Стига вече ЕстНет

Като казах номера на блока и апартамента, служителката в касата на ЕстНет не ме чу – и двете числа ги обърка.

– Ох, или аз нещо днес не чувам както трябва, или вие не ми говорите добре.

Първа грешка. Никога не се казва на клиента, че “не говори добре”. Разбира се, че тя не ме е чула. Обяснението е много просто – ако тя не ме е чула, ще се поправи и следващия път може да ида пак при нея. А ако аз “не говоря добре”, значи няма смисъл да ходя вече там и направо трябва да сменя доставчика с някой, който може да изслушва такива като мен. Затова се казва, че клиентът има право. Не е нещо неприлично, остаряло или пък вид диктатура – просто клиентът е този, който във всеки момент може да си позволи лукса да отиде другаде. Като вземем предвид, че клиентът е и човекът с парите, нещата стават ясни.

– За Интернет, аха, ама може да не стане… Да, няма да стане.

– Ъъх, защо?

– Ами защото трябва да се правят преизчисления.

– (Аз нямам връзка, отрязахте ме на секундата – какви преизчисления, след като не е имало услуга? Неустойки за мижавия ви Интернет?) – това не го казах

– И щото е събота, няма да стане, там никой няма да ми обърне внимание… Понеже е събота.

Втора грешка. Събота е обявен за работен ден, касата работи. Това, че някой някъде нямало да обърне внимание на горката касиерка определено не е моя грижа. Мога да съчувствам, разбира се, но все пак това е бизнес. Не се казва на клиента, че “ами то там понеже няма как, разбира те ли, то аз какво да направя, ах, как се получи”. Клиентът не се успокоява от “приятелски” обяснения или от призиви за съчувствие. Точно обратното – те разтревожват клиента, защото са признак на някакво нарушение в договорения процес. А тези нарушения, от опит е установено, са почти винги в ущърб на клиента. Щом чуете “ах, ох” от служителя, пригответе се или за чакане, или за харчене.

Клиентът се успокоява само от точна, кратка и ясна информация. Ако има някакъв проблем, единственото, което може да успокои клиента е да се постави ясно проблема и да се дадат възможно най-точните граници на евентуалните му решения. Разбира се, като се започне с най-удобните за самия клиент – тъй де, щом във фирмата й имат някакъв проблем със съботите, да си се оправят сами. Мен ме интересува само услугата, за която плащам.

– А вие има ли шанс скоро да си пуснете плащанията на интернет през Интернет? Всичко друго си плащам през мрежата, дори и при вас кабелната си плащам през мрежата, само интернета ви все не може?

– Ами то ако ми казвате предварително, аз мога да оправя нещата от петъка и като се случи така да е събота да можете да платите…

(Червена лампичка – добър отговор, но за предишния въпрос. Съжалявам, времето изтече, вече сме на следващия въпрос…)

– Какво да ви казвам, аз имам предвид… (следва повторение на предишната й реплика) Ама аз съм на работа през седмицата, не мога да се занимавам…

– Ами по телефона ще ми се обадите (въртене на очи от типа “оф, ко ми се праиш”), по телефона може…

– Аха…

Обърнах се и си излязох.

Не стига, че всеки път трябва да ходя до тъпата им каса, която вярно че е в квартала, ама все пак е 21-ви век, а и отивам на крака да плащам услугата, с която точно си плащам всички други сметки. Не стига, че всеки път казват, че “ами то и през Интернет работи” и на измисления си сайт от години твърдят, че имало разплащания през Интернет. Не стига всичко, ами сега хем няма да имам връзка цял уикенд, хем ще трябва да им се обаждам по разни телефони, че и да ходя да ми правят изравнявания… Ай сиктир! Аз ги изравнявам – днес ще изляза на фоторазходка с другите и на връщане ще заседна в някой интернет-клуб, за да си избера друг доставчик на Интернет за вкъщи.

То бива, бива, ама… Е, вярно, сигурно ще стане чак за понеделник, но като вземем предвид нечовешки бавния достъп на ЕстНет (на всичките им техни доставчици – Интернет-България, Евроинтегра и сега не знам вече кой е, кой ги купи наскоро) и честото спиране на услугата, то смяната на доставчик ще си е жива далавера. Само трябва да видя условията. Да е достъп за нормални хора, не нещо орязано за геймъри или за баба и дядо. Да не ми филтрират портове, протоколи, да не ме прекарват през проксита, да ми дават адрес и да не ми прецакват рутирането с TTL. Да има нормален upload, съотносим с download-а. И да може да се плаща през Интернет. Все ще намеря нещо, надявам се.

(П.П.: Това го писах в събота “настолно” и го качвам едва сега, през достъпа в службата. Реших да си платим за още един месец към мизерниците ЕтсНет, но още отсега започвам да търся най-добрия вариант за смяна. Следващия месец ме губят като клиент. Обективно погледнато вече са ме изгубили, де ;)

13 thoughts on “Стига вече ЕстНет

 1. Георги Чорбаджийски

  ЕстНет са световно известни като диви селяни. Не зная кой те е излъгал да им ползваш турбо насраният им интернет (за който със съжаление мога да кажа, че съм писал билинга), но мога да те посъветвам приятелски да бягаш бързо от тях. Заеби им и скапаната телевизия, пусни си един БулсатКом, пусни си една Ланк-а и ще видиш колко ще ти е готино.

 2. turin Post author

  Добра идея – кабелната сигурно не струва и като пари и като качество пред булсатком. Само лан-ките ме притесняват – в Надежда почти няма покритие, има три фирми, дето идват до нас – надежда.нет, нет2лан и бали.бг. А от бали.бг имам лош спомен отпреди две години някъде, когато ми взеха пари, пробиха ми дограмата и после само ги търсех в “офиса” им.

  Може би ако има някоя сериозна фирма, с истински съпорт и с истинска техника, хич нямаше да се замислям. Но предполагам, че лан-ките не са изобщо от такъв калибър. А аз не искам “достъп от време на време”, “колкото да не е без хич” и с “добра и гарантирана връзка с локалния гейм/файлов сървър”.

  Дано намеря лан-ка, де. Не се ли предлага всъщност някакъв WiFi примерно?

 3. turin Post author

  От друга страна, ние вкъщи не гледаме много телевизия – тоест гледаме, но най-много десетина канала, даже по-малко. Така че и цифрова сателитна телевизия не ем изкушава – даже ще ми се пречкат само тия много на брой програми. Интернетът е много по-важен, даже ако имаме наистина читава връзка, можем определено и без телевизия. Ценните неща ги има в мрежата, при това без умопомрачаващо тъпите реклами в телевизиите.

 4. peter

  Привет, Ясене първо искам да те питам в кой блок беше за да знам дали имаме покритие в съответната зона. Провери на http://www.megalan.bg. В момента се работи по активирането на оптичните точки и се оправя мрежата която Мегалан купи от Ланбг. Имаме покритие но не навсякаде все още в Надежда :-).

 5. turin Post author

  Здравей peter,

  Благодаря ти за информацията! Имам някои резерви към услугата на Мегалан, ще ги дам в коментар, за да не отварям отделна статия за това. Все пак нямам пряк опит с услугата ви, за да напиша отделен текст.

  —-

  Не съм в покритието на “ланбг”, поне доколкото виждам от картите на сайта им. Гледах предложенията на сайта ви, но имам резерви, определено.

  Имате промоция “WiFi”, при която за 40 лева, почти два пъти повече от “неограничен икономичен” давате половин мегабит международна свързаност. А според новите скорости въпросният “икономичен” е с 2.5 мегабита международен. Много и различни цени и промоции объркват ужасно много. Сигурно кликащото гейм-братство се вдъхновява от такива предложения, но на мен не ми стоят добре.

  Конкретно това не харесвам:

  “…(Клиентът) да не предоставя или споделя достъпа си до Интернет на повече от един компютър…”

  “…Доставчикът има право с протокол съставен от него да констатира нарушения във връзка с IP адрес и/или MAC адрес…”

  Какво, откровено казано, притеснява доставчиците (визирам “лан”-ките), че постоянно говорят за ограничаване по хардуерен адрес до един компютър? Аз си плащам достъпа, нали? Доставчикът ми дава “тръба”, широка еди-колко си, през която тече еди-колко си “нещо”. Колкото и чешми да навържа откъм ноя край, не мога да взема повече, отколкото ми се дава, не е ли така?

  И сега ако аз искам да свържа два компютъра вкъщи съм в нарушение? Защо ще искам да свържа повече от един компютъра вкъщи – ами защото така искам. Това няма нищо общо с доставката на интернет-свързаност.

  Някои доставчици променят TTL на пакетите, за да не могат хората да рутират други компютри зад своите си. Други ограничават по MAC-адрес и спират свързването на повече машини само легално, с договора. Защо? Какво пречат повечето машини?

  Има решение на това – поставям си безжична точка и готово. Един WiFi-рутер струва малко над сто лева (хубавите, иначе има доста по-евтини, които също вършат работа). В рутера се въвежда хардуерния адрес на мрежовата карта, която при доставчика “знаят”, той започва да се “преструва” на нея и аз зад WiFi-то си имам колкото си искам компютри и мрежи. Както и трябва да е.

  Но при условията на Мегалан такава схема с мой WiFi-рутер ще е нелегална. И съответно може да ми се поискат наказателни плащания по договора и т.н.

  Имате промоция “WiFi”, при която за повече пари давате по-ниски скорости, но пък с подарен WiFi-рутер. Но и тук не ми харесва нещо – хем рутерчето не е от най-добрите, хем скоростта е по-ниска, а пък и в условията пише:

  “…Ограничението на брой компютри е препоръчително, а не задължително, стига да са в рамките на едно домакинство. Задължително е безжичния рутер да е с парола за достъп!…”

  Наистина не разбирам защо трябва доставчикът да се интересува от такива ограничения. Ако искам да свържа компютър при съсед, например мой роднина наблизо? Нали ползвам моята скорост, моя достъп, защо да имам други ограничения?!?

  И защо доставчикът ме задължава да поставям парола на WiFi-точката? Ами ако искам да се присъединя към проекта OpenAir?

 6. Стоилов

  Сякаш единственото що-годе логично обяснение за тези ограничения е, че видиш ли, ако имаш законовото съгласие на “Магелан” (примерно) да свържеш повече от един домашен компютър в мрежата си, то ти можеш със същия успех да пробиеш тавана или пода и да пуснеш едно кабелче до съседа като по този начин те губят един клиент, а ти делиш сметката си на половина. Глупаво е разбира се и не е добро оправдание, но сякаш е единственото поносимо и приемливо.

  На едно от всичките места, където ползвам интернет от различни доставчици, ползвам услугите на БТК. Скорост 2 мегабита, които деля със съседа в другата къща. Аз си ползвам и wireless-а с лаптопа и дори съм накачил два desktop звяра и нямам никакви проблеми и в това отношение съм най-доволен от БТК. При всички останали доставчици, особено тези, които ползвам в София (HomeLan) нещата са доста по-връткави и пипкави.

 7. turin Post author

  Да, прав си – единственото логично обяснение е, че правят това от стремеж “да не изпускат клиенти”. Но това обяснение, макар и логично, не върши работа, тоест не е истинско обяснение. Не е пазарно оправдано някак. Целта на продавача на интернет-свързаност следва да е да взема пари за гарантирано качествено доставяне на услугата на потребители, които да са доволни. Сляпото натягане за все повече и повече клиенти като бройка е глупаво, според мен.

  Една услуга е ценна, ако има хора, които са готови да платят дори повече, за да я имат. Ако доставчик като Мегалан реши да заложи на харесването, лоялността и постоянството на по-малко на брой, но доволни клиенти ще спечели много повече, отколкото като набира цял куп потребители, които са дошли не заради изключителността на услугата на фирмата, а от “нямане къде”.

  По тази логика, ако аз давам достъп на съседа и си делим таксата, значи съседът вече отдавна е изгубен като доволен отделен клиент. Фирмите за доставка на свързаност трябва да разберат това и да се стремят към качество на услугата, не към масовост на една, честно казано, некачествена услуга.

  Това значи само едно – в ИТ-управлението на лан-ките има много какво да се желае. Както и в много други фирми, да – но местните ISP-та все още живеят в ерата на кабелите по стълбовете, офисите във входове и услуга “колкото да не е без хич”. (Някои лан-ки поддържат добра свързаност за клиентите си, вярно – аз говоря за общата картинка отстрани.) Такова управление може да си позволи монополист, но и фирма с все по-разнообразна конкуренция.

 8. Олег Иванов

  Ясен, струва ми се, че в обсъждането на темата пропускате един важен фактор – а той е, че не се закупува гарантиран канал между вас и доставчика, а по-скоро споделен, канал/капацитет. Той е споделен от още примерно 20-50 абоната. Статистически, един абонат ползва канала около 4-5 часа дневно. Да, един повече, друг много по-малко, но усреднено – там някъде.

  Ако доставчикът има 10 Мбит канал (той закупува ГАРАНТИРАН ДО НЕГО канал примерно за 1000 лева), който предоставя на 50 абоната. Това (математически) прави по 200 Кбит на абонат.

  Но, тъй като всеки абонат не използва през цялото време (24 часа) целия капацитет от 200 Кбит, а само 1/6 част от това време, доставчикът с чиста съвест може да оферира 4х200 Кбит или 800 Kbit към своите клиенти, при цена да кажем 30 лева. Така всеки абонат в „статистическа рамка” от 4 часа ще има псевдо-гарантирани 800 Кбит. По този начин и сметката на доставчика излиза (50 потр. Х 30 лв. = 1500 лв. – покрива закупения капацитет+разходите+% печалба), така и абонатите получават оразмерена услуга – поделят си не само скоростта, но и времето за ползване. И за това ако зад един абонат се наредят още двама-трима, потреблението вече не е 1/6 от 24 часа, а 3*1/6 от 24 часа или 12 часа, като същевременно и наличният капацитет се дели не на 50 а на 53, т.е. всеки един ще получава по-малко трафик, за по-малко време.

  Това, което ти можеш да споделиш с комшията без да си в нарушение – сумарно нито трафика ви да е по-голям, нито средното общо потребление да надхвърля „статистическата рамка”.

  Ако ти желаеш да нямаш ограничение в броя компютри, следва да си закупиш не споделен (с определен, разчетен брой други абонати) канал, а гарантиран такъв. Или в горния пример – 800 Кбит би ти струвал около 180-200 лева. Нито ти ще заемаш нечий трафик, нито някой ще се меси в твоя. Как ще го ползваш, дали изобщо ще го ползваш – твоя работа.

  Това са сметките.

 9. turin Post author

  От това разбирам, че явно в ISP-тата разбират от статистика. Но това не значи, че разбират от управление. Пак казвам – не съм чул досега истински доволен клиент на лан-ка. Не, няма нужда сега никой да се обажда, че е доволен – става дума за това, че много хора ползват такава “споделена” услуга, но винаги тя се ползва поради липса на по-добра.

  Да, има хора, които ползват Интернет за нещо повече от филми и игри в “локалния” сървър. Има хора, които няма да имат нищо против цената за качествена услуга да е малко по-висока. 180-200 лева на месец днес у нас е нереално висока цена за връзка с мрежата – но това е според мен, може и да греша.

  Може наистина фирмите да са направили най-добрата сметка и наистина да не може да се намали цената от тяхна страна. Но се сещам за нещо типично – който наистина има нужда от свързване на допълнителни машини го прави. Не е нито невъзможно, нито толкова трудно. По същия начин който иска да използва своята си свързаност 24 часа на ден го прави – не е нито невъзможно, нито толкова трудно. Познавам хора, които поддържат услуги от вкъщи – нито е незаконно, нито е невъзможно. А да не говорим, че не е и трудно.

  В този смисъл – има ли наистина нужда да се правят такива глупави ограничения, след като _статистически_ вече много потребители са извън тази “рамка” на разпределеност, която отчитат лан-ките?

  В момента, в който все повече връзката се използва продължително и се разделя между два-три компютъра, вече чисто и просто статистиката не е същата. И това трябва да се отчита. Не заради друго, а защото аз като клиент трябва да съм доволен от услугата. А не съм. Доставчикът е доволният, от статистиката си.

  Аз смятам, че статистиката е нещо различно от представата на доставчика “как нещата трябва да бъдат” – по-скоро е признак на точно обратното, как нещата “са”. Пак казвам – за мен е глупаво в днешни дни да се ограничава достъпът откъм доставчика по какъвто и да е начин. Ако доставчикът няма пари за оборудване с висока пропускливост, ако няма пари за закупуване на достатъчно добра услуга на едро – това, пак казвам, е проблем на доставчика. На неговото управление.

  (Иначе разбирам логиката на горното обяснение, мерси на Олег за него. Просто според мен не е правилна. :)

 10. cool

  Причините които ме карат за пръв път да пиша тук са следните:

  1. Невероятно много се дразня от факта, че Мегалан се бутат навсякъде, на всяка манджа са мерудия, на всяка реплика-дуплика и повече ми мязат на надъхана фашистка партия, отколкото на ЛАН.

  2. Яската май иска гарантирана наета линия, не домашен интернет .. Ето, Чорбаджийски може да ти помогне и да те светне за цените на Евротурската наета оптика. /иначе ако пак ще минаваш през смехотворните “Мано-ве” на ланките ..нема сми.

  3. Като човек работил доволно време в ИТ-то на една от най-големите български банки, мога да кажа следното: БГ-ЛАНОВЕТЕ са на светлинни години от световната технология в комуникациите… Дори тези които вече мислят, че са големи, порастнали и не толкова квартални. Запознат доста добре и с оборудванията на други корпорации, включително и на БТК /не коментирам услугите им/.

  … та сравнението което мога да направя е следното.. Ако повечето от тия корпорации разполагат в момента с нещо като Майбах или Бугати .. то големите ЛАН-ки сега едва си купуват колело “Балканче”..

  Яска .. може би и ти го знаеш това? CNSys все пак ..

 11. turin Post author

  @cool: Дали искам гарантирана наета линия – не зная, май по-скоро искам наистина качествен домашен интернет… Но май си прав – такова нещо май просто няма, поне лан-ките определено дишат прахта в това отношение…

  Иначе – да, ясна ми е разликата в оборудването, или поне имах предположения за оборудването на доставчиците. Но има и нещо друго все пак – фирми като CNSys могат да разполагат с много и модерна техника и ценен персонал. И въпреки това в БТК, да кажем (ти ги спомена) продължават да се носят “легенди” за високите технологии и високата експертност на персонала. Казвам “легенди” в кавички, защото има достатъчно истински разкази от първа ръка за нещо от сорта на “идва в БТК една лелка, която изглежда като че ли трябва да й обясняваш разликата между switch и hub и мрежовите слоеве и тя изведнъж слага know-how-то на всички в саята в малкия си джоб”. Тоест с две думи е много по-експертна от цялата делегация, дошла от по-малката фирма.

  Аз недолюбвам БТК заради използването на монополното им положение на пазара. Но хич не мога да ги сравня дори и с най-голямата лан-ка. Просто лан-ките изобщо не са имали време да натрупат ресурс (както пари, така и техника, така и най-вече мислещ персонал). В тоя смисъл и CNSys са все още малка фирма – но мисля че разбирам примера ти.

  Остава явно да реша какъв точно достъп искам. Лошото е, че сигурно няма да ми хареса като цена. Наета оптика за домашно ползване например не бих си позволил…

 12. Олег Иванов

  Извинявам се, че отговарям с повече от месец от последното ми включване тук.

  Само да уточня, че цените в примера, които пуснах по-рано са абсолютно хипотетични, само за илюстрация на примера (принципа), който дадох.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *