Кратка почивка

Страниците ми тук ще излязат в кратка почивка от утре за около седмица. Причината е, че самият аз отивам на почивка – двамата с Краси ще отидем на място, което ще е отделено от тревогите на мрежата и големите обществени проблеми, с които ни притискат ежедневно медиите, ще са в най-добрия случай просто “нещо за гледане”. Тоест ще бъдат, ако решим да гледаме телевизия :)

Дълго се чудех дали изобщо да си взимам мобилния, но все пак ще го пъхна в багажа – за всеки случай. Предполагам, че ще го държа включен, но нямам идея дали там, където ще сме, ще има покритие. Даже тайничко се надявам да няма. Поне моят оператор да не е стигнал дотам.

Ще вземем обаче книжки за четене и фотоапарат за снимане :) Фотоапаратът може би е проблемен в някакъв смисъл – смятам да замъкна *istDL-а, но пък нямам силни батерии за него. Все още Pentax-чето кара на алкални, втори комплект откакто го взех. След снимане веднага го изключвам, за да се пестят тия мъници. Дори му бях изключил всички прегледи на снимките на екрана по едно време. Батерийките вършат работа – вярно, че трябва някой ден да се оборудва със зареждащи AA, но точно сега не ни е до този разход. Комплект четири батерии 2300mAh със зарядно са някъде между 70 и 100 лева, в зависимост от скоростта на зарядното.

Другият проблем с апарата е, че има само една SD-карта 512MB, а тя побира между 43 и 45 снимки в raw-формата на Пентакс. PEF-овете са много смахнат формат, защото освен пълните данни от CCD-матрицата съдържат и jpeg-копия в два или три размера. Общо всичко е между 9 и 11 мегабайта, в зависимост от кадъра.

Форматите за RAW е тема, която ме занимава много напоследък и мислех преди почивката да напиша нещо тук за различните собственически формати, за компромиса “DNG” на Adobe и за проекта “OpenRAW”. Ще напиша като се върна – предполагам, че ще имам още какво да кажа, след като съм се опитвал да събера десетина дни в само 40-тина кадъра. Смятам да снимам в JPEG-формат, за да събера повече снимки. Снимането в JPEG е ужасно занимание, но все ще се справя – миналата година снимах на лента, пък оцелях. Тъй де :)

Карта точно сега не ми се купува, по същите причини, заради които ще оставя алкалните батерии. Иначе Pentax *istDL може да поеме SD-карта до 2GB – приблизително 180 кадъра в RAW.

Но аз съм уеб-програмист и системен администратор на свободна практика, а това означава, че всъщност не мога да си позволявам такива разходи. Не и сега, не и в България. У нас има ужасно ниска работна култура при работа със специалист на свободна практика. Всеки гледа как да прецака такъв специалист и особено ако човек работи в ИТ-сферата, трябва да има много точни критерии с какво да се захваща и с какво – не, да си прави във всеки момент сметката, с една дума да стане “хиена”. А аз все още не успявам докрай.

Коментарите в сайта ще преминат на режим на модериране. Чудех се дали да ги оставя както са сега – свободни, с автоматична опция за модериране или да ги забраня съвсем. Ако си останат както сега, бас ловя, че бележника ми ще го напълзят спамери. Но и не искам да спирам коментарите съвсем – за мен концепцията за блог без коментари е отблъскваща.

Затова реших преди да замина да включа обща модерация – тоест всеки може да остави коментар, но той ще се появи чак след като се върна от почивка и реша да седна отново пред компютъра. Всъщност… “може” да се появи :) Всякакви спамове, обиди, нападки и коментари на латиница ще намерят по-кратък път.

Доскоро и приятни дни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *