Gossip и KF

Новините в кратце: нови-новенички преводи на два Jabber клиента за Gnome – Gossip и kf.

KF преведох вчера следобяд, а върху Gossip поработих повечко и преди седмица може би. Сега беше по-лесно и по-бързо – имах нахвърляни идеи за превод на ключовите понятия. Абе концепция имах ;) Превод на Gossip беше обещал Калоян, но се разбрахме двамата, че ако нещо не му харесва в моя превод, ще коли и ще беси и накрая (..трябва да остане само един..) ще има така или иначе добър превод на Gossip.

Защото Калата харесва Gossip. И аз го харесвах, струваше ми се наистина симпатична програмка, още докато бях на KDE. Ще ме попитате “защо така”, не ми ли харесва вече. Ами как да кажа…

—-

Значи има едно голямо недоразумение в света на jabber. Тоест то не е точно в неговия, а по-скоро е някаква смрад, която се “просмуква” от съседните реалии на другите протоколи.

Тази зараза явно няма да подмине и Gossip и лека-полека и той от красив и спретнат Jabber клиент ще започне да се превръща в недомислено подобие на недомисления Gaim. Или просто линукска Miranda. Да, прекалявам, знам. Gossip е готин програмчик (засега) и аз наистина си го ползвам… Понякога; трудно е човек да се откаже от Psi, а и е спорно дали изобщо има смисъл ;)

—-

С две думи става въпрос за това, че някои хора вярват, че когато се прави jabber клиент, целта е хората да могат да имат връзка помежду си. Те разбират това като възможност да говориш с хора, които ползват всякакви изгъзици от сорта на icq, yahoo, msn и освен това трябва да се осигурят услугите, които тези протоколи правят възможни. Именно – typing notification, avatar support, file transfer и кой знае още какво.

Ще кажете, че това са хубави неща. Да, хубави са. Но във всеки протокол са заложени по различен начин. Нещо повече, когато на AOL, Yahoo или Microsoft им скимне, могат (и го правят редовно) да променят някъде нещо, за да трябва поне месец-два разработчиците на програми като Gaim да човъркат, отгатват и хакват, за да проработи най-накрая програмата им с новия протокол.

А междувременно какво става? Ами нищо, потребителят месец-два няма връзка с хора от тази мрежа, но айде, карай да върви, нали скоро ще има нова версия, тя ще оправи нещата и всички пак ще плеснем с ръце и ще се прегърнем.

—-

Всички тези услуги се поддържат и от jabber протокола и допълненията му. Основният протокол наскоро беше приет като RFC. Разширенията са около 150 някъде. И не се повтарят.

Има и typing notification, и avatar support, и file transfer, и какво ли още не…

Просто някои предпочитат среднощно хакване на собственическите протоколи, вместо да напишат модули за клиента си, които да осъществяват съобветното разширение на jabber протокола (JEP, Jabber Enhancement Proposal)

—-

Откъде идва голямото неразбиране? От предубеждението за ценността на най-разпространеното. Много хора мислят, че най-важното в живота е да имат icq, защото там “има мно’о хора и мно’о разбират и са интересни”.

Глупости.

Най-ценното е това, което дава най-много възможности. Все пак клиентът за моментни съобщения е инструмент. Той е по-ценен, колкото по-качествен е, колкото повече и по-добра “работа” може да се свърши с него. А не колкото са по-големи количествата на пазара и в мазетата на хората.

—-

Затова преведох kf. Това е един от клиентите, който засега има амбициите да остава чист в своята “jabber-ност” и да развива и въвежда колкото може повече от “благинките” на JEP.

Какво говорим, има JEP за VoIP с Jabber клиент… Примерно “десен бутон -> глас” и си в джаза… ;)

Красота.

И няма начин утре някой да смени изведнъж протокола и да заложи капани за “неофициалните” клиенти.

Другата, основната новина е, че смятам в най-скоро време да започна проект за jabber клиент, който да следва тази щрихирана по-горе нагласа. И да бъде използваем и полезен максимално.

Ще пиша на Python. Ще бъде бавно в началото, защото от скоро го уча.

Чудя се за графичния тулкит. Ако използвам wxWidgets или FLTK, ще бъде многоплатформено. Но повече ми харесва GTK. За QT има достатъчно клиенти (тоест Psi;). Така че остава дилемата GTK <-> лесно пренасяне за уиндос.

Може би все пак GTK… Ще мисля по празниците, с чаша вино пред телевизора. В почивките между чистене, готвене, гостуване, бой с котарака и други такива домашни забавления.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *