Стаи за разговор най-накрая в GTalk?

Днес писах до хората от SimpleStudio, че ще проверя дали може да се участва в джабер-стаята за разговори на проекта с клиент като GTalk или GMail chat. Гугъл като видни “влиятели” на процесите в XMPP/Jabber разработката имат настолна версия, но не за GNU/Linux и интегрират поща и съобщения, но без иначе нормални за джабер-клиентите неща като трансфер на файлове или множество профили. Да не казвам пак, че GMail чат-ът приема всяка комбинация “име@сървър” за адрес на е-поща. И затова добавя възможност за писане на писмо до всеки JID. Лаици… Но да ги оставим за поемат дъх, пък и да не реши някой че прекалено се занимавам с иначе прекрасните Google. :)

Оказва се, че точно днес има съобщения[1][2] за поддръжка на стаи в GTalk. По-точно в уеб-варианта му “Google Talk Gadget”. Не знам как точно работи това, аз не ползвам гугъл за джабер. Може да е ограничено до стаи на самия сървър на Гугъл – както преди време доста дълго @gmail.com сървърът работеше само със свои си потребители, откъснат от джабер мрежата. Нямам представа, само предположения.

Все пак честито на ползващите джабер от нещото, което трябваше да бъде най-добрата търсачка, но все пак само търсачка. Пък някой ден може да има и неща като OTR-шифриране или пък списъци за уединение. Всъщност не, не шифриране… Google и шифриране в един абзац стои странно. А пък Google и уединение на една и съща страница е някакъв виц. :)

Встрани от шегата, новината е все пак добра. Хубаво е най-накрая да може да се говори конферентно с хора @gmail.com. Лошото е че тези неща стават бавно и с голяма мъка. Не трябва така.

Ето сега видях – “… is not using Google account. Currently, the group chat feature is only operational for such accounts.

Омръзва ми да съм прав… за гугъл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *