В търсене на кадрото. 21 март 2009г.

Отдавна не съм писал за фоторазходките, но аз и рядко взех да ходя. Или ако понякога успявам да се събирам с хора от стрийт-агитката ни, после все нямам време да кача снимките. Или по-скоро не ми допада какво и как съм снимал. Сега излязох със старата нагласа да се отпусна и да снимам всичко, което реша. Без дълги умувания, без гласене и майсторене, а истински стрийт, или поне какъвто аз мисля, че трябва да бъде.


Донякъде се получи. Сега не всички снимки ми харесват съвсем, но това е от втория поглед. А стрийтът не търпи второ поглеждане — докато погледнеш втори път и всичко вече е съвсем друго. Подредено по друг начин, с други цветове и форми, други неща ти разказва. От общо изснимани 130 кадъра съм качил 124. Няколко снимки съм пропуснал заради някаква несполучливост. Не толкова техническа, колкото емоционална, грешка в предаването на настроението. Сред качените има някои с на пръв поглед лош фокус, но какво пък. Сред пропуснатите има една или две, които са ми приятни, но прекалено сгрешени технически. Обичам понякога да доизпипвам снимките, да ги “довършвам” в обработката. Но този път нарочно не ги пипах. Няма никакво изрязване, няма промени на перспективата, да не говорим за ретуш на елементи. Няколко снимки са с леко нагласени нива и почти всички са съвсем леко изострени при смаляването. И нищо друго. Нямам идея как стоят на добър монитор, правих ги на лаптопа. Но и това е част от ситуационното в стрийт-снимането. ;)

Не съм си играл все още да въвеждам етикети, оставих го за по-нататък. Това е първата галерия, която качих по FTP и внесох в Drupal от директория. Досега винаги едно по едно обгрижвах качванията. Стана много по-бързо и удобно. Така страдат само заглавията и етикетите.

На всички, с които стрийтвахме и които ме изтърпяха повече от половин месец — мерси за търпението! This one goes out to you! :)

Фоторазходка, 21 март 2009г..

Приятно гледане!

5 thoughts on “В търсене на кадрото. 21 март 2009г.

  1. Краси

    След няколко месеца, когато най-сетне се добера до хубав апарат — ще навивам всички за по-чести (ако не може ежеседмични) фоторазходки ;)

  2. turin Post author

    Краси, никакъв проблем нямаш :) Ние позанемарихме тая дейност, но мисля да излизаме по-често. Който когато може и иска, разбира се — време много. Че даже вече не е една групичка от няколко човека, а бая народ, който се събира всеки път в различен състав. Ти знаеш, а и апаратът ти не е лош за целта и сега ;)

  3. Краси

    Аз все пак си държа на мечтата за SLR. Друго си е SLR, обективи и прочее. Все още съм ентусиазиран за твоята pentax идея. Дори проверявам как стоят нещата. Искаха да ми пробутат Nikon D40, но след кратко проучване разбрах, че всъщност D40 има проблем с обективите. Не, че бих отказал на D700 да речем, но в крайна сметка, джобът ми е на съвсем различно от моето мнение ;)

    Та… ще има фоторазходки, ще има ;)

  4. Michel

    Мерси за споделените снимки! Има нелоши попадения! :-)

    Аз моите още нито съм ги качил някъде, нито съм ги разпратил на фоторазхождащите се дори… Май е време да се поправя! :)

  5. turin Post author

    Когато решиш, Michel :) Ще се радвам да видя и твоите снимки. Не че ти давам зор, де :) Ама трябва да си пуснеш наистина галерия или нещо подобно. Или да ползваш профил в http://www.23hq.com, примерно. Или в http://urbanstyle.org също. Поддържането на собствена галерия е готино нещо и го препоръчвам, но си иска грижите — знам го от личен опит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *