Формат за публикуване на текстове

Тези дни ще се заема с публикуването на голям текст и искам да помоля който се интересува от подобни неща – публикувал е, има принципно становище по въпроса или просто му е интересно, да даде съвет как точно да публикувам.

Целта ми е, естествено, текстът да бъде максимално достъпен. Затова ми е трудно да посоча веднага формата. Самият текст твърди много настоятелно, че в Интернет особеното на разпространението се крие в по-особеното отношение на формата и съдържанието.

Казано накратко, трябва ми такъв формат, който да е най-незабележим като “форма” и да поставя на преден план самото съдържание. Явно може да е някакъв XML. Така ще може от него да се “произвеждат” други конкретни форми, други “издания” на текста. Без допълнителна обработка и доизкусуряване.

Знам, че темата е много обширна за тези, които са изкушени от предпечата или от свободните формати. А пък изкушените от предпечата със свободни формати могат да ми кажат още повече неща. Затова питам тук – ако някой има конкретни препоръки, от които да тръгна, ще е супер.

Мога сигурно и сам да измисля нещо, но досега не съм подготвял така текст. Подготвял съм за преподавателите ми в Университета, но те ползват офиис-програми на MS и изборът беше лесен и естествен. Сега не искам да ограничавам читателя и себе си с формат, труден за преобразуване.

—-

И още по-кратко – как да обработя, да маркирам текст за публикуване в мрежата? Практически съвети?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *