Първи пари от Fotolia

Преди малко получих първата си печалба от продажби на фотографии в профила ми във Fotolia. Fotolia е сайт за микропродажби на продуктова и рекламна фотография.

Звучи малко сложно, но не е — става дума за такива снимки, които могат да се използват при изработката на печатни издания и материали, в реклами в медиите и в уеб-сайтове, например. Всъщност всяко нещо, което отговаря на няколко прости условия — да е с добро техническо качество и с идейна композиция, да има ясни акценти с фокус и премерен дефокус, да не съдържа търговски марки или изображения на продукти с авторски права. И ако съдържа ясно различими човешки лица, то снимката да е придружена от подписан от всеки сниман човек отказ от права (“model release”).

Моите снимки не са нещо особено чак — зная много профили на други хора в този и подобни продуктови сайтове, които са класи над мен. Говоря и за хора от България.

Все пак за мен това първо плащане е повод за радост, защото поне половината от снимките ми там са правени с филмовия ми апарат, преди да взема Pentax *istDL. С изцяло импровизирано осветление, временни макро-палатки от подръчни материали и вместо светкавици — лампи и спотове за четене.

Зная, че това не е професионалният начин, дори не е препоръчваният любителски начин. Но за мен беше много ценно като развитие да разучавам в дългите приготовления за всеки кадър как точно влияят тъмните отражения при снимането на стъкло, да речем. Не че съм станал специалист с това първо плащане от сайт — не, но е важно за самочувствието и развитието ми.

Долу вдясно на сайта ми има списък с няколко такива места за микропродажби на снимки. Там са тези сток-сайтове, които са достатъчно удобни, достатъчно развити и в същото време поддържат разплащания до България. До тях може да се пращат снимки през мрежата. Иначе има безброй продуктови агенции, които приемат снимки на компактдиск по пощата. Но аз нито имам достатъчно снимки за дискове, нито вяра на пощите.

В още три-четири от тези други сайтове също имам събиращ се актив, но Fotolia спечели състезанието за първи трансфер. Парите веднага се появиха в MoneyBookers — превърнати в български лева по курса на деня, както бях настроил.

Остава само да реша кога да си ги прехвърля на банковата сметка и да ги дръпна от банкомат. А и да измисля какво да правя — дали да ги взема за да потуша мигащите в червено вече битови сметки или да изчакам да се съберат и да си взема нещо фотографско все пак с тях…

22 thoughts on “Първи пари от Fotolia

 1. Robert Ivanov

  Здравей,

  искренни поздравления.

  Българите сме малко по тези сайтове (или повечето се крият, не знам :) )

  П.П. добавих те в ИС Криейтив Нетворка си ;)

 2. turin Post author

  Здравей!

  Аз те добавих и в 123RF, DreamsTime и StockXpert :) Мисля че има доста хора от България, пък и от околните страни в тези сайтове.

  Проблемът у нас е с отношението на любителите към снимането за пари. Често съм говорил с приятели на фотосрещи за сток-сайтовете (микросток и големи агенции).

  Съгласявам се с някои мнения, че микропродажбите са кофти нещо в някакъв смисъл, защото всяка продажба е за малко пари. Но пък хубавото е, че авторът си запазва правата и може да препродава по много пъти един качествен кадър. И така да спечели все пак пари.

  Иначе и аз бих се радвал, ако можеше да получавам по няколкостотин евро на кадър и да си изкарвам хляба така, но не мога. Поне не още. ;)

 3. Robert Ivanov

  следя някои сръбски форуми, между които и един за фотография

  ами, преди около 1-2 години хората от този форум почнаха да се занимават със сток, след като няколко члена казаха че изкарват не-малки пари

  в момента правят хаос – малко, малко и на някой сайт има снимка на деня/седмицата, най-много сваляна такава или пък фичуръд артист от сърбия

  иначе, не знаех, че и другите сайтове имат такива ‘мрежи’, аз само тази на ИС ползвам :)

  хм, може би трябва да си направим едно форумче, пък с времето ще дойдат и други :)

 4. turin Post author

  nname, имам профил в SXC.hu, но не, не съм качвал. Малко ми е странен сайтът, знам че е на собственика и на StockXpert, но не разбрах за какво се ползва – за промотиране и за фотокритика ли е?

  Иначе за споделяне на снимки качвам в http://www.23hq.com/turin

 5. turin Post author

  Robert, може да се измисли нещо за занимаващите се със сток, да. Може би малко трудно ще проработи у нас такъв форум, но не пречи да се опита. Винаги остава и фактът, че за нас е по-добре дизайнерите да започнат масово да купуват за по левче, вместо масово да крадат. Както е сега.

  За мен това е основният проблем – липсата на каквото и да е отношение към авторските права. Аз лично съм против всякакво запазване на авторски права, когато става дума за изкуство, защото те пречат на развитието. Но когато става дума за снимане не на арт, а за пари, тогава може да е друго.

  Когато дизойнерите и шефовете на уеб-студиата и рекламните агенции започнат да уважават този труд и забравят недоразумението “снимка Интернет”, тогава ще потръгнат наистина нещата.

  Но това за форумче поне е добра идея ;)

 6. turin Post author

  Всъщност като се замисля, има смисъл от промотиране на сток-снимането – най-малкото така ще се представят по-добре портфолиата на микросток фотографите у нас. За сметка на краденето на снимки от уеб.

 7. Димитър Димитров

  Имам няколко въпроса за сайта.

  Може ли да се качват и обработени с някоя програма снимки?
  Ако не е тайна колко пари изкара и за кои снимки?

 8. turin Post author

  Най-често тези сайтове искат снимки с някаква минимална резолюция (гъстота, брой точки) – на повечето места 6 мегапиксела се приемат. Не помня долната граница, но това ще видиш във всеки съответен сайт, като прегледаш условията за качване, описани в профила ти там.

  Снимките имат за цел да се ползват от дизайнери – най-често за това се купуват. Всякакви графични дизайнери, не само за уеб. Основното правило при подготвяне на такава снимка за продаване може да се каже че е да е възможно най-добре кадрирана и експонирана и с възможно най-малко обработка.

  При обработката се губи информация и казано общо пада качеството на изображението. Разбира се, при добра обработка може да се подобри качеството, но при условие че се намали размерът. При качване в уеб например снимките могат да търпят доста обработка. Защото се гледат смалени.

  Така че обработка може, особено за ретуширане на малки дефекти – прах по матрицата (или прах при сканиране, ако е от филм). Понякога е добра идея и съвсем внимателно почистване на шума. Но винаги е най-добре ако самата снимка е добра – тоест експозицията е правилна, при оптимални за търсената снимка настройки на апарата и обектива.

 9. turin Post author

  А каква е сумата не е тайна, просто не съм споменал. В повечето сайтове има някакво минимално ограничение за трансфер – най-често е закръглено на 100 долара или кредита. За да не харчат време и ресурс да ти изпращат по два долара примерно.

  Във Fotolia няма ограничение за минимален размер, но всичко под 50 кредита се таксува с един кредит. Аз реших да изчакам да мина тази граница, тя за първа печалба е и един вид психологическа бариера.

  Затова когато станаха 51 fotolia-кредита, ги изтеглих. В сметката ми в moneybookers автоматично се обърнаха в български лева. Това прави почти 85 лева.

  За кои снимки е това – трудно е да кажа, при преглед на профила ми има възможност за подреждане по брой купувания. Към момента на първия ми трансфер общият брой продажби беше 55. Но аз имам все още слабо разработено портфолио, а и Fotolia не е най-активният сайт.

  Най-продаваните до момента са тези:

  stock photo  stock photo  stock photo  stock photo  stock photo

  Не са най-добрите ми снимки, но продължавам да се развивам. А и снимането за продажби е различно от художественото снимане, което иначе толкова ми харесва.

 10. nname.org

  @yasen: sxc е за снимки, оставени за свободно теглене. ти като СС активист би трябвало да се изявяваш първо там :PP

  преди няколко години същите унгарци създадоха и stockexpert, където вече се продават снимките. доста хора си качват снимките с по-ниска резолюция на sxc и по-висока на stockexpert. sxc няма векторни формати и се допускат само снимки, 3D и илюстрации не могат да се качват. ако си снимал хора може без model release да ги сложиш

 11. turin Post author

  nname, поне доколкото аз знам, sxc.hu няма нищо общо с CreativeCommons. Снимките са безплатни при определени условия, но лицензът им е класически копирайт с разрешения за отделни употреби, нищо общо с идеята на CC за споделяне и за намаляване срока на правата.

  Но си прав, готина е идеята за промотиране, хитро е измислено. Питах, защото и друг път са ми казвали за sxc.hu. Един приятел даже мине се не мине месец и ме пита дали качвам там и ми разправя как там имало готини снимки. Дори само да разглежда човек.

 12. ratm18

  Колко време трябва да чакам за да ми приемат снимките?
  От няколко дни съм на изчакване.

 13. turin Post author

  Ами чака се различно в различните сайтове – от ден-два докъм седмица примерно. Не мога да ти кажа за Fotolia колко е точно, но имай предвид, че те слагат всички нови снимки на опашка и се проверяват една по една от модераторите.

  Fotolia наскоро стана с по-дълъг период на одобряване – явно се е увеличил броят на фотографите и снимките за преглед.

  Междувременно няма защо да чакаш – снимай следващите неща и ги качвай в опашката. Имай и предвид, че често модераторите отказват одобряване, нека това не те отчайва. Моят процент на одобрение май е някъде към 50 – тоест одобрили са едва половината от качените ми снимки.

 14. ratm18

  Благодаря за съветите.
  Може ли да разкажеш какво точно е най-добре да се снима за подобни сайтове?
  Каза, че е доста по-различно от фото-форумите.

 15. turin Post author

  Какво да се снима за продуктови микропродажби е труден въпрос. Най-краткият отговор е “това, което ще се купи”.

  Купувачи в тези сайтове са хора и фирми, които се най-често се занимават с дизай и реклама. Съответно всяко нещо, което може да послужи като елемент или основна част от рекламен материал е ценно за такова снимане. Също така всяко нещо, което може да се използва от уебдизайнери. Не само снимки, а и векторни изображения и скици, различни фонове също. Някои сайтове приемат за продажба 3D-графики и видиео-материали. Въпреки че най-често става дума все пак за фотографии.

  Ще опитам тези дни да спретна някакъв текст, като се опра на моя опит. Той е доста малко сравнително. Има хора, включително и у нас, които с това си изкарват хляба. Макар у нас все още се печели повече от поръчкови снимания – например някоя фирма ти плаща, за да снимаш елементи за рекламата на най-новия й продукт. Всичко в рекламата, от шоколадчета през блузки и банкови кредити до автомобили има нужда от такова снимане.

  Все по-често май рекламистите се обръщат към сайтове за микропродажби. У нас съм виждал поне две или три снимки на плакати, които са били сред най-популярните в микросток-сайтовете.

 16. turin Post author

  И все пак, един съвет за начало – преглеждай в сайтовете най-търсените и най-популярни неща. Например най-сваляните снимки, най-гледаните снимки, профилите на най-продаваните автори, най-често търсените ключови думи. В различните сайтове има различн итакива класирания, но винаги има начин да видиш “кое върви”. И след това да се нагодиш към този стил.

  За Fotolia – например вземи една от категориите, да кажем Architecture или Public construction и избери в левия панел подреждане по брой изтегляния. Това ще ти даде най-купуваните снимки в съответната категория.

  Да, не е художествена фотография, даже е на светлинни години от нея. С едни приятели казваме на продуктовото снимане “чалга”. И си е точно такова, като се замислиш. Аз не мога да си представя да трябва постоянно да снимам само сток. Но за допълване на бюджета е добре. Рекламистите така и така искат “чалга” за рекламите си – ами да им дадем поне нещо качествено. И наше :)

 17. ratm18

  Последен въпрос и спирам да ти досаждам:)

  Може ли снимката да рекламира някоя търговска марка?
  Пример:
  Снимам мотор, добре ли е да се вижда надписът на фирмата или да го снимам така че да не се вижда?

 18. turin Post author

  Ами не, не трябва да се вижда. Идеята е, че това са неща, които ще се продават и затова не трябва да съдържат чужда търговска марка. Ако имаш търговска марка, трябва да качиш подписан документ, че ти си авторът или че притежаваш правата.

  За примера – може да ретушираш много внимателно емблемата и името на мотора. Да изтриеш с програма за растерна обработка всички тези детайли и да качиш снимка на мотор. Не на точно-тази-марка мотор.

  Разбира се, някои предмети са разпознаваеми по самата си форма или съдържат търговска марка в самата си форма – тях няма как да ретушираш. Има и някои постройки или събития например, които са със запазени права. Например Айфеловата кула с нощно осветление или светлинната програма “Царевград Търнов – Звук и светлина” в Търново. Такива неща преценявай, защото това е едно от нещата, които се гледат при модерацията.

 19. Georgy

  Доста изчетох из нета и попаднах на много интересни неща. Благодаря за съветите и тук.

  Между другото, сайтът: http://www.stock-pho.com съдържа доста полезна информация. Както и форумът, който е публикуван по-горе.

  Успех на всички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *