Garland и за WordPress

Новата версия на свободния CMS Drupal завладява феновете и на други уеб-платформи. Явно и в лагера на WordPress са били очаровани от лъскавините в Drupal 5 и новият му изглед (т.нар. “тема”) вече има версия за WP. Инсталирана е в блог-хостинга WordPress.com. Темата се казва “Garland” и освен изчистения си и стандартизиран изглед има една много удобна екстра, “color picker” – лесен начин да изберете сами с няколко натискания на мишката цветовете на сайта си. Разбира се, малко пипване на общия изглед тук-там също ще ви даде допълнителна визуална уникалност. И в това Garland улеснява, защото е изцяло базиран на CSS и XHTML 1.0 Strict. След като за версиите 4.6 и 4.7 имаше най-различни и наистина добри визуални теми, но подразбиращата се и идващата с инсталацията “Bluemarine” беше нелоша, но за времето отпреди пет години, сега Garland обира овации наред.

Нещо още по-интересно – понеже Drupal 5 все още не е съвсем готов, има само beta1 и beta2, но няма официално издание, някои хора са се притеснили да не би WordPress с това експресно клониране на Garland да отвлекат полагащото се внимание на общността от Drupal. Още преди да е излязъл официално. И макар всичко това да е свободен софтуер, разработчиците са достигнали някакво негласно вътрешно решение да не включват Garland в наличните за потребителите на хостинга WordPress.com теми. И така хората ще могат да видят в действие изгледа първо в друпал-сайтовете. А тези сайтове са много в мрежата и докато досега повечето уеб-разработчици полагаха много усилия да избягат от визията на добрия, но остарял Bluemarine, сега със сигурност ще виждаме честичко варианти на Garland на Drupal. Както вече сме свикнали да виждаме често Kubric на WordPress.

А най-хубавото е, че колкото и да се дърпат и закачат помежду си “феновете”, от своя страна разработчиците много добре разбират как работи свободното лицензиране на продуктите им, в случая дизайна – и не е страшно, че някой може да вземе готовия ти продукти да го използва, защото всичко това в среда на свободно лицензиране просто не е фатално.

Хубавото е, че ако имам начин, метод, решение, софтуер… идея и я споделя аз не губя нищо, а пък печелят всички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *