Редактиране на EXIF под Линукс

Не мога да разбера защо няма удобни програми, с които да мога да редактирам EXIF-данните във файловете с изображения под ГНУ/Линукс.

Има всякакви тъпи измислени програми – най-често за .net за WindBlows, има най-различни shareware програми, има и такива с най-лошия лиценз, freeware. Намират се и иинструменти за MacOS. Но за Линукс – нищо смислено, нищо, което да ми свърши работа.

Има libexif и с нея работят много от графичните програми, но това, което правят, е да завъртат изображението, да редактират датата и евентуално коментара. А аз искам да мога прегледно да си добавя “системна” информация за снимката към файловете си. Малко е трудно, като не снимам с цифров SLR.

Мога и да внасям съдържанието на файлове *.exv с метаданни. Но никъде не пише как се създава и редактира такъв файл. Взех случайно изображение с EXIF от фотографската общност с някои запазени права UrbanStyle, изнесох EXIF-а във файл и после го внесох в моя снимка. Дотук – добре. Ама само дотук.

Нямам начин да редактирам въведените полета, а не ми е целта да имам данни от чужди снимки в моите.

The GIMP ми беше една от последните надежди. Сред приставките, които идват с моя Дебиан, има само такава за разглеждате на EXIF. Потърсих в сайта на The GIMP с надеждата да има нещо за промяна/писане на EXIF, но напразно. Четох нещо в разни пощенски списъци и сайтове-форуми за Линукс, че едва ли не “нямало нужда” от такова нещо като промяна на данните за снимката. Може да има нужда от редактиране на коментара, датата и ориентацията, но другото било същностно за снимката и не е логично да се редактира.

Абе ей! Що за недомислица? Първо на първо човек ако е решил да фалшифицира EXIF, няма да го спре липсата на инструменти под Линукс – както казах, има такива за други системи. И второ – как така ще е ненужно редактирането? Кой казва, че всички цифрови изображения са снимани с цифров фотоапарат? Ами ако са цифровизирани при сканиране от аналогова лента, както са моите? Ние, дето нямаме EXIF “по подразбиране” какво – да си трошим главите ли? Или става дума за някакво извратнено “еволюционно” разбиране, при което трябва да отпаднем и ни се помага?

Всъщност, с две думи – ако някой има вредния (явно;) в днешно време навик да редактира EXIF на сканирани от лента изображения и го прави под Линукс със свободен софтуер, нека сподели как става трикът. ;)

1 thought on “Редактиране на EXIF под Линукс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *