За Странджа – 10 юли, Руски паметник

Вчера разбрах за днешния протест в защита на Странджа. Радвам се, че чак сега се разпространява информацията и никой не е тръгнал да слухти за информация или пък да докладва на власт и медии. Добре е също, че протестът остава неформален и спонтанен – всичките опити на партии (например Зелената партия) и различни НПО-та (екологични сдружения) да вземат с подкрепата си някакъв официален актив пропадат. Така и трябва. От “подкрепа” от партия или сдружение никоя идея в България не е прокопсала.

Днешният протест е от 19 часа на Руски паметник. Без блокиране на движението, само с постоянно обикаляне на кръговото движение по пешеходните пътеки. Това на практика е блокиране на движението, но изцяло в рамките на закона. Пешеходецът има предимство на пътя, особено на означените пешеходни пътеки.

Протестът ще продължи 15-20 минути най-много и след това всички са призовани да се разотидат по домовете. Не оставайте на групички след протеста, така само ще изнервите излишно полицията.

Въпросът не е да нервираме полицаите или тоталитарния им шеф министъра, а да покажем че отстояваме позицията си и не сме “чудо за три дни”.

Лично аз днес нямам възможност да ида. Точно за тези дни получих малка поръчка за сайт, а когато човек е на свободна практика не трябва да рискува такива неща, защото съставляват “заплатата” му. Затова нека който не е успял да отиде на предишните протести, а е искал, да иде сега днес. Ако има възможност, разбира се. Да ме “замести” един вид. ;)

Текстът с обявяването на сегашния протест след време ще се смени, но все пак ако четете това преди протеста, проверете и на централния (за момента) сайт на инициативата.

—-

Допълнение – снимки от протеста:
Стефан, Симион Патеев, Гергана, е-вестник

2 thoughts on “За Странджа – 10 юли, Руски паметник

  1. Гери

    Вчера, малко преди да тръгна към Руски паметник, видях постинга ти и се постарах да те позаместя (отчасти само :), поне като “съвестен” пешеходец. ;)

    И хубавата идея се осъществи много добре — спонтанно, нетрадиционно, стегнато и без инциденти. Пешеходците — ведри, единни и с настроение. Медиите — надушили новината, жадни за сеир, бяха там много по-рано. Полицаите — още по-многобройни, напрегнати, запотени и очакващи кой знае какво! Хубаво беше! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *