Слагат нещо в котешките храни

Сигурно е оправдано пазарно да се опитваш с всички средства да направиш така, че продуктът ти да се купува все повече и повече. Но когато става дума за храни, хората са малко по-критични и с право. По-лесно може да се възмути обществото от такава груба и мащабна манипулация на храните, но все пак само когато става дума за човешките храни. Медиите дълго обсъждаха случая с 20-годишното месо, което някой човешки безотговорен, но пазарно адекватен търговец внесе и разпродаде около новогодишните празници. Дори и разследване спретнаха, че и тук-там май някои си изгубиха службиците. Така де, щом някои са решили, че трябва да има държава, то тогава трябва да има и митници, и ветеринарен контрол…

Но хората са различно чувствителни към нещата, които не ги засягат пряко. Не казвам, че не е нормално хората да се впечатляват и от проблеми на околната среда или на котешките храни. Нормално е и доста хора го правят. Но е в пъти по-лесно да се интересуваш само от своите си грижи. И да правиш новини само за преките нужди и грижи на хората, за месото, за заплатите. За “опасността” от птичия грип. Забележете – никой не се впечатли чак толкова от масовото изтребване на птици. Което, на практика, си беше ненужно. А безброй пилета бяха заровени живи и изгорени живи в ями, подгизнали от бензин. В най-гледаното време, пред децата. Естествено, никой не беше и помислил да си направи труда да умъртви предварително обречените птици. Няма “humanly euthanized”, което е като припев в по американски безумните предавания за “animal police” по телевизионния канал “animal planet”… Става дума за това, че никой дори не се и сети да намекне за това в новините, нали?

—-

За котешката храна, оттам тръгна всичко. Нещо слагат в котешките храни, това е сигурно. Нещо, което определено не е храна. Явно в някои слагат по-малко, в други – повече. Или просто някои фирми са по-добри в изработката на въпросното “нещо”. От няколко места вече чувам, че котките на хората се пристрастяват към консервираните храни “Darling”. Не към “хрупките”, а към консервите. Дори “Whiskas”, дето имат такава агресивна реклама (кажи-речи във всеки магазин за животни) не са толкова желана храна от любимците. Котка, веднъж опитала “течния дарлинг”, почти сигурно се пристрастява към него.

Нашият котарак Арти често има странни хранителни нужди – понякога ще измоли да му дадем обелки от варен картоф, или пък люспи от домати. Той винаги е край нас и когато готвим ни следи с интерес – щом прецени, че иска нещо такова, се обажда. Искал е и маслини, например, веднъж дори дълго дъвка една костилка… Явно животното само си преценява от какво има нужда в момента. Домашната котка много рядко (в някои случаи и никога) не излиза навън, за разлика от кучето. И понякога замества нормалното пасене на треви с такива странни за нас хранителни желания.

—-

Но не мога да приема за нормално котката да гладува и да се превива, като отказва да яде нещо друго освен въпросния “течен дарлинг”. Определено не е редно най-различни котешки храни, за които се твърди, че съдържат всичко нужно на животното, най-различни насипни “хрупки” в препоръчани от продавача комбинации, разни лечебни или засилващи храни и какви ли още не лакомства да бъдат демонстративно заривани с лапа. А само въпросната храна да се разпознава още при влизането на стопанина – да, наистина разпознава консервата отдалече и започва да подскача на място и да мяука радостно…

Нямам нищо против да купувам на мяукащия си приятел определен вид храна. Стига, разбира се, да имам паричната възможност. Но не искам да бъда воден за носа от някаква химия, която явно е много привлекателна за котето, но не може да ме убеди в здравословността и безопасността си. Ако от някаква химическа добавка зависи доколко котето става “фен на марката”, то такова силно привързване не ми харесва. Нещо повече, не е редно. Не засяга пряко мен – аз с такава храна си решавам доста от проблемите с мяукане, хленч и хапане. Но има и едно по-различно, по-високо ниво на отговорност и загриженост, когато грижата се проектира върху другите и излиза извън най-основната грижа за нашето си тяло.

2 thoughts on “Слагат нещо в котешките храни

  1. Анонимен

    На нашите нищо им няма — да чукна на дърво — от Уискас, Дарлинг и такива други. Дори и Дарлинг гранули не са опитвали никога, само течен, консерви… Уискас пък всякакъв са яли… Паучове, гранули, консерви. Дори си мислех утре да купя на моите от Дарлинг. Според мен всяка котка е с различен стомах. Някои се привързват и към Фрискис, други пък към Уискас, това зависи от самата котка, а не от това какво има в нейната храна. От някои храни пък котките повръщат, но не всички котки, а тези, на които стомаха им е много чувствителен… Може и да слагат нещо, което не е храна, но това е за да им е по-вкусно на котките, за да привлича вниманието им. Примерно нашите луканки не са полезни, вътре слагат неща, които не са “храна”, но нищо ни няма, нали?

  2. chemical_engineering

    “Нещо, което определено не е храна” — абсолютно вярно!

    И интересно защо на етикета пише “съдържа консерванти и оцветители разрешени от ЕС“, но не поясняват кои са? Естествено от тях котката няма да се гътне и да умре, но 100% ще й докарат някаква болест и това ще стане постепенно.

    На анонимния човек с поста преди мен ще кажа: Виждам, че не си достатъчно запознат!!! Точно това което слагат, за да е по-вкусна храната се нарича мононатриев глутамат и е адски вреден. И това което пишеш за луканките е разбиващо погрешно!! Потърси инфо ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *