Началото на нов превод на Sylpheed

Всъщност става дума за превод на Sylpheed-Claws. Може в някой момент да пренеса преведените низове към Sylpheed, но засега съм се насочил именно към “ноктичките”. Официално преводът се поддържа от Георги Данчев, но той преди много вече време ми беше казал, че няма да се занимава с обновяване и ако искам, да се захващам. Е, моментът дойде…

Силфийд е клиентска програма за електронна поща. С поддръжка на контакти, календар и други нужни за кореспонденцията неща. Преди някой да се провикне от задните редове “Evolution!”, нека кажа защо харесвам, използвам и сега вече и превеждам Силфийд.

Всеки път, когато реша да “вляза в правата вяра” и да се опитам да свикна с нечовешки претоварения Evolution, достигам само до стартирането. Най-много до разходка из менюто и малко разцъкване на настройките. Не ме разбирайте погрешно – всеки да използва каквото си иска за електронна поща и контакти. Просто за мен Еволюшън е мизерия още откакто за първи път се сблъсках с него преди много време. Тогава и Nautilus беше ужасно тромава и пълна с грешки програма. Може би някъде тогава потребителите на Gnome се разделиха на две големи и аморфни части – едната упорстваше, искаше да е “в крак” с мащабните планове на Gnome и се самоизтезаваше с ежедневна употреба на Nautilus и Evolution. Лека-полека тези програми се развиха (не забиваха така, но ставаха все по-тромави) и въпросните им потребители посвикнаха с тях. Днес “истинският” потребител на Gnome не се измъчва, зареждайки Evolution, а Nautilus пък си се зарежда от самата среда.

Другата голяма група потребители (тук някъде съм и аз) за всяка работа с файлове продължаваха да отварят MGT или XTerm (защото Gnome-Terminal едва наскоро стана използваема програма…) и да зареждат Midnight Commander. А пък за поща – или Mutt в текстов режим, или (графичната среда си казва думата) Sylpheed. С изразено предпочитание към “-Claws”, заради приставките и подобренията.

Може Evolution да е наистина добра програма по замисъла си. Може някои “еволюционисти” да ме упрекнат, че не мога да прозра този велик замисъл. Но когато мога да напиша и изпратя едно писмо за три пъти по-малко време, невежеството ми е оправдано.

Доскоро Sylpheed-Claws използваше стара версия на GTK и не се вписваше много добре в новата Gnome-среда. Но откакто проектът беше преработен основно и вече има “sylpheed-claws-gtk2”, си заслужава да се поправи преводът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *