1894

Акумулаторът на колата пак е празен. За трети път забравям фаровете за час-два и резултатът е неприятен – батерията е flat. Толкова кратко време на фарове без зареждане е малко, но явно акумулаторът е стар и прецакан и зарядът му е малко. Трябва или да си купя зарядно, или нов акумулатор. Или и двете. Зарядно намирам за от 55 до 100 лева, ще почака. Да купя утре кабели. Или да ме бутнат да запали.

9 thoughts on “1894

  1. Acnapyx

    Не съм точно аз човекът, който би трябвало да дава акъли — в крайна сметка съм пълен аматьор в тази насока. Но доколкото съм се сблъсквал точно с подобен проблем с изхабяване на акумулатора за нула време — провери си и алтернатора. Като се има предвид колко скоро след покупката на колата секънд хенд ти прави тези номера, нищо чудно кучето да е заровено именно там.

    Това, разбира се, няма да ти спести покупката на нов акумулатор, но… кой знае?

  2. A.

    Познат проблем :)

    Зарядно не.

    Нов. Решаваш проблема за 2, 3 години, може и за повече.

  3. turin Post author

    Не само на алтернатора, на цялата електрическа инсталация съм се “заканил”. Има доста неща, които не са съвсем ок, имам усещането, че когато са слагали газовата италианците, са бърникали доста. Преди няколко седмици намерих в краката отчупено зумерче. Ако си беше на мястото, нямаше да оставям фарове така.

    Но трябва да замеря първо алтернатора, мерси за подсещането ;)

    А за нов акумулатор — сто на сто така е най-добре. Този ми се струва, че може да е още от италианско, нищо чудно да е от младостта на колата…

    Лошото е, че не мога да отделя пари за това. Знам, стотина лева изглежда малка сума, ама…

    Ще ми се утре сутринта да ми се размине с по-малката инвестиция в кабели и някой да се смили да ми даде ток на паркинга. Или направо да навия хора да ме бутнат — въпреки че за колата е силно противопоказно палене с бутане. Защото не стига друго, ами и ремъкът е за смяна и такова “обратно” усилие го натоварва.

  4. majo

    1. Ако алтернаторът не дава ток, на таблото трябва да ти свети лампичката на акумулатора в червено. Но предвид древността на колите, които караме, нищо чудно цялата тая система — датчик->кабеляци->лампичка да не работи. Например, бях останал почти без масло миналия месец, но познай дали ми светеше лампичката на таблото, която (интересно) при запалване, все пак, свети.

    2. “Пищялката” за забравени светлини е много полезно нещо — оправи я тутакси. :)

    3. Тоя ремък, дето е за смяна, ако е този, дето му викат “ангренажен ремък”, мигновено трябва да го смениш, щото ако се прецака, ще стане лошо. Много лошо.

    Ако обобщя, бих действал в следната последователност:

    1. Отивам до най-близкиа сервиз да ми замерят алтернатора дали дава ток. Така, за вътрешно спокойствие. 5-10 кинта да ти вземат, не повече. Всеки сервиз ще го направят. Не е никак сложно, щом дори и аз, ако се понапъна, мога.

    2. На връщане от сервиза купувам нов акумулатор. 100-150 кинта. http://www.bulforum.com/index.php?showtopic=53367 Някакъв бг. Няма нужда от изхвърляне с маркови простотии за бараките, дето караме.

    3. Внимателно проверявам кога е сменян ангренажния ремък и, ако му е изтекло времето или км, или дори е близо до тях — сменям. Ако нямам такава информация и е тоя, с който съм купил колата — бягам към сервиза и не отлагам нито ден. 100-200 лв.

    4. Като си взема колата с нов ремък, оправям пищялката за лампите. Това не знам, какви пари е. Да кажем, 20-30.

    Бая пари са. :( Ама са все важни работи и ти си преценяваш, доколко разчиташ на тая кола и дали да си платиш.

  5. majo

    http://www.topobiavi.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-24-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-adno114252.html

    Цена: 78 BGN

    Данни: Всички видове български акумулатори на заводски цени. 24 месеца гаранция оторизиран сервиз 44аh-78lv. 60ah-98lv. 75ah-129lv. 95ah-169lv. 165ah-290lv. 180ah-329lv. Безплатен монтаж, безплатна проверка алтернатор и консумация на ток. Извършваме всякаква диагностика и ремонти на акумулатори — залепване счупени кутии, отливане полюси, смяна клеми на автомобила.

  6. turin Post author

    majo, за ангренажния ми е думата, да. То другият не е критичен чак. Ангренажният (връзката между колянов и разпределителен вал, между бутала и клапани) е сменян на 122 хил. км, поне така е написано на капачето му. Колата гони след 195 хил. в момента. Сменя се на всеки 50 хил.

    Знам, трябва при първа възможност. Пусти пари, възможност засега не улавям. :( Но да, трябва…

    Ще проверя за тока, мерси. Аз мислех с мултицет да си замеря сам тока на клемите на акумулатора при работещ алтернатор. Също и да проследя съпротивленията на цялата инсталация, и съответно да си лепна зумер. Ама ако е няколко десетки лева из серзивите, може и да смогна, знам ли.

    78 лева за акумулатор е добра цена. Не пише какъв е, че то от акумулатор до акумулатор има яко разлика. Уж е супер-проста технология — оловни пластини и киселина, които сулфатизират и при зареждане се обръща реакцията и оловният сулфат се превръща обратно в олово и се възстановява пластината — по-просто от това здраве му кажи. А толкова не могат да правят все читави оловно-киселинни акумулатори. Не е литиево-полимерна, не е нещо хай-тек… Чувал съм истории от “държи вече 10 години” до “вчера го купих и сега е боклук”.

  7. turin Post author

    Сега пиша от OMV на “Хемус”. Сутринта ме бутнаха едни добри хорица да запали и след едно кратко кръгче из квартала на ниски предавки вече палеше от раз. Значи алтернаторът сто на сто работи, ако не в нормите, но поне достатъчно, за да зареди.

    Акумулатор и ремък са ми приоритетите явно. И то ремък първо. Ама то това си го знам още като купих колата. Просто все няма пари. То си трябва една хилядарка отгоре над цената, за да постегне човек бръмчилката. Трябват и комплект предни спирачки, евентуално задни, трябва да ида при някой газаджия и да му кажа да ми разкара тая пълна 60-литрова бутилка от багажника, че ми писна да я кандилкам по пътищата и да й плащам горивото само.

    Но първо ремък. При възможност. ;)

  8. vering

    “разкара тая пълна 60-литрова бутилка от багажника”

    Намери купувач за 30-40лв и ще ти помогна да я махнем. Сигурно доста тежи горката…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *