Планетариум

Тема първа.

Покрай факта, че населявам вече две планети, Свободна планета (доскорошната планета FSA) и Planet GNOME-BG (П.П.: от 10.08г. вече са в един сайт), ме налягат сложни мисли за блогерското битие. В такива рядко населени земи може да изглежда “правилно” да се пише по-често, да “не се оставя почивка” на читателя. А това не е моят начин, още повече, че именно за предпазване от такава свръхпродуктивност още в началото нарекох блога си “бележник”, не “дневник”. Очевидна разлика, поне за мен.

Друго интересно от блогерския живот в “планетарен мащаб” са диалозите в самата планета. Малко се постреснах, защото бях виждал такива неща само в гъсто населените “звездни системи”… планетите около Дебиан и Гном, например. И докато в гном-ските среди е вече прието да се говори със статии-реплики, в Дебиан май не гледат с добро око на това. Имаше преди време дори възмутени възгласи от хора, които трудно следят дискусиите. За какво става дума ли? Ами има тенденция вместо с коментари към съответната статия, да се отговаря и пита с нова статия, която да се появи в съответната планета редом със статията на “другия”. Някак различно е и доста хора го харесват.

Аргументите против? Ами първо на първо – всеки си решава сам за себе си. Аз пиша най-вече за конкретни неща, които ме вълнуват и се опитвам всяка статия да е възможно най-завършена. Поне за времето на писането си. Но не ми пречи да чета отговори на писанията ми в планети, дори напротив – забавлява ме, готино е. Но аз няма да пиша така.

Най-големият аргумент против според мен е, че така представен, разговорът си е top-posting. Както в сакатия пощенски клиент LookOut, където отговорите се пишат обикновено *над*, *преди* текста, на който се отговаря… Нещо объркано ми звучи… Като “една грешка с един презерватив и една машина на времето” ;)

Иначе може лесно да се проследяват дискусиите с четец на новини (много са, аз в момента ползвам Liferea, но не е най-доброто решение, леко неудобно ми е; като намеря по-удобен, ще пиша) – повечето коментари се излъчват редом със статиите.

(моят бележник няма излъчване на коментарите – проблемът ми е технически, не зная как да го направя, пробвах да пиша приставки за блосъм; някой ден ще успея;)

—-

Тема втора.

Харесва ми как Пейо пише по повече от една тема. Така нещата, които имат нужда от изписване, не пропускат реда си. Това е приятен стил, но аз няма да успея да се впиша в него. Не просто че не е мой и аз пиша по друг начин, а и ще противоречи малко на концепцията ми а “бележник”.

И все пак…

От доста дни вече се шуми около нощните улични палежи в Париж. “Медиите” (дето не са никакви медии, ама нейсе…) ни започват да говорят за “бунтове”, за нуждата от “намеса на армията” и за какво ли още не. Всъщност тези, които излизат нощем на улицата не са ненормални серийни убийци, а хора с проблеми, подтиснати от властта и без никакъв шанс за нормален живот. Някои от тях – в такова състояние повече от десет години. В центъра на йевропата…

Преди да започнете да разрешавате телевизията да ползва за моделин сивото ви вещество, прегледайте тази статия (преводна от “Хералд трибюн”). Открих я през препратка в статия на Пейо. Това е хубавото да четеш сайтове на родния си език – макар да имам в четеца за новини записи за Indymedia, Free Press и други подобни, пропуснах тези френски теми…

—-

Тъй… Между другото, ако някой се “чувства на място” в средите на GNOME-BG или Свободна планета и иска жителство, да ми пише или да ми мигне в джабер (адресът и джабер-имената ми са горе в десния панел на страницата;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *