Администратор? На кого му пука…

Да не се подлъгват неопарените – няма никаква файда в работенето в известно място. Важно е да имате мегдан за действие и това, което направите добре, да е нещо, за което да ви уважават. Важно е трудът ви да се признава.

Да, добре е и да получавате добра отплата за труда си. Но невинаги огромната заплата е най-добрата такава отплата.

—-

Ха – какво говоря аз, дето седмица преди заплата отново съм на червено и си броя левчетата дали ще ми стигнат за изпита LPI201 на WebTech2005…

Преди малко ми вдигнаха кръвното с глупости. Влиза един колега и вика “Яска, какъв тип е сървъра ни (еди-кой си) и сървъра ни (еди-кой си друг)?”.

Седя, в началоно мигам на парцали, после с леден глас успях да промърморя “кой пита”. Обикновено съм доста (дори прекалено, за админ) приятелски настроен към разни най-разнообразни *тъпи* искания. Доста често дори засенчвам собствената си представа за “съпорт по телефона”, например. Макар, честно казано, да не се виждам как го правя постоянно – по-скоро се “лигавя на моменти”, като угаждам на разни малоумници, намерили ме в добро състояние на духа.

Обаче тоя въпрос направо ме удари в земята. И наистина нямаше да отговоря, ако на моя въпрос не бях получил “ами чехите питат тук, статистика правят”… Абе аз.. а-ма-ха…

Казах какъв *тип* са сървърите.

Но така е тъпо. Ако някой иска да прави статистика, да плати малко пари (всъщност доста в сравнение със заплатите у нас) на някого, който да направи одит на мрежата. И всичко – точно. Е, друг е въпросът, че в България сред толкова измислени фирми и измислени “специалисти” и да има хора, които могат да извършат такъв одит, то те са забутани някъде на неподходящи позиции. Иначе щеше да има поне една фирма, която да предлага такива услуги, щеше да има общност на специалистите по сигурността, а не всяка информация да се предава в срещи наживо или пък през (изпростяващи напоследък) пощенски списъци като lug-bg…

А пък ако *моят работодател* иска да има статистика, защо, аджеба, не вземе първо да направи статистика на заплатата ми. Да види откога не ми е повишавано възнаграждението (че после да ми каже, щото и аз не помня вече…), да реши най-накрая да сложи климатик в стаята на администраторите (трета година в парник, трета!)… Тъй де, да се поинтересува малко.

А пък после, ако толкова им е интересно, да ме питат какъв е Линуксът. Но преди това да вземат да ми платят някакъв курс или поне конференция. Защото за моите умения тук никой не ми е платил – все аз съм плащал.

То така е много лесно – развърташ се из “пазара”, намираш си някой безработен специалист и си го държиш няколко години.

Просто ей-така. Да ти работи.

Пък той – колкото издържи. Нали на пазара има други… :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *