ДВГ — начин на употреба

Само който не е карал отдавна кола или не е сядал никога зад волана не знае колко трудно е всъщност. Не говоря, че не може да се научи горе-долу — това става още на курсовете или скоро след като човек започне да кара редовно. Имам предвид, че съвременните автомобили са толкова претрупани със странични на движението занимания, че е обяснимо защо руси каки в SUV-ове и уморени дядовци в москвичи не се справят с градския трафик.

Движението по пътищата има едно основно изискване: придвижи се, като не нараняваш, не убиваш и не рушиш собственост. Но на практика в една кола има толкова много външни на тази основна цел неща, толкова малки, но критични подробности и занимания, че всеки нешофьор може да се хване за главата.

Ръчните скорости

Да, зная че много хора ги харесват. Аз лично леко им се дразня. Не защото не може да се свикне да се ползват, а защото са отживелица, която съвсем нелогично е масово разпространена и търсена. Причината да има различни скорости и скоростна кутия и да има съединител е в една особеност на двигателите с вътрешно горене. При нула об./мин. те имат нулев въртящ момент. Това означава, че за да може изобщо да задвижи колата, ДВГ трябва първо да се развърти до определени обороти. Съединителят осигурява плавния преход и връзка между неподвижните колела и вече бързо въртящия се двигател.

ДВГ дори не може сам да заработи, даже за да може да влезе в работен режим му трябва външната сила на стартерен двигател. Стартер, който е… правилно — който е електродвигател. Електродвигателите имат въртящ момент още при нула оборота.

Но да оставим за момент темата за електромобилната конверсия — не мога да разбера защо толкова много повече ръчни скорости се продават у нас и в околните страни. Съгласен съм — когато веднъж човек свикне с “ръчката”, не е проблем. Когато стане чисто механично движение, отработен навик, върху който не се замисляш, е ок. Но все пак това са излишни действия и излишни решения. Колкото и механизирани и отработени да са, със сигурност отнемат части от секундата от това безценно време, което дели всяка критична ситуация от катастрофата.

Автоматиците, от друга страна, през последните десетилетия са се развили достатъчно, за да са доста често по-пъргави и по-прецизни от комбинацията на ръчна скоростна кутия и опитен шофьор. Това последното може да е спорно, съгласен съм — но колко процентно са наистина опитните шофьори по пътищата?

Празен ход

Всички всеки ден чуваме по улиците как колите работят на празен ход. Осовено по кръстовища и в задръствания, но далеч не само тогава — при всяко превключване на скоростите има време, в което двигателят работи не за задвижването на колата, а “за себе си”. Абсолютно ненужно.

Свикването с празния ход е част от свикването с ръчните скорости по-горе. ДВГ имат силно стеснен обхват от работни обороти. Всяко падане под долната граница затормозява двигателя или направо го спира. Всяко преминаване на горнат аграница пък рискува повреда на двигателя. Поставят се фабрично ограничения на ниските обороти, за да не може да “падат” прекалено. И така двигателят винаги работи, харчи гориво и хаби енергия. От момента на запалването си до момента на спирането си. Огромна част от това време е заета от работа на минимални обороти на празен ход. Особено в града. Начинът автомобилът да се спре, да не се движи, но да е в готовност да потегли най-често означава да работи така. Някои нови модели имат и специални стартери за бърз старт и стоп и двигателят спира при празен ход и се пуска автоматично с натискането на газта. Но се срещат рядко и сигурно в близките десетилетия ще изчезнат заедно с отмирането на ДВГ.

Да не говорим за “форсирането” на празен ход или на по-ниски предавки, което някои “мъже” правят в кварталните улици, за да впечатляват. И да будят бебета, за което заслужават бой по канчетата, ама и това е друга тема ;)

Съединител

Пряка нужда от наличието на ръчни скорости. Още един педал на пода, за който трябва да се мисли. “Долен ляв фрикцион” :D Ок, не чак да се “мисли”, но все пак като скоростите и той е още едно скъсяване на разстоянието до катастрофата. Чисто механично, физически — колкото и да сме отракани и бързи, трябва ни време, за да може да се премести левият крак, да се съгласува с десния на газта или на спирачката, да се съгласува и с ръката на скоростния лост евентуално и чак накрая да натисне педала.

Съединителите са настроени различно и затова всяка различна кола си иска някакво време за “свикване”. Не можеш да се качиш на колата на приятел и да почнеш “просто” да караш — няма такива опери, първо трябва да се изтормозиш със свикването с различния ход на педалите и скоростния лост.

Преминаваме през всичките тормози, свързани със съединителя, като потегляне на наклон, задържане на наклон, синхронизиране на скорости (да, има синхронизатори, но и на тях им трябва време и плавно пускане на съединител, а това също забавя реакцията). И на всичкото отгоре е още една от безбройните въртящи се части на автомобилите с ДВГ и то такава част, която се изхабява и има нужда от поддръжка.

—-

Малко смахнато звучи, но двигателят с вътрешно горене изобщо не е удобен за такива малки мащаби и за динамично използване в градска среда. Звучи смахнато, защото всяка кола у нас е с такъв двигател и всички хора съвсем очевидно си ги ползват. Системата е добре отработена и днес има наистина качествени автомобили и се карат значително по-лесно от едно време.

Но принципно погледнато всичките “характеристики” на този тип двигатели — нулев въртящ момент при включване, малък обхват на работните обороти, нуждата от скоростна кутия, най-вече употребата на ръчна скоростна кутия, съединителят, високото ниво на шума, работата на празен ход… — ги правят “so last century”…

—-

Щом сте прочели дотук, значи темата ви е интересна. Не я приемайте остро, защото не е насочена толкова “против” всички тези неща, колкото “за” ориентирането ми към електромобили и електрически конверсии. ;)

7 thoughts on “ДВГ — начин на употреба

  1. Владо

    Много хубава статия, макар и да не съм съгласен с някои точки като — отживелите ръчни скорости. Въпросът като цяло е в това — кога ще ги има тези електромобили, колко ще са надеждни и до каква степен ще са по-лесни за шофиране? Лично не мога да си представя кола без ръчни скорости, да не кажа, че с автоматичните ме е страх да карам, най-малкото поради занижената динамичност при шофиране, което е доста неудобно особено при изпреварване. Относно за свикването с всяка кола поотделно — всъщност не мисля, че е толкова трудно, както е описано. Като цяло човек не трябва да се страхува от ръчните скорости — не са страшни, не са и толкова трудни за управление, а и дори без тях катастрофи ще има, защото основният проблем по пътищата (не само в България) е неправилната преценка на пътната обстановка, неспазването на правилника и надценяването на възможностите на управлявания автомобил. Дори след като взех книжка ми трябваше 1 година, за да се науча наистина да карам, още 1 за да карам добре, но за да се науча да се предпазвам от смахнати шофьори и всякакви луди по пътищата цял живот няма да ми стигне. Предполагам, че дори и електромобилът няма да предотврати катастрофите, но както се казва: “Ще поживеем и ще видим”.

    Поздравления за хубава статия ;) Това е един от любимите ми блогове, които проверявам редовно за нещо ново в четеца за rss емисиите.

    Поздрави

  2. Кирил Владимиров - NetCutter

    Абсолютно НЕсъгласен със статията ти :)

    Относно електромобилите… не го приемам за сериозно нещо тая количка. Аз на такива детски играчки не се качвам :D Само като чуя шума, като ги погледна как изглеждат и като знам, че повече от 50 километра и то само с пълно акумулаторче не мога да вдигна…, ха мерси :)

    Електрически конверсии имат бъдеще, от чисто икономическа гледна точка. Но и те все още не могат да постигнат тези динамични качества на “чистия” :P

    Сега към основното ти твърдение. Не мога да приема, че автоматичните скорости трябва да заместят ръчните. Колкото и напреднала да е тази технология, то тя има многото свои недостатъци.

     
    0) Разходът на гориво се вдига с над 2 на 100 :)
    1) “Машинката” не може във всеки един случай да прецени кога да превключи. Например, решила си е, че на 2000 (примерно) оборота ще включва от 3-а на 4-а. Да, ама аз влизам в обороти и на 1500, преспокойно го удрям на 4-а, вместо да мъча двигателя. Е да, ама трябва да го натегна, на сила докато стигне 2000, та таз чувиика да се сети, че искам 4-а :)
    2) Автоматикът, както и хибридът все още не могат да достигнат тези динамични качества, които има ръчната скоростна кутия.
    3) Не можеш да използваш двигателя като спирачка. Странно звучи, ама предполагам се сещаш. Гадно и постоянно спускане. Защо да потим спирачките да мирише на спирачна течност, като можем да включим на долна предавка и всичко е 6 :)
    4) Като цяло мразя лудото компютъризиране в колите. Вярно, изкарвам си пари от компютъра, но трябва да има някаква мярка. Както става, ако това копеленце откаже? Оставаме на пътя :)

    Я, си карам на ръчно :D

  3. Комитата

    Какъв манифест в защита на автоматичните скорости.

    Двигателите с вътрешно горене имат едно изключително предимство — системата за съхранение и подаване на енергия към тях е доста проста, а и доста развита като търговска дистрибуция.

    А за ръчните скорости съм чувал, че са по-икономични като разход на гориво от автоматичните, както и по-лесни за ремонт и поддръжка. А и няма лошо човек да има двигателни навици ;-)

  4. Комитата

    Тия работи с конверсиите и с влаченето на половин тон акумулатори в багажника според мен, така и няма да проработят. Твърде скъпо, твърде сложно, твърде ненадеждно. Да живеят двигателите със сгъстен въздух!

  5. velin

    ех.. аз като ги споделях почти същите наблюдения на “опитни стари шофьори” около мен ме гледаха странно.

    това което ме крепи е че един сериозен професионалист който познавам (в случая не се има предвид категория C, а истински професионалист) напълно подкрепя и моето мнение че това е безумие, което отдавна му е времето да го няма.

  6. turin Post author

    Благодаря ви за коментарите. Ако щете вярвайте, но тук нахвърляхте набързо основните моменти в спора за и против ръчните скорости и за и против ДВГ изобщо. Позволете ми да ви отговоря, ще гледам да кажа накратко и сбито. Темата ми е много интересна и ме занимава от доста месеци вече.

    Владо, електромобили има от ужасно много време. Технологията е наистина развита, но е факт, че липсва инфраструктура и ако днес всички се качат на електромобили, преносната мрежа ще клекне. За сметка на това има построени бензиностанции, танкери и нефтени платформи. Сещаш се, успешно наложен монопол преди време.

    NetCutter, най-бързо ускоряващите коли са електрически. Не хибриди, това е глупав и неефективен компромис — става дума за от 0 до 100 за 3 секунди например. Феновете на драг-състезанията могат да покажат и примери. Datsun White Zombie (страницата е тежка, с много видео), Subaru Electric Imp и Current Eliminator са само три от по-известните примери. Има и серийни — например нашумелият Tesla Roadster.

    За динамиката при изпреварване — аз не съм карал автоматик, говоря от обща култура само. Доколкото зная, всеки съвременен автоматик при kick-down на педала смъква предавките. Така че стига само да натиснеш педала рязко до края и динамиката е ок. Сигурно има тънкости, но пак е въпрос на свикване.

    Спирането с двигател — не зная как е при автоматика, но при електромобилите има нещо, което се нарича зарядно спиране (regenerative braking, “regen”). Двигателят се ползва като генератор и хем убива скоростта почти до пълно спиране, хем зарежда батериите.

    За компютъризирането и усложняването донякъде си прав. Но съвременна кола с ДВГ е в пъти по-усложнена от съвременен и усъвършенстван, добре оборудван електромобил. Само в двигателя с вътрешно горене има повече въртящи и движещи се части, отколкото нормален човек може да си представи. Като добавим и поддържащите системи — пълнене, охлаждане, отвеждане… Безброй неща, които не само че могат да се счупят, ами и постоянно се чупят. На мен ми се е случвало двигател да изпуши на магистрала и да ни остави да се прибираме с триста зора и за триста часа.

    При електромобила има една основна движеща се част и тя е роторът на тяговия двигател. Ако има още няколко, те са роторите на помпите на поддържащите системи — сервота, климатици и подобни. Електроника казваш — да, така е. Но електрониката е много, много по-надеждна от механичните части в ДВГ. Обезопасява се, защитава се и се дублира много по-качествено и по-евтино от механиката на ДВГ.

    Комита, за това че липсва изградена система за разпределение на енергия за електромобили си много прав. Има изградена такава за бензин и дизел, вярно е. Но е вярно и че с минимални усилия може на бензиностанциите да започне да се продава и ток за зареждане. Ако потреблението на електричество за транспорт нараства достатъчно бавно, електроразпределителната мрежа ще може да се адаптира и да понесе натоварването. Тя е една от най-гъвкавите и издържливи системи все пак.

    За “влаченето на половин тон батерии” — не е съвсем така. Махането на ДВГ и обслужващите го системи компенсира почти цялото тегло. Освен това теглото на батериите ще е голямо, ако се ползват евтините оловно-киселинни акумулатори. Ако бюджетът на конверсията се вдигне и се вземат по-добри и по-леки батерии, може да се постигне с едно зареждане забележителен пробег и скорост.

    Да, така се оскъпява конверсията. Но помислете все пак — не е реалистично за 2-3 хиляди да искаме да имаме супер-електромобил за без пари. Една нова кола с ДВГ струва поне 20 хиляди, като добрите модели започват от 30 хиляди нагоре. Тежка, тромава и с малък пробег ще е конверсията, която се прави за 2 хиляди. Която се направи кадърно за не много повече, но все пак достатъчно пари, ще е супер.

    За “въздушната кола” — сериозно, това е въздухарска работа. Много по-нерентабилно е, макар че напоследък доста го рекламират. Енергията за компресиране на въздуха се оказва повече, загубите в двигателя — също. Резервоарът, ако не ме лъже паметта, трябва да е с налягане поне 300 атмосфери, а това при катастрофа става опасно. При използване на въздуха се намалява налягането, което води до силно охлаждане на резервоара, оттам — и на купето, а това става голям проблем при студено време. Обратно, при зареждане се повишава температурата.

    Електричеството е най-ефективният “медиум” на енергия в нашия свят. Електродинамичното взаимодействие е едно от най-силните в тази част, познатата част на вселената, а при електромобилите се използва пряко и без допълнително преобразуване точно това взаимодействие.

  7. Ivan

    Интересно “ревю” — такова не бях чел :)

    Аз съм от скоро шофьор и не съм много активен (това прозвуча леко педерастки), ама помня че след като хванах волана на първите няколко кормувания имах чувството че нещо е объркано. Фините движения около съединителя и газта се правят с крак. Има ли човек, чийто крак природно (не от кормуване) е свикнал на движения от порядъка на сантиметър-два? Същевременно ръцете се занимават с доста по-груби занимания като въртене на волана и сменяне на скоростите :) “Груби” — откъм амплитуда и ускорение на движението. Струваше ми се че всичко трябва да е на обратно :)

    В Пловдив има някои кръгови движения, в които като потеглиш трябва поне два пъти да смениш скоростта (дясна ръка и двата крака) и едновременно с това да променяш радиуса на завоя (лява ръка), да се оглеждаш в четирите посоки (четирите очи)… свалям шапка на тези които могат да правят цялото това упражнение с GSM до устата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *