Първа седмица на изправено бюро

Една седмица на изправено бюро – 2 килограма свалени. Режим: без хляб, три-четири пъти през деня лицеви опори (засега полу лицеви, серии по 10) и (почти) без хранене след залез слънце. Теглото свалено бавно, със задържане в средата на седмицата. Два свалени, още 10-12 чакат. За първи път работя изправен, бях силно скептичен и критичен към метода, но е супер.

Като си прав, постоянно се движиш и през десетина минути се раздвижваш леко (сечения, тръскания), отделно упражнения – миналата седмица опори, сега вече е добре да мина и на клякания.

Болките в лявото рамо почти изчезнаха (понякога още мажа с диклофенак), а болките в кръста намаляха. Но за тях си трябва клякания и/или преси.

Тонусът определено е по-висок и макар да имам ужасно много изостанала работа с клиенти покрай децата, съм с една идея по-уверен, че ще се справя. Освен всичко, не пропусках възможност да изляза и да ходя пеша в квартала – то колата е на почти километър от квартирата (благодаря ви, столична община, и на вас, зелена зона, и на вас идиоти, които не издавате стикер за паркиране на хора под наем), така че всяко ходене до колата си е физ-зарядка. За цялата седмица съм изпил най-много общо две-три бири с приятели, което пак е много за мен, защото напоследък отказвах и като се виждахме на “цар Иван Асен II”, аз сърбах кафе.

Самото бюро не е готово, не е и читаво сглобено. Знам, че продават готови такива, включително разни с механизъм за вдигане и сваляне, знам, че може човек да си събере бюро, като сложи масичка върху нормално бюро… Но при нас с три щъкащи викинга време и пространство за майсторене няма. А пари в нова мебелировка – или в следващата квартира, или, живот и здраве, в нашето си място. Затова сега просто съм с монитора върху два кашона и отделно гнездото на Тинкпад-а – на други два-три кашона. Вдясно имам един кашон за мишката, която ползвам рядко, но все пак и тя е добре да ми е удобна. Супер е, стабилно е и е таман. Лактите ми са под 90 градуса.

Първите дни на всеки 45-50 минути посядах за 5-10, а сега нямам нужда. Когато вземат да ми се уморяват краката и движението на място не помага, или се разхождам някъде, или се махам от бюрото и сядам на фотьойл с книжка за 5 минути с вдигнати крака.

Остава само да отметна общо 3 задачи за клиенти (стоят ми на жълто листче на стената, за да ме притесняват), после да оправя спирачките на колата, да си прегледам презентацията – и заминавам за TuxCon. След това пък дано имам седмица-две да си почина – нашата почивка не е истинска, с тишина и неправене на нищо, но поне да нямам грижи за сървъри и срокове. Пък ако успея тази седмица да задържа теглото и евентуално да смъкна още половин или един килограм – супер. В началото се смъква бързо, защото е най-вече вода и отоци. Трудното е после, когато започват да се харчат “запасите”, които най-много ми пречат.

8 thoughts on “Първа седмица на изправено бюро

  1. turin Post author

    Бюрото ми е най-обикновено, моето си отпреди – едно дървено масивно с чекмеджета, нищо особено. Просто съм наредил кутии и кашони, пълни с разни джаджи в тях, така съм ги разположил, че да са стабилни и да са на правилната височина. Засега нямам “истинско” изправено бюро, само такава самоделка. По-натам може би си струват тези бюра, които могат да се вдигат и свалят, за да можеш да поработиш и седнал малко.

    Мерси за Линдеас!

  2. donangel

    Дехидратацията *не е* сваляне на тегло! Напротив, лошо е да сваляш от дехидратация.

    Иначе standing desk е едно от най-полезните, съвременни изобретения. Пожелавам ти читаво такова, като му дойде времето!

  3. turin Post author

    donangel, надявам се да не е от дехитратация – пия вода много, чашата с вода стои до мен на бюрото. Надявам се тези първи свалени кила да са от излишна вода и също да са началото на отключване на истинското сваляне на тегло. Затова се радвам, че бяха постепенно, със задържане на едно и също тегло три дни, тоест не е ударно или обезводняване, което не искам изобщо.

    А бюро – заедно с нов дом, но… там нещата са сложни, все още…

  4. turin Post author

    lpopov, ха, не знаех, че има такива! При мен забелязах, че точно подбиването на ходилата ме кара да се движа на място, да сменям тежестта и т.н., също и да се разхождам от време на време. Но такава подложка, ако помага малко за ходилата, без да прави така, че да не се движа – тоест някаква златна среда – ще е супер. Ще проверя и проуча, мерси за идеята!

  5. turin Post author

    Забравих да спомена по-горе, че стоя бос или по-чорапи, защото работя от вкъщи. Не знам дали без обувки/чехли е по-добре или не, предстои да проверя. Засега като че ли ми се отрзява добре – след още една (втора) седмица имам половин килограм свален (отчитам усреднени стойности и тенденцията, тоест не е моментна промяна). :)

  6. lpopov

    На линка доста са писали относно тези постелки. Иначе аз планирам да си направя standing desk с Lack масичка, за да тествам. Ако ми хареса, в Ikea има standing desk основа с манивела, която може лесно да се автоматизира с някой стар винтоверт :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *