Иракли в опасност!

Днес научих, че в Иракли са започнали да заравняват земята за строеж. Не зная докъде точно са стигнали усилията на толкова много хора в Интернет, как са помогнали подписките, апелите до български и европейски административни органи. Не зная дали наистина ще построят курортното селище в Иракли. Не зная и дали ще успее проектът за обявяване на цялата местност (от южния бряг на нос Емине до Обзор) за защитена територия.
В момента мога само да се надявам на добра развръзка. И да се възмущавам от новината за багерите. Защото преди седмица Ростислав a.k.a. zbrox ми разказваше как е отишъл скоро на Иракли и е “уцелил” доброволната акция по почистване на района. Помня, че се зарадвах, че не е имало строежи и машини и че момчетата и момичетата са успели да изчистят плажа и гората.
Но явно сега Иракли има нужда от помощ!
—-
Ако случайно сте пропуснали новините от Иракли, ако сте били много заети или сте живели на другия край на света, сигурно не знаете, че преди време бавно и полека някои “заинтересовани” започнаха да сменят статута на земите около защитената местност “Иракли”. Иракли се намира точно по средата на българското черноморие, там, където Стара планина се спуска във вълните на Черно море. Намира се на север от нос Емине и на юг от село Обзор. Сегашната защитена местност е сравнително малка и съгласно нашето законодателство не й принадлежи “буферна зона”, както е при резерватите. Това означава, че може да се строи курорт и експлоатира земята на метри от границата на защитената местност.
Когато влезем в ЕС, трябва една трета от цялата територия на страната ни да е със статут на защитена територия. Това е положението, най-кратко и ясно казано. Под “защитена територия” се разбират по-слабо контролираните “защитени местности”, по-строгите “резервати”, както и “природен парк”, “поддържан парк” и “природна забележителност” (за малки местности и отделни обекти).
Съгласно проекта “Натура 2000“, изработен за целите на европейския ни присъединителен процес, цялата местност от южния склон на нос Емине чак до Обзор на север ще трябва да стане “защитена местност“. Причините са много и са все обосновани – в местността са обиталищата на много видове животни, както и на някои много редки за страната ни птици. Близостта на планината и морето е създала уникална среда за тях, която с промяната си ще доведе до прогонването им и до логичното им намаляване и дори изчезване от земите ни. Освен това целият район на Иракли е известен като богат на много редки растения, много от които също са защитени и застрашени от изчезване.

На фона на всичко това – проектите за голяма и добре уредена защитена местност с европейски статут, плановете за поддържане на екологично уникалния район, някои хора са решили да завладеят тези земи и да построят там курорт, от който да печелят добри пари. Нещо повече, тече постоянна кампания за убеждаване на местното население по черноморието ни, че видите ли, било много, ама много хубаво да си продадат земите на новите инвеститори, за да можело областта да се “развие” и после да има работа и за тях. Сигурно става дума за работа в лъскавите плажни барове…
Под влиянието на тази пропаганда, прокарвана на местно ниво от корумпирани кметове на общини, които се надяват така да “заделят” част от баницата и за себе си и семействата си, хората наистина са започнали да продават земите си. Масово. И то не от днес, а вече от поне четири-пет години. Резултатът може да бъде плачевен за курортите ни, които са по-застроени от американски мегаполис и всичко самобитно в тях е вече унищожено. Масово са застроени вече и самите плажни ивици – територия, която по закон е обществена собственост и никой няма право да строи частни постоянни постройки на нея. Има хотели досами прибоя, в пясъка.
Но по-важното е, че уникални с растителното и животинското си разнообразие местности като Иракли са на път да бъдат унищожени. Така птиците ще бъдат прогонени, няма да гнездят там, чакалите ще се скрият навътре на изток в планината, а уникалните растителни видове просто ще бъдат изкоренени, залети с бетон или посипани с чакъл за алеи и строителни отпадъци.

Преди време бях започнал тук кампания за защита на Иракли и за по-бързото въвеждане на новата защитена местност там. Както и много други хора, в много други сайтове писах за нуждата местността да бъде запазена. Не директната нужда на природолюбителя, който ще отиде там да наблюдава с бинокъл и опръстенява гнездящите там птици. Не криворазбраната от масовата публика нужда на летовника, който ще заеме част от големия плаж в северната му, близка по пътя част. Говоря за нуждата от опазване на биологичното разнообразие в района – нещо, което следва да засяга всички ни. И тези, които се изживяват като ултра-ърбан също трябва да знаят, че част от “градското разбиране” е толерантното отношение към природата. Градовете съществуват (според някои “все още”) не защото са откъснати от природата, а въпреки това. Точно градската култура е тази, която може да бъде балансьорът между апетитите на строителните предприемачи и притиснатите в ъгъла от високите цени и кметската пропаганда местни собственици.

Затова апелирам към хората, които се чувстват част от “градската” култура – независимо дали живеят в голям град или малко село, ако чувствате близка такава нужда от равновесие, ако усещате, че от вас зависи здравият разум да надделее, ако и за вас е ясно как някой се опитва да построи колкото може по-бързо “нещо” в Иракли, за да предотврати обявяването на защитената местност, направете нещо! Кажете на приятел, кажете на познат във властта! Споделете с близките си, обсъдете проблема с колегите или съучениците си! Бъдете будната съвест на гражданското общество по този проблем!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *