Англичанин купува български град

Преди малко tech_noir ми даде препратка към статия в онлайн-издание. След първоначалното си учудване започвам да се питам защо няма никакви материали за това в нашата “преса”. Защо великите ни “медии” досега не са загатнали дори за въпроса. Не мога да повярвам, че частно лице може да “купи” цял град, особено град на известното ни и събиращо внимание черноморие, без нито една медия да се почеше по главата откъм тила, да смръщи вежди и да промърмори “може би това е новина все пак?”
Според статията в английския вестник “The Independent” милионерът Скот Алекзандър е купил цял български черноморски град за 3 милиона британси лири. Не се казва кой е градът, но е споменато, че е с население 1000 жители. Човечецът имал планове да преименува градчето на “Александър”, защото сегашното му име било “много трудно за произнасяне”. Фирмата му се казва “Ultimate Lifestyle Group Inc.” и ще строи апартаменти, хотели, казина. Щял да възстанови градчето и да построи болница.
Явно всичко това е истина, защото новината се потвърждава от друг източник. За въпросния милионер ще говорят тази вечер в изданието на сериала “Britain’s Biggest Spenders”. Ето какво пише в онлайн-програмата на телевизията ITV1, която го излъчва:

…and Scott Alexander owns two Lamborghinis, though he won’t be satisfied till he’s bought a town in Bulgaria and named it after himself….

Единственото смислено съвпадение при търсене в мрежата е извадка от статия в столичен всекидневник, в броя му от вчера. Статията не се чете, защото вестникът има в мрежата само резюмета и то само на текущия брой. Не ми се вярва едва вчера да е станала известна въпросната “продажба”. Колкото и бързо да работят в британските телевизии, едва ли за една вечер са подготвили епизода на въпросния сериал.

Никой не казва как се казва въпросният български град. Никой не пита защо родните медии не информират за това вместо за всички други глупости, с които ни заливат.
Може би да попитам аз? Защо не пишете за закупения град, кой е този град и как изобщо се “закупува” самоуправляваща се община?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *