Раз-култ-ен

Преди време, преди около два месеца написах статия тук за “пристрастеността” ми към един роден фотографски сайт с гръмкото име “фото-култ”. Написах го в тази категория, посветената на фотографията.

Сега съжалявам, че изобщо съм обърнал внимание на такъв сайт. Извинявам се на всеки, който от това ми въодушевено признание се е подлъгал да го посети.

—-

“Фото-култ” е комай първият такъв проект у нас, или поне най-старият от оцелелите досега. Дълго време задържаше някакво качество в себе си, но най-вече благодарение на ниската си посещаемост, особено сравнена с другия голям проект, “фото-форум”. “Форумът” има повече потребители и посещения, но мен ме дразнеше това, че има страшно много некачествени неща – разбирайте ги не само като снимки, а и като отношение на хората. Нали това е най-важното за непрофесионален фотографски проект – та хората имат друга работа, снимат за удоволствие. Най-естественото е продължението на снимането, именно качването на снимки и обсъждането им в мрежата, също да е за удоволствие.

Дразнех се на “форума”, защото неадекватното отношение се срещаше често. Това, което не бях забелязал добре и което ме отврати впоследствие от “фото-култ” пък е, че в последния посредственото отношение всъщност винаги е имало много здрава почва – сред админите си. Не проумявам как е възможно администраторите на некомерсиален, безплатен и непрофесионален (да, аматьорски е думата и тя изобщо не е обидна, идва от “aimer”, “обичам”) да стоварват цялата вина за състоянието на сайта си върху потребителите.

Преди време изтрих всичките си снимки от “фото-култ”. Имаше много грозни спорове там, сред които се чуваше гласа най-вече на посредствени потребители. Това, което ме отврати беше, че админите не взеха категорично позиция в защита на сайта такъв, какъвто е по определение. Защото това е единственият начин да се запази нещо в мрежата – като се защитава определението му. А пък ако не е имало точно определение – тогава “нещото” няма смисъл в Интернет и така и така ще си изчезне, колкото и да се мъчат администраторите.

По същото време george също изтри снимките си. Не, не сравнявам снимането си с неговото. Просто беше грозно админите да оставят хората да си тръгват, само защото самите те нямат визия за сайта. А нямат, защото никъде не се вижда такава “визия”. В такъв проект тя трябва да е видима. За да зная аз дали съм се записал “където трябва”, дали имам причини да остана и т.н.

В UrbanStyle например знам прекрасно защо участвам. Заради лицензната политика на проекта. Аз съм против авторските права, но когато става дума за творчески продукт, като фотографии, съм склонен на компромиса “някои права запазени”. Освен лицензната причина към UrbanStyle ме привързва и участието там на много хора, които ценя и уважавам. Като сложим накрая и ясното разбиране на ръководещите и автори на проекта за това как трябва да се развива и изглежда, тяхната безкомпромисност с правилата, които ясно заявиха още в началото, картината е ясна – UrbanStyle е страхотно място за всеки, който харесва всичко това.

С “Култа” нещата са много различни и много, много зле. Когато след почивката реших да кача отново снимки, когато те станаха лека-полека три на брой, видях във форума, че отново има спорове за глупости и, което е отчайващо гадното, самите админи са тези, които подклаждат напрежението. “Култ” вече е удобно място за онези, които само гонеха рейтинга си допреди няколко месеца, когато започнах да се отвращавам от сайта именно заради тях. Именно заради тях и си бях изключил рейтинга. А пък и не смятам, че снимам все още добре.

Но съм сигурен, че някой ден ще започна да правя добри фотографии. За разлика от някои от админите, които могат да отговорят на тези ми думи във форума:

…не мога да възприема администратор да говори така на потребителите си – “скапвате го”. Знаеш ли защо, боровинка? Ами много просто – като кажеш такова нещо, автоматически оставаш без един куп от “по-добрите” потребители.

Ако си мислиш, че такива изказвания ще разпръснат хората, които според теб скапват сайта, лъжеш се – така само ги привличаш…

по следния начин:

IP, oт отговоря Ви разбирам, че се поставяте в категорията на тези, които вдигат нивото на сайта.

…брех, гледам, че потребителят доброволно е изчистил трите “шедьовъра” от профила си. Много благородно от негова страна, спестил ми е около 6 секунди работа.

Честито, IP, вече сте “репресиран” !

Доста по-лесно е, отколкото да бъдете добър фотограф и конструктивен човек.

Не съм изтрил снимките си заради някой превъзбуден модератор. Аз дори и не съм ги качвал заради него. Моето решение просто е вече да стоя по-далеч от този сайт. Няма смисъл да си тровя нервите с глупости. А пък когато започна да правя по-добри снимки и добия малко повече самочуствие, ако още имам нужда да давам снимките си за обсъждане – има толкова много и толкова добри международни сайтове… А пък и го има UrbanStyle ;)

Имам си и фотолог ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *