Анти-спам мерки

Днес ми се наложи да се позанимая със системата на сайта. Все си казвам, че имам дизайн за изчистване и украсяване, а пък то какво стана. Новият ми хостинг и той се издъни – ICN.bg са по-добри за мен в момента единствено защото са евтини. Точно сега не искам да си позволявам излишни разходи, затова се преместих в началото на годината. Мога да кажа, че лично аз не съм доволен от услугата, но все пак като се сравнят цените, за парите си е достатъчно добро нещо. Нищо повече, нищо особено, на моменти ужасно дразнещо, неудобно и тясно, но пък евтино. Опитвам се да “задържам” сайта си на този хостинг.

Като казвам “тясно” нямам предвид дисковото пространство или трафика – вече е нормално да не се стяга такава примка около врата на клиента. Говоря за това, че ограниченията за ползваните системни ресурси са прекалено ниски. От няколко дни забелязвам, например, че привечер се спира достъпът до SQL-услугата заради превишаване броя на едновременните връзки. Много е досадно изведнъж сайтът ти да изчезне съвсем заради превишаване границите на тъпите “споделени хостинги”.

Предполагам, че многото връзки са дошли от спам. Но е възможно и доста читатели да е имало точно тогава. И двете неща са нормални. It comes with the territory.

Уцелих момент, когато пуснаха сайта и влязох да го превключа в режим на поддръжка. Докато попрегледами настроя някои неща. В сайта остават всички активни раздели – дневник, фотодневник, галерии със снимки, уики-страници, библиографски данни. Между другото, можете да добавяте в библиографията, като си регистрирате профил. Също с профил можете да пишете в уики-раздела, но за това ми напишете какво ще превеждате и т.н. – може през формата за контакт.

Това, което засега временно е спряно, са trackbacks. През цялото време съм получил само три свързвания. Възможно е да не са работили правилно, а може и просто никой да не ме е свързвал – и в двата случая вярвам, че няма да ни липсват много.

Новото нещо пък е текстово captcha за коментарите. Не съм привърженик изобщо на картинките с текст – не са удобни за незрящите, а и много загрозяват изгледа и затрудняват работата със сайта. Текстовото поле ще поспре поне част от спам-а още преди входа. Akismet и локален филтър се грижат за пресяване след въвеждането, но имаше нужда от нещо за намаляване на шума в началото.

2 thoughts on “Анти-спам мерки

  1. turin Post author

    Отново работят trackbacks. Ако някой реши да прати обратно свързване с моя статия, може да ползва или адреса, публикуван под всяка статия, или да въведе адреса на самата статия – вътре в кода е настроено автоматично откриване. Повечето блог-системи го разпознават, предполагам. ;)

  2. turin Post author

    Имаше малки проблеми с captcha – и при верен отговор на въпроса се връщаше грешка. Въпреки това коментарите се изпращаха, но беше объркващо. Причината е била в кеширането на страниците, което включих, за да намаля натоварването. Сега е с по-ниска степен на кеширане. Така пак няма да има проблем за хостинга, надявам се. И в същото време отговорите на въпроси за коментарите няма да се объркват с кеша.

    Проверих и мисля, че коментари не са се изгубили. Но си е объркващо. Извинявайте за неудобството!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *