Тилт и шифт хем евтино, хем качествено

Вчера в края на проследяването на една дългичка поредица уеб-препратки съвсем случайно забелязах, че се продават преходници с вградено накланяне или изместване на обектива. Ако някой си е казал “пак тия руснаци”, познал е — Аракс са ги пуснали и са страхотна идея, типично по руски са “хак”. Руснаците са хакери, отдавна им го признаваме. И то не само в ИТ, и във фотографията го доказват с не една хитри хрумки, които се оказват и много полезни. Като например “одуванчик”-а (“глухарче”, платка за потвърждение на фокуса на преходници от М42-обективи към канонски тела). И като сега тези тилт- и шифт-адаптери.

Хубавото им е, че са на достъпна цена, а ако човек закачи отпред им качествен средноформатен обектив, комбинацията може да е по-качествена от предлаганите готови решения за тилт-шитф. Особено за slr-системи, различни от канонската — единствено Канон имат някаква традиция в тези обективи и в линията им има наистина добри T/S. Никон наскоро май пуснаха един нов T/S, но тук-там се чуха недобри неща за отношението му оптика/цена, а това е далеч от отзивите за двойката тилт-шифт серия L, на която могат да се радват канонците.

За мое съжаление не само Никон не са си поставяли като цел допълване на системата с тилтшифт-обективи. Пентакс си нямат пък никакъв, изключая един-единствен шифт-обектив, K 28/3.5 Shift. Има и един прототип на тилт-обектив, но той никога не е стигнал до поточната линия — M 32-39/2.8 Flexi. Всъщност не съм сигурен дали това е тилт, почти нищо няма в мрежата за него. Но все тая — колекционерска рядкост е, а и е само прототип, така че е неоткриваема колекционерска рядкост. ;)

Та другото хубаво на тия преходници е, че с добър средноформатен обектив на практика се превръщат в качествен тилт или шифт, който може да се поставя на различна система. Имат варианти за Nikon, Canon FD и EOS (макар че точно за Канон само цената им може да е привлекателна), Minolta MD и Dynax, Contax/Yashica, Leica (тук пък който е дал пари за Лайката, едва ли ще търси вече евтиното решение), всички системи с M42 и, разбира се, Pentax.

Мания направо — на апарат със сменяема оптика се поставя тилт или шифт със сменяем обектив. Няма защо човек да се ограничава с качествата на един или два фабрични T/S-а, а може да си избира с кой обектив да излезе днес, за да снима архитектура с шифт-а си, примерно. Избира си някой хубав обектив и готово. Хоп — в todo-то (тъй де, tohave-то).

4 thoughts on “Тилт и шифт хем евтино, хем качествено

  1. yovko

    Flame Mode ON…

    Nikon 28mm f/3.5 PC ($900), Nikon 35mm f/2.8n PC ($600), PC Micro-Nikkor 85mm f/2.8D ($1200) и новият PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED малък избор ли са за тези много малко Nikon-ианци, които се кефят на размазани и криви снимки ;-P

    Flame Mode Off…

  2. turin Post author

    yovko, I stand corrected — не са малко, добре са доста даже четири T/S-а за една система. Малко след като публикувах статията, в месинджъра ми ме поправиха. Признавам си, че знаех само за последния, PC-E Nikkor 24/3.5, ако не се лъжа мина сред новините на DPreview.

    И все пак, за Пентакс няма добро решение. Между другото, Пентакс дълго време задържаха развитието на системата си, защото не пускаха достатъчно нови обективи. Сега вече, с обявените нови SDM DA* и няколкото обещани за тази година пак от същата серия системата започва да се запълва. Доскоро като че ли повече обръщаха внимание на телата и пренебрегваха факта, че старите обективи, били те и добри, са все по-трудно откриваеми и съответно скъпи. А и наистина в системата на Pentax няма нито тилт, нито шифт, да не говорим пък за тилтшифт-обектив.

    За мен готиното на тая новина за продуктите на Arax е, че наистина човек получава повече гъвкавост — на един такъв преходник може да се слага различен обектив, без да е нужно да се бъркаме в джеба за още и още парички за скъпи T/S. А тия обективи са винаги скъпички, защото ги водят “специализирани”, пък и интересът към тях далеч не е масов. Между другото, цената на четвъртия никор, новия, е около $1800.

    Да кажем, че новината е добра за pentaxians :)

  3. yovko

    Arax са много готина компания… спор няма. Абсолютен фен съм им. А се надявам скоро и клиент да им стана… :-)

  4. george

    всъщност, на канон освен канонските могат да се слагат и всички никонски, достатъчно пълноценно. другото за което се сещам е, че май само последния никор е с възможност за електронно управление на диафрагмите (при това ако имаш д300 и д3 май?), останалите не са. и последно всъщност — старите никори как се държат на тяло, което не е д200, д300, д2 и д3? има ли изобщо мерене? :-)

    трябва да се защити канонската кауза, няма как.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *