И Qtopia за OpenMoko

Търся думи, че останах безмълвен като прочетох. Само разглеждах в единия прозорец обявлението за пресата от Trolltech, разработчиците на платформата за мобилни устройства Qtopia и в другия прозорец — страницата на първия продукт с платформата OpenMoko, очаквания през октомври Neo1973.

От доста време вече, може би към цяла година, анализаторите в мрежата “шумят” нетърпеливо около OpenMoko. Първо беше обявен проектът, в който водеща роля има разработчикът на Linux-ядрото, основният човек зад пакетния филтър NetFilter — Harald Welte, който беше гост на първия OpenFest в София през 2003г., тогава едва 24-годишен. Накратко, OpenMoko е проект за създаване на свободна операционна система за мобилни устройства, която да има и съответната хардуерна основа. Много от GNU/Linux-вариантите могат да се инсталират на мобилни и вградени устройства, има и специализирани програми вече за такива инсталации. Но OpenMoko отива малко отвъд всичко това и предоставя и хардуерни спецификации, примерен смартфон с пълна поддръжка на програмите в проекта. Този “свободен телефон” е засега само моделът на FIC, наречен “Neo1973”.

Макар хардуерните характеристики да не са чак впечатляващи, сравнени с последните джобни компютри от Nokia или други подобни, като iPhone например, има нещо, което прави OpenMoko коренно различен проект. Това, че е лицензиран изцяло под свободни лицензи го прави идеална платформа за изработване на още и още нови и нови телефони и устройства. “Neo1973” беше първата птичка, крайъгълният камък, по който да се равняват другите.

И сега Trolltech, които също имат подобен проект за телефон, Qtopia Greenphone, се присъединяват към инициативата за съвместимост с OpenMoko. И софтуерът от проекта OpenMoko ще може да работи и на Greenphone. Доскоро част от набора програми за разработка на платформата Qtopia беше с несвободни лицензи, имаше ограничения от различен вид. Вече всичко в софтуелния проект Qtopia Phone Edition ще е лицензирано под GNU GPL и ще може да е съвместимо с OpenMoko-телефоните. Досега програмите за OpenMoko бяха напълно съвместими само с “Neo1973”. Частична съвместимост има с Treo 650, Palm TX и моделите на Motorola E680i, A780 и A1200E.

Но и “Neo1973” е прекрасна машинка. Даже е страхотен, има си всичко — bluetooth, 266MHz процесор, вграден GPS, GPRS, слот за карти MicroSD, голям екран, управляван с пипане. Даже писалката за екрана и слушалките, които вървят в комплекта са изпипани. Камера няма в този модел, но това е едно от послединте неща, които трябват на един телефон и органайзер. Аз хич не бих отказал такава линукс-играчка. Както мразя телефоните, така добре ще ми дойде един свободен. :) Пък и не е скъп — версията за разработчици, която се продава сега, е само 300 долара. А особено сега с отварянето на платформата Qtopia разработките ще се увеличат и подобрят. Как се досещам кой ще е следващият ми истински телефон… :)

5 thoughts on “И Qtopia за OpenMoko

  1. Пейо

    От много време си мечтая да мога да скриптирам за мобилния си телефон. Има Python S60 но се надявам с отворената платформа да се появят наистина мощни езици. Но новината е много добра и заради толкова много други причини!

  2. Assenoff

    Чудесен комплект от новини! А версията за НЕ-разработчици колко ще струва :) ?

  3. turin Post author

    Ето страница с препратки към снимки на Neo1973. Не само снимки на саното устройство, калъфчето, писалката, слушалките, а и снимки на екрана с работещи приложения за Х — локални и отдалечени. Dillo, Gimp, Enlightenment… Също така и няколко снимки с работещи QT-приложения от проекта Qtopia, пуснати върху Neo1973.

  4. turin Post author

    Пейо, не само всякакви езици за скриптиране, ами и направо може да се ползва като мини-среда за разработка, ако решиш. Сядаш в кафенето например и докато чакаш час и половина за среща, си пишеш код или си компилираш и дебъгваш нещо. На практика само паметта е ограничение, иначе принципно би могло цял настолен GNU/Linux да се пусне, макар и разумно орязан. Но за по-прости и по-малко ресурсоемки неща като скриптиране за уеб или пък влизане през SSH за проверка на поверените за администрация съръви ще става “между другото” ;)

  5. turin Post author

    Assenoff, $300 е цената на версията за разработчици. Това на практика не е съвсем готов за употреба от крайния потребител продукт. Даже самите хора от OpenMoko са пуснали преди време лично писмо до всички поръчали машинката, в което обясняват, че от тази версия на телефона не могат да се очакват много неща и тя е по-скоро за разработка. Казали са, че даже не може да се гарантира нормален телефонен разговор, защото не всичко е било довършено и изпипано.

    И въпреки това интересът към версията за разработчици е огромен, предварително произведените бройки са били бързо изкупени и се произвеждат допълнителни партиди, за да се задоволи търсенето.

    Крайната версия на Neo1973 за потребители, която се очаква да излезе някъде през октомври или ноември тази година (а може би и някъде преди коледа и нова година) се очаква да е с цена около $450. Но има разни слухове, че тази цена нарочно ще бъде понижена, за да могат повече хора по-бързо да се “докоснат” до новото поколение смартфон.

    Между другото, името на продукта е избрано неслучайно — през 1973г. Мартин Купър създава първия в света ръчен мобилен телефон. 73-та се счита за началото на “клетъчната революция” в комуникациите. Сега, с този “Нов 1973” четиримата основни разработчици, движещи проекта OpenMoko (Open Mobile Komunikation) показват принципно новата посока на развитие на мобилните технологии. Отвореност и свободност на технологиите — хардуерни и софтуерни. Дори дизайнът на кутията на Neo1973 е лицензиран под CreativeCommons лиценз… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *