Искате услуга?… Искайте…

Да кажа нещо за хостинг-ите у нас – за нищо не стават. И преди да продължа, да ви кажа кое е истинското решение. Вземете си машина на старо, съберете се с десетина приятеля и си дайте машината за co-location при голям доставчик. Ще ви излезе същите пари, но за сметка на това ще имате истински сървър, на който можете да правите това, което искате. Не това, което благоволи да ви даде “хостинг-ът”.
Ако ви излезе по-скъпо, вземете си dedicated server. Това е виртуална машина при голям доставчик. Няма да имате съвсем пълен контрол, но пак ще можете да правите всичко, което поискате. От което имате нужда за един нормален и хубав сайт. За много такива сайтове.
А не за малка страничка za_men.html – за това ще ви свърши работа и безплатен хостинг ;) Аз (и, вярвам, и другите от “Проектория”) засега се “хоствам”, просто защото в момента нямам възможност и време за описаното по-горе.
—-
Понякога писва да си краставичар и все краставици да ти пробутват. Преди години баща ми, който и повече от мен си е градско чадо, се опитваше да обяснява на баба и дядо на село, че е много по-добре да гледат само едно нещо и да го продават. Например да отглеждат само домати – много и хубави домати. След това да ги продават и с паричките да си купуват от хоремага и чушки, и свинско, и боб, и каквото им душа сака. Ама не – в полупланинските райони е така; там и без това нищо не вирее като хората, не е като в плодородните низини, където к’вот боднеш в земята, все пораства. И хората гледаха и кокошки, и прасе, магаре, чушки, домати, фасул, картофи… Не се сещам всичко, но беше нещо като малка райска градина всеки двор. Прекрасни времена, с прекрасни хора. Но тази статия е за друго – за лошото отношение на доставчиците на хостинг, които опитват да “гледат всичко” и накрая всъщност има само за тях.
—-
Каква е моята логика – ако си доставчик, доставяй това, което доставяш и го доставяй качествено. Печели пари и с парите си купувай за себе си каквото не доставяш. Не може да доставяш “уж всичко” и да тръбиш няколко години, че си хостинг-ът с най-много клиенти, а всъщност да се занимаваш наистина с много неща, но на посредствено ниво. Да, задоволяваш нуждите на средния ламер, но като се вземе предвид, че ламерите и те са хора, и те надобряват… Не ми се мисли направо.
Конкретно. Доставчикът на хостинг ми е dom.bg. Да, знам, че са “майка плаче”, но бяха най-евтините и се водех по цената. И преди някой да каже (не дай си боже някой от dom.bg, не искам да ги чувам…) “ама то за такава цена – толкова”, нека уточним нещо. Щом някой продава домати, тези домати трябва да стават за ядене. Дори и с малки букви да пише в малко листче до всеки домат “този домат става за гледане, за радване и за мятане”. Независимо от всичко всяко нещо си има нормални свои си граници. Границите на пазара са от най-старите и най-добре установени – хората разменят неща по пазарищата от време оно. С две думи – продаваш ли домат, той трябва да става за ядене. Може да не е най-вкусният, може да е най-евтиният, но доматите са за ядене. Основно за ядене.
—-
Така-а-а… Платил съм си за хостинг. Знам, че не мога да очаквам чудеса, но в описанието на плана пише винаги най-общо какви са параметрите. Техническите параметри, тези неща, които ще ми подсигуряват нормалното ползване на услугата. А самата услуга каква е, къде я пише? Освен какъв обем място и трафик ми дават, кое друго е описание на услугата?
Още по-конкретно. Никой не пише дали човек получава достъп до лог-овете си. Неговите си логове, да – защото не ми пука кой ми е доставчикът, данните в логовете са си мои и аз трябва да реша дали да ги дам на доставчика. Не говоря за данните, които той събира за мен – да събира каквото си ще и каквото може. Става дума за това, което касае пряко моя сайт – това е моя информация и задължително трябва да имам копие от нея.
Не “ако поискате, ще ви копираме извадка от логовете ви”. “Извадка”? А аз може ли да ви дам извадка от цената? При поискване само?


Първото е дали има начин да имам достъп до логовете на моя хост? По-специално логовете на уеб-сървъра. Стига ми достъп само за четене и достъп само до моите логове. Може и symlink – проблемът е, че когато има грешка, нямам начин да разбера каква е точно и трябва да налучквам. Също така освен error-лога, access-логът също ще е полезен – за по-подробен анализ на посещенията.
[…]
Можем да копираме по заявка лог файловете в главната Ви папка.

Това се преживява – справям се и без логове засега, докато се оглеждам за ново място за мен и евентуално и за цялата “Проектория”. Но ми се наложи да пиша и по друг въпрос на доставчика. Не се изненадах, когато ми отговори почти веднага – тоя човек много малко спи и много се грижи за фирмата си. Да, всеки път е един и същи човек. Беше казал на Владо Герджиков, че прави този бизнес за удоволствие. Хубаво, само че май е само за него удоволствието.
Големият ми проблем напоследък е коментарният спам. И понеже опитвах различни неща – добавях забранени домейни на препращане с mod_rewrite, добавях javascript-ове, които да приемат коментари само от заредени вече форми и т.н., но с малък ефект, реших да опитам с mod_security – всички казват, че това е решението за момента. Като се замисля, наистина става и с mod_rewrite, но трябва да променям периодично генерираните в мрежата файлове със спамерски домейни, за да работят с rewrite, а не искам. Искам да ползвам готови, доставяни правила, като тези например…


Интересува ме дали има инсталиран и включен на уеб-сървъра модул mod_security
http://www.modsecurity.org/
http://www.gotroot.com/mod_security+rules
Имам нужда от този модул, заради възможността да огранича коментарния спам, който залива един от сайтовете ми. Опитах, но неуспешно да огранича спам-а с правила на mod_rewrite.
[…]
Този модул не е инсталиран. Няма нужда и от mod_rewrite (въпреки, че е инсталиран). Лесно с .htaccess може да ограничавате достъпа до определени IP адреси, а ако става въпрос за достъп от различни IP адреси, но с подобна информация, може да промените кода на скриптовете си.

Все едно съм питал за съвет какво мога да направя. Нормалният отговор би бил “съжаляваме, но този модул не предлагаме”. Точка. И “съжаляваме” да си личи, че е искрено. Защото аз съм клиентът и имам право.
А за коментара, че нямало нужда “и от” mod_rewrite направо не ми се говори. То няма нужда изобщо от такъв хостинг… ама айде… кой ме пита мен. ;) Пак казвам – може да е евтин хостингът, но нито логовете, нито mod_security е нещо, което би затруднило или би застрашило услугата на доставчика. И двете искания са неща, с които един админ се справя “между другото”. Особено това с логовете е нещо, за което аз като админ бих се сетил още при проектирането на услугата.

П.П.: И така засега моят сайт остава без по-строг и по-истински контрол на спам-а и без анализ на трафика. За мен първото е важно, а второто е бял кахър. Но за “Проектория” ще е добре да имаме анализ на трафика, тоест *логове*. Отбелязвам си в мисленото тефтерче да проуча възможностите и да обсъдим с екипа това.

П.П.П.: Не искам тук да се прави реклама/антиреклама. Но все пак препоръчайте хостинг, ако имате прекрасни впечатления! Може да обсъдим възможността за временно решение, преди някой ден да идем на вариант А, на описания в началото co-location или dedicated сървър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *