Иракли: Тревога, все пак строят!

Централните сайтове на кампанията за спасяване и защита на местността Иракли съобщават, че въпреки министерската забрана за строежи в местността, “инвеститорът” Swiss Properties е започнал експресни опити за застрояване. Парцелът, в който небезизвестната вече “чуждестранна” (дръжки, чуждестранна…) фирма има планове да построи курортния си комплекс се огражда с огради от бетон и телени мрежи. В района на парцела се разхождат пазачи, демонстриращи въоръжението си – палки, белезници и огнестрелно оръжие.

Пътеките към плажа, които пресичат “владението” на явно неспиращата се пред нищо, дори пред министерски заповеди фирма, се пазят от тази охрана на обекта и летуващите в момента на плажа на Иракли могат лесно да бъдат провокирани от иначе практически незаконната въоръжена охрана.

След като само преди около седмица министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в следствие на силния обществен натиск и на пренасянето на проблема със “Суис Пропъртис” в публичното пространство на големи медии и интернет-сайтове издаде заповед, с която практически забрани всякакви строежи в района, днес вече това министерско разпореждане очевидно и грубо се нарушава.

Една от изтъкнатите причини в обосновката на заповедта на министъра за забрана на строежите е “предотвратяване на опасността от увреждане и унищожаване на консервационно значими природни местообитания”.

Ако някоя от кухите глави в Swiss Properties или някой от подведените защитаващи ги не разбира все още, това на всекидневен език означава, че местността трябва да остане непокътната, да не се поврежда и да не се унищожава, защото е жизненоважна за оцеляването на растения и животни в тази част на страната. С две думи това е “нещо важно”. Там не трябва да се строи, дори министърът го е казал.

И не е важно в случая дали фирмата-строител е създала фиктивни сдружения на собствениците и дали в медиите се опитва да се представи за “щадяща природата” и насочена към “еко-туризъм”. На всички е ясно, че това е рекламен трик и част от цяла кампания. Ако някой не е разбрал все още, че в Иракли явно играят доста пари и има хора, които няма да се откажат лесно да преследват печалбата там, нека само погледне какво става в момента. След като се стигна чак до заповед от министъра, сега експресно се опитва застрояване на парцела, най-вероятно за да може после да се дозастрои като “заварено положение”. Защото тъй де – така и така ако сега прецакат природата там, то няма да има смисъл от запазващи заповеди на министъра, няма да има нужда и от включване на цялата местност “Емине-Обзор” като защитена територия по проекта “Натура 2000“.

Няма да има смисъл, защото няма да има какво да се пази.

Значи като не могат да строят сега, хайде да излеят бетон, та да не може и защитена местност да има. Като няма какво да се защитава, тогава после ще си настроят всичко.

Върнах се тези дни от северното Черноморие, там е малко по-спокойно, но само защото сезонът е по-кратък и не е толкова изгодно да се застрои, колкото е на юг. Но с такава нагласа “предприемачите” ще застроят всичко чак до границата. Просто явно се бавят в момента, защото упорстват в дозастрояването на южните плажове. То това да не е работа за два дни – иска си време. Нищо, че не е никакъв ресурс за туризъм, а само дава бърза печалба при продажбата на отделния хотел. То какъв туризъм – кой е толкова луд, че да ходи в експлоатиран до крайност ърбан-плаж?

Хората по света възстановяват равновесието в такива екосистеми, изкупуват или отчуждават земеделски земи, за да засаждат диви гори и да пускат в тях изчезнали от района животни и птици. Разрушават или изоставят хотелски комплекси в близост до резервати, за да дадат на животните спокойствие в естествената им среда. Разширяват площта на защитените местности и печелят не от бандитски и бесен строежо-туризъм, а от посещения на групи с водачи за фото-сафарита в резерватите.

А нашите велики “строители на съвременния туризъм” какво правят? Гонят бързата печалба и “след мен – потоп”.

Те не виждат по-далеч от носа си и не разбират какво рушат, а тръгнали туризъм да правят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *