MoneyBookers или “юробанк”

Мънибукърс, разбира се. Масово банките са уеб-неадекватни и онлайн-услугите им са отвратителни. Нещо повече, доста от тях смучат и откъм най-нормалните им, офлайн-услуги.

Как може една съвременна банка, в която имаш пари, да си позволи да ти блокира сметките без изобщо да те предупреди заради нейни си вътрешни реорганизации? Ами може, ако банката се казва “ДЗИ банк”, “Пощенска банка” или нещо със заглавие “Юробанк Иефджи” или подобно. Сливали се били, ставали част от някакво си голямо семейство — какво ми пука на мен, щом без никакво, никакво (казах ли вече — никакво) предупреждение ми блокират IBAN-номерата и не мога да си получа парите?

Разбирам аз да им бях виновен за нещо, а то не — те си се изкупували, сливали или каквато там друга перверзия им се е прищяла. Да пратят поне един мейл. Да врътнат поне един телефон. Не, това е сложно за стресираните счетоводни умове — тогава да пуснат циркулярно до адресите на всички клиенти един пощенски плик със стандартен текст, предупреждаващ за “сливането” и за блокирането на сметките… Адреси и телефони имат, не е да нямат — те банките си умират да цоцат всякаква лична информация. Да, ама не… Ни вопъл, ни стон.

Как разбрах, че има проблем? Ами MoneyBookers ми пратиха писмо, в което в прав текст ми казваха, че моята банка се реформирала, сливала се с друга и затова явно сметката ми е блокирана. Добре било да проверя какво става, за да съм спокоен при бъдещо изтегляне на пари. Междувременно Мънибукърс ми спряха въпросния запис в акаунта ми за сметка в ДЗИ и даже май направо го изтриха. Знаят хората, че тоя IBAN е просто невалиден и ме предупреждават да ида да се разправям с банкера си, за да ми даде нов номер. Аз не съм длъжен да следя всички новини от финансовата област.

Сайт за парични преводи да ми се обади, за да ми каже, че банката ми не ме е уведомила за критична и засягаща ме промяна?!? Ами браво на MoneyBookers! И срам, срам за “ДЗИ банк”, “Пощенска банка” и “Юробанк И еф джи”! Още същия ден си открих нужната ми сметка в друга банка — не ща да имам нищо общо с тях.

Няма смисъл да уточнявам, че ще продължа да съм доволен клиент на MoneyBookers. И да ги препоръчвам с чиста съвест. А сметката ми в “Пощенска банка” (или както сега се казва — знам ли, а и не ме интересува) ще е запратена в ъгъла и при първи удобен случай просто ще я нулирам и закрия с кеф.

7 thoughts on “MoneyBookers или “юробанк”

  1. Robert Ivanov

    хм, още сток парички? ;)

    иначе, да — да живей МБ, който работеше с нас когато великият ПП не искаше :)
    (а за по-добрите комисионни, такси и друго, няма смисъл да говоря)

  2. turin Post author

    Не, точно сега не беше от сток. Ставаше дума за пари от уеб-работа — пари, от които буквално зависех вече.

    А продуктовата фотография си заслужава, напоследък си мисля, че наистина е и добра школа. Имам предвид, че човек се научава да мисли за композицията повечко. Не се научава на самата композиция чак, но поне гледа да й обръща внимание повечко.

    И прав си, MoneyBookers съвсем доскоро бяха начинът. Сега го има и другия начин, но пак таксите са по-изгодни в MoneyBookers ;)

  3. Michel

    Хелло,

    Зарежи лошите банки, избери по-добрите ;-)

    Е, не искам да кажа, че ПИБ е най-добрата банка в БГ, но със сигурност знам, че има поне десетина други, които са МНОГО по-зле… Така че просто си смени банката и това е … :)

    (Бившите държавни банки suxxxxz яко, мисля, че всички…)

    Поздрави!

  4. turin Post author

    Сметката ми вече е в ПИБ. Аз като написах в статията, че съм отишъл в друга банка вече, го направих за да не рекламирам. Но щом отваряш дума — ок, да в ПИБ съм. Разликата с ДЗИ/Пощенска банка/Юробанк EFG е, че 1) явно доста по-малко хора са теглили кредит от ПИБ, защото във всичките клонове, където бях досега, като че ли много по-малко хора се редят на опашка за касата и 2) електронното банкиране работи.

    Второто може и да обяснява първото — и аз да мога онлайн да си погасявам кредита, хич няма да ходя да се редя на опашки.

    Все пак не искам да правя реклама — банка като банка. А всички банкери само гледат да те оскубят, това им е занаятът. Просто някои са нагли и нахални и трябва да се избягват.

    Онлайн-банкирането — за него ще пиша отделно. Имах проблеми както в ПИБ, така и в Postbank/Eurobank EFG. И въпреки всичко в ПИБ беше в пъти по-лесно, а и вече мога да го ползвам, всъщност още същия ден можех. А при ония измисльовци другите трябва да чакам един месец, за да станело.

    Негативите засега — ПИБ ползва същата система, която ползва и ePay. Предполагам е внедрена и в другата банка партньор на ePay, Централна кооперативна банка, CCB. За тая система съм чувал доста неща, много хора я и псуваха, включително каката зад гишето на ПИБ. То е ясно, че тайфата ePay, Easypay, Fibank и CCB са дупе и гащи в цялата история. Но дано все пак работи.

    Всички тия “банки” нашенски ми трябват само за да го играят “интерфейс” към MoneyBookers. Които, по мои си познания пък, са пак практически българска фирма или поне имат основни центрове точно тук. Но поне работят хората. Досега винаги са били супер-точни.

    Друг читател беше много напорист и в десет коментара опита да ми каже “да съм бил следял сайта на ДЗИ, там си пишело” (сори пич, ама отиде в /dev/null; следващия път пиши или над едно изречение, или поне максимум един-два пъти).

    Да, пише в сайта на ДЗИ. Но аз как мога да вярвам на чувствителни данни в уеб, щом не са електронно подписани? Но да, принципно мога да следя сайтовете на банките. Ама ако си искам. А ако не искам? Те никакъв ангажимент ли нямат към мен? За какво им е адресът ми? Че даже два адреса, един “за кореспонденция” — е къде е тая кореспонденция, питам аз?

    Та да мрат. Пак казвам — евала на MoneyBookers. Въпросните плащания, които чаках, не бяха през тях, а си бяха обикновени междубанкови трансфери. Но нито една от банките в двата края на трансфера не се сети да ме предупреди за промяната. Сетиха се MoneyBookers, без дори да имат повод.

  5. Д. Петкова

    Хубаво си направил, че си ги разкарал!

    Според мен тази банка просто не заслужава нито един клиент.

    Първо — некадърни и отвратително нелюбезни служители. Изключително неинформирани, не разбират никога, когато имаш въпрос и са възможно най-арогантни, когато опреш до тях (което като клиент на банката се случва).

    Второ — преди повече от 6 месеца съм погасила всички вноски по кредит за закупена стока чрез кредитна карта Euroline, след което следва заплащане на такса от 20 лв. за закриване на картата, подписана молба за закриване на картата и физическо унищожаване на картата пред мен. Днес, когато подадох молба за кредитна карта в друга банка, се оказва че ми забавят процедурата заради задължения към друга банка.

    Оказва се, незнайно защо след всички гореописани процедури и внесени пари, че дължа незнайно за кой период 2,49 лв. на Пощенска банка и присъствам в партидата им!!??!?!???? Малоумно!

    Сега наново трябва да попълня ВТОРА молба за закриване на картата и да им платя НЕВЕРОЯТНАТА сума от 2,49 лв. на тези малоумници, за да си продължа каквото имам да си върша.

    Не знам какво да кажа!!!

  6. Ина

    Здравейте, получих мейл от МБ с уточнението, че трябва да подновя данните си при тях, поради някакво несъответствие. Акаунтът ми е от около 2 години и досега без проблем. Следва линк http://moneybookersonline.gotdns.org, който препраща автоматично към http://www.processingsite.net/moneybookers.com/anti-fraud/login.htm — какво е това и възможно ли е да е измама?

  7. turin Post author

    Ина, чиста проба фишинг е. Измама, искат да прилъжат хората да се логнат на въпросния адрес, за да им прихванат името и паролата и после да им източат парите от акаунта или да поръчват от тяхно име и т.н. Линкът, който е даден, е под-домейн на gotdns.org, което пък е един от безплатните домейни на услугата DynDNS. Направили са копие на външния вид на MoneyBookers и са го качили на временен безпланет домейн и чакат някой да се хване на въдицата.

    Всички сайтове, които работят с пари редовно предупреждават, че никога няма да поискат името и паролата в писмо. Или пък да поискат в писмо човект да се логне на различен сайт, или пък да дадат напарво линк за логване. Най-много, ако има някаква нужда, ще пуснат писмо, в което пише потребителят да отиде на сайта им и да се логне на място. Без линкове и адреси, външно приличащи на оригиналния сайт.

    Така че това е просто измама, “фишинг”, най-вероятно разпространяваща се като спам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *