“Невидимото” icq

Основно общуването ми в мрежата минава през Jabber, дори поща пиша все по-рядко и всеки път все по-трудно и със закъснения. Но все още ми се налага да се включвам към други мрежи, защото трима-четирима (от днес – с един по-малко) ползват нещо различно. Винаги първо предлагам джабер-името си за контакт, но какво да се прави… Покрай този ми “страничен” вече опит с другите протоколи се сблъсквам с най-различни и странни неща. Може би е странно и неудобно само за мен да не мога, например, да пиша на всички на кирилица (или с йероглифи, ако реша…), да не съм сигурен дали отсреща ще приемат или дали изобщо ще видят заявката ми за файлов трансфер, да не зная кой в момента ми е в списъка с контакти и дали изобщо съм свързан със сървъра… Може би съм леко “разглезен” от удобствата на Jabber/XMPP, но все пак всичко има своите граници.

Когато ми се наложи, ползвам транспорти към другите протоколи през мой или публичен сървър. Но понякога ми се налага да пускам многопротоколен клиент с вградена поддръжка на icq. За да съм поне малко по-сигурен в комуникацията с приятелите ми в icq. Тези дни ползвам Kopete.

Тия от icq ме разбиват, без майтап – днес гледах невярващ как получавам следното съобщение “$nickname is now online (Invisible)”. Това се получи не веднъж, получава се цял ден при смяна на състоянието на контактите, които явно искат да са “невидими”. Явно им се “препокриват” автоматичното състояние “отсъстващ” (“away”) и “невидим”.

Мислех, че състоянието “невидим” в icq от доста време вече е внедрено правилно и когато човек е “невидим”, другите хора просто не го виждат. Но не – оказва се, че редовно в icq-бърлогата се размятат такива съобщения. Просто оригиналният icq-клиент ги пренебрегва. Получава се следната схема, която ако не беше отчайващо тъпа, щеше да е само смешна.

Клиент1 избира да мине в състояние “невидим” и изпраща съобщение на сървъра от сорта на “хей, пич, аз съм невидим, чуваш ли?”. Сървърът сигурно (би трябвало, но никой не знае, протоколът е собственически) му изпраща някакво потвърждение “добре бе, стига си ме занимавал, невидим си!”. И когато някой от другите клиенти, например Клиент2, обнови списъка си и запита за Клиент1, сървърът му отговаря “тоя не го закачайте, невидим бил”. Клиент2 пропуска това съобщение покрай ушите си и за човека пред програмата на Клиент2 наистина Клиент1 не е от нещата, които вижда.

И все пак… ако си заровиш главата в пясъка, това не значи, че светът е станал невидим. А само, че ти отказваш да го гледаш. Във времето на все по-голяма свързаност и споделяне да се изхожда винаги от такава свръх-субективна позиция е глупаво. Просто не работи.

Мисля, че дори няма да ми е интересно кога icq ще поправят това. Има по-интересни неща – например развитието на джабер.

4 thoughts on ““Невидимото” icq

 1. cybercrackerbg

  Винаги ме е дразнило състоянието “невидим”, което някои използват. Като искаш да не те притесняват, изключи си кюто или компютъра, иначе е малко лицемерно. Да не говорим, че в състояние invisible хората лесно се разпознават, защото, когато им пишеш и се крият, те получават съобщението и сървъра мълчи. Ако обаче действително са офлайн, то получаваш съобщение, че човекът действително не е в мрежата. Пълни глупости са тези статуси ;)

 2. turin Post author

  Аз също не ползвам невидимостта, дори и в джабер, където тя е културно направена и си работи. Когато съм наистина много зает или машинката ми се тормози много (например с програма за обработка на снимки) и съобщенията ми пречат чисто технически, минавам в “отсъстващ” или “зает”.
  Невидимостта не е в стандарта на XMPP, а в разширенията на протокола. Като гледам какво обсъждат разработчиците из списъците, тя изобщо не е нещо приоритетно. Но все пак е направена както трябва – при състояние “невидим” клиентът не отговаря изобщо на запитвания за състояние. За сървъра в случая е все едно дали човекът е изключен или невидим. Логично е някак.

  Та като махнем етичната страна изобщо на ползването на невидимостта, технически в icq всичко е каша. Не че се учудвам де. Просто мислех, че поне това най-накрая са оправили :)

  Явор Доганов преди време ми обърна внимание на етичната страна на проблема, като нарече невидимостта “шпионски режим” :)

 3. turin Post author

  Между другото, за мен безмислено е и състоянието “free for chat” – като си на линия, значи си готов да говориш. Ако си зает, си “зает”, ако си на пазар, си “недостъпен”… Но чак пък “free for chat”… В Psi това съм го превел просто като “свободен” и не виждам разлика от “на линия”.

 4. cybercrackerbg

  Може би имаш право. И все пак едно е да си онлайн на компютъра, а съвсем друго – да си гризеш ноктите от скука или да се почесваш дето не те сърби в очакване да си полафиш с някой приятел… Как да ти го обясня, понякога ми е много приятен един човек и все пак в 11 на обяд в работен ден, ако статуса му не е “фрий фор чат” сърце не ми дава да го безпокоя, колкото и да ми се иска. Трябва да побезделничиш малко и ще усетиш нюанса :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *