Yum в Дебиан?

Да, тази сутрин след редовното обновяване на Wishmaster (туй мойто си дебиан-че, то) видях, че в Sid е влязъл Yum (Yellow dog Updater, Modified). Въпросното “жълто куче” е дистрибуция на линукс-базирана система, работеща с RPM пакети. Не зная дали още съществува Yellow Dog, или пък каква му е ролята в днешния ма-а-алко по-шарен и по-уютен свят на RPM-базираните дистро-та. След появяването на “официалния клонинг” Fedora, в тези среди се наблюдава небивало преди раздвижване, но на мен наистина не са ми интересни. Може да съм предубеден, но всичко, което се е пръкнало от RPM, ми носи неприятен привкус на конформизъм. Може би защото дълго време RedHat бяха смятани от мениджъри и всякакви подобни неориентирани екземпляри за “мейнстрийм”. За “стандарт” дори. Може и така да е. Може и затова LSB (Linux Standards Base) да се основава на RPM почти изцяло. Но мен това не ме интересува, дори да са “оправили” най-накрая rpm-ите и в чисто техническо отношение.

Аз не се интересувам от софтуер заради техническото отношение. За мен е важно, че Дебиан и GNU са се зародили и се развиват в среда на грижата за свободата и осмислянето на действията. Че няма неща, които да не са в тон с основната идея, основната цел – промяна към възможности за свободно развитие и поддържането им.

Затова се постреснах в първия момент – точно Yum да е в Дебиан. Вярно, поддръжка на rpm има отдавна, може дори човек да си инсталира rpm-пакети директно върху дебиан. Ако е достатъчно смел, достатъчно луд и достатъчно голям цапач. Но тази поддръжка си е добра за преобразуване на пакети. Или за отварянето на rpm-и и разучаването им с едно натискане на enter в MC, например. Но чак пък yum…

Всъщност всичко е както трябва, това е поредното доказателство, че Дебиан е универсална операционна система. Поредното напомняне, че е основа, върху която може да се гради. Както моята конкретна инсталация, която вече е може би на 7-8 години (не помня кога инсталирах машината си, нито колко хардуерни обновявания претърпя… за софтуерните да не говорим, те са почти всекидневни). Както многобройните деривати на Дебиан, “конкретизациите” му – различните базирани на Дебиан дистрибуции. Които са на практика Дебиан, без да са всъщност съвсем. И инсталациите им могат да бъдат мигрирани от една към друга.

Може би без Ubuntu и Knoppix. Или поне не съвсем. Странно защо са толкова харесвани, мен например ме ограничават… Разни хора – разни идеали ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *