквато и да било странична светлина наоколо… (да, контраст, по-яко се гледат филми, затова ги ползват, предполагам).

    Хм, и не съм ти препоръчвал да си купиш ThinkPad на старо, само споменах, че опцията съществува… :-)

    И да кажеш, че ThinkPad-ите са ш**ни, е малко пресилено… Честно. Скъпи са, да. Колкото Mac-овете, поне. Но не са лоши, хич не са лоши.

    И повярвай, виждал съм доста лаптопи, два пъти по-евтини от Thinkpad… По-бързи, по-студени? Да бе… Добрият топлинен дизайн се пренебрегва в огромен брой преносими машини, важното е да е евтино и цветно, а дали ще ти пече на пръстите отпред, или на клавиатурата, или на коленете, хич не им пука на повечето производители на евтини лаптопи! :-)

    На този R50 знаеш ли до колко градуса с лекота достига процесорът? 75! При това, отгоре всичко по него остава почти студено. И грее малко отдолу, това е. А съм виждал як “Toshiba”, скъп сигурно колкото Thinkpad-а, дето не можеш да си сложиш ръцете отпред на корпуса, пече като печка, можеш да правиш омлет — и то когато е idle, само си работи, без да товари CPU-то. И само той да беше, дето съм виждал да е така горещ и зле проектиран…

    Е, айде, няма да убеждавам никого… :)

    На мен ThinkPad-ите ми харесват — като дизайн, солидност, клавиатура, усещане за лаптоп, топлинен дизайн, ThinkLight, TrackPoint (никой не слага повече такива навигации, а е много по-удобно от touchpad), и още много детайли… :-)

    Не съм държал в ръцете си новите им модели, та не знам. Може би не са добри. Вече. Кой знае… IBM отдавна не ги произвеждат…

    Обаче да ти кажа едно — като вляза в магазина, и ме посрещнат едни такива, цветни, мигащи, с лъскави екрани, сребристи клавиатури, горещи отгоре и отдолу, с колонки Harman Kardon по половин ват (съраунд! хаха), с лампички и хромирани бутончета на мишката, нещо-като-лаптопи, с цени, често по-високи от тези на ThinkPad (Sony Vaio? Dell?)… и някой да се опитва да ме убеди, че това е направено за работа… Да бе. Това е да си пусна филм вкъщи на тъмно или да се кефя някъде да го разнасям, да видят всички, че имам червен или цвят “металик” лаптоп, последен писък на гъзарията… за филми и браузване.

    Ако говорим за работа обаче… не си предстявам нищо друго, освен ThinkPad. Черен, тежък, стабилен, без лъскавини.

    :-)

    * * *

    Btw, пожелавам ти успех, да си намериш хубав нов лаптоп, с хубава матрица! Ако не успееш, поне потърси нещо с хубав екран, да не е glossy, да е бърз, и да не грее нито отдолу, нито отгоре.

    (И бих споменал и X300 тук, но съм сигурен, че и той е с TN матрица, въпреки че струва 4500 лв. Само знам, че осветлението на дисплея е различно и по-икономично — не е лампа отдолу! — но убий ме, ако знам нещо друго по въпроса…)

    Успех!!! :-)

    И сорри че така говоря за ThinkPad-ите… просто си ги харесвам.

    (Ей, ако някой Mac-ър ни чете, има да се смее… ама виж, тая гъзария с маковете, аз пък изобщо не я разбирам… ;-)

  17. Michel

    Display/resolution:
    13.3″ WXGA+ LED backlight (1440×900, 300nit)
    (за матрицата нищо не казват)
    HTS :)

  18. Michel

    And the light but roomy 13.3″ widescreen LED backlight display helps ease eye strain, too.
    — хм, твърдят, че led backlight намалявало напрежението върху очите, но аз лично не знам, никога не съм виждал такъв дисплей… — ето ти едно линкченце: http://tinyurl.com/2pupk9 :)

  19. turin Post author

    “Топлинен дизайн”, та топлинен дизайн. Написал съм в статията съвсем точни и конкретни критерии. Загряването е чак на последно място и то дори не ми е някакъв проблем, защото така и така в голяма част от времето ще е ъндърклокната машинката, ако технически е възможно.

    Писал съм точно за екрана и за технологията на матриците, а сега доизяснявам с теб в безброй коментари какво точно търся. Thinkpad без IPS-матрица за мен е безполезен боклук, какъвто е и всеки друг “небогопомазан” лаптоп с TN-матрица. Затова търся дали днес се произвеждат модели с технологии на матрицата MVA/PVA. Цената е поносима. Хайде позволи ми да разбирам поне малко от тия неща, след като преди време два месеца си търсих настолен монитор, докато си избера Eizo с S-PVA.

    За загряването хората са измислили външни клавиатури-килимчета и външни мишки. Ако толкова трябва оверклок и загряване, разгъваш килимчето и готово. ThinkLight е най-голямата простотия, която съществува на белия свят. Преди да имам този T42 и аз превъзнасях това лед-че на капака, но истината е, че ако човек не може да пише на клавиатурата без да я гледа, закъде е тръгнал? А ако може без да гледа, тогава светлинката отгоре само пречи.

    Защо в другите модели няма глим-лампа на капака? Ами защото е ненужно и е по-скоро само брандиращ елемент за тинкпадите, отколкото нещо друго. Trackpoint-ът, дето хората му викат “пишка”, “клиторче” и тем подобни, на мен също не ми върши работа. Няма нищо по-удобно от хубав touchpad. Защо в другите модели няма такава “пъпка в клавиатурата”? (Освен в някои HP-та, при тях е пак такава, но синя на цвят). Ами защото е ненужно и е по-скоро само брандиращ елемент за тинкпадите, отколкото нещо друго.

    За X300 — съгласен съм, много добра машинка! Ако беше с не-TN матрица, веднага бих се замислил да си я взема. Но с такъв TN-екран просто няма смисъл дори да се кахъря. О, да — X300 и без качествен екран се отличава веднага — по цената си, за която човек може да си вземе поне 3 (три) сносни “не-тинкпад” лаптопи.

    Ама фенщината винаги ще оправдава ThinkPad-ите. Както оправдава и Apple Mac-овете в очите на техните пък фенове. Епълите са още по-безнадежден случай, там вманиячаването е от друг порядък направо. Но поне си имат някакво формално оправдание — имат операционна система, писана специално за тия машини. А тинкпадите дори и такова “оправдание” за лудостта около тях си нямат, милите.

    —-

    СТИГА по темата за ThinkPad. Няма модел, който да отговаря на критериите в статията, затова няма да публикувам повече коментари “за и против тинкпад”. И без това не аз отворих темата. Мишел, чети повече какво аз съм писал и по-малко ми препоръчвай неща, които изрично съм казал, че не ми вършат работа, pls.

    Не говорим вече за ThinkPad, нито за Apple Mac. Търся лаптоп с MVA/PVA матрица, който да не е втора ръка, а да е актуален модел. И евентуално производителят му да има заявен ангажимент с *VA матрици, за да мога да се надявам след две години да имат нов актуален модел, който пак да е с качествен екран.

  20. Michel

    Привет,

    да допълня само — днес се вгледах внимателно в лаптопа на един колега — R60, 1024×768, 15 инча. Изглежда много по-различен от екрана на нашия стар R50, 1400×1050, 15″. Ъглите на виждане не са толкова големи, яркост/контраст са различни… и някак, просто не е толкова приятен за гледане.

    R50 може да се гледа под доста голям ъгъл, и се вижда много добре…

    Мисля, че този R50 е с IPS матрица (така ли се казваха?) — малко е по-бавно времето на реакция, но иначе, цветовете са добри и ъглите на виждане, просто се усеща разлика. Не е TN.

    Мисля, че все още могат да се намерят нови T60, особено тези с екрани с голяма резолюция (1400×1050 да речем), които да ползват IPS вместо TN. Знам, че екраните с малка резолюция (1024×768) никога не са IPS, и широкоекранните модели също (1440×900, 1680×1050 и други). T60 иначе е доста нова технология, всичко си имат, Core 2 Duo, DDR2, бързи дискове и т.н. Но преди поръчка трябва да се провери, а и в момента widescreen започват да изместват 4:3, а wide никога не са IPS (поне за Lenovo това е факт).

    Самите Lenovo признават в своя блог, че вече спират произвеждането и поддръжката на IPS матрици за Thinkpad-ите, и твърдят, че просто няма достатъчно качествени доставки на такива матрици, особено с висока резолюция (1400×1050 и повече), за 14/15 инчови модели.

    Не съм сигурен, как стоят нещата при Sony/Dell/HP и други… Но поне малко инфо за T60 да ти подам, надявам се, е било полезно:)

    А някой ден като пием по бира, може и да видиш екрана на нашето “старче” с IPS, как ти се вижда ;-)

  21. Michel

    Ето, не съм сгрешил:

    Преглеждах новите лаптопи на Lenovo/ThinkPad:

    ThinkPad T60Model Name 2007FVG, Part Number UT0FVxx

    Ето за екрана данни: TFT FlexView display with wide viewing angle and high density, 15″

    Значи е с хубавата, скъпа матрица. Все още се произвеждат, значи (или поне може да се поръча).

    :-)

    Значи, поне *един* производител сме открили, който все още предлага (макар и малко ограничено) лаптопи с матрица, каквато ти трябва.

    Иначе машинката не е супер-върховна — 80 GB диск, Core 2 Duo 1.83 GHz T5600, ATI видео x1400 (128 VRAM), не е лоша, но не е и най-добрият им модел; но мисля, че може да се конфигурират разни неща — примерно, да си поръчаш същия модел, но с 250 GB хард…

    Поздрави, М.

  22. lsim

    Изискванията, които сте поставили като 0) и 1) — екран и изработка — задължително препращат към бизнес моделите на големите производители. Изискването за видеоредактиране и триизмерна анимация добавят нужда от дискретна видеокарта и по-голям твърд диск, и ето Ви в началото на класацията — при най-добрите и скъпи модели. Но нали за това има банки? Все пак веднъж се живее! А сега сериозно:

    Тъй-като темата с Леново е обширно обсъдена, бих ви насочил към някои от бизнес моделите на Dell (Latitude, Vostro) и по-специално тези, чиито екрани са с по-висока от масовата разделителна способност и означени като “UltraSharp”. Задължително избягвайте тези, означени като “TrueLife”, което означава присъствие на огледало за повишаване на контраста и болките в очните мускули. Предполагам аналогичен съвет може да се даде и за бизнес сериите на HP Compaq и Toshiba, с които съм тотално незапознат.

    Тази есен предстои обновление в моделните серии на всички производители (особено в бизнес сериите), свързана с новата спецификация Центрино 2 (Пето поколение мобилна платформа от Интел, насочена по-скоро към енергийната ефетивност на системите, отколкото към тяхната “мощност”), което означава, че можете да закупите веднага и сравнително изгодно нов компютър от актуалните модели (отстъпките в сайта на Dell са от порядъка на 20% или 30%) или да изчакате, за да изберете най-актуален модел след обновяването.

    Всичко това важи, ако пазарувате директно от електронния магазин на производитеря. Пазаруването на компютър от българските търговци поставя допълнителни предизвикателства, с които трябва да се съобразите. А именно — че ви се налага да избирате от наличната, предварително поръчана от търговеца стока (държите на екран — все пак трябва да го видите преди да го купите!). А търговците поръчват: 1 — това което се продава масово, 2 — това което е очевидно много изгодно като цена, 3 — това което някой предваритерно е поръчал и платил.

    Ето няколко примера, които обмислям, но за съжаление не отговарят напълно на това, което аз самият бих си конфигурирал, ако поръчвам директно:

     
    А) http://laptop.bg/#/details/DELL/6/1631
    Б) http://laptop.bg/#/details/DELL/6/1639
    В) http://laptop.bg/#/details/DELL/6/1626

    Няма как да очаквате производителите да заявят дългосрочно: “Тия наши лаптопи са с такава и такава матрица”, защото лаптопите и техните марки се развиват и налагат от едни производители, а екраните и техните технологии — от други.

  23. turin Post author

    Michel, има тинкпади с IPS (“FlexView”), които са с широк екран. Просто последните модели са някои от серията Т60. А за това, че Lenovo са се отказали официално от IPS-матрици в преносимите си компютри Еринин беше пуснал линк от блога им. Причините си ги описват там, но фактът е ясен — няма модели с IPS, последните са от предишните версии.

    IPS има малко по-голямо време за реакция в сравнение с най-новите TN/TN+film. Това е известен “недостатък”, но на мен лично хич не би ме интересувало — особено на лаптоп и особено щом зная хора, които играят NFS на такива машинки. Малко размазване тук-там при много бърза смяна на картината — чудо голямо ;) Предимствата на технологията са много по-големи от този й недостатък.

    И все пак ако има лаптопи с MVA или PVA матрици, също бих разгледал с интерес. Цветовете не са толкова добри, ъглите на видимост не са толкова добри, колкото при IPS, но все пак цената е чевствително по-ниска, а и е за предпочитане пред TN.

    lsim, благодаря за насоките и препоръките — ще поразгледам линията на Dell и при възможност като ида да гледам наживо модели ще имам предвид и дел-овете.

    За споменаването на матриците — имах предвид, че ми се ще производителите да си казват за всеки конкретен модел каква е матрицата, не чак да се ангажират дългосрочно. Въпреки че щеше да е добре, де. Но ето, примерът с Lenovo и недостатъчната им и скъпа доставка на малки матрици IPS и последващият им отказ от технологията.

    Така че ако просто можеха с малки буквички, някъде при и без това трудно разбираемите съкращения в спецификациите, да споменават каква е матрицата, щеше да е супер. Но не го правят, затова и избирането на лаптоп е така трудно и е свързано задължително с много предварително пробване и гледане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *