Митинг в Южния парк – снимки, част първа

protest for internet rights

В събота, 24-ти март имаше протест в защита правата на интернет-потребителите в Южния парк в София. От два-три дни вече в десния блок на сайта ми стои обявление за част от снимките ми от митинга. Но понеже последната част нещо я забавих с обработването и пубилкуването, реших предварително да обявя снимките и в статия.

Засега в галерията са малко над половината снимки, най-вече останаха тези след залез слънце, когато дойде и ток на сцената. От тях, в тъмницата, май имам повечко несполучливи и сигурно общият брой готови за показване нощни снимки ще е по-малко от по-светлите вечерни, които вече публикувах.

Имам да казвам и неща за самия протест – за целта и средствата му, за организацията и за хората, които видях там. Опитвам се да не засягам темата с причината за протеста, но най-вероятно ще напиша още нещо и за виновниците за цялото фиаско с авторските права – все държавни структури май.

protest for internet rights

Имам и впечатления от гражданската журналистика, която започна да прави първи плахи стъпки май точно на този митинг. Очаквах повече записи и снимки още от лекцията на Джоичи Ито в СУ, но сега имаше далеч повече хора с фотоапарати и любителски видеокамери. Убеден бях, че доста от тях са именно блогери и наистина вече се намират филмчета от събитието в блогсферата. Може би скоро ще се появят и още снимки – забавянето на снимките е обяснимо, добрата обработка и подбор на фотоси е доста по-трудна и бавна работа от подготовката на видео – най-малкото защото истинската обработка на видео е недостъпна за любителите. За разлика от фото-обработката.

Имам и впечатления от обективите, които използвах – за пореден път вариообективът от тип “помпа”, Osawa 75-150/3.8, който ми е от Марков легна страхотно в ръцете ми. За масови събития доброто дълго варио си е необходимост – в моя случай един най-обикновен и пренебрегван от “профи”-тата стар обектив свърши прекрасна работа. Най-вече защото е достатъчно остър и достатъчно светъл, за да снима лица в далечината.

Видях се и с доста от приятелите и съратници от общността на свободния софтуер и GNU/Linux – хора, които познавам още от времето, когато се срещахме седмично в кръчмички в центъра и разпалено чертаехме идеите си за развитие на свободна ИТ-общност. Или пък обсъждахме технически подробности от едно или друго линукс-решение. Не ни бяха проблем ГДБОП, но властта и тогава правеше глупости, като купуваше за администрацията и училищата уиндоуси. Както прави и сега…

Но по-подредено ще пиша за това като подготвя и кача останалите снимки. Засега в галерията има достатъчно, за да добиете представа за събитието до преди идването на тока. Приятно гледане!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *